De Chinese theeceremonie speelt een belangrijke rol in het leven van de Chinese bevolking. Er zijn diverse speciale aangelegenheden waarbij op traditionele wijze thee wordt bereid en gedronken. Voorbeelden wanneer er thee wordt gedronken zijn uit respect (voor je gasten), tijdens familiebijeenkomsten, om formeel excuses te maken en tijdens bruiloften.

Traditionele Chinese theepotten

Traditionele Chinese theepotten zijn gemaakt van ongeglazuurd klei en zijn gekruid door jaren van gebruik. De klei absorbeert de oliën van de theeblaadjes en uiteindelijk, na verloop van tijd, kan de theepot glanzend worden, dit geldt vooral voor de binnenkant van de pot. De klei die gebruikt wordt voor deze theepotten is speciaal Yixing-klei dat alleen kan worden gevonden in een klein dorpje in China, in de buurt van Shanghai. De Chinezen geloven dat deze klei giftige mineralen kan oplossen in zowel thee als water. Yixing thee-aardewerken worden graag verzameld.

Omdat de klei een deel van de essentie van de theeën absorbeert, gebruikt men verschillende potten voor verschillende soorten thee. De theepotten en kopjes staan op een speciale bamboedoos met lattenbodem zodat overtollig vloeistof uit kan lekken en deze over de theepotten kan worden gegoten.

Kwaliteitsthee

Kwaliteitsthee is duur, maar de hoge prijs kan gerechtvaardigd worden; het gaat vaak om de beste thee ter wereld. In China wordt thee meestal als ronde, zeer compacte koeken verkocht. Bij gebruik breek je een klein stuk af en dit vermaal je voordat je het gebruikt. Een paar ons thee van de allerbeste kwaliteit kost soms wel meer dan honderd euro.

Tea Ceremony Scam

Toeristen die China bezoeken moeten geen kans onbenut laten om een traditionele theeceremonie mee te maken. Kijk echter wel altijd uit wanneer je zomaar midden op straat door vreemden wordt aangesproken, hier gaat het vaak om een vorm van oplichting (de beruchte Tea Ceremony Scam).

Theeceremonie in 7 stappen

Stap 1
Als je de theepot een poosje niet gebruikt hebt, spoel het dan eerst uit met heet water.

Stap 2
Gebruik nooit je handen of metaal om de theeblaadjes te pakken. Gebruik alleen schepjes gemaakt van bamboe of hout. De beste manier om thee te bewaren is in een glazen pot, in de koelkast. De hoeveelheid thee die je toevoegt hangt af van het aantal mensen. Gewoonlijk vul je de kleine pot 1/4e tot 1/3e met droge theeblaadjes.

Stap 3
Afhankelijk van de soort thee die je gaat maken, verhit je het water op verschillende temperaturen. Water voor groene thee mag nooit aan de kook worden gebracht. Water voor jasmijnthee mag een beetje heter, en water voor Oolong of zwarte thee mag worden gekookt. Verwarm water voor thee nooit in een magnetron en gebruik ook de warme kraan niet die beschikbaar is in sommige gootstenen. Verwarm het op de traditionele manier – in een ketel, op het fornuis. Het water uit de ketel moet dan in een grote kleitheepot gegoten worden.

Stap 4
Schenk het water uit deze grote theepot van enige afstand in de kleinere theepot, totdat de blaadjes bedekt zijn met water. Bijna onmiddellijk nadat het warme water in de kleine theepot is geschonken, schenk je het water in de kleine theekopjes. Je zult deze thee niet drinken. Het doel hiervan is om de kopjes te kruiden en te verwarmen.

Stap 5
Giet de theekopjes leeg over de theepot. Dit houdt de theepot warm en helpt de klei van de theepot verduurzamen.

Stap 6
Let wel dat de eerste portie thee maar 10-30 seconden mag ‘brouwen’. Tegen de tijd dat je de kopjes over de theepot hebt geleegd is het tijd om de thee uit de theepot in de kopjes te schenken. Bij elke volgende infusie voeg je ongeveer 30 seconden aan de zettijd.

Stap 7
Als je de gast bent, ontvang je de theekop en houder met beide handen. Om de thee te drinken houd je de theekophouder met je linkerhand vast en til je het kopje voorzichtig op met de vingers van je rechterhand.

 
 
Stel je eigen China-reis samenMooie, unieke Cambodja-reizen met PANGEA TravelOnvergetelijke avonturen bij VNC Asia Travel

5 mooiste China-reizen

Bekijk het reisaanbod naar China

v.a. €2079 incl.

Chinees Jade

Langs de hoogtepunten van modern en ouderwets China met ANWB.

Lees meer

v.a. €2230 incl.

Compleet China

Een prachtige eerste kennismaking met China in 20 dagen met De Jong Intra.

Lees meer

v.a. €1895 incl.

China Hoogtepunten

De mooiste hoogtepunten van China in twee weken met Koning Aap.

Lees meer

v.a. €1399 incl.

Groepsreis China

Adembenemend mooie reis langs diverse hoogtepunten van China met Shoestring.

Lees meer

v.a. €2019 incl.

China Compleet

In 22 dagen lang reis je door het betoverende China met TUI.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een mooie reis naar China kunt boeken. Populair zijn ANWB Vakantie, De Jong Intra, VNC Asia Travel, 333Travel, PANGEA Travel en Local Hero Travel. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Riksja China biedt een aantal handige bouwstenen. Boek je vliegtickets bij Vliegtickets, de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij Baolau en boek de tours bij GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar China.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in China die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar China en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.