Gent is een bijzondere stad, een beetje een underdog wat ons betreft en daardoor extra leuk om er eens langer dan een dag te zijn. Het ligt dichtbij steden als Brugge en Antwerpen, maar in tegenstelling tot deze twee steden heeft Gent over het algemeen een wat meer rustig en relaxt sfeertje. Geen grote drommen toeristen, geen mensenmassa’s bij de attracties, maar wel een schitterend historisch centrum met diverse prachtige bezienswaardigheden. 1 dag is NIET genoeg en dus gingen wij afgelopen december 4 dagen naar deze toffe stad. Zelfs dit smaakte uiteindelijk naar meer. Letterlijk én figuurlijk, want Gent is echt een foodwalhalla met overal toffe eettentjes en leuke plekjes om wat te drinken.

“Gent, te veel voor één nacht”. Dit is de toepasselijke slogan van Visit Gent en het klopt als een bus. Onze eerste keer Gent was een bezoek van een aantal uur. Een tripje vanuit Brugge waar we met 4 dagen lekker lang verbleven. Even een tripje Gent. Leuk. Beetje rondgelopen, lekker gegeten en langzaam weer terug naar ons fijne hotelletje in Brugge. Dat was duidelijk te kort als je nagaat hoeveel leuks er te doen is en hoeveel moois er te zien is. Dus was de keuze snel gemaakt toen we er weer even een paar dagen tussenuit wilden.

Historische centrum van Gent

Historische centrum van Gent

Historische centrum van Gent

Gent is qua inwonersaantal vergelijkbaar met Utrecht. Verder is Gent net als Utrecht een typische studentenstad, met daardoor een hippe en jonge uitstraling. Gent trekt ruim 1 miljoen toeristen per jaar, maar het valt meteen op dat er relatief minder toeristen uit verre oorden zijn. In Brugge vallen de groepen Chinese of Japanse reizigers duidelijk op. Gent is wat minder toeristisch vergeleken Brugge en Antwerpen. De kosten van een verblijf zijn over het algemeen wat lager en verder heb je ook weinig tourist traps (attracties of eetgelegenheden die puur op toeristen draaien en vaak van lage kwaliteit zijn, iets dat ons in Brugge een paar keer opviel).

Recente reisartikelen over België

Alles over België Bekijk alle België-artikelen

Voordelig de highlights van Gent bezoeken?

Allereerst, koop direct bij aankomst een CityCard Gent. Deze kaart is echt handig en kost met €42 voor 48 uur een fractie van wat je kwijt zou zijn als je telkens losse entree betaalt. Niet alleen reis je gratis met het openbaar vervoer, je hebt er ook gratis toegang mee tot diverse attracties en bezienswaardigheden.

CityCard Gent

Verder kun je met de CityCard 1 dag gratis een fiets huren. Wanneer je Gent ook bezoekt, je verkent de uithoeken van de stad het beste per fiets 😊. Ook de gratis boottocht mag je niet overslaan. De gids op de boot verteld meteen alles over de stad (onze gids was hilarisch!).

Kosten: €42 bij 48 uur geldigheid en €48 bij 72 uur geldigheid.
Waar te koop: Visit Gent VVV, Verkooppunten van De Lijn (OV, o.a. bij het treinstation) en bij de deelnemende attracties en bezienswaardigheden.

2020: Het jaar van Van Eyck en zijn meesterwerk

2020 Het jaar van Van Eyck

Eén van de historische hoogtepunten van Gent is de St. Baafskathedraal met het belangrijke vijftiende-eeuwse altaarstuk ‘Aanbidding van het lam Gods’ van de gebroeders Jan en Hubert van Eyck. Je kent het misschien wel van de film The Monuments Men (Ghent Alterpiece, door de Duiters gestolen en verstopt). Het is een enorm grote, schitterende kathedraal met veel kerkgangers op alle dagen van de week. Het Lam Gods is grotendeels te zien in de speciale kijkruimte. €4 entree, maar gratis met de CityCard Gent.

St. Baafskathedraal

Aanbidding van het lam Gods St. Baafskathedraal

Het paneel Just Judges is gestolen in 1944, samen met The Baptist. Er was een losgeld van 1 miljoen Belgische frank gevraagd, maar na betaling van een klein deel werd destijds alleen The Baptist teruggegeven. Just Judges is nooit gevonden en in het STAM museum is een speciale ruimte gewijd aan dit gestolen paneel. Het gehele verhaal is net een filmscript.

Het onderste deel van het Lam Gods was nog niet te zien want dit wordt nog gerestaureerd. In 2020 – het jaar van Van Eyck – is het complete werk weer in de kathedraal te zien. Je krijgt bij de ingang een luisterapparaat mee waar het complete verhaal van het prachtige kunstwerk wordt verteld.

