Eén van de redenen dat Vietnam zo populair is onder Nederlandse reizigers is dat het zo makkelijk te verkennen is. Je hebt een uitgebreid wegennetwerk van het uiterste noorden tot het uiterste zuiden en een ruime keuze aan verschillende vervoersmogelijkheden. Je kunt binnen Vietnam met de auto (met chauffeur), de bus/nachtbus, de trein/nachttrein en het vliegtuig tussen bestemmingen reizen. Vergeet ook de Easy Riders niet; een avontuurlijke wijze om het land samen met een expert, achterop een motor, te verkennen. Binnenlands vervoer is erg goedkoop, waardoor het land ook erg in trek is onder avonturiers en backpackers.

In Vietnam rijdt het grootste deel van de bevolking (nog) op brommers rond. Dit is nog enigszins betaalbaar, want auto’s zijn peperduur. In de grote steden als Hanoi en Ho Chi Minh Stad zul je bij aankomst waarschijnlijk schrikken van de enorme drukte en hectiek. Overal waar je kijkt zie je brommertjes. Even de weg oversteken is er niet bij; dit is vergelijkbaar met het videospel ‘frogger’ van vroeger. Ook in de kleinere steden en dorpen heb je veel te maken met brommers in het verkeer. Wanneer je een georganiseerde reis hebt geboekt, hoef je je geen zorgen te maken over het lokale vervoer binnen het land. Het reisbureau heeft dan alle transfers voor je geregeld en je hoeft alleen maar op de afgesproken tijd bij de hotellobby of bij de auto te staan.

Je kunt makkelijk zelf vervoer tussen bestemmingen regelen, bijvoorbeeld door tickets vooraf online te kopen. Hieronder een aantal populaire bestemmingen met daarbij de verschillende vervoersmogelijkheden (varierend van bus, trein tot het vliegtuig).

Binnenlandse vluchten

Er zijn diverse luchtvaartmaatschappijen die binnenlandse vluchten binnen Vietnam aanbieden. De meest populaire zijn: Jetstar, Vietjet Air, Air Mekong, VASCO en natuurlijk de grootste airline van het land: Vietnam Airlines. Vliegen binnen Vietnam is normaal gesproken niet goedkoop, waardoor deze mogelijkheid meestal afvalt voor budgetreizigers en backpackers. Wel heb je soms scherpe aanbiedingen, vooral wanneer je het ticket ruim van tevoren boekt. Ga altijd de boekingsvoorwaarden na, in veel gevallen staat de datum vast en krijg je geen refund wanneer je er geen gebruik van maakt. Prijzen van binnenlandse vluchten zijn normaal gesproken zo’n 3 maanden vooraf op de website van de luchtvaartmaatschappijen te vinden. Je kunt de tickets direct op de websites van de airlines boeken, maar wij gebruiken zelf voor al het vervoer binnen Vietnam de populaire boekingssite Baolau.com.

Met de luchtvaartmaatschappijen Vietnam Airlines en Air Mekong kun je ook naar de prachtige eilanden Phu Quoc en Con Dao vliegen (Con Dao met Vietnam Airlines dochter VASCO). Con Dao is ook vanaf Vung Tau met een helicopter te bereiken, maar reken op forse prijzen voor deze unieke wijze om naar het eiland te reizen.

Let erop dat je altijd de creditcard waarmee je de tickets geboekt hebt bij je hebt. Hierop wordt vanwege het voorkomen van creditcard fraude streng gecontroleerd. Zorg verder bij een overstap altijd voor voldoende ruimte (minimaal 2 uur, maar liever langer) tussen de twee vluchten, vooral als één van de twee een internationale vlucht is.

Trein

Je reist vrij comfortabel met de trein door Vietnam. Er zijn op diverse trajecten ook nachttreinen, wat een overnachting bespaart. Treintickets zijn over het algemeen wel duurder dan de bus, maar goedkoper dan een binnenlandse vlucht. Vaak geldt dat hoe eerder je de tickets boekt, des te goedkoper de prijs. Wanneer je met de hoogste mate van comfort wilt reizen dien je altijd een soft sleeper te boeken. Omdat de treinen in Vietnam altijd maar een beperkte hoeveelheid soft sleepers hebben, is het verstandig ook in dit geval zo vroeg mogelijk treintickets te boeken. Treintickets zijn meestal vanaf 60 dagen voor de vertrekdatum beschikbaar (sommige trajecten 90 dagen vooraf). Je boekt ze het beste (ook weer) bij Baolau.com, de grootste site op het gebied van bus-, trein- en vliegtickets in Vietnam.

