Tijdens onze vakantie in de Dolomieten stond een bezoek aan het schitterende Lago di Braies (het Braies meer of Pragser Wildsee) hoog op mijn wensenlijstje. Bij de voorbereidingen kwam ik tientallen adembenemende foto’s tegen, die allemaal langs het meer waren gemaakt. Ook Instagram en Facebook staan er vol mee. Het is zo’n typische Bucket List-bestemming; iedereen wil er een keer zelf staan.

Echt een schitterend mooi meertje

Wij reden op een vroege morgen vanaf ons appartement in Santa Cristina richting het meer. Nu ligt de aanrijdroute aan de noordkant van het meer en wij verbleven aan de zuidkant van het enorme natuurgebied Parco Naturale di Fanes-Sennes-Braies waarbinnen het meer ligt. Over het ritje dat anders hoogstens een uurtje zou duren, deden wij ruim 2 uur. Geen straf, je rijdt namelijk non-stop door de mooiste stukjes van de Dolomieten.

We kwamen rond 10.30 aan bij het meer. Hoewel we er in het naseizoen waren, stond de parking toch al voor een flink deel gevuld met auto’s. Lago di Braies is natuurlijk superpopulair, maar gelukkig ook erg groot, waardoor het eigenlijk nog wel meeviel qua drukte. De meeste mensen kom je aan het begin tegen, waarna iedereen zijn weg gaat en via één van de vele wandelpaden de omgeving gaat verkennen.

Kraakhelder water van Lago di Braies

Lago di Braies is echt absurd mooi. De foto’s die je hier ziet geven al een zeer goede indruk (en als je er zelf staat is het er nog mooier!). Op de achtergrond is het genieten geblazen door de prachtige rotsformaties die opdoemen. Er loopt een wandelpad langs het hele meer. Vanaf zo’n beetje elke plek heb je weer een ander fantastisch uitzicht. Over een rondje langs het meer doe je ongeveer 1 tot 1,5 uur. Er zijn ook langere wandelroutes, waarbij je ook in de omgeving van het meer loopt. Bij de ingang van het meer staat een bord met daarop alle wandelroutes die rond het meer lopen.

Op het meer varen diverse bootjes. Je kunt zo’n bootje huren voor 30 minuten (€12) of voor 1 uur (€18). Voor elk half uur extra betaal je nog eens €5. Eenmaal op het meer is het een oase van rust. Een aanrader, ondanks de toch wel flinke kosten.

Bootje varen op het meer

Bij de ingang heb je verder nog een souvenirwinkeltje met allerlei kleinigheden met als centrale thema’s het meer en de Dolomieten.

Eten en drinken

Het hotel heeft een gezellig terras waar je in relatieve rust wat kunt eten en drinken. In de zomer is het er altijd vol, en moet je of binnen zitten, of wachten op een plekje. Bij de ingang van het meer heb je nog een klein restaurant, met diverse picknicktafels en stoelen. Hier kun je makkelijke snacks bestellen, of wat drinken of een ijsje kopen. Prijzen vallen mee. Als je naar het toilet wilt, dan moet je even bij het hotel naar binnen lopen.

Accommodatie

Bij de ingang van het meer het je het mooie Hotel Lago di Braies. De goedkoopste kamer kost zo’n €120 per nacht in het laagseizoen. Verwacht geen absurde luxe, maar een degelijk hotel pal aan het meer. Geen kamer is hetzelfde en zijn allemaal ingericht met de authentieke inboedel uit de tijd dat het hotel geopend werd (1899). Het grote voordeel van een overnachting? Als iedereen weg is ben jij helemaal alleen aan het meer. Wil je bijvoorbeeld geweldige nachtfoto’s (van bv de Melkweg) maken, dan kun je beter in het hotel overnachten, want dat scheelt een rit met de auto over de pikdonkere weggetjes.

Hotel Lago di Braies

Op de weg naar Lago di Braies heb je nog diverse andere kleine hotelletjes. Hieronder een overzicht (bekijk hier alle toffe hotels in de Dolomieten):

Het grote voordeel van Booking.com is dat je al ruim voor vertrek je overnachtingen kunt boeken, die je vaak tot enkele dagen voor vertrek nog kosteloos kunt annuleren. Zo kun je blijven zoeken naar een betere aanbieding, maar staat de trip verder al wel vast.

Hoe kom je er?

De meest voor de hand liggende manier om er te komen is door eerst naar het stadje Brunico te rijden. Mocht je op de terugweg weer hierlangs komen, dan kun je eventueel nog besluiten de Kronplatz op te gaan. De liften vind je dichtbij Brunico. Vanaf Brunico rij je over de SS49 tot je iets voorbij Monguelfo-Tesido de afslag naar Braies hebt (wordt duidelijk op de borden aangegeven.

Kom je vanaf San Candido, of over de SS51 van Cortina d’Ampezzo, rij dan iets voorbij het dorpje Villabassa tot je vanzelf de afslag (linksaf) naar Braies ziet.

Heerlijk genieten in Italië met Suncamp

Glamping in Italië met Vacanceselect

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Italië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Italië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.