Svartifoss is een van de mooiste watervallen van IJsland. De attractie ligt binnen het Vatnajökull nationaal park in het zuiden van het land, binnen het natuurgebied Skaftafell.

De waterval ligt op ongeveer 2 kilometer vanaf het park HQ (Vatnajökull informatiecentrum) en door de handige informatiebordjes kun je het pad naar de waterval makkelijk volgen. Op sommige stukken is het wat steil, maar uiteindelijk is het maar een korte wandeling.

Svartifoss waterval

Na ongeveer 45 minuten kom je bij de waterval aan. De waterval heeft wat weg van een enorm orgel, door de basalt rotsformaties met de vertikaal gerichte kolommen. Onderaan de waterval liggen veel afgebroken stukken steen. Het gletsjerwater is kraakhelder, vergeet niet je waterfles te vullen of gewoon met de hand een slok van het water te nemen.

De waterval diende als inspirtatie voor veel lokale ontwerpers en architecten. Het ontwerp van de bekende Hallgrímskirkja kerk in Reykjavik bevat duidelijke elementen van de waterval.

Svartifoss waterval

Er zijn diverse andere mooie watervallen in de omgeving te vinden, ze worden met wegbewijzering aangegeven. Twee mooie zijn Hundafoss and Magnúsarfoss.

Er is overigens een snellere manier om bij de waterval te komen (bv handig voor mensen die minder goed ter been zijn); er loopt een smalle weg voorbij het Vatnajökull informatiecentrum die je met de auto kunt afrijden. Aan het einde heb je een parkeerplaats en vandaar is het nog maar de helft van de afstand tot aan de waterval. In de zomermaanden staan er vaak touringcars, zodat toeristen sneller bij de attractie kunnen komen.

Als je een rondje langs de ringweg nr. 1 rijdt, dan is een bezoek aan Svartifoss absoluut de moeite waard. Dit deel van het natuurpark is erg mooi, en makkelijk toegankelijk. De meeste wandelroutes kun je hier makkelijk zonder gids afleggen. Het Vatnajökull informatiecentrum ligt langs de ringweg nr. 1 en de afslag wordt duidelijk aangegeven.

 
Prachtige rondreizen door IJsland met TUIBBI Travel IJslandGeweldige IJsland-reizen bij 333travel

5 mooiste IJsland-reizen

Bekijk het reisaanbod naar IJsland

v.a. €1592 incl.

Vulkanen, watervallen en kliffen

Ontdek de hoogtepunten van de Gouden Cirkel in 6 dagen met 333travel.

Lees meer

v.a. €1553 incl.

Het land van ijs en vuur

8-daagse indrukwekkende en complete rondreis door IJsland met ANWB Reizen.

Lees meer

v.a. €1693 incl.

Ontdek IJsland

Een ontspannen rondreis langs alle hoogtepunten van IJsland met De Jong Intra.

Lees meer

v.a. €1704 incl.

Het beste van IJsland

Adembenemend mooie autorondreis langs alle hoogtepunten van IJsland met BBI Travel.

Lees meer

v.a. €1295 incl.

Onontdekt IJsland

Schitterende 8-daagse fly & drive door het onbekende oosten van IJsland met Voigt Travel.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een mooie reis naar IJsland kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, BBI Travel, De Jong Intra, KidsReizen, Sawadee, TUI en Voigt Travel. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Zoek je vliegtickets via Momondo en de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda.nl. Huur vervolgens een auto bij Rentalcars.com en boek eventueel losse dagtours bij het populaire GetYourGuide. In een land als IJsland kan een goede wegenkaart ook geen kwaad. Bekijk hier het totale reisaanbod naar IJsland.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in IJsland die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar IJsland en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.