Vietnam is een populaire vakantiebestemming en dit komt deels door de enorme koopkracht onder Nederlandse reizigers. Een euro is zo’n 26.000 Dong waard (in 2018) en hier kun je veel voor krijgen in het land. Het is al jaren dé ultieme backpackbestemming, samen met buurlanden als Cambodja, Laos en Thailand. Je kunt er als je wilt zeer goedkoop reizen, maar je kunt er ook heerlijk genieten in luxe en exclusieve resorts en hotels. Bijna nergens krijg je zoveel waar voor je geld. Afhankelijk van je reisstijl kun je in Vietnam al voor €35 per persoon per dag rondkomen. Deze schatting is gebaseerd op de optelsom van alle kosten, incl. vliegtickets, hotels, vervoer, eten, entree etc. Let erop dat je het natuurlijk zo duur of goedkoop kunt maken als je wilt. Wil je het allemaal wat luxer, dan ben je al snel zo’n €75 per dag kwijt. Hieronder volgt een overzicht aan kostenposten die relevant zijn bij een vakantie naar Vietnam.

Zo kost een overnachting in een luxe 5-sterren hotel in het centrum van Ho Chi Minh Stad (voorbeeld: Windsor Plaza Hotel of Eastin Grand Hotel) niet meer dan €80 incl. fantastisch ontbijt. Een fijn resort op één van de populaire eilanden boek je al vanaf €50 per nacht. Ook lekker eten in goede restaurants kost bijna niks in Vietnam. Natuurlijk kent iedereen de goedkope maaltijden bij de foodcourts, waar je voor een paar euro per persoon uitgebreid eet. Maar wist je dat een uitgebreid diner in een (bijna Michelinsterren-waardig) restaurant vaak niet meer dan €50 per persoon kost? Wij zoeken tijdens onze reizen meestal alles op, van spotgoedkoop tot duur en culinair en vanwege deze mix vallen de uiteindelijke kosten meestal mee. Vervoer is ook goed betaalbaar. Overal heb je tuktuks of kun je achterop de motor springen (tegen kleine betaling). Ook heb je in de grote steden overal taxi’s rijden, maar i.v.m. files en andere opstopping is dit niet altijd de meest handige optie. Lange afstanden doe je goedkoop per bus of trein, of makkelijk en redelijk goedkoop met het vliegtuig.

Hieronder volgt een overzicht met de kosten waar je tegen aanloopt wanneer je met vakantie gaat naar Vietnam. Ze zijn verdeeld in kosten voorafgaand aan de vakantie en kosten waar je ter plekke mee te maken krijgt. Bij de prijzen in Vietnamese Dong kun je het beste xe.com even bekijken voor de wisselkoers naar euro’s.

Kosten vooraf: zelf regelen

Internationale vliegtickets

Vliegtickets naar Vietnam liggen meestal rond €500/€600, afhankelijk van de tijd van het jaar. Tickets zijn meestal duurder in het hoogseizoen. Je kunt vaak erg goedkoop met Aeroflot of Egypt Air vliegen, maar levert dan wel flink wat in qua comfort. Sterker nog, een iets duurder ticket met KLM of een Arabische airline als Emirates, Etihad of Qatar is zoveel beter en luxer en scheelt nauwelijks in prijs.

Je vliegt over het algemeen met één tussenstop naar Hanoi in het noorden of Ho Chi Minh Stad in het zuiden. Welke bestemming je kiest maakt op zich niet uit, maar tijdens de verdere invulling van de reis zal vast een voorkeur (voor begin-/eindbestemming) naar voren komen. Tickets naar Hanoi zijn over het algemeen net een paar tientjes goedkoper, vergeleken Ho Chi Minh Stad.

Accommodatie

Vietnam heeft veel luxe 5 sterren hotels en resorts. Vaak betaal je hiervoor minimaal €80 per overnachting. Goede 3 of 4 sterren middenklasse hotels heb je meestal vanaf €35 per kamer per nacht. De prijs hangt ook samen met de locatie en de periode dat je er wilt verblijven. Vietnam heeft ook veel zeer goede guesthouses, waar je prima voor €25 of minder per nacht kunt overnachten. Het kan zelfs nog goedkoper in dorms, perfect voor de backpackende reiziger. Je doet er normaal gesproken verstandig aan om vooraf een hotel te reserveren. Vaak zijn de prijzen vooraf het meest voordelig. Websites met scherpe aanbiedingen zijn Agoda.nl en Booking.com. Backpackers die alles liever openhouden kunnen dit prima doen in Vietnam; er is altijd wel accommodatie beschikbaar.Booking.com

Visumkosten

Als je op reis gaat naar Vietnam, heb je een visum of reistoestemming nodig om dit land binnen te mogen reizen. Het elektronische visum voor Vietnam kun je vooraf digitaal aanvragen, voor een totaalprijs van +/- €40. Hierdoor bespaar je de kosten van de stamping fee ($25 tot $50) en de wachtrij in het geval van het voormalige visa on arrival. Let op: veel visumbureaus zeggen het visum Vietnam te kunnen regelen, terwijl ze alleen een approval letter voor het visa on arrival leveren. Hierdoor moet je na aankomst in Vietnam alsnog in de rij staan met kans op onnodig gedoe bij de paspoortcontrole. Maak dus gebruik van het nieuwe e-Visum voor Vietnam.