OMG Van Eyck was here

2020 is gedoopt tot “OMG Van Eyck was here”; een feestjaar in het teken van de grote Vlaamse meester Van Eyck. Het hele jaar door staan er allemaal vieringen op het programma om Van Eyck en alle meesters die door Van Eyck geïnspireerd waren te eren.

Wanneer: heel 2020, bekijk hier een voorproefje!
Waar: MSK museum met grootste Van Eyck-tentoonstelling ooit + diverse locaties in en rond Gent.
Tickets koop je hier.

Wat is er verder allemaal te doen?

Gent heeft een compact centrum en zo goed als alle hoogtepunten liggen op loopafstand van elkaar. Een dagje Gent bestaat meestal uit een combinatie van een beetje cultuur, lekker slenteren en hier en daar iets lekkers eten. Eén van de hoogtepunten is het Belfort van Gent, een 95 meter hoge toren waar je een interessante rondleiding kunt krijgen en na het pakken van de lift naar boven getrakteerd wordt op een schitterend uitzicht over de stad.

Belfort van Gent

Belfort van Gent

De beste plek om mooie foto’s te maken is vanaf (of met) de St. Michielsbrug. Vooral in de zomermaanden zie je links op de Korenlei en rechts op de Graslei volle terrassen met genietende mensen, met op de achtergrond de Sint-Niklaaskerk, het Belfort en de Sint-Baafskathedraal. Tip: bezoek de brug rond het Gouden Uurtje voor de mooiste foto’s van het historische centrum van Gent.

Huis van Alijn is een leuk museum aan de Kraanlei. Het leven van de Belg van de vorige generaties staat er centraal, van dienstplicht tot typische momenten tijdens het leven van de gemiddelde Belg. School, thuis, trouwen, kinderen, dood etc.

Huis van Alijn

Huis van Alijn

Tussen Hoogpoort en de Onderstraat loopt het smalle steegje de Werregarenstraat, beter bekend als ‘Graffiti Street‘. Het is een gedoogzone voor graffiti en het steegje is aan beide zijden compleet volgespoten met honderden creatieve uitspattingen. Het is onderdeel van het grotere ‘Street-art Gent’ met diverse schitterende muurschilderingen verspreid door de stad. Grappig waren de oudere kinderen die er hun eerste graffiti maakten, soms onder toezicht van hun trotse ouders. Bij de mooiste kunstwerken stond het vriendelijke verzoek het te laten staan (“It took me one whole day to make it”). Bij het kantoortje van Visit Gent kun je een handige kaart ophalen (is tevens online beschikbaar).

Werregarenstraat

Street-art Gent

Street-art Gent

Street-art Gent

Verder mag je een bezoek aan Kasteel Gravensteen niet overslaan. Het is een prachtig kasteel midden in het centrum van Gent. Je kunt genieten van een fraai uitzicht vanaf het uitkijkpunt bovenin het kasteel. Sla de audiotour niet over want die gaat over Karel V die er ooit woonde en is erg interessant en vol grappen. Het is echt een aanrader en overal zie je lachende mensen met een koptelefoon op (de audiotour in de Vlaamse taal is werkelijk hilarisch).

Kasteel Gravensteen

Kasteel Gravensteen

Kasteel Gravensteen

Het STAM Stadsmuseum is een leuk en prachtig ontworpen stedelijk museum. Er is een tijdelijke exposititie genaamd ‘onder de grond’ over alles dat onder dit begrip valt. Van bouwen tot grondopbouw, van begraven tot vondsten. Leuk. Het hoofdmuseum gaat over Gent zelf. Wij gebruikten de dag met onze huurfiets om alle musea en andere sights buiten het centrum te bezoeken, waaronder dit interessante en leuke STAM Stadsmuseum.

STAM Stadsmuseum

STAM Stadsmuseum

Het Design Museum Gent is een aanrader van liefhebbers van design. Object stories is gaaf, want het geeft een kijk op hoe objecten bedacht, ontworpen en gemaakt zijn. De hoofdexpositie ging over internationaal gerespecteerd architect en ontwerper Lina Bo Bardi.

Design Museum Gent

Daarnaast is een rondvaart een superleuke manier om van alles over de stad te weten te komen. De Bootjes van Gent biedt voor €7 een 40 minuten durende boottocht (gratis met de CityCard). Wij hadden een leuke gids met grappige verhalen. Het is natuurlijk wel toeristisch maar enorm de moeite waard vanwege de ‘Gent in een notendop’-uitleg die je er krijgt. Naast de uitleg waren er ook veel mooie fotomomentjes. Doe de boottocht bij voorkeur met mooi weer en let erop dat de laatste tocht om 16.00 start maar wees er op tijd bij want als de boot vol zit heb je pech.

