Kerst en Oud & Nieuw staan voor de deur. Je familie zit binnenkort uitgebreid met elkaar te tafelen aan de andere kant van de wereld en je vrienden schieten op een ander moment vuurwerk in de lucht dan jij. Vreemd, maar wat is er nu mooier dan Kerst vieren in een zonovergoten achtertuin en het wereldberoemde vuurwerkspektakel in Sydney live zien in plaats van op TV?!

Keuzes maken en gáán

Reizen is paradoxaal. Enerzijds betekent het volledige vrijheid in wat je doet, met wie en wanneer. Anderzijds betekent het keuzes maken en van alles regelen. Want als je iets wilt zien van deze wereld, kun je niet op dezelfde plek blijven. Je zal moeten beslissen waar je heen wilt, met wie en wanneer. Soms moet je opties creëren, soms liggen ze als cadeautjes al voor je klaar. Zo was ik lang van tevoren via kennissen uitgenodigd door een Australische familie om Kerst met hen te vieren. Een leuke en bijzondere uitnodiging. Toch hield ik alle opties nog open, want ik wilde mezelf niet vast pinnen. Tegelijkertijd gaf dat onrust, want niét gaan betekende dat ik voorlopig geen stap uit Fremantle zou zetten…

De bijzondere ontmoeting met mijn huidige vriend hielp me de knoop door te hakken: Kerst en Oud & Nieuw vier ik in Sydney! Zo kon ik vlak voor de kerstdagen nog ‘even heen en weer’ naar Brisbane -waar hij inmiddels zijn laatste dagen Down Under doorbracht- en was ik (volgens Australische begrippen) al ‘in de buurt’ van Sydney. Diverse contacten die ik vooraf in Nederland op had gedaan, bleken goed van pas te komen; ik kon gemakkelijk betaalbaar of gratis onderdak vinden. Een pluspunt aan Australiërs: ze zijn ontzettend makkelijk in het ontvangen van vreemden. Vervoer regelen bleek op het nippertje iets meer voeten in aarde te hebben. Hoe kon ik in vredesnaam ooit vlak voor de feestdagen een betaalbaar ticket van Perth naar Brisbane of Sydney vinden?!

Kerstdinner in de achtertuin

Tip: Vraag voorafgaand aan je vertrek bij vrienden en familie of zij iemand kennen op of in de buurt van jouw bestemming (plaats bijvoorbeeld een berichtje op facebook). Je zult zien dat het meer oplevert dan je denkt en je mag ervan uitgaan dat ze je in contact brengen met goed volk 😉

Met hart en verstand

Ik geef toe: je hart volgen terwijl je aan het backpacken bent is niet altijd makkelijk, zeker niet als er van alles om je heen gebeurd. Maar als het luid genoeg spreekt, kun je het verstaan en weet je dondersgoed wat te doen. Zo boekte ik -ondanks de relatief hoge prijs- mijn vliegticket naar Brisbane, wat de investering later dubbel en dwars waard bleek… Echter niet vanwege de stad, want die zou je wat mij betreft van je reislijstje kunnen schrappen. Vervolgens wilde ik op een betaalbare manier van Brisbane naar Sydney en leek het me niet onaangenaam onderweg ook nog iets van de omgeving te zien (wat helaas tegenviel). Via de facebookpagina Australia Rideshares for Backpackers vond ik een Frans reisgenootje en zochten we samen iemand die in het bezit van een auto was en ook dezelfde kant op moest. Een positieve ervaring die voor herhaling vatbaar was.

Rideshare overnachting

Tip: Een ride sharen is over het algemeen hartstikke leuk en handig; je ontmoet nieuwe travelbuddies, wisselt ervaringen uit en het is een goedkope manier van reizen. Maar wees voorzichtig, want er zitten rotte appels tussen op internet. Mijn advies: heb tenminste twee dagen vooraf contact met de persoon die een rit wil delen en volg je gevoel, dat heeft het vaak bij het rechte eind.