Wanneer er spoed of urgentie van toepassing is, betaal je een hoger bedrag. Je betaalt ook meer voor een visum met langere geldigheid. Lees hier alles over de visumprocedure in Vietnam.

Tours

Tijdens een zelf georganiseerde rondreis door Vietnam zul je met kosten van verschillende trips/tours te maken hebben. Tours zijn niet altijd nodig, vaak kun je het ook prima zelf ter plekke regelen. Soms is een tour wel handig, bijvoorbeeld als je naar een speciale attractie wilt of wanneer er een dagelijkse limiet geldt waardoor je beter vooraf kunt boeken. Ook zijn entreeprijzen van bepaalde tours/attracties vaak goedkoper als je deze vooraf online boekt. Daarbij scheelt het soms zeer lange wachtrijen bij de ticketbalies. Hieronder wat voorbeelden van tours in Vietnam.

Je kunt tours ook via Nederlandse reisorganisaties boeken. Je hebt de zekerheid dat het om gerenommeerde partijen gaat, want de Nederlandse reisorganisaties nemen natuurlijk geen risico. Reisorganisaties als 333travel of Van Verre bieden bijvoorbeeld losse bouwstenen aan. Vaak kost zo’n bouwsteen tussen de €80 en de €250 euro per persoon, afhankelijk van de locatie, het aantal dagen en de mate van luxe tijdens zo’n trip. Je kunt zo ook makkelijk meerdere bouwstenen aan elkaar koppelen om zo je ultieme droomreis samen te stellen.

Vaccinaties en inentingen

Inentingen die minimaal aangeraden worden door GGD of Tropeninstituut zijn Hepatitis A en DTP. Het buikgriep vaccin wordt vaak aanbevolen. Op Borneo zal men een malaria kuur aanbevelen. Ben je nogal avontuurlijk aangelegd (of een waaghals) dan kan het ook geen kwaad om een Hepatitis B vaccinatie te halen. Zie de website van de GGD voor de actuele prijzen. Er is een thuisvaccinatieservice waarbij de arts op afspraak langs je huis komt. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden.

In een aantal regio’s in Vietnam is sprake van een verhoogd risico op bepaalde ziektes en virussen. De lokale GGD, de huisarts of het tropeninstituut kan je hierin het beste adviseren. Over het algemeen dien je vooraf na te gaan welke vaccinaties worden aanbevolen wanneer je door Vietnam reist. Inentingen die minimaal aangeraden worden door GGD of Tropeninstituut zijn Hepatitis A en DTP. Het buikgriep vaccin wordt vaak aanbevolen als je er wat langer verblijft. In het zuiden van Vietnam wordt in sommige gevallen een malariakuur voorgeschreven. Ben je nogal avontuurlijk aangelegd (of een waaghals) dan kan het ook geen kwaad om een Hepatitis B vaccinatie te halen. De kosten van vaccinaties verschillen per type vaccinatie en vaak ook per vaccinatiebureau. Zie de website van de GGD voor de actuele prijzen. Hieronder volgen een aantal voorbeelden (let op: prijzen kunnen verschillen):

 • Consult +/- €20,00
 • Vaccinatiepaspoort +/- €2,50
 • DTP +/- €20,00
 • Hepatitis A +/- €47,50
 • Buiktyphus +/- €27,00
 • Malaria +- €3,50 (per pil in het geval van Malerone)

Wat betreft de actuele covid-19 status (en bijbehorende vaccinatieplicht) kan je het beste de website van Nederlandwereldwijd bezoeken.

Geldig paspoort

Je paspoort dient na terugkeer uit Vietnam nog minimaal 6 maanden geldig te zijn. Houd hier rekening mee en haal ruim vooraf een nieuw paspoort. Kinderen dienen hun eigen paspoort te hebben.

Kosten reisverzekering en annuleringsverzekering

Er bestaan twee typen reisverzekering; de kortlopende reisverzekering en de doorlopende reisverzekering. De premie van de kortlopende reisverzekering wordt bepaald aan de hand van het aantal dagen dat je in het vakantieland verblijft (vanaf ongeveer €1 per dag). Bij een doorlopende reisverzekering betaal je een vaste jaarpremie (meestal vanaf zo’n €30 per jaar). Over het algemeen doen reislustige Nederlanders er verstandig aan om een doorlopende reisverzekering (al dan niet inclusief annuleringsdekking) af te nemen. Ga nooit onverzekerd op reis!

