Hieronder volgt een overzicht met tips die goed van pas komen bij de voorbereidingen van je eerste reis naar China. De tips zijn gebaseerd op onze eigen ervaringen tijdens onze reizen naar het land. Mocht je zelfs tips hebben, deel die dan met ons en dan plaatsen we ze hier in deze lijst.

 • Neem geen Yuans mee vanuit Nederland, maar pin gewoon in China. Overal heb je pinautomaten. Je betaalt wel een paar euro transactiekosten per pintransactie, dus pin niet te kleine bedragen.
 • De tijden dat je helemaal naar het CVASC in Den Haag moest of dat je je paspoort aangetekend via de post naar het CVASC moet versturen zijn eindelijk voorbij. Je kunt nu het China-visum 100% online aanvragen, zonder onnodige benzinekosten en zonder het risico van het kwijtraken van het paspoort. Het digitaal aanvragen van het visum is makkelijk en snel, en kost exact hetzelfde als de twee andere opties. Lees hier alles over de aanvraagprocedure van het visum bij een bezoek aan China.
 • Traveler cheques zijn verzekerd waardoor het een redelijk veilige manier is om wat geld mee te brengen. Traveler cheques zijn ook achterhaald i.v.m. de vele pinautomaten en zijn geen vereiste meer bij een reis naar China. Wil je wat zekerheid op reis, neem dan wat dollars of euro’s mee die je in een uiterst geval kunt wisselen (maar nog steeds liever gewoon bij aankomst meteen pinnen zodat je in geval van nood gewoon Yuans hebt).
 • Er worden in China zeer veel feestdagen gevierd. De lokale bevolking heeft dan meestal één of enkele vrij dagen en dit gaat meestal gepaard met enorme uittochten. In veel gevallen reist men om familie te bezoeken, in andere gevallen om zelf kort erop uit te trekken. Houd er als reiziger altijd rekening mee dat deze drukte vaak grote invloed heeft op het verkeer en op de drukte bij grote attracties. Aan de andere kant is het fantastisch om lokale feestdagen en festivals mee te maken omdat je dan een nog beter beeld krijgt van de (cultuur van de) Chinezen.
 • Er is veel vals geld in de omloop in China. Ga vooraf na hoe de briefjes eruit zien en wees vooral alert bij het ontvangen van vooral 100 Yuan biljetten. Er geldt dat je het biljet moet inleveren wanneer men dit constateert, en dat je hier geen vergoeding voor krijgt. Locals zullen daarom eerder proberen het zelf weer aan de volgende door te geven.
 • Het is mogelijk om in China 3G op je smartphone te activeren via een goedkope prepaid simkaart. Wel kun je dan het beste gebruik maken van China Mobile (goede dekking, traag internet) of China Unicom (minder goede dekking, snelle verbinding).
 • Een standaard e-visum voor China is 21 dagen geldig. Je kunt alleen bij uitzondering een visum met langere duur krijgen (60 of 90 dagen). Hongkong heeft een eigen visumregeling, daar is je visum 90 dagen geldig (en deze krijg je bij aankomst). Lees meer over het visum voor China of vraag hier direct het visum voor China aan bij E-visums.nl.
 • Bij je visumaanvraag is het een vereiste een reisplan en hotelreserveringen te laten zien. Het hoeft niet al te uitgebreid, maar het moet wel kloppen. Backpackers kunnen overwegen een reservering te maken bij een willekeurig hotel op de plekken waar je van plan bent te verblijven (voor de hele periode tijdens dat verblijf), en deze overnachtingen annuleer je dan direct nadat je je visum hebt. Via websites waar je hotels kunt boeken heb je dit in een paar minuten geregeld. Ga vooraf goed na wat de regels rond annulering zijn. Doorgaans heeft Booking.com de beste voorwaarden als het om het annuleren van boekingen gaat.
 • Een pakket vanuit China naar Nederland versturen is makkelijk en kan op veel plaatsen. Bij het postkantoor kun je kiezen voor verzending over zee of door de lucht, de prijs is het goedkoopst via zee. Een combinatie van beiden – SAL – is vaak het beste, het komt snel aan en is relatief vrij goedkoop. Verstuur geen medicijnen, alcohol of meerdere items van dezelfde elektronische apparatuur; de Nederlandse douane pikt dit er bijna altijd tussenuit. Wanneer je gebruik maakt van DHL in China: bel altijd het landelijke nummer, of controleer op de website of het tracking nummer geactiveerd is voordat de bode het pand verlaat. Pak het pakketje altijd goed in (in november 2011 koste het versturen van een pakket van 20kg via de goedkoopste zeepost 430 Yuan).
