Brugge, ik kwam er al een keer met een schooluitje, toen ik eigenlijk nog te jong was om er echt van te genieten. Meer dan het drinken van een paar biertjes (was toen 15) is me niet bijgebleven. Dit keer bezocht ik de stad voor een fijne stedentrip. Samen even lekker er tussenuit met eigenlijk niks op het programma behalve lekker genieten van deze fijne stad. Vooraf waren we een beetje bang gemaakt in onze omgeving waarbij men de geplande drie overnachtingen vooral erg veel vond. Brugge is echter één van de mooiste en meest populaire steden van België en wij wilden de stad lekker op ons gemak meemaken.

De stad bevat alle ingrediënten voor een fijn weekendje weg. Brugge is duidelijk een trip naar het buitenland, maar omdat men er Nederlands praat en omdat het op maar een paar uur reizen ligt is een bezoek erg laagdrempelig. Wij verbleven er van zondag tot woensdag, en dit kan ik van harte aanbevelen. Je omzeilt het drukke weekend en krijgt zo een heerlijk rustige kant van Brugge mee.

Gezellige terrasjes van Brugge
Gezellige terrasjes van Brugge.

Net als bij stedentrips naar diverse andere populaire steden in België staan het historische centrum met diverse prachtige bouwwerken, prachtige musea en een heerlijke eetcultuur er centraal. De Gildehuizen (waar de gilden in het verleden verenigd waren) en de Godshuisjes; kleine, witte huisjes aan de rand van de stad waar vroeger arme ouderen woonden maken een verblijf in de stad extra bijzonder. Ook prettig is het bijna geheel autovrije centrum. Bijna geen enkele Europese stad is zo goed bewaard gebleven als Brugge. Loop je ’s avonds door de Kasseien, de smalle klinkerstraatjes die door het centrum krioelen, dan waan je je bijna even terug in de Middeleeuwen (niet echt, maar deze zin past hier toch wel erg goed :)).

Gezellige winkelstraatjes in Brugge
En net zoveel gezellige winkelstraatjes in Brugge.

Brugge is superdruk in het hoogseizoen, met vooral in het hart van het historische centrum busladingen toeristen. Gelukkig bezoekt een groot deel van deze toeristen de stad alleen als dagtrip en is het er vaak tegen het einde van de middag weer lekker rustig. Bezoek daarom de highlights in het historische centrum bij voorkeur direct na opening in de ochtend (meestal vanaf 9.00) of eerder, of juist tegen het einde van middag vanaf 16.00. Verder kom je de grote groepen toeristen vooral rond de Markt en de Burg tegen; in de kleine straatjes is het vaak lekker rustig.

Recente reisartikelen over België

Alles over België Bekijk alle België-artikelen

Wat is er allemaal te doen?

Brugge heeft een flink aantal bezienswaardigheden, waarvan je de meeste allemaal in één dag kunt bezoeken. Ze liggen namelijk dicht bij elkaar in het historische centrum. Let erop dat wanneer je Brugge in 1 dag bezoekt (dus zonder overnachting) de grootste attracties pas na 9.30 openen voor publiek. Koop een museum all-in pass voor €20 bij één van de attracties of bij het informatiecentrum van Tourism Brugge. Hiermee kun je drie dagen lang alle grote bezienswaardigheden bezoeken (excl. de populaire boottocht). Via het hotel krijg je in veel gevallen een kortingspas waarmee je bij de diverse attracties korting krijgt. De eerder genoemde museum all-in pass kost dan bijvoorbeeld €17. Hieronder volgt een overzicht van de must-sees als je Brugge bezoekt:

Uitzicht vanaf de Belfort
Het schitterende uitzicht vanaf de Belfort in Brugge.

