Naast het indrukwekkende Terracottaleger is het ook leuk om een bezoek aan het Banpo Village Museum te brengen, een openluchtmuseum net buiten het centrum van Xi’an. Het is een echte archeologische opgraving en hier maak je het oude China mee, want hier is de geschiedenis van een 6000 jaar geleden bestaand Chinees dorp tot op de milimeter nauwkeurig in beeld gebracht.

Neolithische tijd

Wat is precies de Neolithische tijd? “Het neolithicum of de nieuwe steentijd is een prehistorische periode die ca. 11.000 v.Chr. begon. Deze periode wordt gekenmerkt door technische en sociale veranderingen.”

Banpo Village Museum

Het Banpo Museum is het eerste prehistorische ‘site-museum’, gebouwd in 1958, waar restanten en culturele relikwieën van de Neolithische tijd in China zijn blootgelegd. Banpo was een matriarchaal dorp van een Yangshao cultuur uit de Neolithische tijd. Het is verdeeld in drie sectoren: de Residentie, de Pottery en de Begraafplaats. Diverse overblijfselen zijn hier te bewonderen, een groot stuk van een kasteelgracht, een smalle sloot en veel huis-tuin-en keuken gerei. Ook via een metersgroot videoscherm kun je een goede indruk krijgen van het primitieve volk dat hier woonde in de omgeving van de Gele Rivier (Yellow River Valley). Er is een brede wandelpromenade aangebracht boven de opgravingen, zodat je een goed zicht hebt op de diverse opgegraven objecten.

Banpo Village Museum

Dit museum is, in tegenstelling tot de meeste bezienswaardigheden in China, nu eens niet overdreven druk bezocht. Je kunt de tijd nemen om door het grote park te slenteren, de oude bijna vergane hutjes te bekijken en bijna te verdwalen in de (aangelegde) bushbush. Om de entreeprijs hoef je het ook al niet te laten, een kaartje kost slechts 35 Yuan (afhankelijk van de koers circa €3,50).

Tip: Boek een Engelssprekende gids zodat je alles te weten komt over Banpo. Als je zelfstandig rondloopt is het ook mooi, maar dan mis je de essentie van het openluchtmuseum mogelijk wel.

Vervoer naar het Banpo Village Museum

Je kunt makkelijk vanaf het centrum een taxi naar het Banpo Village Museum pakken. Het museum ligt langs Banpo Road (dichtbij de E3 Ring Road), in het oosten van de stad. Er gaan ook bussen (o.a. bus nummer 15 en 913) die kant op, maar hoewel het een goedkope oplossing is om er te komen kost deze manier wel veel meer tijd. Je kunt er ook met de bus vanaf het Terracottaleger naartoe, ga bij de informatiebalie na waar de bus vandaan vertrekt.

Openingstijden

Het Banpo Village Museum is dagelijks geopend tussen 8.00 en 17.00.

Toegangsprijs

De toegangsprijs bedraagt 35 Yuan (en 25 Yuan van december t/m februari). Wil je graag georganiseerd naar Banpo, ga dan na of er een combinatietour is waarbij je op één dag het terracottaleger en het Banpomuseum bezoekt. Vaak scheelt dit in de kosten en is het vervoer op die dag allemaal verzorgd.

China door de ogen van een local

Boek je accommodatie in Xi’anBooking.com

Populaire reisorganisaties

 
 
Stel je eigen China-reis samenMooie, unieke Cambodja-reizen met PANGEA TravelOnvergetelijke avonturen bij VNC Asia Travel

5 mooiste China-reizen

Bekijk het reisaanbod naar China

v.a. €2079 incl.

Chinees Jade

Langs de hoogtepunten van modern en ouderwets China met ANWB.

Lees meer

v.a. €2230 incl.

Compleet China

Een prachtige eerste kennismaking met China in 20 dagen met De Jong Intra.

Lees meer

v.a. €1895 incl.

China Hoogtepunten

De mooiste hoogtepunten van China in twee weken met Koning Aap.

Lees meer

v.a. €1399 incl.

Groepsreis China

Adembenemend mooie reis langs diverse hoogtepunten van China met Shoestring.

Lees meer

v.a. €2019 incl.

China Compleet

In 22 dagen lang reis je door het betoverende China met TUI.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een mooie reis naar China kunt boeken. Populair zijn ANWB Vakantie, De Jong Intra, VNC Asia Travel, 333Travel, PANGEA Travel en Local Hero Travel. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Riksja China biedt een aantal handige bouwstenen. Boek je vliegtickets bij Vliegtickets, de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij Baolau en boek de tours bij GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar China.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in China die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar China en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.