 • Op 1 oktober wordt de dag van de stichting van de Volksrepubliek China gevierd. Alle Chinezen in heel China zijn meestal die hele week vrij. Dit heeft altijd een ware volksverhuizing tot gevolg, want in die week gaan vele honderden miljoenen Chinezen zelf op vakantie. Populaire attracties zijn dan zo druk, dat het lijkt alsof je de hele dag tijdens de spits in de metro van Beijing staat. Een tip is om die dagen grote attracties te vermijden, of om er zo vroeg mogelijk (bij dageraad) naartoe te gaan om de massa’s voor te blijven. De drukte geldt vanaf eind september tot minimaal halverwege de 2e week van oktober.
 • De eerste week van mei is ook een nationale vakantieperiode. Ook in die week gaan honderden miljoenen Chinezen zelf op pad, en kan het op sommige populaire plekken extreem druk zijn.
 • Bij het terracottaleger van Xi’an kun het beste gewoon bij Pitt 1 te beginnen daarna 2 en 3. Wanneer je ter plekke wat souvenirs wilt kopen kun je dit het beste zo laat mogelijk doen (bv voor je pit 1 uitloopt); dan zijn ze het goedkoopst.
 • Op doorreis maar je wil wel een stopover in China maken? Wist je dat je dan in sommige gevallen geen visum hoeft aan te vragen. In het geval van steden als Shanghai, Hangzhou en Nanjing mag je er maximaal 6 dagen (144 uur) verblijven, als je kunt aantonen dat het om een stopover gaat. Bestemmingen als Hongkong en Taiwan vallen overigens ook onder die buitenlandse doorreisbestemmingen. In het geval van een stopover in Beijing, Changsha, Chengdu, Chongqing, Dalian, Guangzhou, Guilin, Harbin, Kunming, Shenyang, Tianjin, Wuhan, Xiamen en Xi’an mag je maximaal 3 dagen (72 uur) visumvrij verblijven.
 • In China zijn diverse – vooral buitenlandse – sites geblokkeerd. Ben je afhankelijk van internetcafés dan is het raadzaam om naast een Hotmail ook een Gmail (of Yahoo! etc) te hebben. Bekijk hier een lijst met verboden websites in China.
 • Kijk uit voor de zgn. ‘Tea House Scams’. Bij de grote toeristische attracties worden westerse reizigers nog wel eens aangesproken door opvallend goed Engels sprekende jongemannen of aantrekkelijke dames die het doel hebben je mee te krijgen naar een gezellig theehuis waar je dan een theeceremonie kunt meemaken. Aan het einde van de rit word je opgezadeld met een verschrikkelijk hoge rekening die soms tot vele honderden euro’s kan oplopen.
 • Iedere taxichauffeur heeft een identiteitsplaatje voor de bijrijderstoel, duidelijk in het zicht. Stap direct uit wanneer deze niet zichtbaar is; de kans is bijna gegarandeerd dat je te maken hebt met een taxichauffeur die met zijn meter gerommeld heeft. Dergelijke chauffeurs vind je voornamelijk bij vliegvelden en stations.
 • Bestel geen eten of drinken zonder dat je vooraf de prijs ervan weet. Wanneer je het besteld hebt zonder hier vooraf naar geïnformeerd te hebben, kan de prijs wel eens onevenredig hoog zijn.
 • Het is gebruikelijk om in China te onderhandelen over de prijs, vooral wanneer het om souvenirs bij de toeristische attracties gaat. Weet dat de marges van verkopers enorm zijn wanneer je de vraagprijs betaalt zonder te onderhandelen. Wanneer je een tegenbod van 10% van de vraagprijs doet, en de eindprijs uiteindelijk op zo’n 30% van de vraagprijs terechtkomt, heeft de verkoper nog steeds een leuke winst.
 • Toiletten in China zijn vaak niet vergelijkbaar met toiletten in Nederland. In veel gevallen is het niet meer dan een gat in de grond waarboven je moet hurken. Men gebruikt in China een slang met water, of een klein teiltje en geen Wc-papier. Dit dien je zelf mee te brengen (je kunt in China overal tissues of vochtige doekjes kopen). In luxe shopping malls, bij de vele toeristische attracties en in luxe westerse restaurants heb je meestal wel redelijke tot prima toiletten.
 • Bij de grote toeristische attracties in China heb je vaak souvenirwinkels waarbij vaste prijzen gelden. Het is daar niet de bedoeling om over prijzen te onderhandelen. Je kunt er in de meeste gevallen gerust vanuit gaan dat de prijs van de souvenirs elders vele malen goedkoper zijn. Zo kan het makkelijk factor 10 schelen met de prijzen van dezelfde producten in de minder toeristische gebieden.