Een uitleg van het centrum van Gent

Hieronder de belangrijkste plekken en pleinen in het centrum van Gent, inclusief summiere omschrijving van wat er te doen en te zien is:

De Groentemarkt: Een tweetal Cuberdon kraampjes en zo nu en dan een wafelkraam. Een bank om te pinnen. Würst met heerlijke worsten. Groot Vleeshuis met regionale lekkernijen. Neuhaus chocolade. Tierneteyn Verlent mosterd. Frites Atelier met luxe frieten.

St. Veerleplein: Meerdere kroegjes. Kasteel Gravensteen. Toeristisch informatiecentrum van Gent. Tussen Groentemarkt en St. Veerleplein het gezellige Bierhuis aan de kade en het leuke restaurant Otomat (lekkere pizza’s).

Kraanlei: Hotel Harmony ****. Het leuke museum Huis van Alijn. Koperhuis Interieur Design. Julie’s House, heerlijke snacks en geweldige koffie. Snoepwinkel Temmerman. Zijstraatje bij snoepwinkel allemaal smalle steegjes met oude huizen van het Patershof. Meerdere galerijtjes.

Vrijdagmarkt: Het gebied rond de Vrijdagmarkt zit vol met antiek- en tweedehandswinkeltjes. Wij kwamen bij toeval terecht in het muffige maar leuke Antiek Depot Market (Baudelostraat) en raakten er niet uitgekeken. De dag ervoor kwamen we al in het Design Museum waardoor we die dag extra scherp waren op mooie meubels en accessoires. Antiek is een deftig woord, want het leek meer op een kringloop met dure spullen. Toch bleken die spullen niet voor niks een fors prijskaartje te hebben. Echte Eames stoelen voor een paar honderd euro. Prachtige kunstwerken en andere antieke hebbedingetjes.

Korenmarkt: Post Plaza (klein winkelcentrum). Albert Heijn. Diverse internationale ketens en grotere winkels (o.a. Hema, Blokker en C&A). Starbucks, Pizza Hut, McDonald’s, Burger King en meer grote ketens. Ellis Gourmet Burger en diverse andere populaire restaurants.

Emile Braunplein: Fietsambassade (hier haal je de fiets op die je één dag gratis mag huren met de CityCard Gent). Heerlijke (dure!) wafels bij Max. De schaatsbaan in de winterperiode (tijdens de Gentse Winterfeesten). Het Belfort (met de lift of trap naar de top voor een geweldig uitzicht over de stad). Diverse restaurants en barretjes.

Sint-Baafsplein: Sint-Baafskathedraal met het Lam Gods. NTGent Schouwburg. Chocolaterie Luc Van Hoorebeke. Zijstraatje met populaire koffietentjes Koffeine en Wander (Lange Kruisstraat). Meerdere leuke brasseries, waaronder het gezellige ’t Vosken.

Kouter: Boekwinkel Paard Van Troje. Luxe supermarkt Cru. Traitteur Peper & Zout. Diverse winkels en een paar restaurants. Boomtown festival terrein. Handelsbeurs Concertzaal.

Korenlei & Graslei: Vertrekpunt rondvaartboot van de Bootjes Van Gent (Rederij Dewaele). Mooie Grasbrug en de schitterende St. Michielsbrug. Luxe hotel 1898 The Post met de fijne cocktailbar The Cobbler. Populair hostel Uppelink en luxe hotel Marriott Gent. Midtown Grill Ghent (leuk grillrestaurant). Design Museum Gent in het zijstraatje (Jan Breydelstraat 5). Het prachtige Gildehuis der Vrije Schippers. Verder diverse leuke terrasjes en restaurants. Prachtig verlicht in de avond.

Gent by Night

Gent by Night

Winkelen in Gent

In het centrum van Gent vind je talloze winkels van bekende (internationale) merken. Dit is een beetje het standaard winkelgebeuren dat je in elke stad tegenkomt en biedt wat ons betreft niet de leukste winkelfaciliteiten van de stad. Leuker zijn de unieke winkeltjes met vaak een specifiek product. Heerlijk zijn de knusse lifestyle- en interieurzaakjes waar je er zoveel van hebt in de stad. Ga hiervoor naar het Patershol met de diverse kleine zaakjes of pak het meteen goed aan in het Gent Zuid winkelcentrum of in het Dok Noord complex. Ook in de wijk SoGo barst het van de toffe, vaak exclusieve winkeltjes en verder heb je nog de Linkeroever met in het zuiden langs de Ajuinlei en Onderbergen veel leuke shops (en in het noorden bij de Burgstraat).

Leuk zijn de pop-up shops, die je vaak alleen rond de feestdagen hebt. Elke vrije winkelruimte wordt dan gevuld en hiermee wordt fysieke verkoop gestimuleerd en kunnen de vaak vooral online merken meteen bouwen aan hun naamsbekendheid. Wij raken meestal niet uitgekeken, want veel van de producten zijn uniek en we scoren hier vaak meteen de cadeautjes voor meerdere verjaardagen 😊.

