Glamping; de kampeertrend van dit moment. Je kunt geen reisblad of reiswebsite openen of je leest erover. Glamping is hot. Het is heerlijk luxe en tegelijk nog steeds 100% kamperen. De term Glamping is afgeleid van de woorden “glamorous camping”, dat staat voor luxe kamperen. Wordt er bij een bepaald type accommodatie de term glamping gebruikt, dan mag je er vanuit gaan dat het om een zeer luxe verblijf gaat. Een verblijf waar je van alle gemakken voorzien bent. Ook is de omgeving vaak zorgvuldig gekozen. Geen glamping als onderdeel van een enorme massale camping, maar meestal kleinschalig kamperen midden in de onaangetaste natuur. Is het wel onderdeel van een grote camping, dan vind je de luxe verblijven vaak op een rustig deel, weg van de drukte. Denk dus aan luxe, comfort, rust, gemak, natuur, exclusief, sfeervol en vooral genieten.

HET GROOTSTE NADEEL VAN GLAMPING? JE WILT NOOIT MEER GEWOON KAMPEREN 🙂

Is glamping dan een nieuw fenomeen? Nee, het bestaat al jaren. Ik kocht in 2011 al de eerste editie van het Glamping Magazine boordevol tips en weetjes. En eigenlijk bestond het al veel eerder; want al jaren geleden had je campings en campings. Het is in elk geval een term die blijft hangen, en een term die de lading goed dekt. Als ik hier om mij heen het woord Glamping laat vallen, reageert iedereen vergelijkbaar: “Ja, dat ken ik wel…kamperen in van die luxe tenten”.

Kamperen zonder de nadelen

Kamperen heeft vaak enkele nadelen en een hoop mensen zullen om die nadelen een kampeervakantie links laten liggen. Voor sommigen is het de hitte, want daaraan valt niet te ontkomen in een gewone tent (bij glamping heb je soms een airco). Anderen vinden het te massaal en rommelig tegelijk. Ook is het meezeulen van allemaal kampeerbenodigdheden vaak een reden om niet te kamperen.

Bij glamping zijn al deze nadelen weggenomen. Je hoeft geen tent op te zetten, die staat al op de bestemming voor je klaar. Je hebt er stroom en verder voldoende ruimte om even wat foto’s van achter je laptop op Facebook te plaatsen (grote tenten hebben zelfs een leeftafel). De koelkast staat klaar en garandeert lekkere koele drankjes. Bij sommige glampings staat er zelfs een complete barbecue voor je klaar, de tijden dat je de eigen bbq mee moest nemen zijn voorbij.

Kenmerken van de glamping accommodatie

Glamping accommodatie heb je in de meest uiteenlopende smaken. De meest voorkomende vormen van glamping zijn: safaritenten, luxe (retro) trailers/caravans, schitterend omgebouwde schuren, boerderijen, hutten, glazen koepels, kubussen, ecolodges, yurts, tipi’s, villa’s en boomhutten. Kenmerken die je altijd terugziet zijn de luxe inrichting met mooie (vaak design) inboedel en vooral veel handige apparaten die het campingleven makkelijker maken. Het is een tegenhanger van – soms spartaans – kamperen, want comfort en genieten staat centraal. Het bed is dus meestal groot en voorzien van een heerlijk matras met pocketveren. Er is een ruime koelkast, met vriezer en ijsblokjesmaker (logisch toch, warme drankjes behoren tot het verleden), een televisie met soms zelfs een spelcomputer. Afhankelijk van de locatie heb je soms zelfs een airco, want een van de meest voorkomende irritatie tijdens kamperen is toch wel dat je compleet je tent uit drijft in de warme gebieden (denk aan de camping Toscane in juli waar het in de tent bijna 40 graden is).

