Voor de toeristen die geen idee hebben wat nu de meest toffe plekken, activiteiten en bezienswaardigheden binnen Zuid-Korea zijn, volgt hieronder een top10 TODO’s met de tien mooiste onderdelen van een reis of vakantie naar Zuid-Korea.

1) Seoul

Seoul is het politieke, culturele, sociale en economische centrum van Zuid-Korea. De stad is verdeeld in 25 stadsdistricten. De Han rivier vormt het centrum van de stad, aan de oevers van deze rivier werd het huidige Seoul ruim 600 jaar geleden gesticht. Met ongeveer 11 miljoen mensen op een oppervlakte van 613 km2 is de stad Seoel een van de dichtstbevolkte steden ter wereld. Op dit moment is maar liefst 48% van alle Zuid-Koreanen woonachtig in de regio Seoul. De stad is – wanneer je de inwoners van de buitenwijken meetelt – op Tokio na de grootste stad ter wereld met ruim 22 miljoen inwoners.

Seoul is een must-visit bij een vakantie naar Zuid-Korea, de stad staat standaard op elk reisprogramma van de Nederlandse reisbureaus. Daarbij ligt het internationale vliegveld vlak buiten de stad, waardoor een bezoek niet te missen is. Seoul heeft teveel prachtige bezienswaardigheden om op te noemen. Naast een flink aantal culturele activiteiten kun je er ook makkelijk dagenlang winkelen in de vele shopping malls in de stad. De stad heeft veel goede hotels, hotels in Zuid-Korea blinken doorgaans uit in kwaliteit en klasse.

De mooiste bezienswaardigheden in Seoul zijn: de bergen Bukhansan en Namsan, het gebied rond de rivier de Han, het pretpark Lotte World, Jongno Street en Insadong Street, het Changdeokgung paleizencomplex, het Gyeongbokkung paleis, Namsan en Sungjoon Park, de poorten Namdaemun en Tongdaemun, de Yongsan markt (de grootste elektronica markt van de Azië) en diverse beroemde tempels, waaronder de Jogyesa tempel.

2) Pusan (Busan)

Busan is met ruim vier miljoen inwoners de tweede grootste stad van Korea. De gigantische haven in Busan dient voor containertransport en is tevens een belangrijk afzetgebied van vis. De restaurantjes in en rondom de markt serveren veel Koreaanse sushi dat wordt geserveerd met verse groenten, hete pepers en soju (traditionele Koreaanse jenever). In en rond Busan vind je onder andere stranden, luxe winkelcentra, traditionele markten, natuurlijke heetwaterbronnen en eeuwenoude tempels. Verder kun je nog met een kabelbaan een berg op om een eeuwenoude verdedigingsmuur te bezichtigen. Vanaf deze muur heb je een prachtig uitzicht op de havenstad Busan. Bij deze verdedigingsmuur ligt tevens de Beomeosa tempel, welke ook zeker een bezoek waard is.

In de omgeving van Busan vind je ook nog de beroemde – en zeer goed bewaard gebleven – Haeinsa Tempel waar de Tripitaka Koreana ligt opgeborgen. De weg naar de tempel is prachtig, je reist door één van de mooiste berggebieden van Korea. Het indrukwekkende complex staat op de Werelderfgoed Lijst van UNESCO en ligt diep verscholen in één van de ruigste berggebieden van Korea.

3) Namdaemun Poort

De Namdaemun Poort staat in het centrum van Seoul, tussen alle wolkenkrabbers in. Namdaemun was oorspronkelijk één van de acht ‘poorten’ van de stad Seoul, de stad kon daardoor beter worden beschermd tegen Siberische tijgers. In het verleden werd de stad beschermd door een grote muur met maar een paar ‘ingangen’. Een mooie bezienswaardigheid naast de Gate is de Namdaemun Market, een enorm grote lokale markt waar je zo’n beetje alles kunt kopen wat je kan bedenken. In de omgeving van de Namdaemun Gate vind je diverse shopping malls. De Namdaemun Poort is een van de oudste en best bewaarde houten constructies in Zuid-Korea. Hierdoor wordt het bouwwerk ook wel ‘National Treasure No.1’ genoemd.

