We twijfelden vooraf lang waar we deze zomer naartoe zouden gaan en of we überhaupt nog naar het buitenland zouden reizen. In Nederland leek alles vol te zitten en we waren ook al te laat bij onze favoriete accommodatie in de Italiaanse Dolomieten (zat al in maart vol). Vrienden gingen naar de Belgische Ardennen en dat klonk allemaal erg leuk en mooi. We hadden de hoop al bijna opgegeven toen ik bij toeval op de website van Ardennes-étape terechtkwam. Veel van de bij hen aangesloten vakantiewoningen waren al vol, maar gelukkig vonden we een bijzonder mooie vakantiewoning in Gedinne en besloten we deze meteen te boeken (weekje eind augustus).

De Ardennen is een bergachtig gebied vol bossen en ligt in het zuiden van België en loopt deels door Frankrijk en Luxemburg en gaat vervolgens in Duitsland over in de Eifel. Wanneer je aan de Ardennen denkt, staan bossen, dorpjes waar de tijd stil lijkt te staan, wandelen, beekjes en rivieren, actie en outdoor, grotere sneeuwkans in de winter, leuke weekendjes tijdens of rond de kerstdagen centraal. Dit zijn dan ook precies de herinneringen die aan de regio had nadat ik er als kind een flink aantal keer kwam.

Het is een gebied waar zwaar gevochten is tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog, vandaar dat je overal wel herinnerd wordt aan deze zwarte periode in onze geschiedenis. Van graven tot oorlogsmusea, in veel toeristische centra kun je van alles te weten komen over deze verschrikkelijke gebeurtenissen. In het verleden al vaak gezien waardoor we dit soort plekken met onze jonge kinderen altijd overslaan.

Het is gelukkig ook een plek om heerlijk te genieten van de prachtige natuur, pittoreske dorpjes, heerlijk eten en drinken, leuke attracties en veel meer. Wij waren er uiteindelijk een week met de kids en hebben ons echt geweldig vermaakt, met vier bezienswaardigheden die de vakantie tot een groot succes maakten, namalijk de Grotten van Han, de stoomtrein bij Mariembourgh, een dag vol avontuur bij Le Tombeau du Géant en een fijn dagje in Bouillon. Verder begonnen we de reis met een paar dagen Namen & Dinant, de perfecte start van de reis.

Alle reisartikelen over België

Alles over België Bekijk alle België-artikelen

Het dorp Gedinne als uitvalbasis

Wij gebruikten Gedinne als uitvalbasis. Onze accommodatie lag op exact 8 minuten rijden van het dorp; een tijd die je onthoudt als je er bijna dagelijks naartoe moet voor vers brood in de ochtend. Gedinne zelf stelt niet zo bar veel voor. Paar winkels, een Proxy en een Intermarché (twee kleine supermarkten), een pinautomaat en een paar restaurantjes, maar verder geen bijzonderheden.

Het iets grotere dorp Beauraing ligt op zo’n 15 minuten rijden en hier heb je meerdere supermarkten, waaronder een grote Lidl, een Carrefour Market en een Delhaize. Deze laatste heeft de meeste overeenkomsten met de AH zoals wij die kennen en vanwege de enorme versafdeling deden we vooral daar onze boodschappen.

Onze accommodatie in Gedinne

Ardennes-étape heeft schitterende woningen, vaak gericht op (grote) families en groepen. Aangezien we redelijk last-minute op reis wilden, was er nog maar weinig beschikbaar. Gelukkig vonden we een prachtig plekje in Gedinne. De vakantiewoning was ruim, luxe, schitterend ontworpen en prettig ingericht. Van alle gemakken voorzien en omringd door een mooie tuin met ligbedden. Er was een sauna en met 3 slaapkamers + 1 kinderkamer perfect voor een groot gezin. Voor ons dus wel iets te groot, maar eigenlijk beviel het prima. Elke kamer had een eigen douche of bad, waardoor het ook een prima huis is als je met vrienden of met een paar stelletjes op reis bent.

