Kunming is de hoofdstad van de Yunnan provincie in het zuidwesten van China. Er wonen zo’n 8 miljoen inwoners in de stad (2012). De stad heeft een aangenaam subtropisch klimaat, en wordt ook wel de stad van de eeuwige lente genoemd. Het ligt op ruim 1800 meter hoogte, waardoor je er het hele jaar van prettige temperaturen kunt genieten. In de zomer is het er meestal niet warmer dan 25 graden, in de winter ligt de temperatuur meestal net boven het vriespunt.

In het verleden vormde Kunming het begin van de zijderoute richting India, Tibet en ook naar Zuidoost-Azië. De stad ligt op een strategische locatie, en is momenteel een belangrijk handelscentrum met de Chinese zuiderburen (zoals Vietnam, Laos en Myanmar). Afgelopen jaren ontwikkelt Kunming in rap tempo, met een modern stadscentrum met diverse hoge gebouwen tot gevolg.

De stad heeft honderden luxe hotels, maar ook budget reizigers komen er prima aan hun trekken bij een van de vele betaalbare guesthouses. In het centrum heb je diverse mooie parken, prachtige tempels en een aantal speciale winkelregio’s met honderden winkels en diverse grote shopping malls.

Kunming

Hoewel Kunming zelf een flink aantal leuke attracties heeft, komen toeristen er vooral langs tijdens hun reis vanaf het oosten naar de populaire plaatsen Dali, Lijang en Shangri-la. Ook in de omgeving van de stad heb je diverse prachtige hoogtepunten, vooral op cultureel vlak want er wonen 26 etnische minderheden in de Yunnan regio. De natuur rond Kunming is verder adembenemend mooi.

Wat is er allemaal te doen?

Kunming

Kunming heeft diverse prachtige attracties en bezienswaardigheden. Een flink aantal hiervan vind je in de directe omgeving van de stad. Enkele toffe attracties zijn het Stenen Woud, het Dianchi meer, de Yuantong tempel, de Gouden tempel en de Bamboe tempel, de Alu grotten, Cuihu park, Dianchi park en Daguan park, de rijstterrassen bij Yuanyang en het traditionele dorp Jianshui met de Hani etnische minderheid, het verborgen dorp Bamei, de Luoxia vallei (Dongchuan Red Land), de Dragon Black Pool, de Western Hills en het natuurgebied bij Jiuxiang met het prachtige karstgebergte en diverse grotten. Hieronder lichtten we enkele van de hoogtepunten van Kunming toe:

Het stenen woud

Het stenen woud ligt zo’n 120 kilometer ten zuidoosten van Kunming en is de grootste toeristische attractie in de directe omgeving van de stad. Het is eigenlijk een Karstgebied van meer dan 400km2. Je hebt er prachtige uitkijkpunten over de vele rotspartijen; het ziet er daadwerkelijk uit als een stenen bos. Binnen het natuurpark heb je buiten de stenen pilaren ook diverse andere bezienswaardigheden, zoals watervallen en grotten. Je kunt hier verder ook de Sani ontmoeten, een van de vele etnische minderheden van China.

Je kunt makkelijk bij je hotel in Kunming een dagtocht naar het stenen woud boeken. Je kunt er ook zelf naartoe door de trein naar Shilin te nemen. De treinreis duurt zo’n 2 uur en kost 30 Yuan. De toegang tot het stenen woud bedraagt 175 Yuan.

Het Dianchi meer

Het Dianchi meer is met ruim 300km2 het 6e grootste meer van China. Het ligt ten zuiden van Kunming en heeft diverse leuke attracties; waaronder enkele parken, diverse tempels en pagodes en enkele authentieke dorpen waar de Yunnan etnische minderheden wonen. Helaas is het meer zelf ernstig vervuild, ondanks herhaaldelijke pogingen het water te reinigen.

Yuantong tempel

De Yuantong tempel is een belangrijke boeddhistische tempel, en ligt iets ten noorden van het centrum van Kunming, dichtbij het Cuihu park. De tempel werd gebouwd in de 8e en 9e eeuw na Christus. Het feit dat de tempel omringd wordt door water maakt het extra bijzonder. Je kunt naar de top van de heuvel waarlangs de tempel gebouwd is om van een prachtig uitzicht over het complex te genieten. De entree bedraagt 10 Yuan.

Gouden tempel

De Gouden tempel (Tongwa) is een prachtige tempel op zo’n 11 kilometer van Kunming. Het is een belangrijke taoïstische tempel die zeker een bezoek waard is wanneer je enkele dagen in Kunming verblijft. Op het terrein vind je een aantal prachtige poorten, en tevens een mooie bell tower. De toegang bedraagt 20 Yuan, en elke taxichauffeur kan je er naartoe brengen.