Glamping staat ook vaak garant voor een unieke ervaring. Als je ’s ochtends vroeg in Namibië wakker wordt en vanuit je safaritent de giraffes ziet langslopen, is dat inderdaad wel echt uniek te noemen. Hetzelfde geldt voor de exclusieve plekjes in bv Italië, waar je direct uitkijkt over enorme wijngaarden. Uitzichten die goud waard zijn.

10 belangrijkste Glamping Must Haves

  1. Dik matras met pocketveren. Liefst minimaal 160cm breed.
  2. Koelkast met vriezer en ijsblokjesmaker (desnoods een los bakje om ijsblokjes in te maken)
  3. Een keuken met alle faciliteiten die je thuis gewend bent, inclusief echte glazen ipv goedkope plastic bekers
  4. Een koffiemachine. De tijd van espresso-oploskoffie zijn voorbij!
  5. Een Boretti barbecue of buitenkeuken voor de deur (of vergelijkbaar).
  6. Diverse stroompunten, waaronder bij het bed. Usb ingangen zijn ook prettig.
  7. Een smart-televisie. Waarom zou je niet gewoon ’s avonds lekker een filmpje kunnen kijken?
  8. Sanitair. Geen gedoe meer met opzichtige wc-rollen, gewoon lekker op de eigen wc.
  9. Muggennet (of Airco om ongedierte buiten de tent te houden).
  10. Wi-fi (mag van mij op nr. 1 om logische redenen).

Ultra-exclusieve glamping accommodatie

Wil je ultra-exclusief? Kijk dan eens naar deze plekjes: Four Seasons Golden Triangle, Longitude 131, Clayoquot, La Piantata, Four Rivers Floating Lodge, Dunton Hot Springs en The Resort at Paws Up. Gegarandeerd watertanden :).

Unieke accommodatie

Glampingaccommodatie heb je in alle vormen. Je hebt de luxe plekjes op bestaande campings, maar ook unieke, speciaal voor glamping opgezette vakantieparken. Zo verbleef ik niet lang geleden in het mooie Orlando in Chianti. Dit is al jaren een populaire camping, met een ruim aanbod aan glamping accommodatie. Lees hier mijn ervaringen op deze schitterende ‘glamping’.

Ik verbleef verder een keer in Maleisië in Time Capsule Retreat. De accommodatie was erg simpel, dus eigenlijk net niet luxe genoeg voor glamping (maar zo werd het wel verhuurd). De eigenaar had bij de bouw van zijn resortje een kraanwagen laten komen en die liet zo diverse rioleringsbuizen tegen een heuvel plaatsen. Een deur aan de achterzijde en een volledig rond raam aan de voorzijde. Airco, bed en een kastje erin en klaar was hij. Vanuit het bed had je schitterend zicht op de jungle, en je keek alleen vooruit dus geen zicht op de buren verderop. Uniek en tegelijk fantastisch.

Een ander verblijf was in een containerpark. Hier had de eigenaar diverse zeecontainers in de jungle geplaatst. Elke container was luxe ingericht en van alle gemakken voorzien. Ook weer een uniek verblijf.

De aanbieders van glamping accommodatie hebben een ‘naam’ hoog te houden. Glamping staat voor luxe, dus alles moet tot in de puntjes verzorgd zijn. Ook de locatie moet fantastisch zijn, want de glampeerder zoekt unieke plekjes met een uniek uitzicht: Een one of a kind ervaring dus.

Landen waar Glamping helemaal ‘hot’ is

Glamping is vooral hot in landen waar luxe, unieke accommodatie altijd al populair was onder de reizigers. Landen waar glamping helemaal hot is zijn: Italië, Costa Rica, Verenigde Staten, Tanzania, Kenia, Zuid-Afrika, Namibië, Thailand, Sri Lanka, Noorwegen, Spanje, Frankrijk, Groot-Brittannië, Australië, Canada, Chili, Ecuador en Portugal.