slider-accommodatie-in-gedinne-1
slider-accommodatie-in-gedinne-3
slider-accommodatie-in-gedinne-4
slider-accommodatie-in-gedinne-5
slider-accommodatie-in-gedinne-6
slider-accommodatie-in-gedinne-2
previous arrow
next arrow

Het buitenterras was heerlijk toeven in de (na)zomer en de Weber BBQ werd dagelijks gebruikt. Het uitzicht was geweldig en omdat de weg waarlangs het huis ligt geen doorgaande weg was, was het er altijd heerlijk stil.

Bezienswaardigheden in de omgeving

Vooraf hadden we informatie gekregen van Toerisme Wallonië en daarnaast een flink aantal Ardennen-websites bekeken. Ter plekke gebruikten we vooral Google Maps om snel een indruk te krijgen van bezienswaardigheden. Sommige populaire plekken vielen af omdat het ruim 1 uur rijden zou betekenen. Denk aan het schitterende Durbuy, een ouderwets ogend dorpje vol smalle steegjes met kasseien (met in de buurt het Labyrinth van Barvaux-sur-Ourthe), of aan Torgny, ook zo’n prachtig dorp, bekend als centrum van de Belgische wijnstreek. Deze plekken zullen we in de toekomst vast nog wel eens bezoeken. Verderop lees je waar we uiteindelijk wel allemaal naartoe zijn geweest. Vanzelfsprekend hebben we ook aardig gerelaxt in het huisje, dat hoort natuurlijk ook bij het vieren van vakantie 😊.

Grotten van Han

De grotten van Han is een prachtige attractie op zo’n 40 minuten rijden van Namen. Het is bijna een pretpark waar je je makkelijk een hele dag kunt vermaken, want naast de grotten heb je er ook een leuk wildpark. Wij hadden onze tour door de grotten om 10.00 in de ochtend gereserveerd. Toen we er om 10.00 waren, moesten we nog best lang wachten eer onze tour zou starten (met Nederlandstalige gids). Eenmaal onderweg was het een geweldig avontuur. De kinderen vonden het geweldig, bij vlagen spannend en soms ook een beetje saai als de gids op een bepaalde plek veel te vertellen had.

De zalen zijn prachtig. Sommige klein en krap, anderen reusachtig groot. Omdat men vroeger fakkels gebruikte bij de rondleiding, zijn sommige druipsteenformaties donker gekleurd. Bijzonder is dat sommige stalagmieten en stalactieten door de wind scheef zijn gaan staan. Ook de groeisnelheid van 1 meter per 100 jaar is opmerkelijk.

De rondleiding duurt ongeveer 1 uur met halverwege een leuke interactieve presentatie (lichtshow). Onderweg zijn er diverse stops bij telkens weer een andere grot. Alles is goed verlicht en ook de wandelpaden zijn perfect, je hebt er dan ook niet per se wandelschoenen nodig. Geen glijpartijen, bijna iets te perfect vergeleken sommige grotten die we in Zuidoost-Azië bezochten.

slider-grotten-van-han-1
slider-grotten-van-han-2
slider-grotten-van-han-3
slider-grotten-van-han-4
slider-grotten-van-han-5
slider-grotten-van-han-6
slider-speeltuin-bij-grotten-van-han
wildpark-han-sur-lesse-1
slider-han-sur-lesse

previous arrow
next arrow

Het park is geweldig voor kinderen, want naast de grotten en het wildpark heb je er ook een grote speeltuin. Kinderen kunnen zelfstandig spelen en ouders kunnen hun kinderen goed in de gaten houden. Ze hebben er veel leuke speeltoestellen en rondom wat eetkraampjes voor een lekkere snack (en tevens toiletten).

