De reis is geboekt en nu starten de voorbereidingen. Eén van de belangrijke vragen is of je goed verzekerd bent bij een verre reis. Neem contact op met je zorgverzekeraar en ga je dekking bij (verre) reizen naar het buienland na. Ga ook na of je de juiste doorlopende reisverzekering hebt en welke zaken gedekt zijn. Heb je geen doorlopende reisverzekering, sluit er dan één af (of overweeg in elk geval een tijdelijke reisverzekering). Overweeg ook of een annuleringsverzekering gewenst is (in veel gevallen is het antwoord: JA). Dan wellicht de belangrijkste vraag bij de voorbereidingen vooraf: Moet ik mij laten vaccineren en welke zijn ‘verplicht’? Vietnam is een verre, tropische bestemming, waar diverse vaccinaties worden aanbevolen.

Bij een vakantie naar Vietnam kun je het beste vooraf bij je huisarts, bij de GGD of bij Meditel nagaan welke vaccinaties er nodig zijn. Regel dit (ruim) op tijd, om geen onnodig gehaast te hebben vlak voor je vertrekt. Geef duidelijk aan waar je precies naartoe gaat binnen het land. Er gelden bepaalde adviezen in bepaalde regio’s van Vietnam.

Vaccinaties zijn nooit verplicht, hoewel sommige landen wel verwachten dat reizigers voor bepaalde risico’s gevaccineerd zijn. Nederlandse instanties geven een dringend of optioneel advies. Soms hangt het af met de duur van de reis, of met de locaties die je bezoekt. De GGD geeft tijdens het bezoek een advies, waarvoor je een vast bedrag betaalt. Als je reisverzekering de kosten van vaccinaties dekt, valt het advies (consult) er ook onder. Dit kun je dus allemaal declareren. Let er bij kinderen overigens op dat zij vaak al bepaalde vaccinaties gehad hebben via het consultatiebureau.

Aanbevolen vaccinaties

De volgende vaccinaties worden aangeraden bij een vakantie naar Vietnam:

 • DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
 • Hepatitis A
 • Buiktyfus (bij een vakantie van meerdere weken)

De volgende vaccinaties zijn niet verplicht en worden meestal niet aangeraden, maar wanneer je veelvuldig reist of langdurig in Zuidoost-Azië verblijft, kan het zeker geen kwaad je ook te vaccineren voor:

 • Hepatitis B
 • Rabiës (hondsdolheid)
 • Tuberculose

Neem altijd voor vertrek contact op met je huisarts, de plaatselijke GGD, het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) of een vaccinatiebureau als Meditel. Sla hun adviezen niet in de wind. Jaarlijks hebben veel reizigers te maken met vakanties die verpest zijn vanwege het oplopen van een ziekte. Het niveau van zorg is prima in Vietnam, vooral in en rond grote steden heb je prima voorzieningen. Je hebt in elke stad meerdere ziekenhuizen en vaak ook nog een privé ziekenhuis. Bij onraad of twijfel, ga direct naar een dokter of naar het ziekenhuis voor controle. Kijk het nooit te lang aan maar neem direct actie, helemaal wanneer het een kind betreft.

Malaria in Vietnam

In bepaalde gebieden in het zuiden van Vietnam komt malaria voor. Als je maar kort in een malariagebied binnen Vietnam verblijft, kun je het beste Malarone slikken, bij langer verblijf (mocht je enkele maanden door Azië en Zuidoost-Azië reizen) dan is Lariam een beter (betaalbaar) alternatief. Ook hier geldt weer dat je het beste vooraf informatie kunt inwinnen bij huisarts, de plaatselijke GGD, het tropeninstituut of een vaccinatiebureau. Er zijn reizigers die vanwege de korte duur van een verblijf in een risicogebied (of dichtbij een risicogebied) besluiten geen maatregelen tegen malaria te treffen. Dit is geheel op eigen risico, malaria is een ernstige ziekte maar sommige reizigers vinden dit risico onvoldoende opwegen tegen de nadelen (o.a. bijwerkingen) van anti-malaria middelen. Nogmaals: neem altijd contact op met de juiste instanties en laat je door hen adviseren.

 • Malarone: +/- €4,75 per pil. 1 per dag, 1 dag vooraf starten, minimaal 7 dagen na vertrek uit malariagebied doorslikken.
 • Lariam: +/- €4,50 per pil. 1 per week, 3 weken vooraf starten, minimaal 4 weken na vertrek uit malariagebied doorslikken.

