Een van de absolute hoogtepunten van mijn bezoek aan Italië was de spectaculaire Vespa tour door het glooiende Toscaanse landschap. Ik kan eigenlijk geen leukere manier bedenken om de Italiaanse binnenlanden te verkennen. De brommer gaat snel genoeg om flinke afstanden af te leggen, zodat je ook echt wat kan zien op een dag. Verder heb je geen last van de soms vrij steile heuvels in Toscane. Leuk voor fietsers die wat uitdaging zoeken, minder als je simpelweg de leuke dorpjes in de regio wilt verkennen, zonder bij elke heuvel helemaal bezweet boven aan te komen.

Toscane op de Vespa

Met de brommer Toscane verkennen is een werkelijk schitterende activiteit, vooral als het weer meezit. Onderweg geniet je van de mooie vergezichten, waar de regio zo bekend om staat. Je kunt onderweg makkelijk even stoppen om een foto te maken, dit in tegenstelling tot de auto waarbij je niet altijd even langs de soms vrij smalle weggetjes stil kunt staan.

Fantastisch uitzicht

Wat een service: De Vespa’s stonden al voor ons klaar!

Ons startpunt was Camping Orlando, een camping met schitterende glampingaccommodatie waar we een aantal nachten verbleven (lees hier alles over glamping). Een van de medewerkers van de camping kwam uit de regio en ging mee om ons onderweg alle verborgen parels te laten zien (en waarschijnlijk ook om ervoor de zorgen dat we niet zouden verdwalen, of ergens een ravijn in zouden rijden).

Toscane op de Vespa

1e stop: Greve in Chianti

De eerste stop was het dorpje Greve in Chianti. Het schitterende plein met diverse leuke terrasjes en winkeltjes stond er centraal. We hielden een koffiestop bij Caffe’ Le Logge waar ze heerlijke koffie hadden (waar hebben ze dat nou niet in Italië). Op het plein staat het standbeeld van Giovanni Da Verrazzano; een ontdekkingsreiziger uit het dorp waarvan aangenomen wordt dat hij de eerste was die de Amerikaanse oostkust verkende. De Verrazano-Narrows brug in New York is naar hem vernoemd. Dit is de langste hangbrug van de V.S. en tevens het startpunt van de marathon van New York. Niemand leek er echter om te geven, want alle ogen waren gericht op een Italiaans stel in een gloednieuwe, maar waarschijnlijk gehuurde, Ferrari die ze pal naast het standbeeld parkeerden. Noemenswaardige winkels aan het plein zijn Antica Macelleria Falorni, de slager die er al sinds 1729 zit, en de Bottega dell’Artigianato waar je handgemaakte manden en houtwerk kunt kopen.

Greve in Chianti

Greve in Chianti

Greve in Chianti

Greve in Chianti

2e stop: Panzano in Chianti

De volgende stop was Panzano in Chianti. Panzano is een wat groter en meer ontwikkeld dorp. Vanaf de hoofdweg heb je een schitterend uitzicht over de Toscaanse heuvels. Een van de hoogtepunten is een bezoek aan de plaatselijke slager, Antica Macelleria Cecchini. Dit is een attractie op zich. Bij binnenkomst krijg je een lekker glas wijn en kun je meerdere smaakvolle lokale snacks als toast en worst proberen. Een prachtige zaak, waar eigenaar Dario Cecchini echt ambachtelijk te werk gaat.

Panzano in Chianti

Panzano in Chianti

Panzano in Chianti

Panzano in Chianti

Panzano in Chianti

3e stop: Volpaia

Onze lunch hadden we in Volpaia, een piepklein dorp op een heuvel met weer schitterende uitzichten. Naast restaurant La Bottega ligt het prachtige Castello di Volpaia. Het restaurant serveert heerlijk eten en heeft een uitgebreide menukaart. Prijzen waren zeer schappelijk en bijgebleven zijn de broodsoep (Ribollita Zuppa Toscana), de heerlijke worst in de mixed charcuterie/affettato en de gegrilde aubergine (Melanzane grigliate). Heb je wat tijd over, loop dan zeker even door de dromerige smalle straatjes van Volpaia. Het is net of je even terug in de tijd gaat.

Volpaia in Chianti

Volpaia in Chianti

Volpaia in Chianti

Volpaia in Chianti

Volpaia in Chianti

4e stop: Castello D’Albola

De laatste stop was bij het bekende Castello D’Albola. Dit schitterende kasteel maakt een van de beste Chianti wijnen en ook hier is het weer genieten van het adembenemende uitzicht. Je kunt hier een rondleiding doen, met tegelijk een heerlijke wijnproeverij. Wij reden echter weer door, en hebben de rondleiding op een later moment gedaan (zeker de moeite waard).

Castello D'Albola

Prijzen

Wij huurden de Vespa bij Siena by Vespa, een populaire verhuurder in de regio. Ze kwamen de Vespa’s bij de camping waar we verbleven afleveren, en haalden de brommers aan het einde van de dag ook weer netjes op. We betaalden €50 per dag per brommer.

Toscane op de brommer

Handige websites

Heerlijk genieten in Italië met Suncamp

Glamping in Italië met Vacanceselect

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Italië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Italië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.