China heeft een lange geschiedenis die dateert van bijna 5000 jaar terug. China is een van de oudste beschavingen ter wereld en zoals die van de meeste andere grote beschavingen van de wereld, gaat de cultuur terug naar een mix van kleine oorspronkelijke stammen die zijn uitgebreid tot het uiteindelijk het land is geworden wat het nu is. Aan het begin van de lange geschiedenis van China staan diverse vooraanstaande mensen die veel hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van het hele land en de verrijking van haar geschiedenis. Onder hen zijn er keizers als Li Shimin, filosofen als Confucius, grote patriottische dichters als Qu Yuan en diverse andere invloedrijke personen.

Het eerste Chinese keizerrijk

De geschreven geschiedenis van China is al terug te vinden in de Shang-dynastie, maar historische teksten suggereren zelfs het bestaan van een nog oudere beschaving (Xia Dynastie). Naast tijdperken van meerdere keizerrijken zijn er ook enkele Chinese dynastieën waarbij één keizerrijk regeerde over heel China. Dit begon met de Qin dynastie: in 221 voor Christus, Qin Shi Huang verenigde de verschillende strijdende rijken en creëerde het eerste Chinese keizerrijk.

De Chinese samenleving heeft zich ontwikkeld door vijf grote stadia – de primitieve maatschappij, de slavenmaatschappij, de feodale maatschappij, semifeodale en semikoloniale maatschappij, en de socialistische maatschappij. De opkomst en ondergang van de grote dynastieën vormt een rode draad in de Chinese geschiedenis.

Chinese dynastieën

Prehistorische tijden     1.7 miljoen jaar – 21e eeuw v. Chr.
Xia dynastie     21e – 17e eeuw v. Chr.
Shang dynastie     17e – 11e eeuw v. Chr.
Zhou dynastieën Western Zhou   11e eeuw v. Chr. – 771 v. Chr.
  Eastern Zhou Spring and Autumn Period 770 v. Chr. – 476 v. Chr.
    Warring States Period 476 v. Chr. – 221 v. Chr.
Qin dynastie     221 v. Chr. – 207 v. Chr.
Han dynastieën Western Han   206 v. Chr. – 24
  Eastern Han   25 – 220
Three Kingdoms Period     220 – 280
Jin dynastieën Western Jin   265 – 316
  Eastern Jin   317 – 420
Zuid en Noord dynastieën Noord dynastie   386 – 581
  Zuid dynastie   420 – 589
Sui dynastie     581 – 618
Tang dynastie     618 – 907
Vijf dynastieën and Tien Staten Vijf dynastieën Later Liang 907 – 923
    Later Tang 923 – 936
    Later Jin 936 – 946
    Later Han 947 – 951
    Later Zhou 951 – 960
  Tien Staten   902 – 979
Song dynastieën Northern Song   960 – 1127
  Southern Song   1127 – 1279
Liao dynastie     916 – 1125
Jin dynastie     1115 – 1234
Yuan dynastie     1271 – 1368
Ming dynastie     1368 – 1644
Qing dynastie     1644 – 1911
Moderne China     1911 – heden

Bekijk hier de volledige tijdlijn van de Chinese geschiedenis.

Het moderne China

Het moderne China begon na een revolutionaire militaire opstand die begon in Wuhan. De eerste regering van de Republiek van China werd opgericht in 1912 in Nanjing, met Sun Yat-sen als eerste voorzitter. Tussen 1915 en 1945 kwam China in een machtsvacuüm terecht. Grote inspanningen werden geleverd om het communisme uit China te houden. Hoewel dit aanvankelijk leek te lukken, veranderde alles toen de communisten zich reorganiseerden onder hun nieuwe leider, Mao Zedong. Door hem groeide de Communistische Partij van China die jaren zeer sterk.

De Chinese burgeroorlog eindigde in 1949, de Communistische Partij bleef de controle over het vasteland van China behouden. In 1949 riep Mao Zedong de Volksrepubliek van China uit. Mao lanceerde de Culturele Revolutie (wat je kunt zien als een enorme schoonmaak waarbij veel culturele schatten verloren gingen), welke duurde tot zijn dood, tien jaar later. De Culturele Revolutie, gemotiveerd door de machtsstrijd binnen de partij en de angst voor de Sovjet-Unie leidde tot een ingrijpende verandering in de Chinese samenleving.

Na de dood van Mao Zedong, kwam Deng Xiaping aan de macht. Hoewel hij nooit officieel het hoofd van de partij of de staat is geworden, heeft hij China wel door een van de meest diepe dalen geholpen. Hoewel ook hij kritiek te verduren had, stond hij aan de wieg van de ontwikkelingen die China in staat stelden om een wereldmacht te worden.

Een donkere bladzijde van de recente Chinese geschiedenis zijn de Tiananmenplein protesten van 1989, waarin studenten en anderen demonstranten maandenlang campagne voerden. Zij spraken zich uit tegen de corruptie en ten gunste van een grotere politieke hervorming, inclusief democratische rechten en vrijheid van meningsuiting. Op 4 juni vonden diverse demonstranten de dood, toen legertroepen en legervoertuigen het plein opkwamen en het plein met groot geweld ontruimden. Deze gebeurtenis werd wereldwijd gerapporteerd en bracht wereldwijde veroordeling en sancties tegen de regering. De censuur die nu nog in China wordt toegepast, vond zijn begin in deze enorm uit de hand gelopen protesten. Er waren ook demonstraties en rellen over heel China in 2005; als gevolg van extreme onvrede van boeren die van hun land verdreven waren voor economische ontwikkeling.

Hoewel miljoenen Chinezen de afgelopen jaren uit de armoede zijn gekropen, blijven er ook nog miljoenen over die onder uitermate slechte omstandigheden moeten leven. Vooral vele honderden miljoenen Chinezen op het platteland zijn er slecht aan toe. Welvaart is vooral in de grote en moderne steden enorm toegenomen, met scheve verhoudingen tot gevolg. China is momenteel de 2e grootste economie ter wereld. Deze positie kreeg men vooral omdat welvaart pas laat arriveerde in China. Jarenlang zijn lonen laag gehouden, en had China een uitstekende concurrentiepositie ten opzichte van de rest van de wereld. Hoewel deze positie de afgelopen jaren iets minder sterk is geworden, ziet het er nog steeds naar uit de China op termijn de grootste economie ter wereld zal worden.

 
 
Prachtige rondreizen door China bij 333travelSchitterende China-reizen met TUIOnvergetelijke avonturen met ANWB Reizen

5 mooiste China-reizen

Bekijk het reisaanbod naar China

ANWB Reizenv.a. €2079 incl.

Chinees Jade

Langs de hoogtepunten van modern en ouderwets China met ANWB Reizen.

Lees meer

Djoserv.a. €2495 incl.

Rondreis China

Gevarieerde steden en hoogtepunten in 24 dagen met Djoser.

Lees meer

Koning Aapv.a. €2145 incl.

China Hoogtepunten

De mooiste hoogtepunten van China in twee weken met Koning Aap.

Lees meer

Shoestringv.a. €1799 incl.

Van Beijing naar Shanghai

Adembenemend mooie reis langs diverse hoogtepunten van China met Shoestring.

Lees meer

333travelv.a. €2890 incl.

China Highlights

In 16 dagen langs de mooiste hoogtepunten van het betoverende China met 333travel.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in China die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar China en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.