China is een fantastisch land om al backpackend te verkennen. Reizen door China is namelijk gemakkelijk en goedkoop. Rugzaktoeristen kunnen op diverse manieren door het land reizen. Grote afstanden leg je meestal af met het vliegtuig of met de trein. Vooral de nachttrein is erg populair, want je legt in een nacht enorme afstanden af, en je bespaart die nacht tevens een hotelovernachting. Op de korte afstanden kun je in veel gevallen ook de trein nemen. Goedkoper is het vervoer per bus, wat voor rugzaktoeristen natuurlijk de meest avontuurlijke manier van reizen is.

Basic is vaak echt basic

China heeft ontelbaar veel hoogtepunten. Al deze hoogtepunten zijn goed en vooral betaalbaar bereikbaar. Bij de grote attracties heb je altijd een ruime keuze uit budget accommodatie. Nu is basic accommodatie in China in veel gevallen wel erg basic. De gemiddelde rugzaktoerist betaalt waarschijnlijk liever iets meer voor ‘westers basic’, wat alweer vrij luxe is voor Chinese begrippen.

Hoge kwaliteit guesthouses

Je hebt in China enorm veel guesthouses van hoge kwaliteit, waar je makkelijk voor zo’n €15/€20 per nacht verblijft. Vaak bieden deze guesthouses diverse extra diensten; zoals Wi-Fi, het regelen van tours, trein- en bustickets en ook kun je er je kleding laten wassen. De meeste goed beoordeelde guesthouses zijn erg actief op het internet. Zo hebben ze vaak een duidelijke website, een facebook pagina en tevens worden ze beoordeeld op Tripadvisor.

Tripadvisor

Tripadvisor is voor veel backpackers een manier om een indruk van bepaalde accommodatie te krijgen. Let er echter wel altijd op dat je door de persoonlijke meningen heen leest. Niet altijd zijn de reviews gegrond, en ook komt het voor dat sommige guesthouses een aantal nepreviews hebben gekregen. Het is ons opgevallen dat guesthouses die door westerlingen gerund worden vaak net wat beter zijn, hoewel je ook diverse fantastische lokale guesthouses hebt in China.

Ervaar het authentieke China

Het grote voordeel van backpacken in China is dat je vaker van de gebaande paden af gaat, en daardoor het echte en authentieke China beter kunt ervaren. Niet alleen verblijf je vaak in de minder toeristische gebieden, je gaat ook beter op in de lokale bevolking en de lokale gebruiken. Zo kun je in de afgelegen gebieden niet anders dan eten wat de pot schaft; handig om direct het lokale eten te leren kennen.

Backpacken en visumeisen

Een veel gehoord probleem rond backpacken in China zijn de visumeisen. Dit hoeft echter geen probleem te zijn. Je dient bij de visumaanvraag in Nederland een reisplan te overleggen, inclusief een dag-tot-dag programma. Het is belangrijk om de retourvlucht, de overnachtingen, binnenlandse vluchten en treinreizen vooraf vast te leggen. Het reisplan moet duidelijk maken wat je allemaal van plan bent in China. Je kunt bij veel hotelsites overigens kosteloos annuleren, mocht je persé je vrijheid tijdens de reis willen behouden, maar dit doe je pas nadat het visum is goedgekeurd. Bij de aanvraag wordt steekproefsgewijs op waarheid getoetst.

Tips backpacken in China

  • China heeft 4 jaargetijden. Daarbij is het een enorm groot land. Wanneer je gaat backpacken, mag je maar 30 dagen in het land verblijven. Het is aan te raden om een bepaald deel van China te verkennen, en hierbij ervoor te zorgen dat je binnen hetzelfde klimaat reist, zodat je niet de meest uiteenlopende kledingstukken hoeft mee te zeulen. Wanneer je met overtollige kleding reist, kun je dit eventueel over de post naar jezelf versturen.
  • Ga je de binnenlanden in, neem dan een GPS mee. Een smartphone GPS kan op zich ook prima, maar neem dan een draagbare oplader mee, zodat je altijd je elektronica onderweg kunt opladen.
  • Neem altijd oordoppen mee, vooral als je een lichte slaper bent. Neem ook je eigen muziek mee, want het is erg prettig om je zo nu en dan even helemaal af te kunnen sluiten (vooral in bv treinen of bussen).
  • Vergeet ook niet altijd een rol wc-papier bij je te hebben (of vochtige doekjes), vooral wanneer je in de wat meer afgelegen gebieden verblijft.
  • Vermijd de opdringerige verkopers bij treinstations, busstations of luchthavens. Ze bieden vaak tours en hotels aan voor zeer schappelijke prijzen, maar meestal zit er een addertje onder het gras.
  • Treintickets zijn meestal pas vanaf een week voor vertrek beschikbaar. Je kunt vaak makkelijk tickets via je guesthouse regelen, meestal tegen een kleine bijbetaling (en vervolgens kun je ze bij de lobby afhalen).
  • Backpackers kunnen China op een erg leuke en vooral unieke manier verkennen. Er zijn wat reisbureaus die speciale backpackersreizen aanbieden. Enerzijds reis je als backpacker, aan de andere kant zijn diverse essentiële onderdelen wel geregeld. Het is basic reizen zonder al het geregel. Voorbeelden zijn The Dragon Trip en Dragon Experience.

 
 
Stel je eigen China-reis samenMooie, unieke Cambodja-reizen met PANGEA TravelOnvergetelijke avonturen bij VNC Asia Travel

5 mooiste China-reizen

Bekijk het reisaanbod naar China

v.a. €2079 incl.

Chinees Jade

Langs de hoogtepunten van modern en ouderwets China met ANWB.

Lees meer

v.a. €2230 incl.

Compleet China

Een prachtige eerste kennismaking met China in 20 dagen met De Jong Intra.

Lees meer

v.a. €1895 incl.

China Hoogtepunten

De mooiste hoogtepunten van China in twee weken met Koning Aap.

Lees meer

v.a. €1399 incl.

Groepsreis China

Adembenemend mooie reis langs diverse hoogtepunten van China met Shoestring.

Lees meer

v.a. €2019 incl.

China Compleet

In 22 dagen lang reis je door het betoverende China met TUI.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een mooie reis naar China kunt boeken. Populair zijn ANWB Vakantie, De Jong Intra, VNC Asia Travel, 333Travel, PANGEA Travel en Local Hero Travel. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Riksja China biedt een aantal handige bouwstenen. Boek je vliegtickets bij Vliegtickets, de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij Baolau en boek de tours bij GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar China.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in China die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar China en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.