De meeste bezoekers kopen een ticket voor de grotten van Han én het wildpark. Normaal gesproken zijn we niet zo’n fan van dierenparken, maar dit wildpark was goed opgezet en de meeste dieren hadden er veel ruimte (niet te vergelijken met een dierentuin). De insteek was ook leuk, het ging namelijk om alle dieren die (vroeger en nu) in de Belgische Ardennen leefden.

Nadat we de grotten bezocht hadden was het tijd voor de lunch en meteen bij de uitgang van de grotten heb je een restaurant, een winkeltje met souvenirs, ijsjes en kleine snacks en een frietkot. Wij besloten lekker een Belgisch frietje te bestellen en dit verderop in het gras (langs een beekje) te eten. Daarna even een uurtje in de speeltuin en vervolgens naar de grote safariwagen voor de tour door het wildpark. Lopend kan ook, maar die tocht duurt zo’n 4 uur en was met onze kinderen niet echt te doen (na de tocht door de grotten hadden ze al wel genoeg gelopen).

De safariwagen was een leuke manier om het park laagdrempelig te verkennen. De dieren waren goed te zien en soms viel het niet eens op dat er nog wel een afscheiding was. De chauffeur was tevens een gids die van alles vertelde over de dieren en over het park. Dit deel duurde ruim een uur en halverwege de middag waren de kids moe en voldaan, prima moment om weer terug naar ons huisje te gaan.

De rondleiding duurt aardig lang, dus zorg voor een extra laagje kleding. Een trui, vest of fleece kan maar zo een gouden greep zijn. Ook een droge doek tegen het beslaan van je bril is handig, want het is erg vochtig in de grotten. Parkeren doe je op de speciaal daarvoor bestemde parkeerplaatsen en kost €7 per dag. De rest van het dorp Han-sur-Lesse heeft betaald parkeren per uur en is daarmee al snel duurder dan €7. Bekijk hier de locatie.

Stoomtrein bij Mariembourg

Eén van de leuke attracties in de omgeving van Namen is de Chemin de Fer à Vapeur des 3 Vallées ofwel CFV3V, een stoomtrein langs meerdere dorpen. Onderweg ga je door natuurgebieden met een prachtig uitzicht. Dagelijks (in de zomermaanden) gaat er 1 stoomtrein en 2 dieseltreinen. Vooral de stoomtrein is erg leuk als je er met kinderen bent.

Je dient vooraf tickets te bestellen, dit kan online op de officiële website. De stoomtrein gaat dagelijks om 14.20. 1 dieseltrein in de ochtend en 1 dieseltrein aan het eind van de middag. Wij boekten de stoomtrein, waar een paar dagen vooraf nog tickets voor beschikbaar waren. Een ticket is altijd retour. In ons geval was onze jongste dochter van 5 gratis en voor onze oudste dochter van 7 hadden we gereduceerd tarief.

slider-stoomtrein-bij-mariembourg-1
slider-stoomtrein-bij-mariembourg-2
slider-stoomtrein-bij-mariembourg-3
slider-stoomtrein-bij-mariembourg-4
slider-stoomtrein-bij-mariembourg-5
slider-stoomtrein-bij-mariembourg-6
slider-stoomtrein-bij-mariembourg-7

previous arrow
next arrow

De hele trip duurt een paar uur. Eerst in een uur van Couvin (treinstation en startpunt bij Mariembourg) naar Tierney, daar een uur pauze en vervolgens een uur terug. Binnen heb je ouderwetse wagons en de 1e klas bestaat uit privé coupes. In de 2e klas zit je op houten banken. Sommige ramen kunnen open, andere niet. Het uitzicht is prachtig en je kunt op de terugweg het beste aan de andere kant zitten, zodat je het uitzicht aan die kant ook hebt gezien. Halverwege ga je nog een tunnel door, ook weer iets dat de kinderen geweldig vonden.