Belfort – een mooie toren die uit 1240 stamt – is wat mij betreft de leukste attractie van Brugge. Ik ben dan ook groot fan van geweldige uitzichten en het zicht vanaf het uitkijkpunt bovenop de 83 meter hoge toren is echt schitterend. Om er te komen moet je eerst een trap van 366 treden beklimmen. Onderweg zie je de oude stadskas en de stadszegel en tevens de 47 klokken en een indrukwekkend uurwerk. Kies wel een dag met mooi weer voor het allerbeste uitzicht. Twee populaire friettenten staan direct onder het Belfort (met vaak lange rijen toeristen). De entree bedraagt €10 voor volwassenen, waardoor je beter de eerder genoemde museum all-in kaart kunt overwegen (zie hierboven).

Grote Markt van Brugge
De gezellige en sfeervolle Grote Markt van Brugge.

Belfort ligt aan de gezellige en sfeervolle Grote Markt, het hart van Brugge. Hier heb je diverse restaurants en barretjes. Prima voor een makkelijke hap of een drankje op een van de terrasjes, maar als je echt goed wilt eten kun je beter een plekje buiten het toeristische centrum zoeken. Naast de Grote Markt ligt de Burg, een tweede plein met o.a. het stadhuis met schitterende Gotische zaal en de Basiliek van het Heilig Bloed, de dubbelkapel met de relikwie van het Heilige Bloed. Let op: deze belangrijke relikwie is niet de gehele dag door te bezichtigen.

Begijnhof
Een bezoek aan het Begijnhof mag je zeker niet overslaan.

Op het Begijnhof woonden in het verleden alleenstaanden mannen en vrouwen die deel uitmaakten van een gemeenschap binnen de Rooms-katholieke Kerk, zonder dat ze de eeuwige geloften aflegden (alleen tijdelijke geloften). Nu wonen er leden van de Orde van Sint-Benedictus en is het tevens een populaire bezienswaardigheid. Het Begijnhof is dagelijks tot 18.30 geopend voor het publiek. Het enige publiekelijk toegankelijke begijnhuisje is dagelijks tussen 10.00-12.00 en 13.45-17.00 te bezoeken (op zondag opent het huisje om 10.45).

Onze-Lieve-Vrouwekerk
Het beroemde beeld ‘Madonna met kind’ van Michelangelo in de Onze-Lieve-Vrouwekerk (OLV) in Brugge.

Een bezoek aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk (OLV) mag je zeker niet overslaan. Deze schitterende kerk ligt in het historische centrum van Brugge. Met 115,5 is dit verder de hoogste toren van de stad. Wat verder bijzonder is; het is het hoogste bakstenen gebouw ter wereld. Een van de hoogtepunten binnen de kerk is het beroemde beeld ‘Madonna met kind’ van Michelangelo (dat je wellicht kent van de film The Monuments Men).

Rondvaart over de Reien
Sla ook een rondvaart over de Reien niet over. Brugge wordt niet voor niks het Venetië van het Noorden genoemd.

Sla een rondvaart over de Reien niet over. Brugge wordt niet voor niks het Venetië van het Noorden genoemd. Er is niks is leukers dan over de vele kanaaltjes te varen onder begeleiding van een gids die je van alles en nog wat over de stad vertelt. Een tocht duurt een half uur tot 40 minuten en kost €8 (kinderen €4). Opstappen doe je tussen 10.00 en 17.00 bij o.a. de Gruuthuse opstapplaats (bij de Onze-Lieve-Vrouwekerk op de hoek Nieuwstraat en de Dijver), bij het Huidenvettersplein of bij de Rozenhoedkaai. Je kunt ook op enkele andere plaatsen opstappen, maar die liggen minder centraal. Voordeel hiervan is wel dat de boot op een opstapplaats begint maar ook weer eindigt. Een rustige opstapplaats iets buiten het drukste deel van het centrum is dus rustiger. Echter, men vertrekt pas als de boot vol zit en dus kan het wel betekenen dat je er langer moet wachten.

Even lekker niksdoen kan ook prima in Brugge. Ga bijvoorbeeld naar de Langestraat waar je diverse leuke terrasjes en koffietentjes hebt waar je lekker kunt niksen. Of sla aan het eind van de Langestraat linksaf en loop naar de Sint-Janshuismolen waar je bij mooi weer lekker in het gras kunt zonnen. Nog mooier is de iets verderop gelegen molen De Nieuwe Papegaai. Als je een fiets hebt, kun je makkelijk alle molens bezoeken.

