De Dong bevolkingsgroep is één van de 55 etnische minderheden in China. In totaal heb je ruim 2,5 miljoen Dong in China. De meesten hiervan leven in het gebied waar de provincies Guizhou, Hunan en Hubei elkaar raken. De Dong leven een simpel bestaan, waarbij landbouw, nijverheid en toerisme centraal staan. Hun dagelijkse leven wordt gekenmerkt door eeuwenoude tradities, waarbij muziek centraal staat.

De Dong zijn ook bekend om hun prachtige architectuur. Zo hebben zij de Wind en Regen Bruggen gebouwd, en ook de prachtige Dong Drum Towers. In totaal zijn er meer dan 160 Drum Towers in de regio. De mooiste Drum Tower is die in Sanjiang; de Mapang Drum Tower. Een bezoek aan een dorp waar Dong wonen is meestal een cultureel hoogtepunt van een vakantie in China, in het bijzonder tijdens een van de vele feestdagen en festiviteiten.

Sanjiang

Sanjiang is een relatief kleine maar drukke stad zoals er vele zijn in China. Wat bijzonder is aan de regio waarin Sanjiang ligt, is dat ruim 54% van de bevolking er afkomstig is van een officiële etnische minderheid; de Dong volkerengroep. Sanjiang is de hoofdstad van de ‘Dong Autonomous Prefecture’. Sanjiang heeft wel wat bezienswaardigheden, maar de hoofdreden om naar deze regio te reizen zijn de kleinere Dong-gemeenten in de directe omgeving van de stad.

Chengyang Chiao

Een van de beste plekken om de Dong te leren kennen is rond Chengyang Chiao. Chengyang Chiao heeft een eigen, plaatselijk autonoom bestuur en bestaat uit 6 buurtgemeenschappen Ma’an, Pingtan, Yanzhai, Dongzhai, Dalzhai en Pingzhai. Deze autovrije dorpjes zijn tegen de hellingen van Chengyang vallei gebouwd en via wandelpaden onderling met elkaar verbonden. Gidsen uit andere delen van China worden hier niet toegelaten. Maar die heb je hier ook niet echt nodig. De dorpjes zijn klein en de routes worden goed aangegeven. Vooral leuk is het om door de vele kleine steegjes te slenteren. Je kijkt je ogen uit want overal kun je genieten van de authentieke sfeer die in het dorp hangt.

Ma’an

Om bij een echt pareltje uit de Chinese oudheid te komen moet je nog wat verder rijden naar het kleine dorpje Ma’an, een paar kilometer buiten Sanjiang. Het hele dorp is één groot museum; de Dong leven vooral van het toerisme. Om in dit dorp te mogen komen moet je 60 Yuan pp betalen.

De grote attractie van Ma’an is de beroemde Wind and Rain Bridge, een van de mooiste houten bruggen van China, soms ook wel Yongji Bridge of Panlong Bridge genoemd. De brug is gebouwd in 1916 en ligt als een artistieke regenboog over de Linxi rivier. De brug is 64,5 meter lang, 3,5 meter breed en 10,5 meter hoog en daarmee de langste ‘wind and rain’ brug van China.

In Ma’an verwelkomen de Dong-people de toeristen met traditionele zang en dans. De in klederdracht gestoken dames stellen zich strategisch op voor de prachtige brug. Iedereen wordt geacht de brug over te steken, maar voordat je daarvoor ’toestemming’ krijgt moet je een dollar in een schaal leggen waarna je van een van de dames een drankje krijgt; daarna mag je passeren.

Ieder houten huis in het centrum is omgetoverd tot een soort souvenirshop. Ook op de brug hangt en staat het vol met lokale zelfgemaakte kunst: zijde en houtsnijwerk in allerlei kleuren. Heel gezellig.

Je ziet hier heel veel Chinese toeristen, met slechts af en toe een westerse toerist ertussen. Op het grote plein worden regelmatig festiviteiten georganiseerd waarbij de plaatselijke bevolking in klederdracht muziek en dans ten gehore geeft. Maar ook kun je als je geluk hebt een demonstratie zien van het maken van een plaatselijke lekkernij: in een reusachtige stenen stamppot wordt gekookte rijst helemaal tot pulp geslagen met grote stenen knuppels. Wanneer alles een grote brei is geworden wordt er suiker en andere kruiden bij gestrooid. Het geheel wordt onmiddellijk daarna verkocht en gegeten.