Elke eerste zondag van de maand kan je winkelen tijdens de koopzondagen. Rond de feestdagen heb je vaak nog een aantal extra koopzondagen. Op alle andere zon- en feestdagen zijn de winkels gesloten. Ga je dus alleen een weekendje naar de stad, hou er dan rekening mee dat de binnenstad op zondag erg rustig is (dit kan een voordeel zijn natuurlijk).

Heerlijk uit eten

Gent is hot onder foodies met een levendige food-scene met leuke concepten en altijd wel een nieuw plekje om uit te proberen. De stad heeft hierdoor een gevarieerd aanbod met restaurants en eettentjes, variërend van goedkope tentjes tot luxe sterrenrestaurants. Een goede plek om een zoektocht naar een eetgelegenheid te starten is Tripadvisor. Daarnaast checken we ook altijd de reviews op Google Maps. Hoewel je altijd door de gekleurde meningen heen moet lezen, krijg je vaak wel een goede indruk bij wat je er verwachten kunt.

Ontbijt en lunch

Geen ontbijt bij je hotel of B&B? De volgende tentjes zijn perfect voor een lekker ontbijt: Alice, Le Pain Quotidien, Le Pain Perdu, Gust, O’yo, Clouds in my Coffee, Julie’s House, Brood-huys, Madam Bakster en Olé Pistolet.

Le Pain Quotidien

Zoete snacks (heerlijke bakkerslekkernijen) haal je bij Aux Mer­veil­leux de Fred. Bij de eerdergenoemde ontbijtplekjes kun je ook prima terecht voor een lunch. Andere leuke lunchplekken zijn Otomat, Brood-Boter, Labath, OR Coffee, Romain Roquette, WOEST, Huize Colette, Pain Perdu en FranzGustav. Let erop dat sommige populaire lunchplekjes alleen in het weekend geopend zijn, of – als je er wat later op de middag komt – volledig vol zitten.

Otomat

Otomat

Ook een leuke plek voor foodies is Den Baudelo op het Beverhoutplein, vergelijkbaar met de Markthal in Rotterdam (maar dan wat kleiner). Meerdere leuke eettentjes in één schitterend oud pand. Bij Dok Noord heb je nog Hal16, ook een eetmarkt met meerdere leuke restaurantjes.

Den Baudelo

Diner

Wil je uitgebreid (en luxe) uit eten, dan zijn er de volgende absolute aanraders: Oak, LOF, Vrijmoed , Naturell, ’t Klaverblad, Volta, Jan Van Den Bon , Vos, Du Progres, Chambre Separee, Pakhuis (leuk buitenterras), Cochon de Luxe, Karreaux, Allegro Moderato, Canar Bizar, De Vitrine en Publiek.

Burgerliefhebbers kunnen het beste naar Paul’s Boutique, Jilles Beer & Burgers, JACK Premium Burgers, Uncle Babe’s Burger Bar, Wunderbar (zondag gesloten) en natuurlijk het bekende Ellis Gourmet Burger. Een leuk alternatief is Balls & Glory op de Jakobijnenstraat, waar diverse soorten (gehakt)ballen centraal staan.

Balls & Glory

Gewoon een prima (betaalbare) hap haal je bij Café René, Roots, De Superette, A Food Affair, Toi et Moi, Kin Khao, Maison Elza, Gekroonde Hoofden (heerlijke spareribs) en Aroma.

Typisch Gentse gerechten (die je op zo’n beetje elke menukaart tegenkomt) zijn Waterzooi (heerlijk!) en de Gentse stoverij. Aanbevolen restaurants met Waterzooi: Brasserie Bridge, Brasserie ’t Vosken en de Vier Tafels. Aanbevolen restaurants met heerlijke Gentse stoverij: ‘t Helse Stoofke, Brasserie Savarin, ’t Paradijs van Wenemaar en de De Stokerij. Gewoon een lekkere biefstuk? Ga naar Midtown Grill op de Korenlei of naar Gillis op de Hoogstraat. Wij aten trouwens een heerlijk stukje vlees in het eerder genoemde ’t Vosken aan het Sint-Baafsplein.

’t Vosken

’t Vosken

’t Vosken

Let er overigens op dat de meeste eetgelegenheden voor het ontbijt in Gent pas na 9.00 openen. Restaurants openen vaak pas na 11.00. De meeste restaurants zijn verder op zondag en maandag gesloten. Sommige zijn juist op dinsdag en woensdag gesloten. In de zomer gaan veel restaurants zelfs een paar weken dicht vanwege vakantie. Verder kun je het beste bij populaire restaurants vooraf reserveren, dit geldt tevens voor de lunch.

