Bij aankomst in mijn hotelkamer zet ik mijn koffer neer en plof ik op mijn bed. Mijn kamer in dit hotel is prachtig. De kamer is ruim en is van alle gemakken voorzien. In de slaapkamer staan twee grote bedden, dus ik kan kiezen waar ik wil slapen. Aan de muur hangt een mega flatscreen. De badkamer is voorzien van een grote douche met ook nog eens een badkuip en natuurlijk mag ook daar de flatscreen niet ontbreken. Er is veel regen voorspelt de aankomende dagen, dus mocht het weer echt tegenvallen dan vermaak ik me wel met een midweek wellness en ontspanning in het hotel.

Wanneer je naar China afreist en in mijn geval naar Hangzhou, dan zit je gemiddeld elf uur in een vliegtuig. Bij aankomst is het zeven uur later. Al met al kom je dus een dag later aan op je bestemming.

Diezelfde avond spreken we af om lekker een hapje te gaan eten bij The Grandma’s. Dit is een keten in China waar je erg lekker kan eten. Nou dat was ook wel te merken toen we er aankwamen, want er stond een hele lange rij voor het restaurant. Om een wonderbaarlijke reden mochten wij deze rij overslaan en konden we al vrij snel aan tafel. Hier spreekt echt bijna niemand engels en dus moesten we met handen en voeten ons eten bestellen. Na het eten liepen we weer terug naar het hotel. Nadat ik had gekozen in welk bed ik wilde slapen, viel ik als een blok in slaap.

Op dag twee in China stond een dagje Shanghai in de planning. Vanaf Hangzhou is dit namelijk prima te doen met de trein. Bij de portier van het hotel konden we een dag van te voren al de treinkaartjes bestellen. We stapten in de taxi richting station Hangzhou Oost. Eenmaal aangekomen bleek dit station gigantisch te zijn. Eigenlijk verliep alles vrij soepel. Precies op de klok gingen de poortjes open richting de trein. Met handen en voetenwerk vertelde het meisje bij trein in welke rij we moesten gaan staan, want alles stond in het chinees aangegeven. Als je met de trein reist dan krijg je van te voren al een stoelnummer aangewezen en met zo’n 300 km per uur bracht deze trein ons binnen een uur van Hangzhou naar Shanghai.

Trein van Hangzhou naar Shanghai

Trein van Hangzhou naar Shanghai

Trein van Hangzhou naar Shanghai

Trein van Hangzhou naar Shanghai

Eenmaal in Shanghai gingen we op zoek naar de 580 op Nanjing Road West. Dit was een “fake” market waar je je bieding skills kan laten gelden. In deze mall verkopen ze echt alles wat namaak is. Tassen, sieraden, kleding echt alles is nep. Vier verdiepingen hoog kan je je lol op als je hier natuurlijk van houdt. Je moet wel goed wat winkeltjes aflopen, want de ene tas is nog nepper dan de andere. Echter zijn er ook hele mooie replica’s te vinden.

Wanneer ik door de 580 loop, word ik overal aangesproken door verkopers of ik een merktas wil kopen. Ik had wel een missie, want een vriendinnetje wilde graag een tas hebben, dus zo hier en daar moest ik wel met een verkoopster meelopen. Op een gegeven moment sta ik bij een winkeltje. De verkoopster komt naar me toe en zegt: You Like?… Maar ik vind de tassen niet zo mooi. Nadat ze al had ingezien dat dit het niet ging worden zei ze: You come with me.. Ik werd meegenomen naar een andere winkel vol met tassen. Daar aangekomen werd mij verzocht om stil te zijn en alleen maar te fluisteren. We lopen naar het achterste gedeelte van een winkel. Op het eerste gezicht lijkt dit gewoon op een kast waar tassen in staan. Maar je kon het een beetje vergelijken met Batman en zijn geheime doorgang naar de Batcave. Deze kast is niet wat het lijkt. De kast kan je verschuiven waardoor je bij een ruimte achter de kast komt. Een plek waar nog meer tassen liggen. Waarom het ene nep artikel wel verkocht mag worden en waarom de andere zo stiekem verkocht moet worden is mij nog steeds een raadsel. Ik vond het best wel spannend maar ook hier lag niet de tas tussen die ik zocht en wilde snel weg uit deze ruimte. De dame vroeg mij nog een keer mee te lopen naar een ander winkeltje, tenminste ik dacht dat het een winkeltje was. De plek waar ik naartoe gebracht werd was gewoon een gedeelte van het trappenhuis van het winkelcentrum. Maar daar lag wel de tas die ik zocht. Na een flinke onderhandeling waarbij ik wegliep, de verkoopster boos werd en daarna begon te smeken kwam ik wel bij het bedrag uit wat ik er voor wilde geven.

Door de lange reistijd naar Shanghai is de dag zo voorbij en we besloten, nadat we wat andere winkels op Nanjing Road hadden bezocht, weer met de trein terug te gaan. Eigenlijk liep dit allemaal voorspoedig. Alleen de taxi in Hangzhou blijft toch altijd een dingetje. Ook nu was er geen taxi te krijgen. Er waren wel taxi’s, maar alleen als je tien keer zoveel wilde betalen. Geen één taxichauffeur wilde ons op de meter naar het hotel brengen. Gelukkig was de metro binnen handbereik en al met al waren we een uur later weer terug in het hotel.

Wanneer jij van plan bent een replica of meerdere nep artikelen te kopen lees je dan in wat de voorwaarden zijn. Klik hier voor de regels.

