In tegenstelling tot wat veel mensen denken over China, is het geen vuil land. Vanzelfsprekend kom je in de grote miljoenensteden nog wel eens wat rommel tegen op straat, maar op het platteland is het er vaak best schoon. Chinese mensen hebben over het algemeen een goede persoonlijke hygiëne, hoewel er een paar dingen zijn die (sterk) verschillen van de westerse reizigers.

De meeste Chinezen geloven dat het uitstoten van lichamelijke gassen en vloeistoffen essentieel is voor een goede gezondheid en dat het niet verwijderen van het slijm uit de keel kan leiden tot aandoeningen van de luchtwegen. Om deze reden het is niet ongebruikelijk dat je getuige bent van vele gevallen van spugen in het openbaar, het snuiten van de neus zonder gebruik van een zakdoek (het verwijderen van slijm door tegen de ene neusvleugel te drukken en hard het open neusgat te snuiten), evenals hoesten en niezen zonder de mond en gezicht te bedekken. In het binnenland moet je zelfs niet vreemd opkijken wanneer men buiten op straat urineert. Hoewel deze praktijken sterk worden afgekeurd door de hoger opgeleide en middenklasse Chinezen, zijn ze zeker niet alleen beperkt tot arme, ongeschoolde boeren en arbeiders.

Olympische Schoonmaak

Ter voorbereiding op de Olympische Spelen van 2008 maakte de overheid in Beijing een gezamenlijke inspanning om zoveel mogelijk van dit gedrag te elimineren door middel van talloze mededelingen op de televisie en op billboards om burgers te waarschuwen niet in het openbaar te spugen (tuffen/rochelen). Helaas vond dit vooral plaats in Beijing zelf, waardoor de rest van China deze aanbevelingen rond de Olympische Spelen niet meekreeg.

Chinese toiletten

Met uitzondering van westerse voedselketens, hebben de meeste openbare toiletten in China geen warm water, zeep, een werkende handdroger (of papieren doekjes) of zelfs wc-papier. Buitenlanders worden geadviseerd zelf papieren doekjes of wc-papier mee te nemen, voor het geval dat ze gebruik moeten maken van een openbaar toilet in China. Het kan ook geen kwaad altijd om een flesje desinfecterende gel bij je te hebben. Het valt wel telkens weer op dat deze situatie elk jaar weer ietwat verbeterd. Vooral op de toeristische bestemmingen binnen China kom je steeds vaker goede wc’s met westerse voorzieningen tegen.

Restaurants

Restaurants in lokale gebieden bieden vaak zeer basic faciliteiten die meestal niet erg hygiënisch zijn. Denk eraan dat je als resultaat hiervan wellicht maagproblemen kunt krijgen (reizigersdiarree). Houd je boodschap als het even kan op tot je weer in je hotel bent. Vermijd het eten van plaatselijk voedsel de eerste paar dagen na aankomst in China. Wanneer je lichaam gewend is geraakt aan de plaatselijke gerechten, kun je er veel beter tegen.

Was je handen

Het is een uitstekend idee om er een gewoonte van te maken je handen grondig te wassen wanneer je terug bent in je hotel, vooral als je geld hebt vastgehouden of met het openbaar vervoer hebt gereisd. Bankbiljetten zijn de ideale broedplaats voor bacteriën, dit geldt vooral bij oudere biljetten die versleten en gescheurd zijn. Omgaan met geld is hetzelfde als iedereen de hand schudden die ooit het biljet heeft aangeraakt. Zorg dat je altijd een flesje desinfecterende gel bij je hebt, of vochtige doekjes waarmee je makkelijk en snel je handen kunt reinigen.

Mondkapjes en andere gebruiken

Tijdens je reis zul je wellicht veel Chinese mensen zien die een masker om hun mond dragen, dit is niet omdat je er zo ziek kunt worden, maar meer om er voor te zorgen dat ze zichzelf beschermen tegen ziektekiemen van buitenaf. Het valt vooral op in de grote steden, en meestal bij mensenmassa’s (zoals de metro of binnen shopping malls in het centrum).

Chinese mensen doen verder hun schoenen uit wanneer ze hun appartement binnenkomen en dat is een gewoonte die je misschien ook wilt overnemen. Het houdt de vloeren schoon, waardoor de hoeveelheid bacteriën minimaliseert in de ruimte.

 
 
Prachtige rondreizen door China bij 333travelSchitterende China-reizen met TUIOnvergetelijke avonturen met ANWB Reizen

5 mooiste China-reizen

Bekijk het reisaanbod naar China

ANWB Reizenv.a. €2079 incl.

Chinees Jade

Langs de hoogtepunten van modern en ouderwets China met ANWB Reizen.

Lees meer

Djoserv.a. €2495 incl.

Rondreis China

Gevarieerde steden en hoogtepunten in 24 dagen met Djoser.

Lees meer

Koning Aapv.a. €2145 incl.

China Hoogtepunten

De mooiste hoogtepunten van China in twee weken met Koning Aap.

Lees meer

Shoestringv.a. €1799 incl.

Van Beijing naar Shanghai

Adembenemend mooie reis langs diverse hoogtepunten van China met Shoestring.

Lees meer

333travelv.a. €2890 incl.

China Highlights

In 16 dagen langs de mooiste hoogtepunten van het betoverende China met 333travel.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in China die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar China en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.