Lees alles over treinreizen in Vietnam.

Bus

Reizen per bus is de goedkoopste manier om in Vietnam van bestemming naar bestemming te reizen. Er zijn meerdere vervoerders met moderne, luxe bussen en tickets heb je zo geboekt. Een busticket tussen twee steden op de route Hanoi – Ho Chi Minh Stad kost meestal niet meer dan 15USD. Ook op langere afstanden is de bus enorm goedkoop; veel goedkoper dan het vliegtuig of de trein. Enkele bekende busvervoerders zijn: Sintourist, Sincafe, Mailinh en Saigon Tourist. Hotels en resorts kunnen bijna altijd tegen een kleine vergoeding bustickets voor je regelen, zodat je niet speciaal naar het busstation hoeft te reizen. Je kunt ook op deze wijze vooraf bustickets regelen, gewoon door dit verzoek bij het resort of hotel neer te leggen.

Wat voorbeelden van bustrajecten door Vietnam en de hierbij horende reistijden:

Van: Naar: Tijd:
Ho Chi Minh Stad Can Tho +/- 5 uur
Ho Chi Minh Stad My Tho +/- 3 uur
Ho Chi Minh Stad Chau Doc +/- 6 uur
Ho Chi Minh Stad Mui Ne +/- 4 uur
Ho Chi Minh Stad Dalat +/- 8 uur
Ho Chi Minh Stad Nha Trang +/- 11 uur
Ho Chi Minh Stad Phnom Penh (Cambodja) +/- 6 uur
Can Tho Chau Doc +/- 4 uur
Mui Ne Nha Trang +/- 5 uur
Nha Trang Hoi An +/- 11 uur
Nha Trang Danang +/- 12 uur
Hoi An Nha trang +/- 9 uur
Hoi An Danang +/- 1 uur
Hoi An Hue +/- 4 uur
Hanoi Ninh Binh +/- 2 uur
Hanoi Hue +/- 14 uur
Hanoi Cuc Phuong +/- 2,5 uur
Hanoi Halong Bay +/- 4 uur

Hop-on, Hop-off (open bus ticket)

Je kunt in Vietnam een open bus ticket kopen, waarmee je door heel het land kunt reizen. Met het ticket kun je op een flink aantal bestemmingen op de route Hanoi – Ho Chi Minh Stad uitstappen en later weer opstappen. De tickets zijn meestal een maand geldig en zijn vaak iets goedkoper dan wanneer je telkens losse bustickets koopt. Daarbij scheelt het een hoop geregel, aangezien je nu alleen maar 1 ticket vooraf koopt en niet telkens opnieuw naar het busstation moet voor nieuwe tickets. Een populaire operator van een netwerk van open bussen is The Sinh Tourist. Zij hebben door heel Vietnam moderne bussen rijden. Je hoeft alleen maar 24 uur vooraf even door te geven dat je van plan bent de bus te pakken naar de volgende bestemming. De bussen vertrekken altijd op tijd en de chauffeurs rijden over het algemeen erg veilig. Je kunt de Open Bus tickets ook via je hotel of guesthouse laten regelen, maar houd er rekening mee dat het dan vaak wel iets duurder is. Ook weet je hierbij niet van tevoren met welke busmaatschappij je dan zult rijden; er zijn veel aanbieders van Open Bus tickets (ook enkele minder goede busmaatschappijen).

Auto huren met chauffeur (en gids)

De benzineprijs is vrij hoog in Vietnam waardoor het huren van een auto met chauffeur best duur is. Reken al snel op zo’n 100USD per dag. Wanneer je de chauffeur meerdere dagen achter elkaar huurt, dan betaal je ook zijn eten en overnachtingen (meestal niet meer dan 10USD per dag). Het is dus goedkoper om op een bepaalde bestemming een auto met chauffeur te horen om zo in 1 of 2 dagen de omgeving te verkennen, dan wanneer je bijvoorbeeld het volledige traject tussen Hanoi en Ho Chi Minh Stad op deze wijze aflegt. Het grote voordeel is echter wel (helemaal wanneer je ook voor zo’n 30USD per dag een gids bij huurt) dat je op je eigen gemak de diverse attracties kunt bezichtigen en altijd over vervoer beschikt. Houd er overigens rekening mee dat de chauffeur meestal gebrekkig Engels spreekt.