Prijs van een overnachting

Glamping hoeft helemaal niet duur te zijn. Natuurlijk zijn de eerdere genoemde ultra-exclusieve plekjes ook meteen allemaal ultraduur, maar er is ook voldoende betaalbare accommodatie te vinden. Zo verblijf je al makkelijk onder de €75 per nacht als je even goed zoekt. Kijk ook altijd op Tripadvisor bij de goed beoordeelde B&B’s buiten de grote steden en buiten de toeristische hotspots; grote kans dat het om een uniek plekje gaat en dat dit maar zo onder de noemer glamping valt.

Glamping.com is een handige website om een indruk te krijgen van wat er zoal allemaal over de hele wereld beschikbaar is. Zij hebben hier ook een overzicht met betaalbare plekjes.

Glamping tips

  • Ben je bekend met Tripadvisor? Bijzondere accommodatie heeft vaak het woord Glamping in de titel. Makkelijk zoeken en meteen wat reviews om door te nemen.
  • Last minutes bestaan. Houd de websites van de aanbieders hieronder goed in de gaten. Je ziet er regelmatig mooie aanbiedingen op terug.
  • Durf je het wachten bij een last minute vakantie niet aan? Hou ook dan ruim vooraf de websites in de gaten. Soms heb je mooie aanbiedingen als je er op tijd bij bent.
  • Vanzelfsprekend is de luxe accommmodatie goedkoper te boeken buiten het hoogseizoen. In het voorjaar en najaar scheelt het vaak vele honderden euro’s. Ben je aan het hoogseizoen gebonden, ga dan eens na of het niet net zo duur uitpakt wanneer je een vlucht naar landen als Thailand of Sri Lanka boekt, en daar in een glamping spot verblijft.
  • Check vooraf wat er allemaal standaard in de luxe accommodatie aanwezig is. Ontbreken sommige – in jouw ogen – belangrijke zaken, vraag dan of ze dit alsnog kunnen toevoegen. In het geval van een babybedje of een kinderstoel natuurlijk altijd wel mogelijk, maar minder vanzelfsprekend als het om een koffiemachine of buitenkeuken gaat (wij nemen als we met de auto gaan altijd de Nespresso mee).
  • Ga ook altijd na of er een klamboe in de tent aanwezig is (als dat niet al duidelijk omschreven staat, of op de foto’s te zien is).
  • De luxe tenten staan vaak in direct contact met de buitenlucht. Zorg ervoor dat je eten niet te lang buiten laat staan ivm ongedierte (common knowledge?).
  • Glamping is zo populair dat het een breed begrip geworden is. De twee unieke plekjes waarover ik hierhoven al schreef valt niet per se onder glamping. De ene aanbieder is ook beter betaalbaar dan de ander, en dit zie je terug in de prijs. Let erop dat echte glamping accommodatie soms schrikbarend duur is (bv meer dan €1500 per week), maar dat het dit bedrag vanwege unieke ervaring meer dan waard is.

Glamping aanbieders in Nederland

Er zijn diverse Nederlandse Glamping aanbieders. Zo was ANWB een van de eerste die glamping onder de aandacht bracht. Zij brengen zelfs regelmatig een Glamping magazine uit met allemaal tips en weetjes.

Glampingspecialist Vacanceselect is misschien wel de eerste met glampingaccommodatie en is nu veruit de meest populaire aanbieder van glampingvakanties. Op hun website pakken ze het goed aan; je hebt grote, duidelijke foto’s en filmpjes van de accommodatie en bij het bekijken van de filmpjes waan je je al op de bestemming. Een absolute aanrader is de Airlodge, een houten woning met naast een luxe inrichting vrij zicht op de sterrenhemel vanuit je bed (1 woord: WAUW!). Hun andere glampingopties zijn ook niet verkeerd; ook allemaal weer van alle gemakken voorzien en beschikbaar in divers smaken. Een aanrader!

Andere aanbieders zijn:

Verbleef jij al eens in zo’n ultraluxe tent? Is Glamping helemaal jouw ding? We zijn benieuwd naar je ervaringen :).