Overige kosten vooraf

 • Reisapotheek (Deet, pleisters etc)
 • Zonnebrand
 • In geval van kinderen specifieke benodigdheden, bv kinderstoeltje of rugdrager
 • Ademende en sneldrogende kleding voor in de tropen
 • Aanvraag creditcard

Kosten vooraf: Georganiseerd

In veel gevallen loont het om ook de Vietnam-reizen van de diverse Nederlandse reisorganisaties te bekijken, voordat je besluit alles zelf te regelen. Reisorganisaties hebben soms goede afspraken en het komt regelmatig voor dat ze een rondreis tegen een betere prijs kunnen aanbieden dan wanneer het allemaal zelf zou regelen. Kom je er uiteindelijk achter dat het toch goedkoper is om de reis zelf te regelen, dan kun je altijd nog inspiratie halen uit de reizen van de reisorganisaties. Lees hier een uitgebreid reisadvies bij een reis naar Vietnam.

Er zijn diverse reisorganisaties met prachtige reizen door Vietnam. Hieronder volgen enkele van de reizen die ze aanbieden (let op: prijzen die we op Reisvormen noemen kunnen afwijken met de actuele prijzen op de websites van de reisaanbieders):

Omschrijving Reisorganisatie
11-daagse rondreis Discover Vietnam 333Travel
21-daagse rondreis Beste van Vietnam ANWB Reizen
22-daagse rondreis Vietnam Djoser
14-daagse familiereis Kids in Vietnam KidsReizen
22-daagse groepsreis Vietnam Koning Aap
21-daagse individuele reis Hoogtepunten van Vietnam Puur Azië
22-daagse rondreis Vietnam Sawadee
15-daagse rondreis Vietnam Shoestring
20-daagse rondreis Vietnam Compleet TUI
15-daagse rondreis Actief en avontuurlijk Vietnam Van Verre

Let erop dat de reizen onderling flink kunnen verschillen. In de meeste gevallen zit de retourvlucht vanaf Amsterdam bij de totaalprijs inbegrepen. Soms zitten ook de tours erbij. Ga vooraf goed na waar de verschillen zitten. Een goedkope reis kan maar zo exclusief een aantal kostenposten zijn.

Kosten ter plekke

Eten en drinken en overige kosten van levensonderhoud

Eten en drinken is spotgoedkoop in Vietnam. Voor een paar euro krijg je vaak al een bord vol bij de simpele eettentjes. In grote steden kun je heerlijk luxe uit eten voor zeer schappelijke bedragen. Kom je er niet zo 123 uit waar je het beste kunt eten? Bekijk dan vooraf de restaurantlijst op Tripadvisor. Vaak geeft dit direct een goed beeld van de goed beoordeelde eettentjes. Verder kun je ook altijd achterhalen waar de luxe hotels te vinden zijn, vaak heb je hier één of meerdere luxe restaurants die vaak goed beoordeeld worden. Goed uit eten met alles erop en eraan kost vaak niet meer dan €50 per persoon, afhankelijk van hoe gek je het maakt.

De kosten voor levensonderhoud in Vietnam liggen verder erg laag. Budget reizigers kunnen als ze een beetje hun best doen prima van €10 per dag leven. Dit hangt echter wel af van het bestedingspatroon tijdens je vakantie. Eet je in westerse restaurants, drink je regelmatig een biertje of wijntje (of cocktail), gebruik je snel de taxi en verblijf je in luxe hotels, dan lopen de kosten natuurlijk flink op. Je kunt in Vietnam ook gemakkelijk honderden euro’s per dag uitgeven, het land biedt voldoende luxe en exclusieve resorts en restaurants.

Eten en drinken bij lokale tentjes is erg goedkoop. Koop je echter westerse producten, dan is dit veel duurder. Prijzen in de supermarkt zijn erg laag vergeleken diverse omringende landen in Zuidoost-Azië. Zo kost een brood ongeveer €1, een kilo appels kost €1,75 en een blikje cola kost €0,45. Geïmporteerd bier kost €1,25 per flesje en een fles wijn heb je meestal al wel vanaf €10. Bekijk prijzen van diverse andere producten in Vietnam op Numbeo.

