Vliegen is de snelste en meest praktische manier om door China te reizen, vooral wanneer het gaat om grote afstanden. Vliegen door China is op zich niet duur, hoewel het alternatief; reizen per trein veel goedkoper is (helemaal wanneer je een nachttrein neemt en daarmee een hotelovernachting bespaart). Bijna alle grote attracties zijn per vliegtuig te bereiken en tussen de grote steden wordt diverse keren per dag heen en weer gevlogen. Wanneer je maar kort in China verblijft, kun je het beste zoveel mogelijk bestemmingen met het vliegtuig bezoeken.

Grootste binnenlandse luchtvaartmaatschappijen

De drie grote internationale luchtvaartmaatschappijen Air China, China Southern en China Eastern vliegen tussen diverse binnenlandse bestemmingen. Daarnaast zijn er nog vele tientallen regionale luchtvaartmaatschappijen.

Laagste prijs bij laat boeken

Wanneer je vliegtickets koopt, dien je er rekening mee te houden dat vluchten vaak vlak voor de vertrekdatum goedkoper worden. Soms vlieg je voor minder dan 50% van de reguliere prijs. Wel loop je in dat geval het risico dat een vlucht naar keuze vol zit. Ruim vooraf boeken levert zekerheid op, maar je betaalt vaak het hoogste bedrag. Vaak gaan ticketprijzen zo’n twee maanden voor vertrek omlaag. Wij boeken meestal zelf onze tickets via Ctrip.com of via ChinaHighlights.com.

Voorafgaand aan de vlucht

Zorg er altijd voor dat je ruim op tijd op de luchthaven aanwezig bent. Bij binnenlandse vluchten is het raadzaam om je koffers zo’n twee uur vooraf in te checken. De gate sluit meestal zo’n 30 minuten voordat het vliegtuig vertrekt. Afhankelijk van de grootte van de luchthaven moet je ook nog rekening houden met de wandeling naar de vertrekgate.

Vliegtuigen in China hebben regelmatig vertraging, vooral wanneer je tussen de grote steden reist. En met vertraging bedoelen we dan echt urenlang oponthoud, niet een vlucht die 30 minuten later pas vertrekt. Het traject Shanghai – Beijing is bijvoorbeeld berucht om de vele dagelijkse vertragingen.

Wanneer je vanaf Hongkong vliegt naar bestemmingen binnen China kun je beter niet vanaf de Hongkong Chek Lap Kok luchthaven vertrekken. Die vluchten worden als internationale vluchten gezien, en hier betaal je veel meer voor een ticket. Beter is het om dan naar de Shenzhen Bao’an luchthaven te reizen en van daar te vliegen wat als een binnenlandse vlucht wordt gezien (hetzelfde geldt voor Macao en de luchthaven bij Zhuhai).

Luchthavens in China

Over het algemeen zijn luchthavens in China modern en van alle gemakken voorzien. Informatieborden zijn meestal in de Chinese taal, hoewel je aan de hand van je vluchtnummer en vertrektijd prima kunt achterhalen waar je moet zijn. Ook kun je vaak bij de informatiebalie terecht met vragen, hoewel je niet verbaasd moet zijn wanneer men er maar mondjesmaat Engels spreekt.

Luchthavens van de miljoensteden zijn meestal hypermodern. Je hebt er winkels, restaurants en vaak ook een of meerdere airport hotels waar je kunt verblijven wanneer je lang op je vlucht moet wachten. Prijzen op de luchthaven zijn meestal duurder dan erbuiten, niemand kijkt vreemd op wanneer je je eigen eten meebrengt.

Vervoer van de luchthavens naar je hotel

De meeste luchthavens zijn direct aangesloten op het metronetwerk. In steden zonder metro kun je vaak gebruik maken van de speciale airport pendelbussen die de hele dag door tussen de luchthaven en het centrum van de stad rijden. Vaak dien je eenmaal in de stad aangekomen nog een taxi naar je hotel te nemen. Wanneer je dit teveel moeite vindt, kun je ook direct bij de luchthaven een taxi nemen. Zorg er altijd voor dat je op de meter rijdt. Weigert de chauffeur dit, ga dan op zoek naar een andere taxi. Vind je het prima om voor een vaste prijs te rijden, zorg er dan wel voor dat de prijs reëel is.

Vervoer vanaf je hotel in China naar de luchthaven doe je meestal met de taxi. Laat ze bij de lobby een taxi regelen en aan de chauffeur uitleggen dat je naar de luchthaven gebracht wilt worden. Geef ook direct het juiste Terminal nummer door indien hier sprake van is.

Tips

  • Inchecken voor een binnenlandse vlucht en er is een lange wachtrij? Ga na of er een VIP lane is en gebruik deze. In veel gevallen vindt iedereen het volkomen normaal dat een westers persoon de VIP lane gebruikt (terwijl deze officieel voor reizigers met een speciale status is).
  • Let erop dat ’s nachts alles gesloten is op de meeste luchthavens. Komt je vlucht met vertraging aan, dan kan het zelfs voorkomen dat je niet eens van de luchthaven naar je hotel kunt reizen. Zo moesten wij ooit uren wachten tot de eerste taxi kwam aanrijden op de luchthaven van Hangzhou.
  • Pinnen kan op elke luchthaven, maar alleen bij pinautomaten met het Maestro/Cirrus logo. Op kleinere luchthavens zijn er hoogstens 1 of 2 pinautomaten die buitenlandse pintransacties ondersteunen.
  • Koop snacks voor in het vliegtuig bij voorkeur vooraf in de supermarkt, in plaats van op de luchthaven. Niet alleen scheelt het tijd en wachten, maar ook in de kosten.
  • Let op de rijen bij de luchthavens. Soms lopen rijen door elkaar heen of blijkt dat voorbij een bepaald punt een rij splitst en dat jouw rij vervolgens maar een enkele wachtende bevat.
  • Let er ook op dat het soms voorkomt dat mensen voor een volgende vlucht vanaf dezelfde gate al rustig in de rij staan en dat je te laat doorhebt dat ze helemaal niet op dezelfde (eerdere) vlucht wachten. Ook in dat geval: loop erlangs en wees mondig.

 
 
Prachtige rondreizen door China bij 333travelSchitterende China-reizen met TUIOnvergetelijke avonturen met ANWB Reizen

5 mooiste China-reizen

Bekijk het reisaanbod naar China

ANWB Reizenv.a. €2079 incl.

Chinees Jade

Langs de hoogtepunten van modern en ouderwets China met ANWB Reizen.

Lees meer

Djoserv.a. €2495 incl.

Rondreis China

Gevarieerde steden en hoogtepunten in 24 dagen met Djoser.

Lees meer

Koning Aapv.a. €2145 incl.

China Hoogtepunten

De mooiste hoogtepunten van China in twee weken met Koning Aap.

Lees meer

Shoestringv.a. €1799 incl.

Van Beijing naar Shanghai

Adembenemend mooie reis langs diverse hoogtepunten van China met Shoestring.

Lees meer

333travelv.a. €2890 incl.

China Highlights

In 16 dagen langs de mooiste hoogtepunten van het betoverende China met 333travel.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in China die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar China en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.