Er was ooit eens een tijd dat China de meeste fietsen ter wereld had. Vooral Beijing was bekend als de stad waar iedereen zich per fiets verplaatste. Dit was op zich niet vreemd, want Beijing is vrij vlak en het klimaat is prima om er te fietsen. Afgelopen jaren heeft de fiets in China enorm aan populariteit moeten inleveren. Dit heeft vooral te maken met de toegenomen welvaart in China; de locals rijden liever in een luxe auto dan dat ze nog langer op de fiets stappen. In de binnenlanden zul je echter nog veel mensen op de fiets zien.

Fietsen in de grote steden

Fietsliefhebbers zullen China fantastisch vinden. Grote delen van het land zijn plat en daardoor goed geschikt om per fiets te verkennen. De meeste grote steden hebben fietspaden, waardoor fietsen hier relatief veilig is (in de praktijk kan dit echter nog wel eens vies tegenvallen). Van alle manieren om je in de steden voort te bewegen, is de fiets misschien wel de meest prettige. Je hebt niet te maken met files, de kosten zijn laag, je hoeft niet meer in de rij te wachten voor de bus of de taxi, je hoeft niet meer tijdens de spits met overvolle metro’s te reizen. Het geeft vrijheid en flexibiliteit, hoewel het fietsen door de steden misschien niet voor iedereen is weggelegd. In de grote steden heb je vaak een fietsplan, waar je voor schappelijke bedragen een fiets voor een dag of langer kunt huren (en overal in speciale rekken kwijt kunt).

Verblijf je een langere periode in een van de steden, dan kun je overwegen om een fiets te kopen. Een simpele fiets kost vaak nog geen paar honderd Yuan. Het slot dat je moet kopen zal waarschijnlijk duurder zijn. Koop nooit een luxe, nieuwe fiets, want daarbij is de kans groter dat deze gestolen wordt. Reparaties aan een oude fiets zijn daarbij ook nog eens erg goedkoop, terwijl onderdelen van een nieuwe fiets vaak veel duurder zijn.

Fietsen door het platteland

Fietsen is vooral tof in het zuiden van China. Je hebt daar vlakke gebieden tussen prachtige bergen. Je fietst in rustige gebieden langs rijstvelden, weilanden, door authentieke dorpjes en langs ander prachtig natuurschoon. Op deze manier maak je op unieke wijze kennis met de lokale bevolking en de typische gebruiken. Heb je ervaring met fietstochten, dan kun je ook overwegen om door het zuiden/zuidwesten te fietsen; op een wat hoger niveau met wat meer afwisseling vanwege de uitlopers van de Himalaya.

Een van de mooiste plekken van China om uitgebreid per fiets te verkennen is het prachtige Karstgebergte bij Yangshuo en Guilin. Het voordeel van fietsen in dit gebied is dat je ook prima in Yangshuo zelf een fiets voor een dag of enkele dagen kunt huren. De fietsen verkeren meestal in redelijke staat, en je hebt dan een prima uitvalbasis bij een van de vele hotels en guesthouses om een paar leuke dagtochten te ondernemen.

Reisorganisaties die gespecialiseerd zijn in fietsreizen

Er zijn enkele reisorganisaties die gespecialiseerd zijn in fietsvakanties door China. Deze reisorganisaties kunnen vaak ook een fietsvakantie op maat aanbieden. Je kunt dan bijvoorbeeld enkele populaire gebieden in China per fiets verkennen. Op grote afstanden neem je de fiets mee in de (nacht)trein. Ook kun je je eigen tourfiets vanuit Nederland meebrengen. Let erop dat elke luchtvaartmaatschappij eigen regels heeft met betrekking tot het vervoeren van fietsen. Wanneer je niet over een eigen tourfiets beschikt is dit een handig alternatief. Sommige reisorganisaties die fietsvakanties aanbieden leveren de fiets op de dag van vertrek af op Schiphol in een speciale fietsdoos die direct het vliegtuig in kan. Je kunt ook zelf op Schiphol een fietsdoos kopen, de kosten bedragen €20. Een gangbare prijs van fietsvervoer naar China ligt meestal rond €200/€300.

 
 
Prachtige rondreizen door China bij 333travelSchitterende China-reizen met TUIOnvergetelijke avonturen met ANWB Reizen

5 mooiste China-reizen

Bekijk het reisaanbod naar China

ANWB Reizenv.a. €2079 incl.

Chinees Jade

Langs de hoogtepunten van modern en ouderwets China met ANWB Reizen.

Lees meer

Djoserv.a. €2495 incl.

Rondreis China

Gevarieerde steden en hoogtepunten in 24 dagen met Djoser.

Lees meer

Koning Aapv.a. €2145 incl.

China Hoogtepunten

De mooiste hoogtepunten van China in twee weken met Koning Aap.

Lees meer

Shoestringv.a. €1799 incl.

Van Beijing naar Shanghai

Adembenemend mooie reis langs diverse hoogtepunten van China met Shoestring.

Lees meer

333travelv.a. €2890 incl.

China Highlights

In 16 dagen langs de mooiste hoogtepunten van het betoverende China met 333travel.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in China die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar China en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.