Chinezen reizen zelf het meest met de trein. China heeft namelijk een uitgebreid treinnetwerk en het treinsysteem is snel, veilig en goedkoop. Je hebt vele honderden treinroutes in China, waardoor zo goed als heel het land per trein bereikbaar is. Tussen diverse miljoenensteden rijden hypermoderne CRH hogesnelheidstreinen of ‘bullet trains’ (vergelijkbaar met de TGV/Thalys). Bij treinreizen in China moet je niet aan treinen denken die vol zitten met levende dieren en dozen voedsel. Alleen in de laagste klassen van de oudere (trage) treinen kan het nog wel eens een rommeltje zijn.

Wist je dat je makkelijk en voordelig vooraf online je treintickets door China kunt bestellen? Zo heb je in China diverse populaire lokale reisorganisaties waar je treintickets kunt boeken en die de treintickets op zo’n beetje elke bestemming in China kan bezorgen. Je boekt makkelijk online en enkele dagen voor de vertrekdatum liggen de treinkaartjes voor je klaar (vaak bij de lobby van het hotel).

Met de trein door China

China’s grootste reisorganisatie waar je gemakkelijk treintickets koopt is China Highlights. Het boekingsproces is gemakkelijk en je betaalt zonder zorgen met je creditcard. Bestel hier direct je treintickets.

Het grote voordeel van de trein boven vliegen is dat je bij het nemen van de snelle nachttrein een overnachting bespaart. Zorg er wel altijd voor dat je minimaal een hardsleeper reserveert (een wagon met bedden twee- of driehoog gestapeld). Een softsleeper is nog beter (4 bedden in een coupé), bijna elke langeafstandstrein heeft een of meerdere coupés met softsleepers. Sommige treinen hebben een VIP klasse of een deluxe softsleeper, maar tickets hiervoor zijn meestal snel uitverkocht en vaak ook aanzienlijk duurder.

Bij treinritten van een paar uur kun je ook een soft seat (gewone stoel) nemen. De bullet trein tussen Beijing en Shanghai doet er net geen 5 uur over en kun je ook prima als dagtrein nemen (het is een zeer luxe trein).

Treintickets

Treintickets zijn over het algemeen vanaf 20 dagen voor vertrek verkrijgbaar (op het station 2 dagen later dus 18 dagen voor vertrek beschikbaar). Wanneer je in Nederland een reis door China (met vervoer per trein) hebt geboekt, dan regelt het reisbureau de aankoop van de treintickets. Zij zorgen er dan voor dat hun lokale contacten voor de afhandeling zorgen. Het reisbureau regelt ook dat je gids/chauffeur de treintickets enkele dagen voorafgaand aan de treinreis zal ontvangen. In andere gevallen regelt het reisbureau een drop bij het hotel waar je verblijft. Dit is in alle gevallen pas enkele dagen voorafgaand aan vertrek, en altijd in het hotel in de stad (of het dorp) van vertrek. Buitenlandse reizigers moeten altijd hun paspoort tonen wanneer ze treintickets kopen, je kunt dus niet meer bij de ticketmachines terecht.

Met de trein door China

Er zijn in China diverse Engelstalige reisorganisaties waar je treintickets kunt reserveren. Vooral China Highlights wordt vaak gebruikt om vooraf treintickets te reserveren (dit is de grootste Chinese reisorganisatie). Klik hier voor meer informatie.

Het is niet mogelijk om online bij de Chinese Spoorwegen treinkaarten te kopen (wel kun je prima bij de eerder genoemde Chinese reisorganisaties terecht). Chinezen zelf kunnen wel online treintickets bestellen, mits ze over een lokale bankrekening beschikken. Let op; bij de eerder genoemde Chinese reisorganisaties neem je een optie op een ticket, bevestiging krijg je pas enkele weken/dagen vooraf wanneer het ze gelukt is het ticket voor je te kopen. Het proces verloopt prettig en het is ons tot nu toe altijd fantastisch bevallen.

Je kan ook ter plekke op de treinstations tickets kopen, maar vaak zijn de beste plekken dan al uitverkocht. Let er verder op dat er bij de meeste treinstations een speciale rij voor buitenlanders is en het kan maar zo zijn dat hier niemand in de rij staat (en het dus nauwelijks opvalt dat het loket open is).