Update: 12-02-2008: De 610 jaar oude Namdaemun-poort, trekpleister voor toeristen en naamgever van de centrale wijk van de stad, werd in februari 2008 door brand verwoest. De houten constructie boven de stenen poort ging verloren. De monumentendienst verwacht de poort weer te kunnen opbouwen aan de hand van gedetailleerde tekeningen die in 2006 werden gemaakt. De restauratie zal naar verwachting drie jaar vergen en meer dan 14 miljoen euro kosten. Een 70-jarige man heeft volgens de Zuid-Koreaanse politie bekend dat hij de brand heeft veroorzaakt die de beroemde Namdeamun-poort in Seoul in de as heeft gelegd.

4) Tongdaemun Poort

Een tweede bekende poort in Seoul is de Tongdaemun Poort. Ook deze poort werd in het verleden gebouwd ter bescherming van aanvallen van wilde dieren. De Tongdaemun Poort was destijds de oostelijke ingang van de stad. Ook naast deze poort ligt een enorme markt, de Tongdaemun Market. Hier vind je vele duizenden winkeltjes, voor elk wat wils. Hier liggen ook enkele grote shopping malls, waar de nadruk vooral op kleding (designers brands) ligt.

5) Cheju Island

Cheju (Jeju) is een populaire toeristische bestemming in Zuid-Korea, het is het meest zuidelijk gelegen en grootste vulkanische eiland van Korea. Het eiland kenmerkt zich door talloze lavagrotten en vulkaankraters. Cheju was in het verleden het eiland waar vooral pas getrouwde stelletjes hun huwelijksreis doorbrachten, momenteel is het eiland meer en meer in trek bij buitenlandse toeristen, alhoewel er jaarlijks ook nog steeds veel Zuid-Koreanen hun vakantie doorbrengen.

Bijzonder aan Cheju is dat niet de mannen, maar de vrouwen de kost verdienen met vissen. Deze vrouwen worden ook wel de ‘duikende vrouwen’ (haenyeo) genoemd, zij verzamelen op grote diepten allerhande zeevoedsel. Deze vrouwen behoren tot de laatste generatie: jonge vrouwen wagen zich niet meer aan dit zware beroep dat eeuwenlang de voornaamste bron van inkomsten was.

Een mooie activiteit is een bezoek aan de vulkaankrater Ilchulbong. Deze prachtige krater kun je beklimmen en op de top kun je genieten van een prachtig uitzicht over het eiland. Je kunt in deze omgeving ook prima wandelen, het eiland is bij uitstek geschikt voor mooie wandeltochten. Rond het eiland kun je op een aantal plekken goed duiken, daarnaast kun je er ook vissen.

6) Fort Hwaseong

In het centrum van Suwon ligt een eeuwenoude verdedigingsmuur: het Hwasong fort. Deze indrukwekkende muur staat op de Werelderfgoed Lijst van de UNESCO. U kunt een lange of kortere wandeling maken langs deze muur. Het fort is tijdens de periode van Koning Jeongjo (1776 – 1800) gebouwd. Het fort is gebouwd op een terrein van ruim 130 hectare, en bevat vele muren, gebouwen, torens, verdedigingswerken en poorten.

7) Dadohae National Marine Park

Dadohae is een nationaal marine park, dat uit ongeveer 100 kleine eilandjes bestaan. Het marine park ligt in het zuiden van het land, langs de kust van de provincie Chollanam Do. Maar een paar eilandjes worden bewoond, waarvan Heuksando en Hongdo de meest bekende zijn. Heuksando is vooral een bezoek waard door de prachtige Choryeongmok Tree, en de prachtige weg die in een cirkel langs het hele eiland loopt. Hongdo is vooral bekend om de prachtige natuur. Vooral tijdens de lente en zomermaanden is het hele eiland bedekt met veel kleurrijke planten. De inwoners van het eiland moeten het vooral hebben van de toeristen. Er worden veel toertjes rond het eiland georganiseerd, meestal verken je het eiland dan vanuit een bootje. In het hoogseizoen is het een redelijk druk bezocht eiland. Een ander prachtig eiland binnen het Dadohae park is Dochodo. Hier vind je een aantal prachtige stranden, die bij weinig toeristen bekend zijn. Dochodo is niet toeristisch, je vindt hier de authentieke cultuur (zonder dat het opzettelijk wordt uitgevoerd speciaal voor de toeristen).