Het Historium van Brugge ligt aan de Grote Markt en is de beste manier om Brugge in de tijd van de Middeleeuwen mee te maken. Het dakterras heeft een geweldig uitzicht over het plein.

De indrukwekkende Sint-Salvatorskathedraal, de oudste parochie van Brugge, ligt aan de Steenstraat in het centrum van Brugge. Leuk voor een kort bezoekje.

Brouwerij de Halve Maan is een absolute must-visit. Het is samen met brouwerij Bourgogne des Flandres (ook een bezoekje waard) de laatste actieve brouwerij binnen de historische stadsmuren van Brugge. Het doet tevens dienst als museum en je kunt er dagelijks een 45 minuten durende tour doen waarbij je alles hoort over de geschiedenis van de brouwerij en van het Belgische bier. De brouwerij is dagelijks van 11.00 tot 16.00 (zondag tot 17.00) geopend en de entree bedraagt €8,50 (inclusief 1 gratis Brugse Zot of Straffe Hendrik).

Brouwerij de Halve Maan
Ingang van Brouwerij de Halve Maan.

Brouwerij de Halve Maan
Terras van Brouwerij de Halve Maan.

Leuk voor de kinderen is het Frietmuseum. Hier leer je alles over de geschiedenis van Belgische Frieten. Het museum is dagelijks van 10.00 tot 17.00 open en de entree bedraagt €7 voor volwassenen en €5 voor kinderen tussen 6-11. Vanzelfsprekend kun je er ook heerlijke frieten eten.

Het Groeningemuseum is het stedelijk museum voor de schone kunsten en is een must voor elke kunstliefhebber. Centraal staat 6 eeuwen aan Belgische schilderkunst (bekend als de Vlaamse Primitieven). Het museum ligt aan de Dijver #12 en is dagelijks van 9.30 tot 17.00 geopend (maandag gesloten). De entree bedraagt €8 voor volwassenen en €6 voor kinderen.Booking.com

Verrassingstrips met srprs.me

Populaire reisorganisaties

Winkelen in Brugge

Brugge is vergeleken een stad als Antwerpen geen groot winkel walhalla. Je hebt er wel diverse leuke straatjes met shops, maar zo enorm als Antwerpen is het niet. Het leukste winkelgebied van Brugge vind je aan de westzijde van het historische centrum. Bekende winkelstraten zijn de Zuidzandstraat, de Steenstraat, de Geldmuntstraat, de Noordzandstraat, de wat verder weg gelegen Ezelstraat met de vele hippe winkeltjes en de Smedenstraat met ook weer leuke winkeltjes. Ook langs de Wollestraat heb je een aantal ambachtelijke winkels, waaronder een paar heerlijke traiteurs. Brugge heeft vooral veel boetiekjes, kunstgalerieën, speciaalzaakjes en de bekende internationale merken (die vind je allemaal gegroepeerd langs de Steenstraat).

Winkelen in Brugge

Heerlijk (uit) eten

Brugge heeft een bruisende en vooral gezellige eetcultuur; het is een paradijs voor foodies. De laatste jaren zijn er tientallen leuke restaurantjes, hippe barretjes, ambachtelijke zaakjes en traiteurs bijgekomen. Overal worden je zintuigen geprikkeld door lekker eten. Sla bijvoorbeeld niet een vers gemaakte wafel over, of een flinke zak heerlijke Belgische frieten.

Brugge is echter wel vrij toeristisch (één van de meest toeristische steden van Europa) en vooral in het historische centrum heb je naast fantastische eettentjes ook verschrikkelijke toeristententjes waar de kwaliteit van het eten ondergeschikt lijkt aan het snel kunnen bedienen van grote hoeveelheden toeristen. Ga dus altijd vooraf op zoek naar de goed beoordeelde eettentjes. Lees blogs of bekijk de overzichten op Tripadvisor. Loop in de bekende straten in het historische centrum niet zomaar een eettent binnen, vooral niet rond de Markt of de Burg.

