Hutongs zijn authentieke wijkjes omringd door muren. Hier leeft de lokale bevolking in hechte communities. De hoofdstad Beijing is vooral bekend om de prachtige, authentieke hutongs, die een cultureel hoogtepunt van de stad vormen. In totaal heb je in Beijing vele duizenden hutongs. Een hutong bevat een aantal kleine straatjes rond een vierkant plein (de binnenplaats). Langs de straatjes vind je kleine blokken met gebouwen; de siheyuans. De straten variëren in breedte, de smalste hutong straatjes in Beijing zijn maar 40cm breed (zoals bij de Qian Shi Hutong). Het geheel is altijd volgens de principes van Feng Shui gebouwd.

In aanloop naar de Olympische Spelen van 2008 heeft het stadsbestuur een flinke hoeveelheid van deze hutongs uit het zicht van de buitenwereld gehaald door er grote muren omheen te bouwen. Diverse hutongs zijn de afgelopen jaren met de grond gelijk gemaakt om plaats te maken voor nieuwe gebouwen.

Hutongs van Beijing

Wanneer je via een georganiseerde reis in Beijing verblijft; zul je over het algemeen de hutongs tijdens de standaard dagtour bezoeken. Het is echter ook prima mogelijk de hutongs op eigen gelegenheid te verkennen.

Mooiste hutongs van Beijing

Beijing heeft een aantal hutongs die speciaal geschikt zijn voor toeristen in de wijken Qianmen, Nanluoguxiang en Houhai in en rond het centrum van de stad. Deze zijn makkelijk lopend vanaf het centrum te bezoeken. Er hangt een erg leuke sfeer, maar het is merkbaar dat het om een toeristische attractie gaat. Binnen de traditionele huisjes vind je vooral veel winkeltjes en barretjes. Wil je de echte authentieke hutongs bezoeken, dan dien je naar de buitenwijken af te reizen. Laat je niet weerhouden door de soms flinke muren om de hutongs heen of om de zeer lokale sfeer (en vreemde blikken); in veel gevallen kun je prima naar binnen om het echte Chinese leventje op te snuiven.

Hutongs van Beijing

Verken de hutongs per fiets of riksja

Een leuke manier om de hutongs in Beijing te verkennen is per (gehuurde) fiets. Er zijn diverse reisbureaus en lokale tourbureaus in Beijing waar je een fiets kunt huren; in veel gevallen rijdt je in een kleine groep met een gids. Verblijf je een langere periode in het centrum van Beijing, dan is het voordeliger om een fiets te kopen en later weer te verkopen.

Hutongs van Beijing

Een andere manier om de hutongs te bezoeken is per riksja. Vanaf de vooruit getrokken fietskar is het makkelijk om een goede indruk te krijgen van de hutongs; een uurtje op de riksja kost meestal tussen de 40 en 80 Yuan en afdingen is hierbij vrij gebruikelijk. De hutongs kun je ook makkelijk lopend verkennen, een aantal liggen dichtbij de grote toeristische attracties als het Plein van de Hemelse Vrede en de Verboden Stad.

Prachtige vakanties naar China

Boek je accommodatie in BeijingBooking.com

Populaire reisorganisaties

 
 
Prachtige rondreizen door China bij 333travelSchitterende China-reizen met TUIOnvergetelijke avonturen met ANWB Reizen

5 mooiste China-reizen

Bekijk het reisaanbod naar China

ANWB Reizenv.a. €2079 incl.

Chinees Jade

Langs de hoogtepunten van modern en ouderwets China met ANWB Reizen.

Lees meer

Djoserv.a. €2495 incl.

Rondreis China

Gevarieerde steden en hoogtepunten in 24 dagen met Djoser.

Lees meer

Koning Aapv.a. €2145 incl.

China Hoogtepunten

De mooiste hoogtepunten van China in twee weken met Koning Aap.

Lees meer

Shoestringv.a. €1799 incl.

Van Beijing naar Shanghai

Adembenemend mooie reis langs diverse hoogtepunten van China met Shoestring.

Lees meer

333travelv.a. €2890 incl.

China Highlights

In 16 dagen langs de mooiste hoogtepunten van het betoverende China met 333travel.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in China die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar China en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.