De keuze om (drie maanden!) eerder naar huis te gaan dan gepland had ik al gemaakt, maar mijn droomreis naar de andere kant van de wereld zou niet compleet zijn zonder een bezoek aan Melbourne. Veel Nederlanders beweerden dat Melbourne ‘het Utrecht van Australië’ is (Sydney zou daarentegen vergelijkbaar zijn met Rotterdam) en laat de hoofdstad van onze centraal gelegen provincie nou juist mijn favoriete stad zijn. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt, ondanks dat mijn reislust zo goed als op was geraakt…
Roadtrippen naar het Zuiden
Opnieuw deelde ik een rideshare, dit keer samen met een Duitse jongen en Deens meisje. We ‘relocaten’ een camper van Sydney naar Melbourne; voor een leuke prijs konden we een campervan gebruiken, welke we binnen gelimiteerde tijd terug moesten brengen naar zijn thuishaven. Voorafgaand aan onze rit hadden we mooie routes en stops uitgewisseld; we reden voor een groot deel langs de kust. Onze eerste overnachting vond plaats op een sprookjesachtige plek; Honeysuckel Campsite. Kleine kangoeroes huppelden nieuwsgierig om onze camper, de bomen leken op broccoli, de ondergaande zon zakte nog nooit zo mooi in de zee, fluitende vogels fungeerden als onze wekker en we namen ‘s ochtends een douche in het koude, maar kalme zeewater. Toen we tijd over leken te houden besloten we ook nog een kijkje te nemen op Philip Island. Een klein eiland schuin onder Melbourne dat hier en daar kenmerken vertoont van een Engels landschap en voor veel toeristen een trekpleister is vanwege de Penguin Parade (mocht je daar 25 AUD voor willen betalen) en Motorcycle Grand Prix. Veel surfers vinden er hun paradijs en ook zeehonden mogen er graag lekker zonnebaden.
Vier seizoenen in één week
Melbourne is de meest onstuimige stad Down Under als het op weersomstandigheden aan komt. Plan je bezoek aan Melbourne dus tactisch als je een niet al te groot risico wilt lopen op regen en kou. Zelfs in de Australische zomer kan het er soms flink afkoelen (mede door stevige wind) en hoef je je niet te verbazen over een regenbui. Daarbij kent Melbourne een aantal grote wijken. Het kan dus geen kwaad om je van tevoren te verdiepen in wat je graag wil zien, verkennen, proeven of doen.
Daar aan de kust…
Ik koos ervoor mijn verblijf te starten in St. Kilda Beach, de bekende kustplaats van de stad waar een ontspannen sfeer hangt. Je vindt er kitesurfers en stedelingen die een duik in de zee nemen om af te koelen (daarna douchen is aan te bevelen) of hun vrije tijd doorbrengen in één van de parken. Ook vind je er het Luna Park; als je de opengesperde mond van Mr. Moon inloopt, waan je jezelf in een old-style pretpark waar jong en oud zich goed vermaken. Fitzroy Street en The Esplanade vormen de mainstreets; je vindt er diverse creatieve winkeltjes, gezellige koffiebars en kleine eettentjes waar je voor een leuke prijs lekker kunt eten.
Voor ieder wat wils
Terwijl je met je billen op een steigerhouten bank zit, geniet je van voorbij lopende mensen met een goede cappuccino in je hand. Ook fan van industriële koffietentjes? In Melbourne ben je aan het juiste adres, want op elke hoek van de straat is wel een goede koffiebar te vinden (tips: Brother Baba Budan of Jasper Coffee House). En straten zijn er genoeg ? want Melbourne is een grote stad, waar voor ieder wat wils is. Wil je shoppen? geen probleem, er zijn diverse grote shoppingmalls te vinden waar je zo ongeveer verdwaald. Ben je een kunstliefhebber? Hier kun je alle kanten op, van klassieke kunst in musea tot moderne graffiti in de straten van Hosier Lane Street Art. Houdt je van streetfood? Genoeg knusse restaurants (bijvoorbeeld in Degraves street) waar je je honger kunt stillen, maar ook het Food & Wine festival of de Time Out Market bieden je veel lekkers. Wil je de drukte even ontvluchten, bezoek dan het prachtige Parliamant Park, de Botanische tuin of één van de andere groene zones. Veelzijdig is deze stad zeker, en een tikkeltje alternatief. Wil je nog meer alternatiefs dan zijn er zelfs bohemian walks of heuse streetart tours, echter ik kwam met een wandeling door Brunswick Street (wijk: Fitzroy) voldoende aan mijn trekken. ?