Zin in een lekkere hap in de stad? Prima aanraders zijn Bistro Bruut (o.a. maandag open), Belgian Pigeon House (o.a. zondag en maandag open), Sud, Food of Italy, In ’t Nieuw Museum (o.a. zondag en maandag open), Tom’s Diner, Arthie’s, Cookiescafe, Bones Spareribs (goedkoop en populair), ’t Bagientje (heerlijk stoofvlees), Trattoria Trium, Aquarel, Park Restaurant, Lieven, Nous (o.a. maandag en dinsdag open), De Stove, Pomperlut, Le Mystique, De Steiger, Guillaume, de Bocarme en Nelson.

Tijdens ons verblijf aten we bij Belgian Pigeon House en bij In ’t Nieuw Museum. Beide restaurants liggen een klein stukje lopen vanaf het centrum. Zo ligt Belgian Pigeon House op 5 minuten lopen van de Grote Markt, tegenover het Chocolate Museum. Hier aten we echt fantastisch. Lekker sfeervol en kleinschalig, maar met heerlijk eten en ditto wijn. Een aanrader.

Belgian Pigeon House

Belgian Pigeon House

In ’t Nieuw Museum ligt in een zijstraat van de Langestraat, op zo’n 10 minuten lopen vanaf de Grote Markt. Dit was qua eten het hoogtepunt. Ze hebben diverse fantastische grillgerechten die in het zicht op de grote houtskoolgrill bereid worden. De biertabel is fantastisch, want zo kies je makkelijk het perfecte biertje. Bij elk grillgerecht wordt tevens een aanbevolen biertje genoemd (beerpairing). Zo had ik een heerlijke Fort Lapin 6 bij mijn enorme filet mignon. Een absolute aanrader als je van een zeer goed stuk vlees houdt.

In 't Nieuw Museum

In 't Nieuw Museum

In 't Nieuw Museum

Wil je in de allerbeste restaurants eten (bv Michelin Ster of Bib Gourmand vermelding)? Overweeg dan de volgende plekjes: Den Gouden Harynck , Sans Cravate , A’qi , Bistro Kok Au Vin , Kurt’s Pan , Bistro Refter , Pergola Kaffee en Assiette Blanche (o.a. zondag en maandag open). Ons oorspronkelijke plan was om bij Bistro Refter te eten, maar die waren met verlof (vakantie) toen we er wilden reserveren.

Liefhebbers van lekkere hamburgers gaan naar Jilles Beer & Burgers (o.a. zondag en maandag open), Pro Deo, Clerckies of naar het bekende Ellis Gourmet Burger die je ook in diverse andere Belgische steden hebt. Wij probeerden Jilles op een avond en dit was een goede keuze. Echt fantastische burgers en vooral leuk was het menu waarbij elke burger aan een passend biertje gepaard werd.

Jilles Beer & Burgers

Let erop dat de meeste restaurants in Brugge (geldt ook voor andere steden in Belgie) op zondag en vaak ook op maandag gesloten zijn. Sommige restaurants zijn juist op maandag en dinsdag gesloten, anderen weer op dinsdag en woensdag (dit zodat je tenminste altijd wel ergens terecht kunt).

Heb je geen ontbijt bij je hotel geboekt omdat je liever in de stad ontbijt? De volgende tentjes zijn perfect voor een ontbijt of lunch: Gingerbread Tea Room (met naast heerlijke hartige bagels ook goede pannenkoeken en wafels), Tearoom Carpe Diem, Le Pain Quotidien, Tonka, Adriaan, Bittersweet, Books & Brunch, Hap, Manna & Co en Bies en Basil.

Nog wat delicatessenwinkels die zeker een bezoek waard zijn: D’s Deldycke Traiteurs, De Westhoek en De Olijfboom. D’s Deldycke Traiteurs langs de Wollestraat was een instant hit. We liepen er op een ochtend naar binnen en besloten meteen die middag terug te komen voor een fantastische en uitgebreide lunch. Dit is echt de tofste plek voor een lunch vol heerlijke lekkernijen. In de vitrine liggen namelijk tientallen amusehapjes (allemaal tussen €1 en €2) die je zelf kan uitkiezen en dan als lunch kan laten serveren (er komt dan wel €2,50 bij). Ook hebben ze verse oesters die je per stuk kunt kopen (€2,10 voor de Gillardeau; de duurste en beste). Dit in combinatie met de heerlijk frisse Horgelus huiswijn en onze lunch was een groot succes.

