Chinees eten van ‘De Chinees’ is bij veel Nederlanders wel bekend, maar je zult verrast zijn door het enorme aanbod en de verscheidenheid aan ingrediënten als je in Chinese restaurants in China zelf hebt gegeten. Chinees eten heeft talloze heerlijke en fantastische gerechten. En de verschillende gebieden hebben elk hun eigen, kenmerkende keukens, waar smaken als zoet, zout, bitter, gekruid, pittig, zeer pittig of zuur centraal staan.

China kan worden opgedeeld in verschillende regio’s met verschillende kookstijlen. De gebruikte ingrediënten zijn gebaseerd op de natuurlijke producten en landbouwproducten die kenmerkend zijn van elke regio. De belangrijkste kenmerken van de regionale keukens van China kunnen als volgt worden beschreven: Noord-China heeft vooral gerechten met zoute smaken, eenvoudig van aard, weinig groenten en vaak met noodles en dumplings (beiden op tarwe gebaseerd) als hoofdvoedsel. West-Chinees eten is vaak stevig van aard en tevens halal. Kleine maaltijden vullen vaak enorm. In Oost-China eet men vooral zoete en lichte gerechten. In Centraal-China staan pittige gerechten met veel smaakmakers centraal en in het zuiden van het land (waar de diverse minderheden leven) is het eten vaak zuur en vrij pittig.

Noodles

China gaat als beschaving al vele eeuwen mee en besteedt veel aandacht aan de gevestigde etiquette. Na vele duizenden jaren heeft China zijn eigen unieke eetcultuur en daarbij behorende etiquettes ontwikkeld, die zo nu en dan nogal vreemd (of ronduit bizar) kunnen overkomen op reizigers die het land bezoeken.

Streetfood

De Chinese keuken is over de hele wereld beroemd. Chinees eten heeft zijn eigen culinaire stijl. De nadruk ligt op verse, seizoensgebonden ingrediënten, bereid met een minimum aan gedoe en vaak toch mooi uitgebalanceerd quakleur, textuur en presentatie. Sommige, heerlijke gerechten maak je al met maar een paar ingrediënten en voor andere gerechten sta je een halve dag in de keuken.

Op Tripadvisor vind je gemakkelijk goed beoordeelde restaurants. Zoek eerst op de bestemming en dan naar ‘Restaurants’ (bv Beijing -> Restaurants). In het menu aan de linkerzijde kun je dan diverse zoekcriteria toepassen zoals ‘Diner of Lunch’ of bv $$$ (= duur) of $ (= spotgoedkoop) en meer.

Soorten restaurants

In China zien high-end restaurants er vaak zeer luxe en sierlijk (protserig) uit. De decoratie is vaak antiek met traditionele Chinese kenmerken. Restaurants in buitenlandse stijl zijn doorgaans verfijnd en zeer modern. Het eten is er vaak verschrikkelijk duur, je betaalt vooral voor de status. Middenklasse restaurants zijn te vinden in alle steden en grote dorpen en zijn erg populair onder de lokale Chinezen. Meestal moet je het restaurant bellen om een ​​reservering te maken, vooral ’s avonds kan het aanzienlijk drukker zijn dan overdag. Kleine straatrestaurants zijn gezellig druk en goedkoop. Je kunt dergelijke restaurants bijna overal tegenkomen en ze zijn makkelijk herkenbaar. Het zijn vaak krappe, kleinschalige eetcafe’s met een relatief klein aantal tafeltjes.

In China zie je verder veel snackkraampjes langs de straat. Het eten wordt meestal geserveerd vanaf een driewieler of een tafel (met verwarmingsapparatuur) met een grote paraplu erboven. De kraampjes zijn erg populair vanwege de lekkere ontbijt- of avondhapjes.

Ontbijt

De meeste hotels bieden ’s morgens tussen 7.00 en 9.30 uur het ontbijt aan. Voor het ontbijt in China zijn er verschillende stijlen in verschillende steden. Het meest voorkomende ontbijt is sojamelk, gefrituurde deegsticks, pap, gestoomde gevulde broodjes (wij kennen deze als bapao) of noedels. Internationale hotelketens hebben meestal een uitgebreid westers ontbijt, met alles dat je maar kunt wensen. Hoe luxer het hotel des te uitgebreider de keuze. Chinese hotelketens hebben vaak een simpele versie van het westerse ontbijt, met daarnaast een uitgebreid Chinees ontbijtbuffet. Heb je geen ontbijt bij je overnachting geboekt, dan kun je het beste op zoek gaan naar eettentjes in de omgeving. Vaak heb je in een winkelcentrum diverse eetgelegenheden die al ’s ochtends vroeg open zijn. Ook zijn er altijd wel wat lokale eettentjes waar je al vanaf 5.00 in de ochtend terecht kunt. De meeste Chinezen haasten zich met hun ontbijt en sommigen hebben zelfs geen tijd om te gaan zitten, maar nemen take-out en eten hun ontbijt in de bus of op weg naar de bus.