Zelfstandige rondreis door China met de trein

Omdat China zo’n goed treinnetwerk heeft en omdat op veel van de trajecten met high speed treinen gereden wordt, is het prima mogelijk om een complete zelfstandige treinrondreis door China te regelen. Zorg ervoor dat je een paar dagen voorafgaand aan de eerste treinreis in hetzelfde hotel verblijft, zodat het hele pakket met treintickets daar bezorgd kan worden. Is het nog niet mogelijk om zo ver vooruit treintickets te boeken, dan laat je de volgende batch treintickets gewoon op een van de daarop volgende bestemmingen in het hotel bezorgen.

Treinstations

De meeste treinstations in China zijn modern ingericht en van alle gemakken voorzien. Wel is het soms even wennen om er je weg in te vinden, aangezien bijna alles in het Chinees is aangegeven en er ook alleen in de Chinese taal wordt omgeroepen. Ook bij de ticketbalies komt het maar zelden voor dat men er goed Engels spreekt. Als je eenmaal je treinticket hebt kun je aan de hand van de treinnummers en vertrektijden zien op welk perron je moet zijn.

Met de trein door China

Omdat er slecht Engels gesproken wordt op de meeste treinstations kun je het beste alle treininformatie vooraf opschrijven. Indien mogelijk laat je dit bij je hotel doen. Wij boeken zelf altijd treintickets online via de lokale reisbureaus om het lange wachten op het station (enkele dagen voor vertrek) te vermijden. Houd er verder rekening mee dat treintickets op populaire trajecten vaak uitverkocht zijn rond feestdagen en belangrijke vakantieperiodes.

Met de trein door China

Aan boord van de trein

Aan boord van de trein heb je basic faciliteiten. Er is een kraan met heet water waarmee je zelf thee kunt zetten of een soepje kunt maken. Toiletten zijn vrij basic, maar beter dan de gemiddelde toilet die je elders in het land tegen zou komen (neem wel je eigen toiletpapier mee!). In de luxe treinen (CRH) zijn de toiletten modern en schoon. Bij de nachttreinen neemt de conducteur je tickets mee zodat hij zeker weet dat je er bij het juiste station uit gaat (en niet doorslaapt). Hij zal je tijdig waarschuwen.

Met de trein door China

Je hebt in elke trein een restaurantwagon waar je een maaltijd kunt nuttigen. Verder lopen er verkopers door de trein waar je simpele snacks, koffie en drankjes kunt kopen. De kwaliteit is de afgelopen jaren met sprongen vooruit gegaan. Waar je voorheen alleen de meest simpele snacks kon kopen, hebben ze nu complete versmaaltijden in een maaltijdverpakking (vergelijkbaar met de Japanse bento box). De prijs is vrij hoog waardoor het vaak loont om zelf eten mee te nemen. De meeste stops zijn te kort om de trein uit te gaan om wat te kopen. Zorg er bij een lange rit altijd voor dat je voldoende snacks bij je hebt.

Met de trein door China

Locatie van het treinstation

In China is het niet ongebruikelijk dat een stad meerdere treinstations heeft. Een verouderd station blijft in veel gevallen dienst doen voor de korte trajecten of voor goederenvervoer. Zorg er altijd voor dat je precies weet op welk station je trein vertrekt. Als je via een Chinees (of Nederlands) reisbureau tickets regelt, moet je een paar dagen voor vertrek nog even verifiëren of het aangegeven treinstation nog steeds de juiste is. Het komt ook voor dat vanaf meerdere stations in een stad treinen naar dezelfde eindbestemming vertrekken. Let hierop wanneer je een taxi bij je hotel regelt om je naar het treinstation te brengen.

Vervoer van het treinstation naar je hotel

Bij elk treinstation in China staan er buiten taxi’s te wachten. In de meeste gevallen rijden ze op de meter. De taxi is de meest praktische manier om naar je hotel te reizen. Wil je goedkoper uit zijn, dan kun je beter de bus pakken. Daar is het nadeel dat je zelf goed moet uitzoeken welke bus je moet nemen. In grote steden heb je misschien geluk dat je dit bij iemand kan navragen.
De meeste miljoenensteden hebben een aansluiting op het metronetwerk. Dit is vaak de goedkoopste en makkelijkste manier om snel naar het centrum te reizen. Daar kun je dan in veel gevallen voor een veel lager bedrag de taxi naar je hotel nemen.

Populaire treinroutes

Hieronder volgt een overzicht met enkele populaire treinroutes binnen China.