D's Deldycke Traiteurs

D's Deldycke Traiteurs

De leukste koffietentjes…

Koffie heb je zo goed als overal, maar niet altijd is een kop koffie even lekker en een biercafé is misschien niet de beste plek voor een kop koffie. Brugge heeft gelukkig diverse koffiespeciaalzaken, met goed getrainde barista’s die een perfect bakje koffie kunnen schenken.

Li o Lait

Aanraders zijn Li o Lait, I love Coffee, Cafune Espresso Bar, Vero Caffè, Koffie Brazila, The Gulliver Tree (ook perfect voor theeliefhebbers), Caffé da Noi, Adriaan, Kottee Kaffee, Marcello’s Coffee en BellyS Bar-Choc Espressobar.

Li o Lait

Wij dronken tijdens ons verblijf koffie bij Li o Lait, I love Coffee, Kottee Kaffee en Cafune Espresso Bar. De koffie van Li o Lait beviel ons het beste, maar was ook het duurst. Ik vond I Love Coffee ook erg goede koffie schenken, maar de cappuccino was er tot twee keer toe niet al te best (teveel aandacht voor latte art en te weinig voor een goede schuim/koffie ratio).

I love Coffee

Jammer genoeg gaan alle koffietentjes in Brugge al tussen 17.00 en 18.00 dicht (zelfs in het weekend). In de meeste goede restaurants kun je ook een prima kop koffie krijgen, maar dan moet je wel goed opletten of ze een Italiaanse espressomachine hebben.

 

Of ga je liever voor bier of andere drankjes…

Bierliefhebbers mogen een bezoek aan De Halve Maan niet overslaan. Je kunt een leuke rondleiding door de brouwerij krijgen en tevens het eigen bier, de Brugse Zot of Straffe Hendrik, proberen. Op een zomerse dag zit het hele terras binnen de brouwerij vol met gezellige bierdrinkers. De Halve Maan is een begrip in Brugge en staat ook bovenaan de lijst met leukste attracties van de stad.

Cambrinus is ook een aanrader. Hier heb je honderden biersoorten op de kaart en daarnaast hebben ze voor €10 een proeverij waarbij je 4 verschillende biertjes mag proberen. Verder heb je honderden cafés in Brugge en alle cafés hebben een mooie verzameling Belgische bieren op de tap of in fles.

Ook leuk is Bar’n waar ze naast diverse biersoorten ook lekkere wijn en cocktails hebben. Groot Vlaanderen is perfect voor liefhebbers van cocktails of whisky (ze hebben een schitterende collectie sterke dranken).

Belgische chocola

The Chocolate Line

Het enorme aanbod aan chocolatiers valt niet te negeren tijdens een bezoek aan Brugge. Eerder ontdekten wij de aantrekkingskracht van heerlijke Belgische pralines al in Antwerpen en Luik, maar ook Brugge kan er wat van. Overal vind je de kleine, ambachtelijke winkeltjes en als je pech hebt loop je telkens weer met een klein doosje pralines naar buiten :). Vergeet grootschalige zaken als Leonidas of Godiva en bezoek in plaats daarvan kleine, ambachtelijke chocolaterieën als Depla (fantastische truffels), Chocolaterie Sukerbuyc (heerlijke gevulde chocolate bars), The Chocolate Line (de meest innovatieve soorten pralines), Truffelhuisje (chocolate art, bekend van de chocolade-borsten), Chocolates by Daphne, Dumon, Neuhaus, Van Oost, Stef’s, Spegelaere, Pierre Marcolini en Mary’s.

Chocolaterie Sukerbuyc

Truffelhuisje

Ook heb je in Brugge diverse shops met lekkere warme chocolademelk, bereid met echte Belgische chocolade. Vooral in de koudere maanden mag je een heerlijke kop Hot-Choco niet overslaan :).