Kies als het even kan een dag met lekker weer, dan is het uitzicht het mooist. Omdat bijna iedereen vooraf (online) tickets bestelt is de rij bij de ticketbalie klein. Mocht je in de buurt verblijven, kan je het altijd ter plekke proberen. Er is meestal wel een plek vrij. In Mariembourg heb je een restaurant met toiletten. Hier kun je op de ruime parking parkeren en alvast van de stoomtrein genieten. Het is er net een scene uit Thomas de stoomlocomotief 😊.

Eindbestemming is het station net buiten Treignes, dicht tegen de Franse grens. Hier kun je het treinmuseum bezoeken of op het terras zitten voor een hap of een drankje. Meteen bij aankomst is de rij bij het restaurant lang, maar zodra iedereen zijn bestelling gedaan heeft kun je er op alle gemak zelf wat bestellen. Een uur later vertrekt de trein weer richting het startpunt. We vonden het een leuke attractie, maar geen must in de regio. De kinderen waren het daar niet mee eens en vonden het echt geweldig. Bekijk hier de locatie.

Le Tombeau du Géant

Het absolute hoogtepunt van de dag en misschien wel van de gehele vakantie in de Ardennen was een bezoek aan het uitkijkpunt bij Botassart genaamd ‘het graf van de reus’ (Le Tombeau du Géant).

We kwamen er aanrijden en de parking was vrijwel helemaal leeg, even vroegen we ons nog af of het ‘wat zou zijn’. Vooraf hadden we er ook niks over gehoord en daarom was het een nog grotere verrassing toen we ineens bij een werkelijk schitterend uitkijkpunt stonden. Wat een geweldig uitzicht, wat ons betreft zo’n plekje dat je nooit meer vergeet zo mooi!

slider-le-tombeau-du-geant-1
slider-le-tombeau-du-geant-2
slider-le-tombeau-du-geant-3
slider-le-tombeau-du-geant-4
slider-le-tombeau-du-geant-5
slider-le-tombeau-du-geant-6
slider-le-tombeau-du-geant-7
slider-le-tombeau-du-geant-8
slider-le-tombeau-du-geant-9
slider-le-tombeau-du-geant-10

previous arrow
next arrow

Beneden in de verte zagen we een riviertje en mensen in kano’s. Meteen besloten we tot actie over te gaan, dus terug naar de auto waar slippers en jurken werden omgeruild voor korte wandelbroeken en wandelschoenen. De tocht naar beneden duurde nog geen 20 minuten, dat hadden we van bovenaf niet verwacht. Beneden troffen we eerst een klein beekje met ijskoud water aan waar de kinderen meteen in begonnen te spelen. Hele dammen werden gebouwd en na afloop leek het beekje wel een andere vorm te hebben.

Daarna door naar de rivier gelopen. Dit is een fijne rustplek met leuke picknickplekken en grote rotsblokken waar je prima op kunt zitten. De perfecte plek voor een lunch, wat anderen ook dachten, want veel mensen in de kano’s kwamen er aan wal om er van hun lunch te genieten (er zijn geen faciliteiten, dus wel zelf meebrengen).

De tocht terug naar de auto deden we ook weer in zo’n 15/20 minuten. Dit was wel aardig steil maar uiteindelijk goed te doen. We hadden vooraf van meerdere personen gehoord hoe mooi en leuk het dorpje Bouillon moest zijn, maar deze ‘Horse Shoe Bend’ van de Ardennen was echt geweldig. We hadden het ook nog eens bij toeval gevonden op Google Maps, hoewel we later nog wel bevestigd kregen dat dit een belangrijke ‘bezienswaardigheid’ in de regio is. Echt 100% aanrader die je zeker moet bezoeken als je in de buurt bent. Bekijk hier de locatie.

