De Miao zijn één van de 55 etnische minderheden in China. In vroegere tijden werden ze door de Han-Chinezen ernstig onderdrukt waardoor ze op de vlucht sloegen en overal rondzwierven totdat ze zich uiteindelijk in het zuiden en zuidwesten van China settelden. De Miao leven van landbouw, nijverheid en in toenemende mate toerisme. Diverse Miao-dorpen in de omgeving van Kaili staan bijna volledig in het teken van het ontvangen van toeristen; met diverse (dans)voorstellingen, muziek en andere toeristische bezienswaardigheden.

De Miao zien er veel kleurrijker uit vergeleken de Dong, dorpen en huizen zijn meer versiert, en zelf dragen ze prachtige kleding en veel sieraden en versiersels (vooral borduurwerk). De meeste leden van de Miao dragen al westerse kleding, maar een aantal gastvrouwen steken zich speciaal voor de toeristen in de prachtige, met de hand geborduurde klederdracht van hun volk.

Kaili

Op zo’n 195 kilometer van Guiyang op de route naar Guilin (in de Guizhou provincie) ligt de stad Kaili met zo’n 400.000 inwoners. Kaili zelf is niet zo heel bijzonder; de meeste attracties liggen allemaal in de omgeving van het stadje. In dit gebied draait het allemaal om de authentieke ervaring waarbij je de Miao meemaakt.

Bekende Miao dorpen

Enkele bekende Miao dorpen in de omgeving van Kaili zijn: Matang (met de Gejia subgroep van de Miao), Jidao, Nanhua, Langde, Leishan, Xijiang, Leigongshan, Datang (met de Short Skirt Miao), Qinggang, Taijiang, Fanpai, Shidong, Qingman, Zhenyuan (prachtig dorp, bekend van het drakenboot festival) en Shiqiao. Een bezoek aan deze dorpen is een uitstekende manier om de gebruiken en tradities van de Miao zelf mee te maken. Vergeet ook de zondagmarkt of avondmarkt niet, waar je van alles en nog wat (ook souvenirs) kunt kopen.

Jidao Miao Dorp

Vanuit Kaili rijd je door een prachtig landschap met de zo oosters aandoende heuvels met rijstvelden in een uurtje naar het bergdorp Jidao waar de minderhedenbevolking van de Miao je (tegen een kleine vergoeding) graag rondleiden in hun dorp. Er wordt hier veel handgemaakte kunst gemaakt en verkocht aan de toeristen die dit unieke dorpje via verschillende reisorganisaties weten te vinden.

Accommodatie in en rond Kaili

Kaili heeft voldoende middenklasse hotels (verwacht er geen luxe 5-sterren hotels) die als goede uitvalbasis dienen om de prachtige omgeving te verkennen. Enkele prima hotels zijn: New Mill Inns, Kaili Grand Hotel, Grand Dragon Hotel (Teng Long Kai Yue), Luoqi Fashion Hotel, Haofeng Hotel, Jinkai Dihao Hotel, Crown Plaza Hotel, New Century Hotel en het Guo Tai Hotel waar wij zelf verbleven.

Het Guo Tai Hotel is een redelijk middenklasse hotel in een redelijk modern gedeelte van de stad omringd door allerlei winkels. Verwacht er geen bekende westerse ketens, maar vooal veel lokale merken. Als je iets te eten wilt kopen dan ben je aangewezen op een supermarkt die overigens wel van alles te koop heeft. Overigens kun je in het Guo Tai Hotel ook heerlijk en goedkoop eten.

 
 
Prachtige rondreizen door China bij 333travelSchitterende China-reizen met TUIOnvergetelijke avonturen met ANWB Reizen

5 mooiste China-reizen

Bekijk het reisaanbod naar China

ANWB Reizenv.a. €2079 incl.

Chinees Jade

Langs de hoogtepunten van modern en ouderwets China met ANWB Reizen.

Lees meer

Djoserv.a. €2495 incl.

Rondreis China

Gevarieerde steden en hoogtepunten in 24 dagen met Djoser.

Lees meer

Koning Aapv.a. €2145 incl.

China Hoogtepunten

De mooiste hoogtepunten van China in twee weken met Koning Aap.

Lees meer

Shoestringv.a. €1799 incl.

Van Beijing naar Shanghai

Adembenemend mooie reis langs diverse hoogtepunten van China met Shoestring.

Lees meer

333travelv.a. €2890 incl.

China Highlights

In 16 dagen langs de mooiste hoogtepunten van het betoverende China met 333travel.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in China die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar China en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.