Choco-Story is een populair museum in Brugge. Chocola staat er centraal en na een bezoek weet je alles over de geschiedenis van chocola en waarom chocola zo populair is in België. Het museum is dagelijks van 10.00 tot 17.00 open en de entree bedraagt €8 (kinderen tussen 6-11 betalen €5 om naar binnen te mogen).

Accommodatie

Toen wij hadden besloten dat we naar Brugge zouden gaan begon ik zoals gewoonlijk als eerste te zoeken naar geschikte accommodatie. Hierbij begin ik altijd met een zoekactie binnen Booking.com i.c.m. de lijst van meest populaire plekjes van Tripadvisor. Hoewel dit niet per se de manier is om de beste plekjes te vinden (beide partijen hebben er voordeel bij om bepaalde hotels hoog in hun lijsten te tonen) geeft het vaak wel snel een goed beeld van wat er allemaal zoal te vinden is. Daarbij hebben beide websites handige kaartjes, zodat je direct kunt zien waar het hotel binnen het historische centrum van Brugge ligt (erbuiten raad ik af, want Brugge is het leukst als alles op loopafstand ligt).

Het grote voordeel van Booking.com is dat je al ruim voor vertrek je overnachtingen kunt boeken, die je vaak tot enkele dagen voor vertrek nog kosteloos kunt annuleren. Zo kun je blijven zoeken naar een betere aanbieding, maar staat de trip verder al wel vast.

Heb je eenmaal een beeld van de beste plekjes op de beste locaties, ga dan de speciale aanbiedingen op de bekende actiesites na. Zo boekten wij al eens een tripje naar Luik via het populaire Weekendesk, waar we in het schitterende Crown Plaza Liege verbleven voor een zeer schappelijke prijs (waar Booking.com en de vergelijkbare sites op dat moment niet tegenop konden). Dit keer kwam ik een aanbieding op het bekende Secret Escapes tegen. Secret Escapes biedt leden een exclusief aanbod van luxe overnachtingen (of hele vakanties). Eén van de best beoordeelde hotels van Brugge, het fantastische Hotel Prinsenhof, was toevallig net in de aanbieding bij Secret Escapes, voor een prijs waarvoor we anders in veel mindere accommodatie zouden zitten. De keuze was snel gemaakt.

Hotel Prinsenhof

Hotel Prinsenhof

Hotel Prinsenhof is zeer goed beoordeeld en alles behalve goedkoop (zelfs niet in het geval van de zeer scherpe aanbieding van Secret Escapes). Je kunt in Brugge ook zeker goedkoper overnachten, zonder dat je meteen ver buiten het historische centrum verblijft. Bekijk hieronder een overzicht met de meest populaire hotels van Brugge (bekijk hier alle hotels in Brugge):

Liever een luxe verblijf in een kleinschalige B&B? Brugge staat volle exclusieve B&B’s (vergelijkbaar met 5-sterren hotels) waar je gegarandeerd een uniek verblijf zult ervaren. Hieronder een aantal van de beste B&B’s van de stad:

 

Klimaat en de beste tijd voor een bezoek

Brugge is het hele jaar door goed te bezoeken. Vanzelfsprekend heeft elk seizoen voor- en nadelen, maar eigenlijk maakt het nauwelijks uit onder welke (weers-)condities je Brugge bezoekt; je zult het er altijd leuk hebben.

Het klimaat is vrij mild en vaak wat koeler vergeleken het Belgische binnenland. Temperaturen liggen in de zomermaanden vaak rond 20/25 graden, met soms uitschieters naar 30 graden of meer. In de winter is het er nooit enorm koud, maar wel valt er vrij veel regen en is de gevoelstemperatuur vaak laag vanwege de wind.

Wil je Brugge het liefst met warm en zonnig weer bezoeken, kom dan tussen mei en september naar de stad.

Vervoer in Brugge

Als je de locatie van je hotel een beetje slim kiest kun je heel Brugge lopend verkennen. Binnen het historische centrum is alles lopend bereikbaar en eigenlijk is lopen ook de leukste bezigheid in de stad. Een alternatief is de City Tour, een busje dat de hele stad door rijdt.

