Osar is de naam van de boerderij die langs de Vatnsnesvegur (weg nr. 711) op het schiereiland Vatnsnes ligt. Vatnsnes wordt ook wel de zeehondenhoofdstad van IJsland genoemd. Er zijn op het Vatnsnes schiereiland meerdere plekken waar zeehonden op de zandbanken luieren. Om de zeehonden niet teveel te verstoren, zijn flink wat locaties op het schiereiland verboden voor toeristen. Bij Osar mogen toeristen echter wel naar het strand lopen, daar liggen de zeehonden namelijk op een zandbank voor de kust (waardoor toeristen er niet bij kunnen en ze lekker kunnen luieren zonder verstoord te worden).

Osar is een boederij en tevens een hostel. Er zijn diverse prima kamers, twee keukens en twee douches/toiletten beschikbaar voor de gasten. Verder heb je sinds kort het gloednieuwe informatiecentrum; speciaal opgezet voor toeristen die er komen om de zeehonden te zien en om de andere attractie van Vatnsnes – de Hvítserkur – te zien.

Osar is momenteel een van de weinige plekken waar je bijna standaard zeehonden kunt zien op de zandbanken. Vanaf het guesthouse loop je in 20 minuten naar het mooie zwarte strand. Als je geluk hebt komen er diverse nieuwsgierige zeehonden naar de kust zwemmen. Ze komen echter niet naar je toe, maar blijven op een afstandje nieuwsgierig naar je kijken. Een jong kreeg op een bepaald moment duidelijk op zijn donder van zijn moeder toen hij te dichtbij kwam. Als je naar Osar gaat om zeehonden te zien, kun je het beste een verrekijker of camera met grote zoomlens meebrengen.

De Hvítserkur is een 15 meter hoge rots die uit het water steekt. De naam staat voor ‘wit hemd’, vanwege de vele vogeluitwerpselen op de rots. Volgens lokale overlevering zou Hvítserkur een trol zijn, die niet merkte dat de zon opkwam, waarna hij versteende.

Schitterende stranden bij Hvítserkur

Op diverse plekken rond het schiereiland heb je mooie uitkijkpunten. Ook kun je er leuk wandelen. Het is een walhalla voor vogelliefhebbers. Vatnsnes heeft verder niet zo heel veel te bieden.

Boek je accommodatie in Noordelijk IJslandBooking.com

 
 

5 mooiste IJsland-reizen

Bekijk het reisaanbod naar IJsland

v.a. €1592 incl.

Combireis Reykjavik & NYC

Dé trend: Bezoek IJsland én combineer het met een bezoek aan New York!

Lees meer

v.a. €1046 incl.

Fly-drive Golden Circle

5-daagse kennismaking met de overweldigende natuur en hip Reykjavik met Kras.

Lees meer

v.a. €1645 incl.

Ontdek IJsland

Een ontspannen rondreis langs alle hoogtepunten van IJsland met De Jong Intra.

Lees meer

v.a. €2398 incl.

Betoverend IJsland

Adembenemend mooie rondreis langs alle hoogtepunten van IJsland met BBI Travel.

Lees meer

v.a. €1795 incl.

Winterreis IJsland

Schitterende winterrondreis door het ruige, uitgestrekte landschap met Djoser.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in IJsland die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.