Lekkere drankjes

Vanzelfsprekend wordt er vooral veel bier gedronken in Gent en een typisch Gents biertje is de Gruut (echte liefhebbers doen de tour in de Gruut Bierbrouwerij). Een ander populair biertje is de Gentse Strop. De meeste biertenten verkopen naast deze twee bekende biersoorten nog talloze andere Belgische bieren. Prima plekken voor een biertje zijn De Dulle Griet, Brouwbar, t Gouden Mandeke, ’t Galgenhuis en Trollekelder.

't Galgenhuis

Liever een lekker wijntje? Ga naar de populaire wijnbar Baravins op de Steendam. Een aanrader! Een ander populair plekje is ONA op de Nederkouter. Ook leuk zijn Win, SOMM en Evín.

Een typisch Gents drankje is de Roomer. Je drinkt het puur of gemixt met bubbles. Hoofdingrediënt is vlierbloesemsiroop en in Italië heet een vergelijkbare versie Hugo. Je vindt het drankje vaak in de vele cocktailbars die de stad rijk is. Populair zijn The Cobbler, Jiggers, Club Central, Limanada en The Drifter. Wij kwamen zelf op een avond terecht in The Cobbler op de Graslei en dit was een fantastische plek voor een lekkere cocktail (geweldige Whisky Sour, mijn huidige favoriet!).

The Cobbler

Koffieliefhebbers opgelet!

Wij zijn fan van koffie. Het zijn de perfecte korte stops tussen de verschillende bezienswaardigheden en daarbij is het leuk om er zoveel mogelijk op de site te benoemen 😊. Gent heeft een bruisende koffie-scene, met overal hippe en sfeervolle koffiebars. Liefhebbers van een lekkere bak koffie gaan naar Julie’s House, Take Five Espressobar, Simon Says, Huize Colette of Koffeine.

Julie’s House was wat ons betreft het beste koffietentje in Gent. Leuk sfeertje, mooie zaak. Beneden een banketbakkertje met prachtige lekkernijen en boven een kleine maar gezellige ruimte met diverse tafeltjes en de koffiemachines. Zoek beneden een lekkernij uit en vervolgens bestel je boven je koffie. De beste koffie van Gent, maar smaak is natuurlijk persoonlijk 😊.

Julie’s House

Take Five Espressobar zit aan de Voldersstraat tussen de wat meer luxe winkels. Het koffietentje wordt vaak genoemd in de lijstjes met beste plekjes van Gent en wij dronken er dan ook een heerlijke kop koffie. Het is er vaak wel erg druk, met vooral veel groepjes studenten. Als het beneden vol zit, kun je altijd nog naar de 1e verdieping waar je nog een aantal tafeltjes hebt.

Simon Says aan de Sluizeken (verlengde van de Kraanlei) is een leuk, klein koffietentje met heerlijke koffie. Het is ook weer één van de best beoordeelde koffietentjes van de stad. Wij kwamen erlangs toen we de stad met de fiets aan het verkennen waren.

Simon Says

Huize Colette ligt aan de Belfortstraat en is een huiskamer met prima koffie. Het kind- en moedergehalte was er wel vrij hoog, maar als je er met kinderen komt is het ook de perfecte plek want er is veel speelgoed en een enorme hoeveelheid kinderboeken. Het ligt naast de mooie YD meubelzaak.

Koffeine ligt aan de Lange Kruisstraat en ook hier heb je zeer goede koffie. Het is een klein zaakje en het zit vaak vol. Mocht je naar Koffeine gaan en er is geen plekje vrij, dan ligt pal tegenover het leuke koffietentje Wander. Wander is wat moderner en strakker, terwijl Koffeine wat kleiner en huiselijker is.

Andere aanraders (die wij niet bezocht hebben maar waar we wel vooraf over hoorden) zijn: Huset, Clouds in my coffee, De Draak, Barista, Madam Bakster, Het Moment, LOF Cafe, OR Coffee en Full Circle Coffee.

Lekkernijen

Verbluffend lekkere gebakjes haal je bij Joost Arijs op de Vlaanderenstraat, al jaren een begrip in Gent. Ook het eerder genoemde Julie’s House op de Kraanlei is een aanrader want hier hebben ze naast lekkere taartjes en cupcakes ook fantastische koffie.

Het Gentse Neusje is typisch Gents snoepgoed. Het heeft wel wat weg van een neus en is overal in Gent te koop. Het oorspronkelijke neusje had een frambozensmaak, maar inmiddels is het snoepje in diverse smaken verkrijgbaar. Een eerste neus is even wennen. Mierzoet met een harde buitenkant maar een stroperige kern. Na een paar neuzen is het voortaan het eerste dat je ‘scoort’ bij een bezoek aan Gent 😊.

Elke keer als we een Belgische stad bezoeken kopen we wel ergens een doosje pralines. Het liefst van een chocolatier uit de stad zelf, zoals Yuzu, Luc van Hoorebeke, HD Ghent, Marijn Coertjens, Cédric van Hoorebeke en de eerdergenoemde Joost Arijs. Voor €15 heb je meestal het kleinste doosje van 250gr met zo’n 20 chocolaatjes die je zelf mag aanwijzen.