In Ma’an zie je geen hoogbouw of luxe hotels. Je kunt hier slapen in een familiepension, een zogenaamde ‘Wooden House’. De kamers zijn nogal simpel maar schoon. Een Wooden House staat op palen en is tegen een helling gebouwd. Onder de fundering scharrelen kippen vrij in het rond, op de 1 verdieping is het terras, de keuken en de gezelschapskamer, met TV en Internet. Op de bovenverdieping zijn de slaapkamers. Alles is van hout, de vloeren, het plafond en ook de wanden…dat maakt het een beetje gehorig, dus…oordopjes mee.

De ‘gezelschapskamer’ van het ‘Wooden House’ is tevens ontbijtruimte. Je kunt thee en koffie bestellen. Pannenkoeken of een gebakken eitje met brood behoren ook tot de mogelijkheden. Er heerst een heel ongedwongen, welkome sfeer.

Een bezoek aan dit dorp met zijn eeuwenoude tradities is een hele belevenis, waar je je intens bewust bent van de enorme tegenstellingen in China. In deze streek zijn de mensen arm en het leven nog echt primitief. Kleding wordt in de rivier gewassen, de kippen worden gewoon op straat voor de deur van een klein huisje geplukt. De Dong-people proberen op allerlei mogelijke manieren de eindjes aan elkaar te knopen. De toeristen zijn dan ook meer dan welkom.

Accommodatie rond Sanjiang en Chengyang

Er is voldoende accommodatie in de stad Sanjiang, maar verwacht er geen luxe 5-sterren hotels. In Chengyang Chiao heb je vooral diverse basic hotels waar je kunt overnachten. Prijzen zijn doorgaans vrij laag. Een prima hotel is het Dong Village Hotel.

Reizen naar Chengyang Chiao

Wanneer je vanuit Nederland een georganiseerde reis door China hebt geboekt zal het vervoer naar de Dong vooraf geregeld zijn. Je kunt er echter ook prima zelf naartoe reizen.

Guilin ligt op zo’n 4 uur rijden van de Dong regio en dit is dan ook een populaire plek om de reis te starten. Bij het busstation van Guilin gaan dagelijks bussen naar Sanjiang (de bussen stoppen onderweg eerst bij Longsheng, bekend van de prachtige Longji rijstterrassen). De bus stopt in Sanjiang bij het Hedong busstation. Om de bus naar Chengyang Chiao te nemen dien je eerst per bus of taxi naar het Hexi Bus Station in Sanjiang te reizen.

Je kunt in Guilin ook ter plekke privé vervoer regelen. Dit is vaak wel flink duurder dan het openbaar vervoer, maar je reist wel prettiger en minder basic. Je kunt op die wijze ook makkelijk meerdere hoogtepunten van de regio in een trip opnemen; iets wat met de bus (met vaste routes) minder makkelijk gaat.

 
 
Prachtige rondreizen door China bij 333travelSchitterende China-reizen met TUIOnvergetelijke avonturen met ANWB Reizen

5 mooiste China-reizen

Bekijk het reisaanbod naar China

ANWB Reizenv.a. €2079 incl.

Chinees Jade

Langs de hoogtepunten van modern en ouderwets China met ANWB Reizen.

Lees meer

Djoserv.a. €2495 incl.

Rondreis China

Gevarieerde steden en hoogtepunten in 24 dagen met Djoser.

Lees meer

Koning Aapv.a. €2145 incl.

China Hoogtepunten

De mooiste hoogtepunten van China in twee weken met Koning Aap.

Lees meer

Shoestringv.a. €1799 incl.

Van Beijing naar Shanghai

Adembenemend mooie reis langs diverse hoogtepunten van China met Shoestring.

Lees meer

333travelv.a. €2890 incl.

China Highlights

In 16 dagen langs de mooiste hoogtepunten van het betoverende China met 333travel.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in China die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar China en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.