Vervoerskosten

De kosten van vervoer in Vietnam zijn erg laag. Zo kost een ritje met de taxi meestal niet meer dan een paar euro. Vliegen is de duurste manier om door het land te reizen. Je reist vaak met het vliegtuig wel het snelst tussen twee bestemmingen. Iets goedkoper dan vliegen is het reizen per trein. De goedkoopste manier is de bus. Je kunt ook een ‘open bus ticket’ kopen, waarmee je voor een vast bedrag door heel Vietnam kunt reizen (op een hop-on, hop-off wijze). Het ticket HanoiHo Chi Minh Stad kost 80USD. Een huurauto is niet goedkoop. Je kunt niet zomaar zelf rijden in Vietnam, dus zul je voor zo’n 100USD per dag een auto met chauffeur moeten huren.

Visumkosten

De meeste reizigers regelen vooraf al een visum wanneer ze op één van de internationale luchthavens aankomen. Reis je echter over land naar Vietnam, dan is het in sommige gevallen handiger om vooraf via de ambassade of ter plekke het visum te regelen.

Tours (ter plekke)

Wanneer je vooraf geen tours hebt geboekt kun je dit ter plekke doen. Dit is vaak goedkoper, maar het nadeel is dat je niks weet van de kwaliteit (en zeer lokale tourbureautjes geven soms toch een andere invulling aan de woorden service en kwaliteit). Wij boeken losse tourjes doorgaans vooraf via internet, een fijne gedachte dat sommige dingen alvast geregeld zijn. Wil je flexibel zijn en blijven, dan regel je alles net zo makkelijk ter plekke.

Afdingen

Afdingen is in veel gevallen gebruikelijk. Je kunt bij het kopen van producten altijd om een korting vragen. In toeristische gebieden moet je bij de kraampjes altijd met een veel lager tegenbod komen (bv 40% lager of meer). Ook wanneer je een hotel of guesthouse bezoekt kun je om een betere prijs vragen. Houd er rekening mee dat afdingen niet altijd noodzakelijk is. Wanneer je in een niet-toeristisch gebied iets koopt steun je hiermee vaak direct de lokale bevolking in het gebied. Elke USD of Dong die je daar spendeert wordt enorm in dank afgenomen. Hierop afdingen is eigenlijk niet nodig, want prijzen zijn bijna altijd al laag.

Kostenvoorbeeld georganiseerd of zelf regelen

In het voorbeeld hieronder hebben we de globale kosten tegenover elkaar gezet. Let erop dat de kosten in vrijwel alle gevallen persoonlijk zijn en kunnen afwijken naar gelang je meer of minder uitgeeft. In het voorbeeld gaan we uit van een 3-weekse reis (19 overnachtingen) o.b.v 2 personen in goede middenklasse hotels. Dit is hoe wij zelf gemiddeld gezien reizen, waarbij we niet speciaal ons best doen om zo goedkoop mogelijk uit te zijn. Low budget reizigers zullen met nog lagere bedragen uitkomen. Prijzen zijn per persoon.

Georganiseerd p/p Zelf regelen p/p
3-weekse rondreis €2000    
Vliegtickets €900 Vliegtickets €900
Visumkosten €35 Visumkosten €35
Hotelovernachtingen Incl. Hotelovernachtingen €900
Vervoerskosten/transfers Incl. Vervoerskosten/transfers €200
Levensonderhoud €700 Levensonderhoud €700
Vaccinaties €60 Vaccinaties €60
Reisverzekering €30 Reisverzekering €30
Entreegelden Incl. Entreegelden €50
Losse trips Incl. Losse trips €200
Fooien €150    
Totaal €3875 Totaal €3075

 
 
Prachtige rondreizen door Vietnam met TUIUnieke familiereizen naar Vietnam met DjoserErvaar Vietnam met 333travel

5 mooiste Vietnam-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Vietnam

Van Verrev.a. €2600 excl.

Actief en avontuurlijk Vietnam

17-daagse, schitterende rondreis door Noord- en Centraal Vietnam met Van Verre.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €2431 incl.

Verliefd op Vietnam

21-daagse familie groepsrondreis langs rijstvelden, kleurrijke tempels en schitterende natuur met ANWB Reizen.

Lees meer

333travelv.a. €1703 incl.

Verkenningstocht Vietnam

16-daagse individuele rondreis langs alle hoogtepunten van Vietnam met 333travel.

Lees meer

TUIv.a. €1549 incl.

Highlights van Vietnam

17-daagse groepsrondreis door Vietnam met NL-sprekende reisleiding met TUI.

Lees meer

Djoserv.a. €2495 incl.

Rondreis Vietnam

22-daagse familierondreis vol hoogtepunten van Vietnam. Van rijstvelden tot sfeervolle steden met Djoser.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Vietnam kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, KidsReizen, Puur Azië en Van Verre. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Zoek internationale vliegtickets via Momondo, de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda.nl, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij Baolau en boek de tours bij Klook of GetYourGuide. Het visum regel je ook snel en goedkoop vooraf, bijvoorbeeld via VisumVietnamExpert. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Vietnam.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Vietnam die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Vietnam en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.