Op dag drie is het gestopt met regenen en zo nu en dan zie je de zon zelfs schijnen. Wanneer we naar buiten gaan blijkt het ook nog eens lekker warm te zijn. Dus met een t-shirtje aan en goede loopschoenen besloten we naar the West Lake te gaan. Taxi pakken vanaf het hotel is het probleem niet, dus lieten we ons op het verste punt van het meer afzetten om vervolgens langs het water weer terug te lopen naar het hotel. Wat blijft the West Lake toch een mooi gebied. Tijdens mijn vorige reis naar Hangzhou heb ik een ander deel van het meer gezien. Het gedeelte waar de prachtige lotus bloemen bloeien. Maar aan deze kant had je mooi uitzicht over de Leifeng Pagode en andere mooie bezienswaardigheden. Ondanks dat het een toeristische plek is spreekt hier eigenlijk niemand engels. Je moet er niet raar van staan te kijken als de lokale bevolking je aan staat te staren alsof ze nog nooit een westerling hebben gezien.

China reisverslag

China reisverslag

China reisverslag

Wanneer we een heel stuk langs the West Lake hebben gelopen worden we afgeleid door een shoppingmall en wijken af van het culturele gedeelte. Wat eigenlijk ook wel weer heel leuk was, want volgens mij had de lokale bevolking vrij die dag. Het was zo ontzettend druk in de winkelstraat. Wel heel leuk om te zien waar de lokale bevolking hun kleding koopt. Aan het einde van de middag komen we weer in het hotel aan. We besluiten die avond westers te gaan eten, even geen chinees eten zeg maar. Ook wel lekker makkelijk want om de hoek van het hotel zit Mr. King, een restaurant met een prima westerse menukaart. Ook als je een borrel wilt doen dan is dit een uitstekende bar om naartoe te gaan. Er is veel keus in eten, snacks en drank en een aantal personeelsleden spreken engels, wat soms ook wel fijn is. Na een heerlijke pasta en een drankje laat ik de boel de boel en ga lekker naar mijn kamer.

Dag vier is aangebroken en omdat we twee dagen de wekker hebben gezet besloten we dat nu niet te doen. Ik werd op tijd wakker om het lunchbuffet nog te halen. De keuze was reuze. Heerlijke gerechten uit Indonesië, Japan, India en China stonden er op het buffet. Ik denk dat ik wel een 4-gangen lunch genuttigd heb. Na twee intensieve dagen besloot ik het vandaag lekker rustig aan te doen, want de volgende ochtend gingen we weer terug naar Amsterdam.

Hangzhou West Lake

Hangzhou West Lake

Hangzhou West Lake

Hangzhou West Lake

Het was echt heel erg leuk om weer in China te zijn, maar toch zijn er dingen waar ik moeilijk aan kan wennen in dit land. Voornamelijk dat de mensen heel erg ongeduldig zijn. Voordringen is heel normaal in dit land en niemand kijkt er hier dan ook raar van op als het gebeurd. Het eten is heerlijk, maar toch verlang ik, na een paar dagen noodles als ontbijt, toch weer gewoon naar vanille kwark met cruesli en aardbeien.

Tips en weetjes voor China

  • De metro en trein zijn heel overzichtelijk en een goede manier om je te laten vervoeren.
  • De mensen dringen voor en het schijnt niemand iets te boeien. Dus je moet geduld hebben of zelf zo brutaal zijn om voor te dringen.
  • Taxi is moeilijk te krijgen en wanneer je een taxi hebt gevonden laat dan de meter lopen. Dit kan je zomaar 90% van de prijs schelen.
  • Chinees eten is hier natuurlijk super lekker en ook nog eens goed te betalen. The Grandma’s is een keten waar je heerlijk kan eten.
  • De standaard winkels zoals Zara en H&M zijn hier wel prijzig, dus wacht gewoon totdat je thuis bent en bestel het dan online.
  • Winkelen op de Fake Market (580) is niet prijzig maar alleen als je goed onderhandeld. Ongeveer 10-15% van de vraagprijs betalen. De mensen zijn wel veranderd en nemen vaak geen genoegen met het bedrag. Loop dan even verder want er is altijd wel een ander winkeltje die het wel voor die prijs wil verkopen.
  • Je hoeft geen tip te geven in restaurants en taxi’s, want je krijgt het wisselgeld toch terug.
  • Zorg dat je altijd tissues bij je hebt, want de openbare toiletten bestaat vaak alleen uit een gat in de grond en toiletpapier kennen ze hier niet.

 
 
Prachtige rondreizen door China bij 333travelSchitterende China-reizen met TUIOnvergetelijke avonturen met ANWB Reizen

5 mooiste China-reizen

Bekijk het reisaanbod naar China

ANWB Reizenv.a. €2079 incl.

Chinees Jade

Langs de hoogtepunten van modern en ouderwets China met ANWB Reizen.

Lees meer

Djoserv.a. €2495 incl.

Rondreis China

Gevarieerde steden en hoogtepunten in 24 dagen met Djoser.

Lees meer

Koning Aapv.a. €2145 incl.

China Hoogtepunten

De mooiste hoogtepunten van China in twee weken met Koning Aap.

Lees meer

Shoestringv.a. €1799 incl.

Van Beijing naar Shanghai

Adembenemend mooie reis langs diverse hoogtepunten van China met Shoestring.

Lees meer

333travelv.a. €2890 incl.

China Highlights

In 16 dagen langs de mooiste hoogtepunten van het betoverende China met 333travel.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in China die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar China en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.