Vanaf Nederland is de meest gebruikelijke manier om naar China te reizen het vliegtuig of de trein. De meeste reizigers vliegen op één van de grote steden in China, dit kan rechtstreeks met KLM, China Southern, China Eastern en met Xiamen Airlines. Afhankelijk van je eindbestemming stap je bij een van de grote internationale luchthavens over op een binnenlandse vlucht.

De trein is een populair alternatief, want veel reizigers hebben de treinreis van hun dromen – de Trans Mongolië Express – hoog op hun verlanglijstje staan. Je vertrekt vanaf Moskou (of Utrecht C.S.) en reist in meerdere dagen richting Beijing. Op de terugweg pak je dan bijvoorbeeld het vliegtuig.

Met het vliegtuig naar China

De meest gebruikelijke manier om naar China te reizen is per vliegtuig. Er vertrekken dagelijks vluchten vanaf Schiphol Amsterdam naar diverse bestemmingen binnen China. De meest gebruikelijke vliegroute is van Amsterdam naar Beijing. In veel gevallen eindigt je reis dan ook weer in Beijing voor het vliegtuig terug. Je kunt echter ook gemakkelijk vanaf een andere bestemming dan Beijing terug naar Nederland vliegen. Begin bijvoorbeeld je reis in Beijing en eindig je reis in Hongkong of Shanghai.

Reis je langer dan 30 dagen, dan is het misschien een idee om ook nog wat andere landen binnen Azië en Zuidoost-Azië te bezoeken. Vanaf China vertrekken dagelijks diverse vluchten naar de omringende landen als Vietnam, Laos, Cambodja, Thailand, Maleisië, Singapore en zelfs Zuid-Korea en Japan.

Vind gemakkelijk goedkope tickets naar China bij KLM.

Per trein naar China

Normaal gesproken reis je per vliegtuig naar China. Een erg avontuurlijk alternatief is een reis per trein vanuit Nederland, via Rusland naar Beijing. De Trans Siberië Express en Trans Mongolië Express zijn twee treinen die via verschillende routes van Moskou naar Beijing reizen. De absolute Nederlandse expert op het gebied van de reis per trein naar China is Tiara Tours. Wij hebben destijds onze treinreis naar Beijing (inclusief ons complete verblijf in China) ook via hen laten organiseren.

Een goedkoper alternatief is het populaire China Highlights, de grootste reisorganisatie van China. Via hen boek je een enkele reis tussen Moskou en Beijing vanaf $933 in een Superior Soft Sleeper (of als je spartaans wilt reizen een hard sleeper voor een fractie van de prijs). Bekijk hier de actuele prijzen of boek direct bij China Highlights.

De reis per trein duurt ongeveer 5/6 dagen, afhankelijk van of je met de trein of met het vliegtuig tussen Nederland en Moskou reist.

Doorreizen vanaf Beijing

Nadat je in Beijing (of een andere grote stad in China) bent aangekomen, kun je overwegen om met de trein door te reizen. Treintickets zijn doorgaans vanaf 20 dagen voor vertrek beschikbaar en de aankoop kun je tegen een extra betaling uitbesteden. China Highlights is de grootste lokale reisorganisatie van China. Hier kun je makkelijk online treintickets bestellen, die in China zelf bij je hotel worden afgeleverd.

Vanaf Nepal via Tibet naar China

Veel avontuurlijke reizigers dromen ervan om Nepal en Tibet te bezoeken. Nu is het in theorie mogelijk om van Nepal naar Tibet te reizen. Het grote probleem is echter dat de Chinese overheid liever geen toeristen in Tibet wil hebben. Wanneer je dus in Nederland je reisplan inlevert voor de aanvraag van je reguliere visum dien je het verblijf in Tibet hier dus buiten te houden (bij het boeken van een complete rondreis inclusief Tibet wordt alles verder door het reisbureau geregeld). Als je in Nepal bent kun je hier vandaan naar Tibet reizen. Het grote nadeel is echter dat je maar een visum met geldigheid van 14 dagen krijgt wanneer je China binnen komt. Andersom (van China via Tibet naar Nepal) is het prima mogelijk, maar regel dan je trip naar Tibet ter plekke in China, bijvoorbeeld in Kunming of Chengdu.

Visum

Wanneer je naar China reist dien je over een geldig visum te beschikken. Dit visum kan alleen voorafgaand aan je reis naar China worden aangevraagd. Wanneer je een reis via een Nederlands reisbureau boekt, helpen zij je meestal met de visumaanvraag. Het visum is normaal gesproken 30 dagen geldig, wat ook meteen de maximale duur van je reis naar China inhoudt. Alleen in uitzonderingen kun je een visum met langere geldigheid aanvragen. Vanaf de datum van verstrekken van het visum heb je 3 maanden om naar China te reizen. Lees meer over de visumprocedure van China.

Hoewel het niet aangeraden wordt kun je ook in het buitenland een visum voor China aanvragen. Dit kost echter vaak veel tijd en is veel minder praktisch dan wanneer je het vooraf in Nederland regelt. Ga in het land waar je op dat moment verblijft naar de Nederlandse ambassade om het visum aan te vragen. Houd er wel rekening met het een flink aantal dagen duurt eer je over het visum beschikt (en verder gelden dezelfde strikte regels m.b.t. visum).

 
 
Prachtige rondreizen door China bij 333travelSchitterende China-reizen met TUIOnvergetelijke avonturen met ANWB Reizen

5 mooiste China-reizen

Bekijk het reisaanbod naar China

ANWB Reizenv.a. €2079 incl.

Chinees Jade

Langs de hoogtepunten van modern en ouderwets China met ANWB Reizen.

Lees meer

Djoserv.a. €2495 incl.

Rondreis China

Gevarieerde steden en hoogtepunten in 24 dagen met Djoser.

Lees meer

Koning Aapv.a. €2145 incl.

China Hoogtepunten

De mooiste hoogtepunten van China in twee weken met Koning Aap.

Lees meer

Shoestringv.a. €1799 incl.

Van Beijing naar Shanghai

Adembenemend mooie reis langs diverse hoogtepunten van China met Shoestring.

Lees meer

333travelv.a. €2890 incl.

China Highlights

In 16 dagen langs de mooiste hoogtepunten van het betoverende China met 333travel.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in China die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar China en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.