Taxi

In de grote steden en de meeste populaire toeristische bestemmingen heb je altijd taxi’s rondrijden. Je kunt overal een taxi aanhalen, maar je doet er verstandig aan alleen met de betrouwbare maatschappijen in zee te gaan. In Hanoi kun je het beste gebruik maken van de taxi’s van Mai Linh en Hanoi Tourist. De betere taxibedrijven in Ho Chi Minh Stad zijn Mai Linh en Vinasun. Let erop dat er taxibedrijven rondrijden met namen die erg veel op bovenstaande namen lijken. In de meeste populaire bestemmingen kun je het beste een taxi via je hotel of guesthouse regelen. Bij langere afstanden kun je beter een andere vervoersmogelijkheid kiezen (zoals de bus of de trein), of je regelt een shuttle bus bij een van de vele reisbureautjes. Sommige reisbureaus bieden een shuttle service tussen bepaalde bestemmingen, maar alleen bij voldoende animo.

Easy Riders in Centraal-Vietnam

In Centraal-Vietnam kun je de prachtige omgeving op een wel heel bijzondere wijze verkennen; namelijk achterop de motor van een van de vele ‘Easy Riders’. Je hebt in Danang en in de omringende steden diverse kantoortjes van Easy Riders. Er zijn ook verschillende aanbieders. Je kunt met Easy Riders de omgeving rond een van de steden in Centraal-Vietnam verkennen, maar ook een trip van de ene naar de andere bestemming regelen. Zo is het zelfs mogelijk om helemaal van Danang naar Ho Chi Minh Stad te reizen. Het is een enorm leuke manier om Vietnam te ontdekken. Je reist achterop de motor en kunt dus altijd foto’s van de omgeving maken. Ook is de Easy Rider meteen een gids; die je onderweg alle hoogtepunten zal laten zien. Het voordeel hierbij is dat je met Easy Riders ook zelf kunt bepalen wanneer je weer verder wilt (of wanneer je even wilt stoppen om een foto te maken), terwijl dit bij een georganiseerde groepsexcursie naar een attractie vaak niet mogelijk is en je vaak afhankelijk bent van de rest van de deelnemers. Een gangbare prijs voor een Easy Rider toer ligt meestal tussen 45USD en 65USD per persoon per dag.

Verkeer in Vietnam

Bekijk hieronder een leuke video van wat je zoal in het dagelijkse Vietnamese verkeer tegen zult komen (let vooral op wat ze allemaal op de brommer vervoeren):

‘Top Gear’ met de brommer door Vietnam

De mannen van de populaire serie Top Gear reden in 8 dagen op ouderwetse bromfietsen van Ho Chi Minh Stad in het zuiden van Vietnam naar Ha Long Stad (dichtbij Hanoi in het noorden van Vietnam). Het totale traject bedroeg 1600 kilometer en stond bol van lachwekkenden (maar ook prachtige) hoogtepunten. De drie presentatoren; Jeremy Clarkson, Richard Hammond en James May, kregen bij de start van de uitdaging 15 miljoen Dong (zo’n €500) om vervoer mee te kopen. Omdat een auto te duur was, konden ze niet anders dan het geld te besteden aan goedkope, ouderwetse brommers. Bekijk hieronder hun avontuur door Vietnam:

Van Vietnam naar de buurlanden

Van Vietnam naar Laos
Er zijn diverse locaties waar je de grens tussen Vietnam en Laos kunt oversteken. Lokale bussen zijn het goedkoopste, maar ook erg basic (en avontuurlijk). Backpackers die lokaal willen reizen, moeten eerst naar de stad Vinh reizen, om daar vervolgens de bus naar Laos te nemen. Je kunt de reis misschien ook bij een van de lokale reisbureaus in Vietnam regelen. Je betaalt dan wel iets meer, maar dan reis je wel met een wat betere (veilige) bus en vaak in één stuk richting Vientiane of Luang Prabang in Laos. Let er wel op dat het om flinke afstanden gaat. Wil je tijd besparen dan kun je beter een rechtstreekse vlucht nemen.