Accommodatie

Gent is een vrij kleine stad en heeft daarbij een klein historisch centrum waarbij alle attracties en bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar liggen. Hotels en B&B’s liggen vooral rond de centrumring, zodat gasten makkelijk lopend naar het centrum kunnen. Vermijd hotels die uit het centrum liggen (dit geldt ook voor hotels dichtbij het centraal station), want het is zonde als je eerst met het openbaar vervoer moet reizen om in het centrum aan te komen, tenzij je in de zomer een huurfiets tot je beschikking hebt.

De zoektocht naar geschikte accommodatie begint bij ons altijd met een zoekactie binnen Booking.com samen met de lijst van meest populaire plekjes van Tripadvisor. Hoewel dit niet per se dé manier is om de beste plekjes te vinden (beide partijen hebben er voordeel bij om bepaalde hotels hoog in hun lijsten te tonen) geeft het vaak wel snel een goed beeld van wat er allemaal zoal te vinden is. Daarbij hebben beide websites handige kaartjes, zodat je direct kunt zien waar het hotel binnen het historische centrum van Gent ligt en welke andere hotels er in de buurt van liggen.

Het grote voordeel van Booking.com is dat je al ruim voor vertrek je overnachtingen kunt boeken, die je vaak tot enkele dagen voor vertrek nog kosteloos kunt annuleren. Zo kun je blijven zoeken naar een betere aanbieding, maar staat de trip verder al wel vast. Gent is vergeleken Brugge en Antwerpen minder druk en toeristisch, met vaak scherpe prijzen als gevolg.

Heb je eenmaal een beeld van de beste plekjes op de beste locaties, ga dan de speciale aanbiedingen na op actiesites als Weekendesk, Secret Escapes en Hotelspecials na. Wij boekten zo eerder al eens een stedentrip naar Luik via Weekendesk en via Secret Escapes verbleven we enkele dagen in Brugge.

Tijdens onze trip naar Gent verbleven we in het zeer goed beoordeelde Hotel Harmony (lees onze ervaringen hier) en ook een paar nachtjes in het gave Maison Arlette Louise (lees meer over deze schitterende loft in hartje Gent).

Je kunt in Gent ook zeker goedkoop overnachten, zonder dat je meteen ver buiten het historische centrum verblijft. Bekijk hieronder een overzicht met de meest populaire hotels van Gent (bekijk hier alle hotels in Gent):

Verblijf je liever in meer kleinschalige accommodatie, dan kun je het beste in een van de B&B’s hieronder overnachten:

Reis je met een klein budget? Boek dan bij een van de volgende betaalbare hostels:

Vervoer binnen Gent

Alles is lopend te verkennen in Gent. Het compacte historische centrum staat vol bezienswaardigheden en hoewel het openbaar vervoer prima geregeld is in de stad, hoef je er eigenlijk geen gebruik van te maken. Het hele historische hart is verder autovrij (uitgezonderd taxi’s). Binnen deze autovrije zone rijden een aantal elektrische wandelbusjes rond, waar je gratis gebruik van kunt maken. Vergelijk het met een hop-on, hop-off bus. Superhandig 😊.

Wandelbusjes Gent

Wil je Gent buiten de stadsring verkennen, dan kun je het beste een fiets huren (KIJK UIT VOOR DE TRAMRAILS)!!, of gebruik maken van de bus of tram (dagkaart kost €5, gratis met de CityCard Gent). Een fiets huur je via Donkey.Bike of Fietsambassade, maar je hebt ook diverse kleine fietsverhuurders (vaak fietsenwinkels) in de stad. Op vertoon van de CityCard Gent haal je gratis een fiets bij de Fietsambassade, maar je betaalt wel €40 borg per fiets (betalen kan middels pin, maar je krijgt wel contant geld terug). Legitimatie is verplicht en na een korte registratie krijg je de fiets mee.

Fietsambassade Gent

Hoe kom je er?

Gent is in zo’n 3 uur met de trein vanaf Amsterdam bereikbaar. Je neemt eerst de intercity naar Rotterdam en reist vervolgens naar Antwerpen waar je overstapt op de trein naar Gent. Een enkele reis kost €29 (2e klasse, makkelijk te boeken via NS International) en je komt aan op station Sint-Pieters. Pak hier meteen Tram 1 voor een kort ritje naar het centrum. Als je bij aankomst de CityCard Gent koopt, is de tram gratis (en heb je meteen gratis toegang tot diverse attracties, musea en monumenten).