Brugge City Tour

Ook leuk is het huren van een fiets. Met de fiets door Brugge betekent dat je elk straatje van het historische centrum makkelijk kunt verkennen. Ook kun je makkelijk met de fiets de rest van de stad bezoeken. Fietsen huur je bij diverse fietsverhuurders en je betaalt meestal zo’n €15 per dag voor een gewone fiets en €30 voor een e-bike. Let erop dat de verhuurders de fiets aan het eind van de dag weer terug willen hebben; huur je een fiets voor meerdere dagen dan heb je puur een betere prijs maar niet het gemak van een fiets voor de deur van je hotel.

Fietsen Popelier

Populaire verhuurders zijn Fietsen Popelier, Bruges Bike Rental en Adventure Bike Rental (van het populaire hotel Koffieboontje). Ook handig is de Blue-Bike, waarbij je voor Є12 per jaar een abonnement koopt en vervolgens €1,15 per dag betaalt (mits je de fiets elke dag weer naar de Blue-Bike fietsenstalling bij Brugge Station terugbrengt). Hou je de fiets bij je dan betaal je tot 48 uur €3,15 extra en tot 72 uur betaal je €5 extra.

Hoe kom je er?

Brugge is met de auto in zo’n 2,5/3 uur vanaf Utrecht bereikbaar. Let erop dat parkeren in Brugge erg duur is (minimaal €20 per dag, soms duurder) en dat je dit soort bedragen ook moet betalen als je de auto op het parkeerterrein van je hotel parkeert. Beter is het dan om naar Brugge Station (het treinstation van Brugge) te rijden en je auto hier op de grote parkeerplaats te parkeren waar je maar €3,50 per dag voor betaalt. Pak vanaf het station bus 12 naar het historische centrum of loop in zo’n 15 minuten naar het centrum. De bustickets zijn gratis. Op 1 parkeerticket kunnen maximaal 4 personen met de bus naar het centrum. De bustickets kun je ophalen bij de kassa van het busstation, op vertoon van je parkeerkaart.

Wij hadden het plan om hier te parkeren, maar kwamen van de verkeerde kant aanrijden en dachten dat het de juiste parking was (direct onder het station aan de ‘andere kant’). Dit bleek Parking Station Brugge Spoorwegstraat 10 te zijn, waar je €16,29 per dag betaalt.

Een duurder alternatief is parkeren op Parking Zand in het historische centrum. Hier parkeren is alleen zinvol als je Brugge in één dag bezoekt.

De trein is ook een prima manier om naar de stad te reizen. Let er alleen op dat de treinreis (in tegenstelling tot de rit naar bv Antwerpen) vrij lang duurt omdat je een paar keer moet overstappen. De gewone intercity gaat vanaf Utrecht via Rotterdam, Antwerpen en Gent en doet er ruim 3,5 uur over. De iets snellere Thalys tussen Rotterdam en Antwerpen kan de reistijd wat inkorten, maar dan betaal je wel weer aanzienlijk meer voor het treinticket.

Als alternatief kun je ook vanaf diverse steden in Nederland met de FlixBus naar Antwerpen reizen, en vervolgens op Antwerpen Centraal de trein naar Brugge pakken. Ook op deze manier doe je er zo’n 4 uur over om in Brugge aan te komen maar de FlixBus zelf is een erg goedkoop vervoersmiddel.