8) DMZ: Grensgebied Noord- en Zuid-Korea

Het grensgebied tussen Noord- en Zuid-Korea (Demilitarized Zone – DMZ) is een must-visit. Tussen de beide landen loopt een strikte lijn van 248 kilometer, kom je uit Zuid-Korea dan mag je niet over de grens naar Noord-Korea (en andersom). Tijdens de Koreaanse oorlog stonden de legers van beide landen bij de grens tegenover elkaar, hierbij werd Zuid-Korea gesteund door de V.S. In Noord-Korea lees je langs het grensgebied op diverse borden heftige propaganda, zoals: “Ons systeem is het beste” en ” Kim Il-Sung is de beste” Beide landen verkeren tot op de dag van vandaag in staat van oorlog, er is echter wel ooit een regeling getroffen waarmee beide landen akkoord gingen. Vanuit Zuid-Korea zijn diverse touroperators actief, zij brengen toeristen dagelijks naar het grensgebied. Je vindt hier souvenirwinkeltjes, je kunt hier de ‘3rd Invasion Tunnel’ bezoeken (een kilometers lange tunnel die Noord-Koreanen tot ver in Zuid-Koreaans grondgebied hebben gegraven), je kunt de gebouwen binnen de zone bezoeken. Je mag niet altijd en overal foto’s maken, dus houdt de reisleider goed in de gaten.

9) Chuncheon

Chuncheon is de hoofdstad van de provincie Kangwon Do (Gangwon), de stad wordt ook wel Lake City genoemd. De stad trekt relatief weinig buitenlandse toeristen. Onder de lokale Koreaanse bevolking is het echter één van de meest populaire bestemmingen binnen Korea. Vooral de inwoners van Seoul reizen regelmatig af naar deze stad om er even ’tussenuit’ te zijn. Chuncheon ligt op ruim 2 uur reisafstand vanaf Seoul. Rond de stad liggen de meren Soyang en Uiam, welke een prima basis vormen voor korte uitstapjes tijdens een week of weekend Chuncheon.

10) Everland

Everland is een enorm pretpark dat net buiten Seoul te vinden is. Het park is in een kwartier te bereiken vanaf het Incheon vliegveld, en vanaf de stad Seoul reis je in maximaal 30 minuten naar het pretpark. Everland is de Koreaanse versie van Disneyland, met diverse leuke attracties voor jong en oud. In het park worden diverse festiviteiten gevierd. Verder heb je er nog een dierentuin, een prachtig park en een waterpretpark genaamd Caribbean Bay.

5 mooiste verre reizen

v.a. €1150 excl.

Romantisch Bali en Gili (17dgn)

Ervaar het schitterende Bali en de Gili-bountyeilanden in sfeervolle resorts met Van Verre.

Lees meer

v.a. €2333 incl.

Wonderlijk West-Amerika met huurauto

16-daagse privérondreis langs de hoogtepunten van het westen van Amerika met ANWB Reizen.

Lees meer

v.a. €1170 excl.

Best Deal Thailand

14-daagse individuele reis langs alle hoogtepunten van Thailand met 333travel.

Lees meer

v.a. €899 incl.

Magisch IJsland

5 dagen op ontdekking vanuit één hotel langs alle hoogtepunten van IJsland met TUI.

Lees meer

v.a. €2885 incl.

Met de Japan Rail Pass door Japan

14-daagse treinrondreis langs de belangrijkste hoogtepunten van Japan met ANWB Reizen.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Zuid-Korea die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Zuid-Korea en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.