 • De trein van Beijing naar Shanghai (prijs)
 • De trein van Shanghai naar Hongkong (prijs)
 • De trein van Beijing naar Xi’an (prijs)
 • De trein van Shanghai naar Guilin (Yangshuo) (prijs)
 • De trein tussen Shanghai en Hangzhou (prijs)
 • De trein van Beijing naar Pingyao
 • De trein van Beijing naar Datong

Bagage aan boord van de trein

Je mag net als wanneer je met het vliegtuig reist een bepaalde hoeveelheid bagage mee aan boord van de trein nemen in China. In de praktijk zullen ze er niet zo heel zwaar aan trekken wanneer je wat meer dan de toegestane limieten bij je hebt.

 • Volwassenen: maximaal 20 kg
 • Kinderen: maximaal 10 kg
 • Maximale afmetingen reguliere treinen: 160cm (lxbxh)
 • Maximale afmetingen hogesnelheidstreinen: 130cm (lxbxh)

Let op: je mag niet standaard een fiets mee aan boord van de trein meenemen. Je dient hiervoor een speciaal treinticket te kopen.

Bagage plaats je boven je in de rekken. Kleine tassen kun je gewoon naast je of voor je kwijt. Voor grote reiskoffers heb je vaak tussen de coupés een speciale ruimte waar je deze kwijt kunt.

Tips treinreizen door China

 • Neem zelf eten en drinken mee.
 • Koop tickets vooraf via Chinese reisorganisaties of regel ze ter plekke via het guesthouse of hotel waar je verblijft. Treintickets kunnen 20 dagen voordat de treinreis plaatsvindt gekocht worden.
 • Ga altijd voor de softsleeper (of deluxe softsleeper).
 • Vermijd treinreizen tijdens de twee vakantie periodes (1e week oktober, 1e week mei).
 • Zorg er altijd voor dat je ruim op tijd op het station aanwezig bent, treinen vertrekken bijna altijd op tijd. Je dient altijd minimaal 1 uur vooraf op het station aanwezig te zijn.
 • Je mag meestal 30/40 minuten voor vertrek de trein in (mits deze al is aangekomen).
 • Lange reizigers kunnen het beste in het bovenbed slapen, want onderin steken je benen uit over het gangpad en kunnen mensen tegen je benen aanlopen
 • Vergeet geen oordoppen mee te nemen wanneer je een lichte slaper bent.
 • Houdt bij de wat oudere treinen of bij de lagere klassen altijd je persoonlijke bezittingen op je lichaam. Belangrijke eigendommen neem je mee je bed in.
 • Ga bij het verlaten van het treinstation alleen met officiële taxi’s in zee.
 • Wanneer je vooraf treintickets door een reisorganisatie in China laat kopen, spreek dan met ze af dat ze de tickets bij je hotel komen afleveren. In veel gevallen betaal je ook dan pas.
 • Op het centraal station van Beijing heb je een speciale ticketbalie voor buitenlandse reizigers.
 • Reis je per fiets door China, dan kun je deze mee de trein in nemen. Een vouwfiets kun je gewoon meebrengen, een gewone tourfiets dien je vooraf in te checken.
 • Veel grote steden in China hebben meerdere treinstations. Zorg er altijd voor dat je zeker weet vanaf welk station je vertrekt. Ook worden er wel eens op het ene station treintickets voor vertrek vanaf het andere station verkocht. Je wil niet meemaken wat wij ooit een keer hebben meegemaakt :).

 
 
Prachtige rondreizen door China bij 333travelSchitterende China-reizen met TUIOnvergetelijke avonturen met ANWB Reizen

5 mooiste China-reizen

Bekijk het reisaanbod naar China

ANWB Reizenv.a. €2079 incl.

Chinees Jade

Langs de hoogtepunten van modern en ouderwets China met ANWB Reizen.

Lees meer

Djoserv.a. €2495 incl.

Rondreis China

Gevarieerde steden en hoogtepunten in 24 dagen met Djoser.

Lees meer

Koning Aapv.a. €2145 incl.

China Hoogtepunten

De mooiste hoogtepunten van China in twee weken met Koning Aap.

Lees meer

Shoestringv.a. €1799 incl.

Van Beijing naar Shanghai

Adembenemend mooie reis langs diverse hoogtepunten van China met Shoestring.

Lees meer

333travelv.a. €2890 incl.

China Highlights

In 16 dagen langs de mooiste hoogtepunten van het betoverende China met 333travel.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in China die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar China en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.