Dorpsmeisje in Sydney

Zicht op de Harbourbridge

Het bekende Opera House

Mooi park in Sydney

Met mijn neus in de boter werd ik gastvrij ontvangen op een huisfeest van een voormalig reisgenoot van een vriendin. De feestlocatie was tevens mijn slaapplek, althans voor een ‘party pooper’ was slapen er die eerste nacht niet bij. Mijn nieuwe thuis was daarentegen de perfecte uitvalsbasis om de grote stad te verkennen. Een directe buslijn bracht me naar het centrum, waar ik braaf uitstapte maar eigenlijk niet wist waar ik heen moest. De grootte en drukte waren even overwhelming en ik begreep direct waarom business hier geen vies woord is. Heel even verlangde ik terug naar Fremantle; die gemoedelijke sfeer en alles op loopafstand. ‘Niet dromen, je bent nu hier dus maak er een unieke ervaring van!’ maakte ik mezelf wijs. Terwijl ik de bekende Harbourbridge tegemoet liep en in de verte het Opera House zag liggen, besefte ik me dat veel mensen ervan dromen hier een selfie te maken. Tja, een spectaculair idee, maar ik at rustig mijn -veel te dure- ijsje op en wenste deze dag te delen met de mensen die me dierbaar zijn.

Happy New Year

Een plekje met uitzicht op de vuurwerkshow

Een vergelijkbare situatie overkwam me op Oudjaarsavond. Al vroeg ging ik op pad om een gratis (want anders betaal je zo’n $100) plekje in het park te bemachtigen, met perfect zicht op de Harbourbridge. Gevonden! En dan maar wachten op het grootse spektakel, stipt middernacht. Het was uitbundig en natuurlijk bijzonder om eens mee te maken. Toch zat ik op dat moment liever met mijn familie op de bank, met in de ene hand een verse oliebol en in de andere een grote kop thee. Home sweet home.

Vuurwerkshow Sydney

Blauwe bergen en watervallen

Three Sisters

Blue Mountains

Als je naar Sydney gaat, mag een bezoek aan de Blue Mountains niet ontbreken. Het blauw gekleurde weidse uitzicht lijkt oneindig en bijna nep. Leuk om te weten, de blauwe gloed ontstaat door een bepaald type eucalyptus dat daar groeit. Uiteraard kun je de rotsformatie Three Sisters (Meehni, 922m; Wimlah, 918m; Gunnedoo, 906m) niet missen, ze dragen een niet-origineel volksverhaal met zich mee om toeristen te trekken. Nou, toeristen genoeg; de fotograferende Chinezen zijn niet weg te slaan. Ga je met de auto, maak er dan een mooie, verfrissende of sportieve dagtrip van. Verschillende grote en kleinere watervallen zijn onderdeel van het Blue Mountains National Park (Wentworth Falls, Katoomba Falls, Govetts Leap Falls of Minnehaha Falls). Bezoek ook het Budderoo National Park en Kanangra Boyd National Park. Geschikt om mooie plaatjes te schieten, een verkoelende duik te nemen, of een sportieve activiteiten te ondernemen.

Sydney bleek niet mijn eindhalte te zijn. Nieuwsgierig naar mijn laatste bestemming? Lees volgende keer weer mee.

Over de auteur

Maria Dekker (1990) is al van jongs af aan een nieuwsgierig, veelzijdig en ondernemend typetje. Vroeg het huis uit om te studeren in een andere stad, nieuwe talen leren, seizoenswerk in het buitenland en uiteenlopende werkervaringen als freelance coach, trainer, auteur en barista. De rode draad in dit alles gaat over genieten van het leven, persoonlijke groei, delen met anderen en de wereld elke dag iets mooier en gelukkiger maken. Of ze nu aan het werk is in de plaatselijke koffiebar, als reisleider in het buitenland, tijd doorbrengt met fijne mensen of de wereld over reist; die rode draad blijft en vormt tevens haar basis voor het schrijven van diverse blogartikelen. Neem even de tijd, laat je inspireren, droom weg en geniet ervan!