Lunch

De lunch is meestal rond het middaguur, wanneer Chinezen een korte lunchpauze nemen. De lunch is voor de meeste Chinezen vrij gehaast, maar na de lunch doen ze gewoonlijk een dutje of relaxen ze wat in het park. In toeristische gebieden gelden er vaak vrij ruime lunchtijden (bv 11.00-15.00), waardoor het bij de attracties vaak minder druk is omdat de meeste reisgroepen dan naar de restaurants gaan. Het menu is meestal eenvoudig: noedels of rijst, plus wat vlees en groenten; vaak niet meer dan drie gerechten. In grote steden heb je vaak een keur aan internationaal georienteerde lunchtenten, met bekende westerse lunchgerechten zoals de BLT, pannekoeken of een belegd broodje.

Avondeten

Populaire restaurants hebben hun drukste tijd vaak vanaf 19.00 uur tot ongeveer 21.00. De meeste restaurants sluiten rond 22.00 uur, maar in de grote steden kan dat ook net zo goed om 1.00 zijn. Langs de straat bieden kleine kraampjes tot laat in de nacht snacks zoals noedels, dumplings of gegrilde snacks. Het avondeten is voor veel Chinezen de belangrijkste maaltijd geworden. De gerechten bevatten meestal soep, een verscheidenheid aan vlees, groenten en rijst. Omdat het diner een maaltijd is om van te genieten met de familie, is het eten doorgaans erg hartig. De meeste Chinezen gaan na school of werk naar huis, maar sommigen gaan naar restaurants voor een diner met vrienden. Als je naar lokale restaurants gaat, zul je merken dat mensen vaak met meerdere vrienden of families een restaurant bezoeken. Uit eten is in China vooral een groepsaangelegenheid.

Vreemde Chinese gerechten

De betere restaurants vind je vaak binnen goed beoordeelde, internationale hotelketens. Vaak zijn dit de bekende westerse hotelketens die iedereen wel kent. Elk hotel heeft doorgaans één of meerdere restaurants, vaak heeft elk restaurant een andere doelgroep (bv chique, casual, lunch, westers). Binnen Tripadvisor scoren deze restaurants vaak hoog en het eten is er vaak van zeer hoge kwaliteit. Het zal dan ook niet verbazen dat bijna alle exclusieve 5 sterren hotels in bijvoorbeeld Hongkong een Michelin ster hebben.

Vreemde Chinese gerechten

Etiquette

De meeste tafelmanieren in China zijn vergelijkbaar met die in het westen. Laat je niet misleiden door wat soms in een lokaal restaurant op straat ziet. Chinese manieren bestaan ​​niet uit het slurpen van voedsel of uit het zo snel mogelijk klaar zijn met het eten. Er zijn verder diverse ongeschreven regels. Het is bijvoorbeeld niet gebruikelijk om in één keer te veel voedsel tegelijk op je bord te scheppen. Steek geen eetstokjes verticaal in je eten wanneer je ze niet gebruikt, vooral niet in rijst, omdat dit Chinese mensen doet denken aan begrafenissen. Bij begrafenissen worden wierookstokjes in een pot met rijst gestoken die op het voorouderaltaar wordt gelegd. Zwaai je eetstokjes niet te veel in de lucht en speel er niet mee. Spies nooit je voedsel met je eetstokjes.

Supermarkt

 
 
Prachtige rondreizen door China bij 333travelSchitterende China-reizen met TUIOnvergetelijke avonturen met ANWB Reizen

5 mooiste China-reizen

Bekijk het reisaanbod naar China

ANWB Reizenv.a. €2079 incl.

Chinees Jade

Langs de hoogtepunten van modern en ouderwets China met ANWB Reizen.

Lees meer

Djoserv.a. €2495 incl.

Rondreis China

Gevarieerde steden en hoogtepunten in 24 dagen met Djoser.

Lees meer

Koning Aapv.a. €2145 incl.

China Hoogtepunten

De mooiste hoogtepunten van China in twee weken met Koning Aap.

Lees meer

Shoestringv.a. €1799 incl.

Van Beijing naar Shanghai

Adembenemend mooie reis langs diverse hoogtepunten van China met Shoestring.

Lees meer

333travelv.a. €2890 incl.

China Highlights

In 16 dagen langs de mooiste hoogtepunten van het betoverende China met 333travel.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in China die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar China en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.