Eén van de allereerste ‘attracties’ die we in de Dolomieten bezochten was de WoodyWalk. Onze jongste zat toen nog in een draagzak en hoewel de oudste al wel kon lopen, ging die grotendeels mee in de rugdrager. WoodyWalk werd ons in Val Gardena aangeraden als toffe attractie voor de kinderen. Hoewel het op een uur rijden van Val Gardena ligt, zijn dat soort autoritjes eigenlijk altijd erg leuk om te doen, vooral met kleine kinderen en helemaal vanwege het geweldige uitzicht onderweg.

Plose is één van de bergen in de Dolomieten (2576mtr). Naast de WoodyWalk is de berg ook bekend vanwege het drukbezochte MBT-parcours Brixen Bike Park, het is één van de populaire Bike Parks in de regio. De WoodyWalk start op zo’n 10 minuten lopen vanaf het Plose bergstation.

Plose bergstation is een bruisende plek. Je hebt er een leuk restaurant met gezellig terras, met ernaast een grote speeltuin. Vanaf dit startpunt loop je in zo’n 10 minuten naar de start van WoodyWalk en de richting wordt goed met informatiebordjes aangegeven. Onderweg heb je nog een paar berghutten, ook weer met terras en speeltuin.

Beleefpad met leuke variatie aan attracties

De WoodyWalk is echt een hoogtepunt voor (kleine) kinderen. Het pad is 5 kilometer lang en heeft zo’n 100 hoogtemeters, met om elke paar honderd meter een attractie/rustplek. Je loopt in rustig tempo in zo’n 1.5 uur naar het eindpunt bij de berghut Rossalm. Hier kun je heerlijk eten, relaxen en kunnen de kinderen spelen in de grote speeltuin met trampoline. Onderweg heb je meerdere uitkijkpunten met geweldig uitzicht over de Dolomieten. Je kijkt richting het Nationaal Park Puez-Odle met erachter de grillige bergen waar Val Gardena ligt.

slider-woody-walk-1
slider-woody-walk-2
slider-woody-walk-3
slider-woody-walk-4
slider-woody-walk-5
slider-woody-walk-6
slider-woody-walk-7
slider-woody-walk-8
slider-woody-walk-9
slider-woody-walk-10
slider-woody-walk-11
previous arrow
next arrow

Alle stops hebben een eigen thema en daardoor is de wandeling lekker afwisselend voor de kinderen. Zo heb je er een grote ijzeren glijbaan, waterpret met allemaal soorten (koeien-)bellen, een langgerekt houten evenwicht pad, een rustpunt met enorme stieren met wagen van hout, een grappige natuurlijke telefoon, de Plose vertoning (de munten koop je vooraf bij het Plose bergstation) en veel meer.

Lekker lunchen bij berghut Rossalm

De Rossalm is één van de mooiste berghutten in de omgeving. Naast heerlijk eten en drinken heb je er een grote speeltuin met trampoline. Ook heb je iets verderop nog wat waterpret, namelijk een kabelbaan waarmee je jezelf over het water naar de overkant kunt trekken. Rossalm is een mooie berghut, met prachtige kamers. Let er wel op dat je op tijd moet boeken in het hoogseizoen. Niet-gasten kunnen bij Rossalm van het toilet gebruik maken, je hebt hiervoor een speciale zij-ingang.

Hoe kom je er?

De Woody Walk ligt op een half uurtje rijden vanaf de A22 snelweg die langs/door Brixen gaat. Afhankelijk van waar je vandaan komt neem je de afslag Brixen en als je de bergparking Plose al in je routeplanner hebt staan, word je automatisch via SP29 naar de start van de bergweg geleid. Het is niet enorm steil en elke auto komt prima de berg op.

Je komt er ook vanaf Brixen zelf met de Plosebahn (lift). De lift is gratis met de Brixen Card, maar die krijg je alleen als je in een accommodatie in Brixen of in de directe omgeving van het stadje verblijft. De kaart is niet los te koop. Ga je zonder de Brixen Card met de lift omhoog, hou dan rekening met één van de allerduurste liften van de hele regio. Een retourtje kost namelijk €24 per volwassene en €20 voor kinderen vanaf 6 jaar. Een familieticket kost €68 (retour). Zet je dit af tegen rijden over de prima bergweg en betaald parkeren (€4 voor de hele dag) dan is de keuze waarschijnlijk snel gemaakt. Wij reden de eerste keer met de auto naar de top en deden dat vervolgens alle andere keren dat we er kwamen ook.

slider-woody-walk-12
slider-woody-walk-13
slider-woody-walk-14
slider-woody-walk-15
slider-woody-walk-16
slider-woody-walk-17
slider-woody-walk-18
slider-woody-walk-19
slider-woody-walk-20
slider-woody-walk-21
previous arrow
next arrow

Tips

 • Het wandelpad is geschikt voor kinderwagens, maar wij droegen de jongste liever in de buikdrager/rugdrager.
 • Het is in tegenstelling tot veel wandelroutes in de regio geen cirkel. Je loopt dus over een rechte lijn van de start naar de berghut Rossalm en over hetzelfde pad weer terug. Gelukkig is de weg terug net zo leuk als de heenweg, ondanks dat de attracties onderweg hetzelfde zijn 😊.
 • Je kan ook een lift naar de top van Plose of naar Pfannspitz nemen en vandaar naar Rossalm Hutte lopen, daar is het eind van de WoodyWalk en dan loop je het van boven naar beneden. Minder inspannend als je kinderen nog draagt of als je een buggy bij je hebt.
 • Wandelstokken zijn niet nodig maar wel handig want laatste stukje naar Rossalm is vrij steil.
 • Neem genoeg water mee. Bij zonnig weer ook zonnebrand en een pet. Genoeg schaduw maar ook veel open stukken in de volle zon.
 • Een handdoek is handig, maar geen vereiste. Echt zwemmen zit er meestal toch niet in want op deze hoogte is het vaak warm in de zomermaanden, maar niet snikheet.
 • Met kinderen naar de Dolomieten? Overweeg een heuse ‘farm-stay’. Rode Haan is een vakantiehuisjesplatform waar je een appartement bij de boer kunt boeken. Prijzen vallen vaak best mee, want de meeste boerenbedrijven liggen buiten de toeristische trekpleisters. Wij betaalden bijvoorbeeld in het hoogseizoen €750 voor een week in een prima 2 kamer-appartement dichtbij Lüsen.
 • Andere toffe attracties in de omgeving van Brixen zijn het natuurbad van Lüsen, het overdekte Acquarena zwembad in Brixen, de toffe Adolf Munkel Trail, prachtig uitzicht op het bergmassief vanaf Santa Magdalena en waterpret bij één van de vele beekjes rond de berg Plose.
 • In Brixen heb je een grote EUROSPAR waar je praktisch langskomt als je vanaf Plose weer richting de A22 snelweg rijdt.
 • Bezoek de Woody Walk bij voorkeur in de ochtend. Dan is het er nog lekker rustig en kom je waarschijnlijk ook als eerste aan bij de Rossalm berghut. Kom je daar pas rond de lunch aan, dan is het er in het hoogseizoen zo druk, dat er sprake is van een wachtrij (gelukkig kunnen de kinderen op dat moment al prima in de speeltuin spelen).
 • Je mag er met honden wandelen, maar die moeten wel overal/altijd aangelijnd zijn.
 • Is het te druk bij Rossalm? Overweeg dan door de lopen naar de berghut Pfannspitz. Dit ligt flink hoger en dus is het er rustiger want de gezinnen met kleine kinderen zul je er niet treffen.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Italië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Italië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.