 • Reizen per trein is zeer gebruikelijk in China. Door de lokale bevolking wordt over grote afstanden het meest per trein gereisd. Toeristen doen er verstandig aan om bij langdurige reizen een soft- of hardsleeper te nemen. Er zijn echter maar een aantal van deze sleepers beschikbaar in elke trein en op sommige drukke trajecten willen ze nog wel eens vol zitten. In dat geval doe je er verstandig aan om ver vooraf te reserveren. Wanneer je er pas op het laatste moment bij bent, kun je het beste ook altijd even de last-minute ticketprijzen van binnenlandse vluchten controleren; soms is dat even duur (maar wel sneller en meer comfortabel). Tussen soft- en hardsleepers zitten buiten de prijs niet zo heel veel verschil; het slaapt in beide gevallen vrij hard (hoewel de wagon met softsleepers vaak wel een beter toilet en wat meer ruimte heeft). Je boekt treintickets makkelijk online via China Highlights. Zij regelen alles en zorgen ervoor dat de treinkaartjes enkele dagen vooraf bij je hotel op je liggen te wachten (diverse keren gebruik van gemaakt; fantastische service).
 • Bij veel attracties heb je een handige kabelbaan wat een flinke klim bespaard. Zo heb je bijvoorbeeld bij de Grote Chinese Muur (bij diverse locaties) kabelbanen die je kunt gebruiken om snel naar boven te komen. Ook heb je vaak kabelbanen bij de Heilige Bergen. Een groot nadeel is dat er vaak enorm lange rijen bij de kabelbaan zijn. Veel – vooral Chinese – toeristen zijn liever lui dan moe en nemen de kabelbaan. Kijk niet vreemd op wanneer de wachttijd ruim 2 uur bedraagt.
 • Elke toerist is verplicht altijd een paspoort bij zich te dragen in China. Nu is dit niet altijd wenselijk, en je doet er verstandig aan je paspoort in de kluis van je hotel achter te laten (alleen wanneer het om een middenklasse tot luxe hotel gaat) en een papieren kopie van je paspoort mee te nemen.
 • Sinds kort kun je bij grote vertragingen terecht bij GreenClaim.nl; de bemiddelaar bij langdurige vertraging, annulering en overboeking. Normaal gesproken zou je misschien bij een vertraging niet direct actie ondernemen om je recht te halen. In Europa zijn echter richtlijnen van toepassing die reizigers beschermen tegen dit soort tegenvallers. Deze regelgeving dwingt luchtvaartmaatschappijen een betere service te bieden. Een deel van het geclaimde bedrag (dat kan oplopen tot vele honderden euro’s) gebruikt GreenClaim overigens voor het terugdringen van de CO2 uitstoot (door groene projecten).
 • Wanneer je besluit in China naar de bioscoop te gaan, dien je vooraf na te gaan of de film Engels gesproken is. Veel films worden nagesynchroniseerd in de Chinese taal, vergezeld van Engelse ondertiteling. Zorg dat je een screening kiest die juist in de Engelse taal wordt afgespeeld (met Chinese ondertiteling).
 • In de vele miljoenensteden in China heb je vaak enorm drukke en grote kruispunten, soms met wel 6 banen vol druk verkeer. Voordat je je leven riskeert door op dit soort plekken de weg over te steken kun je beter op zoek gaan naar het bord dat een ‘underpass’ aanduidt. Dit zijn speciale voetgangerstunnels (die iedereen gebruikt) waarmee je makkelijk naar de andere kant van de weg kunt lopen.
 • In sommige gebieden in China wordt zeer pittig eten gegeten. Het standaard pittige eten in de Sichuan regio bijvoorbeeld is in veel gevallen net zo pittig als het meest pittige eten in India of Thailand. Je kunt zelf aangeven hoe pittig je het wilt hebben: niet pittig (???; búyàolà), een beetje pittig (??; weilà) of erg pittig (??; laola).
 • Heb je een tablet met Android bij je, installeer dan vooraf Hanping Chinese Dictionary (Pro) via Google Play. Voor Apple producten heb je ook vertaal applicaties die je op reis kunnen helpen met het vertalen van Engels naar Chinees.

 
 
Prachtige rondreizen door China bij 333travelSchitterende China-reizen met TUIOnvergetelijke avonturen met ANWB Reizen

5 mooiste China-reizen

Bekijk het reisaanbod naar China

ANWB Reizenv.a. €2079 incl.

Chinees Jade

Langs de hoogtepunten van modern en ouderwets China met ANWB Reizen.

Lees meer

Djoserv.a. €2495 incl.

Rondreis China

Gevarieerde steden en hoogtepunten in 24 dagen met Djoser.

Lees meer

Koning Aapv.a. €2145 incl.

China Hoogtepunten

De mooiste hoogtepunten van China in twee weken met Koning Aap.

Lees meer

Shoestringv.a. €1799 incl.

Van Beijing naar Shanghai

Adembenemend mooie reis langs diverse hoogtepunten van China met Shoestring.

Lees meer

333travelv.a. €2890 incl.

China Highlights

In 16 dagen langs de mooiste hoogtepunten van het betoverende China met 333travel.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in China die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar China en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.