Bouillon

Bouillon is een gezellig en sfeervol dorpje in de Ardennen, dichtbij de Franse grens. Het ligt op ongeveer een uur rijden van Namen en bestaat uit twee delen in een dal, gescheiden door de rivier Semois. Als je op een mooie dag komt aanrijden, kun je het beste eerst naar het uitkijkpunt Belvédère de Bouillon, voor een werkelijk schitterend uitzicht op het dorp (vanaf het houten trappenhuis).

slider-bouillon-1
slider-bouillon-2
slider-bouillon-3
slider-bouillon-4
slider-bouillon-5
slider-bouillon-6
slider-bouillon-7
slider-bouillon-8
slider-bouillon-9
slider-bouillon-10

previous arrow
next arrow

De grootste bezienswaardigheid in het dorpje is de Burcht, ook wel het Kasteel van Bouillon genaamd. Je loopt er makkelijk naartoe via een stenen trap van zo’n 100 treden. Je kan er ook direct met de auto naartoe rijden en eenmaal boven gratis parkeren. Lopend is leuker vond mijn jongste dochter 😊 en bij de ingang betaalden we €15 voor mezelf en €11 voor haar (want ze is vijf en tot vier jaar is de entree gratis). Je kunt de nummertjes volgen en loopt via ondergrondse gewelven, langs uitkijkpunten, kanonnen, voormalige martelkamers het hele kasteel door. Er is veel te doen en zien.

Ik kom er vooral altijd voor de vergezichten en aangezien het die dag mooi weer was kon ik mooi van alle uitkijkpunten foto’s maken. In de zomermaanden komt er een paar keer per dag een Valkenier die op het centrale plein binnen het kasteel een uitleg geeft. Prachtig geheel en hoewel wij normaal gesproken shows met dieren altijd overslaan was dit bijzonder interessant.

Toen we aankwamen waren de kinderen meteen enthousiast over de waterfietsen die ze over de rivier zagen gaan. Nadat onze koffie bij Brasserie L’aristide op was (een prima plek voor een hap of drankje) sloten we ons dagje Bouillon in stijl af. Een 5- en 7-jarige die keihard stonden te trappen en papa en mama relaxt achterin terwijl we als royals rondgechauffeurd werden. Yes. Geslaagd dagje zo 😁. Bekijk hier de locatie.