Dengue

In Vietnam komt ook Dengue (knokkelkoorts) voor. Dengue is een ernstige ziekte die door muggen wordt overgedragen. Er is geen vaccinatie of ander middel tegen, behalve het muggenwerende middel DEET (wat niet altijd effectief werkt). In Vietnam is Deet ook te koop onder de naam OFF (Deet is de werkbare stof). Zorg er in elk geval voor dat je DEET bij je hebt en ga vooraf na of je tijdens je reis in risicogebieden verblijft. Wanneer dit het geval is dien je vooral vochtige, warme en vooral smerige steegjes in de grote steden te vermijden. Ook kun je bij basic accommodatie het beste onder een klamboe slapen. Bij de wat meer luxere accommodatie kun je het beste ’s nachts de airco te gebruiken (dit houdt muggen ook op afstand omdat het dan te koud voor ze is).

Kosten vaccinaties Vietnam

Onderstaande prijzen zijn richtprijzen en kunnen per vaccinatiebureau variëren.

 • DTP +/- €23
 • Hepatitis A +/- €50
 • Hepatitis B +/- €40
 • Buiktyfus +/- €35
 • BMR +/- €35
 • Gele koorts +/- €35
 • Consult +/- €20,00
 • Vaccinatiepaspoort (gele boekje) +/- €5

Vergoedingen vaccinaties door zorgverzekeraars

In veel gevallen wordt minimaal een deel van de kosten voor vaccinatie door de zorgverzekeraar vergoed, afhankelijk van het type zorgverzekering. Ga altijd vooraf na of de vaccinaties worden vergoed. Niet alle verzekeraars vergoeden de malariakuur. Ga via de website gezondopreis.nl na wat de polisvoorwaarden zijn. De bedragen of percentages die genoemd worden, zijn maximum bedragen en gelden over het algemeen per persoon per kalenderjaar. Een belangrijke eis om in aanmerking te komen voor een vergoeding is dat je de vaccinaties haalt bij een LCR erkend vaccinatiecentrum (o.a. GGD). Enkele zorgverzekeraars die een goede policy m.b.t. vergoedingen hebben zijn: Agis, Avéro Achmea, CZ, Delta Lloyd, Groene Land Achmea, IZA, Ohra en Menzis.

Tips

 • Houd rekening met de tijd waarop je sommige vaccinaties het beste kunt halen. In de meeste gevallen geldt dat je het beste enkele weken voor vertrek de vaccinaties kunt halen.
 • Neem altijd O.R.S. mee voor het geval dat je met (langdurige) reizigersdiarree te maken krijgt.
 • Er is geen vaccin tegen Dengue. Neem altijd Deet mee en zorg voor beschermende kleding. Als je al een paar dagen niet helemaal fit bent geen risico nemen en ga meteen naar de plaatselijke huisarts of naar het ziekenhuis.
 • Thuisvaccinatie.nl is een handige aan-huis dienst, waarbij bij thuisvaccinatie aangesloten artsen de vaccinaties bij jou thuis komen zetten. Prijzen zijn doorgaans even hoog dan wanneer je bij de GGD of je eigen huisarts langsgaat.

Vind goedkope vlieg-, bus- of treintickets binnen Vietnam, Laos of Cambodja!

 
 
Prachtige rondreizen door Vietnam met TUIUnieke familiereizen naar Vietnam met DjoserErvaar Vietnam met 333travel

5 mooiste Vietnam-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Vietnam

Van Verrev.a. €2600 excl.

Actief en avontuurlijk Vietnam

17-daagse, schitterende rondreis door Noord- en Centraal Vietnam met Van Verre.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €2431 incl.

Verliefd op Vietnam

21-daagse familie groepsrondreis langs rijstvelden, kleurrijke tempels en schitterende natuur met ANWB Reizen.

Lees meer

333travelv.a. €1703 incl.

Verkenningstocht Vietnam

16-daagse individuele rondreis langs alle hoogtepunten van Vietnam met 333travel.

Lees meer

TUIv.a. €1549 incl.

Highlights van Vietnam

17-daagse groepsrondreis door Vietnam met NL-sprekende reisleiding met TUI.

Lees meer

Djoserv.a. €2495 incl.

Rondreis Vietnam

22-daagse familierondreis vol hoogtepunten van Vietnam. Van rijstvelden tot sfeervolle steden met Djoser.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Vietnam kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, KidsReizen, Puur Azië en Van Verre. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Zoek internationale vliegtickets via Momondo, de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda.nl, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij Baolau en boek de tours bij Klook of GetYourGuide. Het visum regel je ook snel en goedkoop vooraf, bijvoorbeeld via VisumVietnamExpert. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Vietnam.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Vietnam die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Vietnam en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.