Stap maar in!
Het openbaar vervoer in Melbourne is goed geregeld, met de tram kom je gemakkelijk van A naar B en sommige lijnen bevinden zich zelfs in free tramzones. Je kunt dan dus gewoon instappen zonder een kaartje te kopen. Dat heeft de overheid goed bekeken, want daardoor is het voor toeristen aantrekkelijk zich met het openbaar vervoer te verplaatsen (hoewel je wel even door moet hebben hoe de tramlijnen met elkaar in verbinding staan) en pakken locals minder snel de auto.
Tip: Niet onbelangrijk is het vinden van een betaalbare, toch kwalitatief goede slaapplaats. Ik verbleef in hostel ‘Home at the Mansion’ een relatief groot hostel, maar absoluut een aanrader! Je zit net om de hoek van het centrum, er stoppen diverse trams vlak voor de deur, de sfeer is huiselijk en het personeel is zeer vriendelijk. Daarbij kun je zeker zijn van een nette kamer, schone badkamer en keuken.
Grote Oceaan Route
Als je dan toch in Melbourne bent, waarom dan niet ook gelijk de beroemde Great Ocean Road (GOR) meepakken? Verschillende reizigers hadden mij wijs gemaakt dat het een geweldige trip zou zijn die je echt niet mocht missen. Inmiddels had ik contact opgenomen met een leuk Australisch stel dat ik tijdens mijn reis langs de Westkust had ontmoet. Hun uitnodiging ‘Als je ooit in de buurt bent, kunnen we de GOR doen’ was ik natuurlijk niet vergeten. Daar gingen we dan; met onze weekendtas de auto in, want als je de hele route in rustig tempo wilt volmaken, is het handig om op de helft een overnachting te boeken. Het weer viel behoorlijk tegen, er stond gigantisch veel wind en de lucht was constant bewolkt. Dat maakte de beelden van rotsblokken die uit het water steken (lees: Twaalf Apostelen, het zijn er trouwens nog maar acht) een stuk minder spectaculair (en de foto’s ook). De Westkust had mij blijkbaar toch een beetje verwend, want ondanks dat de GOR mooi is, vond ik het niet spectaculair.
Mijn backpack 100x zwaarder
Al met al kijk ik terug op een fantastische reis door het immens grote Australië! Natuurlijk is mijn blogreeks slechts een deel van wat er Down Under allemaal te zien en te beleven is. Schaf een Lonely Planet aan als je alle ins en outs wilt weten en jouw eigen reis samen wilt stellen. Ik heb bij het plannen van mijn reis tevens hulp gehad van mijn persoonlijke travelspecialist (KILROY). Bijna alles wat ik wilde doen heb ik gedaan, bijna alles wat ik wilde zien heb ik gezien (misschien onverwacht nog wel meer dan dat). Ik heb waardevolle levensinzichten opgedaan die me altijd bij zullen blijven en wereldvriendschappen gesloten. Misschien nog wel het mooiste van alles: mijn reis werd ‘verstoord’ door een bijzondere man, waar ik nu mijn leven mee deel. Met een nog vollere backpack dan waarmee ik was gekomen, vloog ik terug naar ons kikkereilandje.
‘Travel with an open mind, heart and soul, so you can meet something new, receive surprises you never aspected or connect. Meanwhile know when you need to close them and feel when it’s meant to let go, to protect yourself or disconnect.’
Over de auteur
Ik ben Maria Dekker (1990) en al van jongs af aan een nieuwsgierig, veelzijdig en ondernemend typetje. Vroeg het huis uit om te studeren in een andere stad, nieuwe talen leren, seizoenswerk in het buitenland en uiteenlopende werkervaringen als freelance coach, trainer, auteur, barista en reisleider. Daarbij woon ik sinds kort heel gelukkig samen in Italië (je vindt ons op Airbnb, mocht je ooit een bezoekje willen brengen ;)). De rode draad in dit alles is ‘de wereld elke dag iets mooier en gelukkiger maken’ bijvoorbeeld door je hart te volgen, nieuwe dingen te ontdekken en te groeien, te genieten van het leven en dat leven te delen met anderen. Die rode draad vormt tevens mijn basis voor het schrijven van diverse blogartikelen. Neem de tijd, laat je inspireren, droom weg en geniet er vooral van!