Kom je met de auto dan kun je op diverse centraal gelegen locaties in parkeergarages parkeren. De Vrijdagmarkt ligt pal in het centrum en heeft redelijke parkeertarieven, mits je er maximaal 7 uur verblijft (dan betaal je namelijk €13,50). Verblijf je er langer dan lopen de kosten flink op (€32 per 24 uur). Parkings op de Savaanstraat, Ramen en het Sint-Pietersplein zijn het beste voor langparkeerders. Hier kost een dagticket €14. Bij het treinstation Sint-Pieters kun je ook langparkeren en het maximale dagtarief bedraagt er iets meer dan €17.

Parkeren op straat is in de meeste gevallen verboden (alleen voor vergunninghouders) of zeer prijzig (vele euro’s per uur). Dit om bestuurders zoveel mogelijk te dwingen om met de auto uit de stad te blijven, of om uit het zicht in de ondergrondse parkings te parkeren.

Gratis parkeren kan op diverse P+R Parkings buiten de stad. Elke P+R is direct aangesloten op het openbaar vervoer, waardoor je meestal makkelijk een trein of bus naar het centrum pakt vanaf de parking. In een aantal gevallen kun je ook via het Donkey.Ride fietsplan een huurfiets pakken en op die manier naar het centrum fietsen. Wij reden naar P+R The Loop/Expo en parkeerden daar gratis onze auto. Hier vertrekt tram 1 die helemaal naar de Korenmarkt gaat.

Veel reizigers plakken een dagje Gent vast aan hun bezoek aan Brugge of Antwerpen. Kom je met de auto vanaf Brugge dan duurt het ritje ongeveer 40 minuten. De rit van Antwerpen duurt ongeveer 50 minuten.

Tips

 • We hebben het hierboven al beschreven, maar wanneer je 2 of 3 dagen in Gent verblijft, dan is de CityCard Gent de perfecte manier om te besparen op attracties, bezienswaardigheden en musea. Op vertoon van de kaart kun je namelijk zo’n beetje alle highlights zonder verdere kosten bezoeken. Daarbij is het openbaar vervoer tijdens de geldigheidsperiode ook gratis. De kaart kost €42 voor 48h en €48 voor 72h. De CityCard is op diverse plekken te koop, waaronder bij hotels, deelnemende musea en bezienswaardigheden en bij het toeristische informatiecentrum (het Infokantoor Dienst Toerisme Gent vind je hier).

Toeristisch informatiecentrum Gent

 • Veel musea en andere bezienswaardigheden zijn gratis voor kinderen tot 18 jaar. Voor hen hoef je dus geen CityCard te kopen bij een bezoek aan Gent.
 • Gent is de stad van de streetart (hoewel Antwerpen de laatste jaren ook een enorm levendige streetart-scene kent). Overal heb je schitterende murals (muurschilderingen) van bekende internationale artiesten. Lees hier alles over Streetart in Gent en download hier tevens de handige kaart Sorry, Not Sorry met alle locaties van de murals.
 • De Gentse Feesten is een populair, 10-daags festival dat jaarlijks in de maand juli plaatsvindt. Let erop dat alle hotels en B&B’s vaak vol zitten tijdens het festival en dat je maanden vooraf al moet boeken wil je er rond die tijd verblijven. Hoewel supergezellig is het er rond die tijd dus ook superdruk.
 • Het Groot Vleeshuis mag je niet overslaan als je van ambachtelijke waren houdt. Hier hangt het vlees te drogen en kun je onder het genot van een drankje heerlijke streekproducten proeven.
 • Het Koperhuis is de perfecte winkel voor liefhebbers van strakke en moderne interieurs. Prachtige meubels en accessoires voor in huis. Te vinden op de Kraanlei. Ook tof was yd nordic house, een mooie Scandinavische designwinkel met veel toffe meubelontwerpen en mooie accessoires (Belfortstraat 8).
 • Beste beste mosterd van België haal je bij Tierenteyn-Verlent op de Groentemarkt.
 • Temmerman is een traditionele snoepwinkel met ruim 100 verschillende soorten snoepgoed (te vinden op de Kraanlei).
 • De Krook, de bibliotheek van Gent, is een schitterend ontworpen, modern bouwwerk dat liefhebbers van moderne architectuur zeker moeten zien! In de directe omgeving van de bieb heb je diverse Murals die op de Sorry, Not Sorry kaart staan.