Tips

 • Namen is de hoofdstad van Wallonië en één de belangrijkste toegangspoorten van de Ardennen. Wij waren er een paar dagen en hebben er echt van genoten. Het is een ideale bestemming voor een stedentrip, maar ook de perfecte plek voor je start van een vakantie in de Ardennen.
 • Dinant ligt op een half uurtje rijden ten zuiden van Namen. Het is een heerlijk stadje om in een dag (of een paar dagen) te verkennen. Lekker met een bootje over de Maas, een bezoek aan de prachtige Citadel of aan het Leffe Huis, er is zat te doen in het stadje en in de omgeving ervan.
 • De stad Luik in het oosten van België kan ook worden gebruikt als startpunt voor een vakantie in de Ardennen. Inmiddels zijn we er de laatste jaren een paar keer geweest en is het altijd fijn weer even terug te zijn in deze toffe stad die altijd in ontwikkeling is.
 • La Roche-en-Ardenne is net als Burduy en Torgny een schitterend dorp en absoluut een bezoek waard.
 • Tussen Namen en Dinant ligt het dorpje Wépion, waar de aardbeienindustrie centraal staat. De hoger gelegen gebieden liggen vol aardbeienplantages. Het aardbeienmuseum van Wépion is leuk (en lekker), vooral als je met kinderen reist.
 • Tanken is het goedkoopst rond Namen (en Antwerpen). In kleine dorpjes was benzine soms wel 10ct duurder. Er zijn op veel plekken laadpalen te vinden, soms zelfs al direct bij de accommodatie.
 • Pinnen kan in de meeste dorpen. Je vindt pinautomaten makkelijk via Google Maps op je telefoon. Hoewel je meestal wel met je Nederlandse bankpas kunt betalen, komt het ook voor dat je ineens ergens bent waar je alleen contant kunt betalen (zoals bij ijskraampjes, bepaalde attracties, bakkerijtjes etc).
 • Heerlijk vers bereidt Italiaans ijs bij artisan glacier Pierre Gigot in het dorp Bouillon. Hij heeft maar drie smaken (aardbei, banaan en vanille) maar alle drie zijn werkelijk verrukkelijk. €1.50 voor een hoorntje met 1 bolletje.
 • Elk jaar komen racefanaten bij elkaar om op het circuit van Spa- Francorchamps de Formule 1 van België te bekijken. Ik was daar dit jaar ook bij (hoe dit verliep weet je vast wel, een race om nooit te vergeten).
 • Wij wilden na ons bezoek aan Bouillon nog even langs een supermarkt om ’s avonds lekker thuis te eten. We hadden de auto echter op de parking bij het binnenrijden van het dorp geparkeerd en hier heb je ook slager en traiteur Boucherie Istace. Geweldig vlees, heerlijke kazen en diverse gerechten die je er meteen bij kunt bestellen om zo tot een complete maaltijd te komen. Zo kochten we er alles voor op de BBQ (inclusief grote zak kolen), een heerlijke aardappelgratin, olijven, heerlijke rode bieten en diverse andere kleine hapjes. Uiteindelijk waren we €35 kwijt voor alles, wat we vast ook in de supermarkt waren kwijt geweest. Heerlijk gegeten die avond.
 • Brood en snacks bij Boulangerie pâtisserie lekcir in Bouillon. Probeer de Baisers de Bouillon, heerlijke schuimkoekjes (soort bokkenpootjes mocht je die kennen). Croissants en Brioches waren ook erg lekker. Hij had ook verse merengue, heerlijk!
 • Je hebt diverse supermarktketens in Wallonië en er is aardig wat verschil tussen deze ketens. Wij ontdekten dat Delhaize vergelijkbaar is met Albert Heijn. Proxy is meer een budgetsupermarkt. Intermarché en Carrefour (beiden Frans) heb je in verschillende soorten en maten, ook qua luxe (producten).
 • De voertaal in Wallonië is Frans. Omdat het dichtbij de Duitse grens ligt spreken veel Walloniërs ook prima Duits. Vlaams (Nederlands) komt dan weer wat minder voor, maar je kunt dit altijd even nagaan.
 • Even stoppen langs de Maas bij Profondeville. Prachtig uitzicht bij de la Couleuvrine maar ook iets verderop bij Les 7 Meuses, een hotel met populair restaurant (zeer geschikt als je met kinderen reist).
 • Het kasteel van Freÿr is een prachtig kasteel uit de Renaissance, met mooie, statige tuinen vol beelden en fonteinen (ergens lijkt het wel wat op Versailles). Leuke bezienswaardigheid op nog geen 15 minuten rijden van Dinant. Je hebt langs de hoofdweg ook een uitkijkpunt vanaf een hoger gelegen plek (onderweg van Dinant naar Beauraing!).

Hoe kom je er?

Het gebied in België dat de Ardennen beslaat begint eigenlijk al vlak over de grens met Nederland. Als je bij Maastricht de grens oversteekt vormt de stad Luik al een toegangspoort tot de regio. Een aantal prachtige dorpjes liggen op nog geen 30 minuten rijden van Luik en vormen een prima uitvalbasis voor een mooie vakantie.

Je kunt echter ook via de route Breda -> Antwerpen -> Brussel -> Namen naar de Ardennen rijden. Deze manier duurt bijna even lang (zo’n 3 uur) en ook Namen is een mooi startpunt voor een vakantie in de Ardennen.

Hoewel je prima met de trein naar Namen of Luik kunt, is het vanwege de afstanden wel prettig om ter plekke over eigen vervoer te beschikken. Overweeg dus om je fiets in de trein mee te brengen. Of huur ter plekke een fiets.Booking.com

Verrassingstrips met srprs.me

Populaire reisorganisaties

 
 

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in België die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar België en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.