Chinees Nieuwjaar is de belangrijkste viering van het jaar. Het is bijna de enige periode van het jaar dat Chinezen zelf vrij nemen, waardoor je iets dat vrij zeldzaam is kunt waarnemen: winkels die gesloten zijn! Wanneer je als toerist tijdens het Chinese Nieuwjaar in China bent, zal je reis bol staat met prachtige culturele hoogtepunten.

Wanneer is het Chinees Nieuwjaar

Chinees Nieuwjaar wordt gevierd van dag één tot en met dag vijftien van de eerste maand van de Chinese kalender. De eerste dag van Chinees Nieuwjaar is de dag waarop de tweede nieuwe maan na het wintersolstitium plaatsvindt.

Data Chinees Nieuwjaar

Rat Zi 19 februari 1996 7 februari 2008 25 januari 2020
Os Chou 7 februari 1997 26 januari 2009 12 februari 2021
Tijger Yin 28 januari 1998 14 februari 2010 1 februari 2022
Konijn Mao 16 februari 1999 3 februari 2011 22 januari 2023
Draak Chen 5 februari 2000 23 januari 2012 10 februari 2024
Slang Si 24 januari 2001 10 februari 2013 29 januari 2025
Paard Wu 12 februari 2002 31 januari 2014 17 februari 2026
Geit Wei 1 februari 2003 19 februari 2015 7 februari 2027
Aap Shen 22 januari 2004 8 februari 2016 27 januari 2028
Haan You 22 januari 2004 28 januari 2017 13 februari 2029
Hond Xu 29 januari 2006 16 februari 2018 3 februari 2030
Varken Hai 18 februari 2007 5 februari 2019 23 januari 2031

Viering Chinees Nieuwjaar over de wereld

Chinees Nieuwjaar wordt zeer uitbundig gevierd in China zelf, maar ook in Aziatische landen als Taiwan, Singapore, Maleisië, Indonesië, Vietnam en diverse andere landen met een grote Chinese populatie. Chinezen vieren het Chinese Nieuwjaar over de hele wereld in de eigen Chinese wijken (Chinatown) waar ze wonen. De grootste vieringen buiten Azië zelf vinden plaats in San Francisco, Sydney en Londen.

Legende

Volgens de legende kwam jaarlijks het mythische beest Nian op de eerste dag van het Chinese Nieuwjaar tevoorschijn om alle oogsten op te eten, om bezittingen te vernietigen en zelfs om kinderen op te eten. Men legde eten voor hun deuren in de hoop dat Nian hier voldoende aan zou hebben en hen verder met rust zou laten. Later ontdekte men dat men Nian met rode kleuren kon verdrijven, wat het rode thema tijdens Chinees Nieuwjaar verklaard (alles in is rood aangekleed; kleding is overwegend rood, en overal hangen rode lampionnen en rode versiering). Ook ontdekte men dat Nian door harde knallen op afstand kon worden gehouden, wat het traditionele afsteken van het vele vuurwerk verklaard.

De weken voor Chinees Nieuwjaar

De weken en dagen voorafgaand van Chinees Nieuwjaar staan al in het teken van het komende nieuwe jaar. Men gaat op pad om nieuwe kleding te kopen. Ook koopt men de typische versieringen waarmee het huis wordt aangekleed. Winkelcentra zijn vaak al direct na Kerstmis volledig in het teken van Chinees Nieuwjaar. Elk jaar is het bijna een wedstrijd welke shopping mall de beste versiering heeft. Omdat het Chinese Nieuwjaar ook voor een nieuwe start staat; zorgen veel Chinezen ervoor dat ze hun schulden aflossen. Ook wordt het huis grondig schoongemaakt.

Vieringen rond Chinees Nieuwjaar

Op de avond voorafgaand aan de eerste dag van het Chinees Nieuwjaar wordt er vaak al de hele avond vuurwerk afgestoken om kwade geesten te verjagen. Ook is het gebruikelijk om die avond met de hele familie te eten. Op de eerste dag van Chinees Nieuwjaar gaan de Chinezen over de hele wereld naar hun tempels om er te bidden. Die dag bezoekt men ook familie, en vaak eet men weer gezamenlijk. ’s Avonds wordt er weer uitbundig vuurwerk afgestoken. Alle dagen van Chinees Nieuwjaar hebben een bepaalde betekenis. In sommige gevallen hebben bepaalde Chinese subculturen hun eigen vieringen. De 5e dag is een dag dat er veel vuurwerk wordt afgestoken om Guan Yu gunstig te stemmen (met voorspoed en geluk tot gevolg). De 9e dag is voor belangrijk voor de Hokkien, die dan de viering van de Jade Emperor vieren. De periode wordt op de 15e dag met het lantaarnfeest (Chap Goh Mei) afgesloten.

Cadeaus en geld

Tijdens het Chinese Nieuwjaar is het belangrijk om goed te doen. Zo geeft men elkaar cadeaus, maar men geeft ook minder bedeelden cadeaus in de vorm van kleine giften. Zo is het bijvoorbeeld gebruikelijk dat de allerarmsten op de eerste dagen van Chinees Nieuwjaar naar de ingang van de tempels komen in de hoop op een aalmoes. De biddende Chinezen kunnen dit eigenlijk niet negeren (men moet immers goed doen) en dus krijgen veel armen die dagen een klein beetje extra geld om van rond te komen. Geldbedragen worden meestal in een kleine rode enveloppe gegeven.

Drakendans en leeuwendans

Chinees Nieuwjaar wordt vaak gevierd met prachtige drakendansen en leeuwendansen. Een drakendans is vaak een opvoering van een grote draak die door meerdere personen wordt voortbewogen (vaak buiten op straat).

Een leeuwendans bestaat uit een leeuw die door twee personen voortbewogen wordt. De leeuwendans komt het meeste voor. De leeuw is in staat om het kwaad te verjagen (samen met het luide tromgeroffel), en soms huren winkeleigenaren (in de shopping malls) een leeuwendans ceremonie in voor de zegening van hun winkel in het nieuwe jaar. De leeuw loopt dan door de winkel, en krijgt wat te eten van de eigenaar. Er zijn ook leeuwendans wedstrijden. Hier zie je de leeuwen behendig over diverse verhoogde pilaren springen (wat een zeer acrobatisch hoogstandje is).

 
 
Prachtige rondreizen door China bij 333travelSchitterende China-reizen met TUIOnvergetelijke avonturen met ANWB Reizen

5 mooiste China-reizen

Bekijk het reisaanbod naar China

ANWB Reizenv.a. €2079 incl.

Chinees Jade

Langs de hoogtepunten van modern en ouderwets China met ANWB Reizen.

Lees meer

Djoserv.a. €2495 incl.

Rondreis China

Gevarieerde steden en hoogtepunten in 24 dagen met Djoser.

Lees meer

Koning Aapv.a. €2145 incl.

China Hoogtepunten

De mooiste hoogtepunten van China in twee weken met Koning Aap.

Lees meer

Shoestringv.a. €1799 incl.

Van Beijing naar Shanghai

Adembenemend mooie reis langs diverse hoogtepunten van China met Shoestring.

Lees meer

333travelv.a. €2890 incl.

China Highlights

In 16 dagen langs de mooiste hoogtepunten van het betoverende China met 333travel.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in China die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar China en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.