Tips

 • Legends of Bruges biedt gratis wandeltours o.l.v. een gids aan. Ze hebben diverse tours op verschillende tijden. Je kunt gratis meelopen en reserveren is niet nodig (wel dien je voor de afgesproken tijd op de afgesproken vertrekplaats aanwezig te zijn). De wandeltocht is gratis, maar een donatie wordt op prijs gesteld (verwacht!).
 • Wil je ook nog even aan het strand uitwaaien? Knokke is één van de meest populaire strandbestemmingen van België en ligt op nog geen 15 minuten rijden van Brugge.
 • Mooi zicht op de Grote Markt heb je vanaf Duvelorium Grand Beer Café, het enige Duvel-café ter wereld, te vinden in hetzelfde pand als het Historium Brugge.
 • Speciaal voor (hobby-)fotografen biedt Photo Tour Brugge een aantal fototours aan. Om 10.00, 13.00 en 16.00 start telkens een 2 uur durende tour met eigen thema langs unieke plekjes in Brugge. De tour kost €50 en je mag kosteloos een niet-fotograaf meebrengen.
 • Fietsen in de omgeving van Brugge? Bezoek het pittoreske dorpje Damme, of fiets in een uurtje naar Blankenberge of Knokke-Heist.
 • De beste spot voor foto’s is de Rozenhoedkaai, met zicht op de rivier de Dijver en met het schitterende historische centrum op de achtergrond. Vooral ’s avonds maak je er de mooiste foto’s.
 • Bij de parking op het station koop je makkelijk een plattegrond van de stad (uit een automaat). Heb je echter 3G/4G op je telefoon, dan kost internet in België 6ct per MB (afhankelijk van je provider en of je überhaupt kan roamen in het buitenland). Google Maps is in dit geval je grootste vriend.
 • Brugge is sfeervol en romantisch tijdens de kerstdagen. Op de Grote Markt is een grote kerstmarkt met allemaal leuke kraampjes en er is zelfs een ijsbaan. Op het Simon Stevinplein heb je ook een gezellige markt.
 • Elke woensdagochtend heb je van 10.00 tot 13.00 een kleine, leuke markt op de Grote Markt. Mocht je die dag naar huis gaan, dan kun je hier prima een heerlijk Belgisch avondmaaltje bij elkaar sprokkelen. Er staan diverse kraampjes met heerlijke gerechten.
 • Vergeleken andere steden in België is Brugge een vrij dure bestemming. Niet alleen de prijzen van een overnachting of de entreeprijs van een bezienswaardigheid liggen hoger, maar ook de prijs van een maaltijd of een drankje zijn vooral in het historische centrum aanzienlijk hoger. Buiten de hoofdstraten heb je vaak leuke, rustige tentjes met schappelijke prijzen.
 • Zin in een lekker ijsje? Gelateria Da Vinci is de beste plek voor een lekker Italiaans hoorntje. Oyya is ook een tentje met heerlijk Italiaans ijs. Deze ijssalon ligt pal tegenover Da Vinci.
 • In het centrum van Brugge langs de Sint-Jakobsstraat ligt de stadsbioscoop Lumiere. Hier heb je diverse vertoningen per dag, vaak van bijzondere films (niet het standaard Hollywood Blockbuster aanbod).
 • Wel interesse in een spetterende actiefilm? Pak dan de auto naar Kinepolis Brugge, op ongeveer 10 minuten rijden vanaf de grote parking bij het treinstation.
 • Ga niet eten op de Grote Markt of de Burg. Het is schrikbarend duur en het eten is er vaak van matige kwaliteit. Je zou het een tourist trap kunnen noemen, want bier kost er €8 en fris €5. Verder moet je ook extra betalen voor simpele dingen als saus of brood bij het eten. Soms wordt dit zelfs ongevraagd op tafel gezet (alsof het gratis is) terwijl je er achteraf gewoon voor betaalt. Het is hier duidelijk gericht op grote groepen toeristen. Betere prijzen en hogere kwaliteit vind je in de kleine straatjes.
 • Met (kleine) kinderen naar Brugge? Leuk zijn het Boudewijn Seapark (een dolfinarium, pret- en waterpark in-1), het Historium, Belfort, de rondvaart over de Reien, Choco-Story (chocolademuseum) en natuurlijk het Frietmuseum.
 • Je hebt in heel Brugge publieke toiletten, waar je voor €0,50 per persoon gebruik van kunt maken.
 • Supermarkten sluiten vrij vroeg in Brugge, maar nadat de supermarkten sluiten, gaan de Nightshops open. Hier kun je de hele nacht terecht voor de basiszaken als drank, snacks etc (vergelijkbaar met de 7 Eleven).

 

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in België die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar België en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.