De Zweedse hoofdstad Stockholm is een fijne stedentripbestemming die het hele jaar door te bezoeken is. Niet vies van een beetje kou? Ga er dan in de wintermaanden naartoe en maak het gezellige winterse sfeertje mee. Liever lekker in zomerkleding op pad? Ga er dan in de lente of zomer naartoe. Stockholm is een relatief dure bestemming, maar er zijn voldoende mogelijkheden om er betaalbaar een aantal nachten te verblijven. Lees hieronder alvast over 5 leuke tips voor als je de stad bezoekt.

1) Gamla Stan – de oude stad

Het hart van Stockholm is ‘Gamla Stan’, wat oude stad betekent. Het stratenpatroon is van oorsprong middeleeuws, maar de vaak kleurrijke panden zijn veel jonger. Een bezoekje waard zijn het centrale plein ‘Stortorget’ en de belangrijkste winkelstraat ‘Västerlånggatan’. Andere bezienswaardigheden in Gamla Stan: Het koninklijk paleis ‘Kungliga Slottet’ en de grote kerk ‘Storkyran’. Overal heb je gratis Wi-Fi in de binnenstad, je kunt je foto’s dus direct op de diverse sociale media kanalen plaatsen. Bekijk hier een overzicht met alle plekken met gratis Wi-Fi in Stockholm.

2) Zweedse mode, design, culinair

Stockholm heeft veel toeristische attracties, maar is bovenal een stad die je moet ervaren. Geniet van een ‘fika’, een koffie met een zoete snack, of neem de tijd voor een fantastisch diner bij chef-kok Pontus Frithiof in zijn drie verdiepingen tellende restaurant ‘Pontus!’. IKEA en H&M zijn misschien wel de twee bekendste Zweedse merken, maar het land heeft meer te bieden. Bezoek het Nationale museum voor een presentatie van het beste Zweedse design van de twintigste eeuw. De Zweden zijn een zeer stijlbewust volk. Ga je dus op reis naar Stockholm, zorg dan dat je je als toerist niet alleen comfortabel kleedt, maar ook elegant. Een webshop als Peter Hahn heeft bijvoorbeeld outdoor broeken die deze twee aspecten samenbrengen.

3) Vasa museum

Dit museum staat volledig in het teken van Stockholms grootste historische schat: het in 1628 gezonken oorlogsschip Vasa. Het schip is in de zeventiende eeuw gebouwd in opdracht van koning Gustav Adolph, maar zonk al tijdens haar eerste vaart net buiten de haven van Stockholm. In 1961 is het schip geborgen en vervolgens is het in een tijdelijk onderkomen gerestaureerd. In 1990 is het Vasamuseum in de huidige vorm geopend en sindsdien hebben meer dan 25 miljoen mensen de Vasa gezien. Het is het best bezochte museum van Scandinavië.

4) Skärgården – de archipel

Stockholm is gebouwd op 14 eilanden en ligt midden in een enorme archipel die in het Zweeds ‘Skärgården’ heet. Slechts 150 van de circa 30.000 eilandjes zijn bewoond. De begroeiing van de eilanden varieert van dicht bebost tot niets dan kale rots die uit de zee omhoog rijst. Vooral in de zomer is het heerlijk om in het gebied te picknicken of te zwemmen. Je kunt natuurlijk met de boot naar Stokcholm komen, of met een van de andere mogelijke vervoersmiddelen naar Zweden reizen. Als je niet al met een cruiseschip door de ‘Skärgården’ bent gevaren, kun je een speciale archipeltour maken, of je neemt een van de veerdiensten die vanuit Stockholm vertrekken.

5) Kaknästornet – De televisietoren van Stockholm

De in 1967 gebouwde televisietoren van Stockholm ‘Kaknästornet’ biedt een fantastisch uitzicht over Stockholm en de ‘Skärgården’. De 155 meter hoge toren is inmiddels door het één meter hogere Kista Science Center als hoogste gebouw van de stad onttroond, maar de locatie van de televisietoren garandeert nog steeds het mooiste panorama van Stockholms bijzondere ligging op het water.