Osar is de naam van de boerderij die langs de Vatnsnesvegur (weg nr. 711) op het schiereiland Vatnsnes ligt. Vatnsnes wordt ook wel de zeehondenhoofdstad van IJsland genoemd. Er zijn op het Vatnsnes schiereiland meerdere plekken waar zeehonden op de zandbanken luieren. Om de zeehonden niet teveel te verstoren, zijn flink wat locaties op het schiereiland verboden voor toeristen. Bij Osar mogen toeristen echter wel naar het strand lopen, daar liggen de zeehonden namelijk op een zandbank voor de kust (waardoor toeristen er niet bij kunnen en ze lekker kunnen luieren zonder verstoord te worden).

Osar is een boederij en tevens een hostel. Er zijn diverse prima kamers, twee keukens en twee douches/toiletten beschikbaar voor de gasten. Verder heb je sinds kort het gloednieuwe informatiecentrum; speciaal opgezet voor toeristen die er komen om de zeehonden te zien en om de andere attractie van Vatnsnes – de Hvítserkur – te zien.

Osar is momenteel een van de weinige plekken waar je bijna standaard zeehonden kunt zien op de zandbanken. Vanaf het guesthouse loop je in 20 minuten naar het mooie zwarte strand. Als je geluk hebt komen er diverse nieuwsgierige zeehonden naar de kust zwemmen. Ze komen echter niet naar je toe, maar blijven op een afstandje nieuwsgierig naar je kijken. Een jong kreeg op een bepaald moment duidelijk op zijn donder van zijn moeder toen hij te dichtbij kwam. Als je naar Osar gaat om zeehonden te zien, kun je het beste een verrekijker of camera met grote zoomlens meebrengen.

De Hvítserkur is een 15 meter hoge rots die uit het water steekt. De naam staat voor ‘wit hemd’, vanwege de vele vogeluitwerpselen op de rots. Volgens lokale overlevering zou Hvítserkur een trol zijn, die niet merkte dat de zon opkwam, waarna hij versteende.

Schitterende stranden bij Hvítserkur

Op diverse plekken rond het schiereiland heb je mooie uitkijkpunten. Ook kun je er leuk wandelen. Het is een walhalla voor vogelliefhebbers. Vatnsnes heeft verder niet zo heel veel te bieden.

Ervaar het ruige IJsland

Boek je accommodatie in Noordelijk IJslandBooking.com

Populaire reisorganisaties

 
 
Prachtige rondreizen door IJsland met TUIBBI Travel IJslandGeweldige IJsland-reizen bij 333travel

5 mooiste IJsland-reizen

Bekijk het reisaanbod naar IJsland

v.a. €1592 incl.

Vulkanen, watervallen en kliffen

Ontdek de hoogtepunten van de Gouden Cirkel in 6 dagen met 333travel.

Lees meer

v.a. €1553 incl.

Het land van ijs en vuur

8-daagse indrukwekkende en complete rondreis door IJsland met ANWB Reizen.

Lees meer

v.a. €1693 incl.

Ontdek IJsland

Een ontspannen rondreis langs alle hoogtepunten van IJsland met De Jong Intra.

Lees meer

v.a. €1704 incl.

Het beste van IJsland

Adembenemend mooie autorondreis langs alle hoogtepunten van IJsland met BBI Travel.

Lees meer

v.a. €1295 incl.

Onontdekt IJsland

Schitterende 8-daagse fly & drive door het onbekende oosten van IJsland met Voigt Travel.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een mooie reis naar IJsland kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, BBI Travel, De Jong Intra, KidsReizen, Sawadee, TUI en Voigt Travel. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Zoek je vliegtickets via Momondo en de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda.nl. Huur vervolgens een auto bij Rentalcars.com en boek eventueel losse dagtours bij het populaire GetYourGuide. In een land als IJsland kan een goede wegenkaart ook geen kwaad. Bekijk hier het totale reisaanbod naar IJsland.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in IJsland die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar IJsland en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.