Van Vietnam naar Cambodja
Je kunt vanaf Vietnam het beste over land naar Cambodja reizen. De meest gebruikelijke route is vanaf Ho Chi Minh Stad, via Chau Doc en de Mekong Delta naar Phnom Penh. Je kunt eventueel een paar delen over water afleggen; wat op zich een leuk reisonderdeel vormt. Een vlucht vanaf een van de grote steden in Vietnam naar bijvoorbeeld Phnom Penh of Siem Reap kan ook, maar tickets op dit traject zijn meestal niet goedkoop. Lees hier meer over de grensformaliteiten die plaatsvinden wanneer je tussen Ho Chi Minh Stad en Phnom Penh (via Chau Doc) reist.

Van Vietnam naar China
De snelste manier om van Vietnam naar China (of andersom) te reizen is per vliegtuig. En tweede mogelijkheid is door vanaf Hanoi de trein naar Dong Dang bij de Chinese grens te nemen. Je steekt hier de grens over (Friendship Pass) en kunt vervolgens in Youyiguan op de trein naar Nanning stappen. Er was ooit een treinverbinding tussen Hanoi en Kunming, maar die is al jaren niet meer in gebruik (waarschijnlijk wel weer in de nabije toekomst). Houd er rekening mee dat je vooraf over een geldig visum voor China dient te beschikken. In tegenstelling tot bij Vietnam kun je deze niet makkelijk online aanvragen, maar dien je dit vooraf bij de Chinese ambassade in Nederland (of in een van de grote Aziatische steden) te regelen.

Van Vietnam naar Thailand
Thailand is makkelijk per vliegtuig vanaf Vietnam bereikbaar. Zo vliegt AirAsia direct vanaf Hanoi en Ho Chi Minh Stad op Bangkok. Er zijn ook andere maatschappijen op deze trajecten, maar tijdens aanbiedingen of speciale acties is AirAsia meestal de goedkoopste aanbieder. Je kunt ook met de bus via Cambodja naar Thailand reizen; bij Poipet steek je de grens tussen Cambodja en Thailand over en bij Aranyaprathet kun je de trein of bus naar Bangkok pakken.

Van Vietnam naar Maleisië
Je reist binnen 3 uur met de goedkope luchtvaartmaatschappij AirAsia vanaf Ho Chi Minh Stad, Hanoi of Da Nang naar Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië. Andere maatschappijen zijn vaak wel wat duurder, maar het loont altijd om ook de prijzen hiervan te controleren. AirAsia is vooral erg goedkoop bij speciale acties en aanbiedingen. Bij AirAsia geldt dat je dicht op de reisdatum vaak (te) veel meer voor een ticket betaalt. Een bijkomend voordeel is dat retourtickets vanaf Amsterdam naar Kuala Lumpur vaak ook goed betaalbaar zijn; daarbij vlieg je dan met goede maatschappijen als Malaysia Airlines of KLM.

Vind goedkope vlieg-, bus- of treintickets binnen Vietnam, Laos of Cambodja!

 
 
Prachtige rondreizen door Vietnam met TUIUnieke familiereizen naar Vietnam met DjoserErvaar Vietnam met 333travel

5 mooiste Vietnam-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Vietnam

Van Verrev.a. €2600 excl.

Actief en avontuurlijk Vietnam

17-daagse, schitterende rondreis door Noord- en Centraal Vietnam met Van Verre.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €2431 incl.

Verliefd op Vietnam

21-daagse familie groepsrondreis langs rijstvelden, kleurrijke tempels en schitterende natuur met ANWB Reizen.

Lees meer

333travelv.a. €1703 incl.

Verkenningstocht Vietnam

16-daagse individuele rondreis langs alle hoogtepunten van Vietnam met 333travel.

Lees meer

TUIv.a. €1549 incl.

Highlights van Vietnam

17-daagse groepsrondreis door Vietnam met NL-sprekende reisleiding met TUI.

Lees meer

Djoserv.a. €2495 incl.

Rondreis Vietnam

22-daagse familierondreis vol hoogtepunten van Vietnam. Van rijstvelden tot sfeervolle steden met Djoser.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Vietnam kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, KidsReizen, Puur Azië en Van Verre. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Zoek internationale vliegtickets via Momondo, de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda.nl, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij Baolau en boek de tours bij Klook of GetYourGuide. Het visum regel je ook snel en goedkoop vooraf, bijvoorbeeld via VisumVietnamExpert. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Vietnam.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Vietnam die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Vietnam en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.