Bamboe tempel

De boeddhistische Bamboe tempel (Qiongzhu) ligt op zo’n 12 kilometer ten noordwesten van Kunming. Centraal staan de 500 prachtige boeddhistische beelden (Arhats) die verspreidt over het complex te zien zijn. De entree bedraagt 10 Yuan. Je kunt er makkelijk met de taxi of bus naartoe reizen.

Winkelen in Kunming

De meeste shopping malls van Kunming liggen allemaal dicht bij elkaar in het centrum van de stad. Wanneer je een hotel uitzoekt in Kunming, dan doe je er altijd verstandig aan om een hotel te kiezen dat dichtbij (of boven) een winkelcentrum ligt. Het handige hieraan is dat je makkelijk even naar het winkelcentrum kunt (bijvoorbeeld voor een lunch of om nog even fijn te winkelen zonder in files te staan).

De meeste malls liggen langs Qingnian Rd, Dongfeng Rd en Zhengyi Rd in het centrum van de stad. Naast de moderne malls heb je ook nog enkele populaire lokale markten, zoals de markten langs Shangyi Street, en Jingxing Street.

Accommodatie in Kunming

Ik raad aan om een redelijk budget voor je accommodatie in Kunming uit te trekken. Je verblijft er vaak maar enkele dagen, en dan is het handig als je in een centraal gelegen hotel verblijft. Wil je liever wat minder betalen voor een overnachting, overweeg dan een goedkoper hotel direct aan een van de metrolijnen. Zo ben je alsnog zo in het centrum, maar betaal je een veel lagere prijs per nacht. Hieronder volgt een overzicht met de best beoordeelde hotels in Kunming (volgens Tripadvisor).

Zoek de goedkoopste hoteldeals in Kunming op Agoda.nl of Booking.com.

Vervoer binnen Kunming

Het moderne openbaar vervoersnetwerk van Kunming is momenteel in aanbouw, de eerste metrolijn wordt in 2013 in gebruik genomen. In 2018 zullen er in totaal 6 metrolijnen zijn. Momenteel zijn toeristen het beste af in de taxi. Let erop dat veel chauffeurs geen Engels spreken, en dat je dus zelf in staat moet zijn om uit te leggen waar je naartoe wilt (neem altijd een visitekaartje van het hotel mee). Kunming heeft een uitgebreid busnetwerk, wat vooral geschikt is voor de lokale bevolking. Toeristen zullen er minder snel mee reizen, omdat alle informatie in de Chinese taal wordt getoond (en de buschauffeur spreekt geen Engels).

Hoe kom je er?

Kunming is op twee manieren bereikbaar; per vliegtuig of per trein. Natuurlijk kun je ook een lange afstandsbus nemen, maar dat reist minder comfortabel en in veel gevallen ook minder veilig. Kunming is met zo’n beetje alle grote steden verbonden. Op Kunming International Airport vertrekken dagelijks vluchten naar alle grote steden in China. Verder vertrekken er dagelijks diverse treinen naar het oosten van het land, naar bestemmingen als Chengdu, Chongqing, Guilin, Guangzhou en zelfs Shanghai en Beijing.

Kunming Changshui International Airport

Wanneer je naar Kunming vliegt kom je aan op de hypermoderne Changshui luchthaven. Deze luchthaven ligt op zo’n 30 kilometer ten noordoosten van de stad. Je kunt makkelijk met de taxi tussen de luchthaven en het centrum van de stad reizen. Verder zijn er ook 4 buslijnen die langs de luchthaven rijden. Op termijn kun je er ook de metro nemen. KLM vliegt via Beijing of Shanghai op Kunming. Vertrek altijd ruim op tijd. Kunming heeft vaak te maken met files en met de bus of de taxi loop je het risico hier hinder van te ondervinden.

 
 
Stel je eigen China-reis samenMooie, unieke Cambodja-reizen met PANGEA TravelOnvergetelijke avonturen bij VNC Asia Travel

5 mooiste China-reizen

Bekijk het reisaanbod naar China

v.a. €2079 incl.

Chinees Jade

Langs de hoogtepunten van modern en ouderwets China met Fox, verre reizen van ANWB.

Lees meer

v.a. €2230 incl.

Compleet China

Een prachtige eerste kennismaking met China in 20 dagen met De Jong Intra.

Lees meer

v.a. €1895 incl.

China Hoogtepunten

De mooiste hoogtepunten van China in twee weken met Koning Aap.

Lees meer

v.a. €1399 incl.

Groepsreis China

Adembenemend mooie reis langs diverse hoogtepunten van China met Shoestring.

Lees meer

v.a. €2019 incl.

China Compleet

In 22 dagen lang reis je door het betoverende China met TUI.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een mooie reis naar China kunt boeken. Populair zijn FOX, verre reizen van ANWB, De Jong Intra, VNC Asia Travel, 333Travel, PANGEA Travel en Local Hero Travel. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Riksja China biedt een aantal handige bouwstenen. Boek je vliegtickets bij Vliegtickets, de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij Baolau en boek de tours bij GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar China.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in China die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar China en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.