Publieke bibliotheek de Krook

 • Ten noordoosten van het centrum heb je het Baudelopark met ernaast de Gentse Gruut Brouwerij waar je een rondleiding kunt krijgen (en tevens de heerlijke Gruut kunt proeven). Hier zit meteen ook de populaire wijnbar SOMM.
 • Aan de Ottogracht vind je Den Baudelo (voorheen bekend als Holy Food Market). Een soort markthal met een leuk sfeertje. Je hebt er diverse eettentjes en het heeft wel wat weg van een luxe foodcourt. Toen wij er met de fiets langsreden bleek het nog iets te vroeg en waren alle tentjes nog dicht of aan het opstarten. Helaas konden we daarom niet de tentjes uitproberen die we wilden. Later op de avond is het een populaire plek voor een late hap en borrel.
 • Probeer een Gentse Sneeuwbal, een heerlijk platte bol van room met een krokant chocoladelaagje dat door poedersuiker gerold is. Een echte sneeuwbal is superlekker. We probeerden de snack op de laatste dag en hadden spijt dat we dit niet eerder ontdekt hadden. Het heeft wat weg van een chocoladetruffel, maar dan nog lekkerder :). De allerlekkerste haal je bij Confiserie Larmuseau op de Eeklostraat 114, maar ook in het centrum kom je de lekkernij op diverse plekken tegen.
 • De Smoutebol is ook een Gentse snack. Het is een oliebol zoals bij ons vooral vlak voor Oud en Nieuw verkocht wordt. In Gent kom je ze de hele winter tegen in de typische oliebollenkramen.
 • Aula is een vrij luxe slagerij aan de Voldersstraat. We besloten een avond een stukje vlees te kopen en zelf wat te bereiden (we hadden een prachtige loft met luxe keuken). Bij Aula zit je aan het juiste adres.
 • Bij Aux Merveilleux de Fred aan de Mageleinstraat koop je de lekkerste (ambachtelijke) bakkerslekkernijen. De medewerkers maken alles in het zicht met de hand en het kleine banketbakkertje is in heel Gent bekend.
 • Max Anno 1839. Eerste Brusselse wafels en appelbeignets door Pierre Max Condael. Een leuk authentiek en oudewets (over de top Art Nouveau) tentje. Yves, 6e generatie nu aan het roer. Wel extreem duur. Een wafel met suiker kost €7,50, en met allerlei extra’s vanaf €10. Appelbeignets voor €8,50. Duur maar wel een grote portie en echt smullen! €4,50 voor een cola, €5 voor een koffie en €5 voor een Gentse strop. Duur maar leuk en een bezoekje waard. Koffie dronken we er niet voor dat bedrag, grote kans dat dit het het geld net niet waard was.

Max Anno 1839

 • Balls & Glory. Supertent! Heerlijke gehaktballen met een salade of aardappelpuree (stoemp). Meerdere soorten gehaktbal. We namen de Luikse (gevuld met jus van rozijnen) en de drie kazen. Beiden waren echt heerlijk. Prima lunchplek.
 • Otomat Pizzeria aan de Kleine Vismarkt. Een hippe pizzaria, met naast een aantal goede classics ook een paar bijzondere ‘smaken’ waar je maar net van moet houden. Naast pizza’s ook salades en een aantal andere gerechten. Mooie bierkaart en ook diverse lekkere cocktails. Vanaf het restaurant kijk je uit op de Leie. Aanrader is de Nutellapizza, vol nutella, aardbeien en poedersuiker. Perfect als je even wat anders wilt dan pizza 😉.
 • The Cobbler is een populaire cocktailbar bovenin het prachtige (en best beoordeelde) 1898 The Post hotel. We kunnen we zeggen dat dit de meest karakteristieke cocktailbar van de stad is en vooral het geweldige uitzicht over de Leie en op de Sint-Michielsbrug maakte de avond compleet. Luxe, warm met echt fantastische cocktails. Nadat we er een perfecte Espressomartini dronken was de maker niet te beroerd om haarfijn uit te leggen hoe we dit fijne drankje zelf konden namaken. Ik genoot met volle teugen van mijn Whisky Sour en ook de signature cocktails waren erg lekker.
 • De Hipste adresjes van Gent is een handige website vol tips m.b.t. pas geopende eettentjes, nieuwe barretjes en andere net gelanceerde initiatieven in de stad. Ze hebben ook een handige Facebook pagina vol tips.
 • Het Stedelijk Museum van Gent (SMAK) ligt binnen het schitterende Citadelpark. In de zomer is dit een erg gezellige locatie om lekker te relaxen. Met de huurfiets ben je er zo.
 • Het Gentse Lichtplan mag je niet overslaan. Loop ’s avonds naar de Gras- of Korenlei en geniet van hoe mooi de panden verlicht zijn.

Cuberdon kraam op de Groentemarkt

Confiserie Temmerman

Groot Vleeshuis

Nu schrijven we hier meerdere keren dat 1 nacht niet genoeg is, maar dit is natuurlijk onjuist. Net als de andere Belgische steden is Gent prima in één dag te bezoeken. 1 overnachting zou echter al wat beter zijn en een paar nachtjes betekent dat je de stad echt goed kunt ontdekken. Dat is het waard! Kom je er maar voor een dagje, dan kun je in dit uitgebreide artikel prima de highlights pakken die jij leuk vindt om te bezoeken. Een flink aantal kun je dan voor een volgende keer bewaren.Booking.com

Verrassingstrips met srprs.me

Populaire reisorganisaties

 
 

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in België die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar België en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.