China is zo’n enorm groot land, dat er geen sprake is van één klimaat. Het land valt uiteen in diverse regio’s met elk hun eigen klimatologische kenmerken. Het grootste gedeelte van het land heeft te maken met gematigd weer; waarbij 4 duidelijke seizoen centraal staan.

Klimaat in het noorden van China

In het minder toeristische noordoosten van China duren de winters lang en de zomers kort. Hier heb je in de wintermaanden te maken met temperaturen van onder de min-20. In het uiterste noordoosten ligt de stad Mohe, waar het ’s winters wel min-50 kan zijn.

Klimaat in het midden van China

In het midden van China – met onder andere Beijing, Xi’an, Datong en als grote attractie de Chinese Muur – is het klimaat al veel meer gematigd, met prettige zomers en winters waarbij de temperatuur rond het vriespunt ligt. Natuurlijk vormen de hooglanden en bergketens een uitzondering, daar is het vaak veel vochtiger en ook frisser vanwege de hoogte. Sommige hoger gelegen attracties zijn in de wintermaanden niet toegankelijk vanwege het slechte weer.

Klimaat rond Beijing

Het klimaat van de directe omgeving van Beijing heeft enige gelijkenissen met het Nederlandse klimaat. Uniek voor het gebied rond Beijing, Xi’an en Zhengzhou zijn de zandstormen die zo nu en dan ’s winters en in het voorjaar voor veel overlast zorgen.

Klimaat in het zuiden van China

Het zuiden van China heeft te maken met een subtropisch klimaat. Er valt veel regen in de regio en ’s zomers is het er warm, waardoor zonnebrand geen overbodige luxe is. Wanneer je niet van de hitte houdt, kun je deze regio het beste in het voorjaar of het najaar bezoeken. De attracties binnen de hoger gelegen gebieden in deze regio zijn tijdens het regenseizoen vaak gesloten of verminderd toegankelijk. Bekende plekken zijn Guilin, Yangshuo en de stad Guangzhou.

Het zuiden van China (de kustlijn) heeft een tropisch klimaat. Hieronder vallen populaire bestemmingen als Hongkong en Macau. Hier kan het in de zomer zeer warm zijn met temperaturen die makkelijk boven de 30 graden uitkomen. Het meest zuidelijk gelegen eiland van China, Hainan eiland, heeft jaarlijks te maken met een moessonperiode en een tyfoonseizoen. Hainan komt bijna jaarlijks in het nieuws vanwege overstromingen, noodweer, aardverschuivingen en divers ander natuurgeweld.

Klimaat in het oosten van China

Ga je meer richting het oosten van China, dan kom je terecht tussen de uitlopers van het Himalaya gebergte. Deze hooglanden hebben te maken met soms zeer koude wintermaanden en redelijk frisse zomers. Wanneer je sommige gebieden in deze regio wilt bezoeken dien je vooraf goed na te gaan wat de beste reisperiode is.

 
 
Prachtige rondreizen door China bij 333travelSchitterende China-reizen met TUIOnvergetelijke avonturen met ANWB Reizen

5 mooiste China-reizen

Bekijk het reisaanbod naar China

ANWB Reizenv.a. €2079 incl.

Chinees Jade

Langs de hoogtepunten van modern en ouderwets China met ANWB Reizen.

Lees meer

Djoserv.a. €2495 incl.

Rondreis China

Gevarieerde steden en hoogtepunten in 24 dagen met Djoser.

Lees meer

Koning Aapv.a. €2145 incl.

China Hoogtepunten

De mooiste hoogtepunten van China in twee weken met Koning Aap.

Lees meer

Shoestringv.a. €1799 incl.

Van Beijing naar Shanghai

Adembenemend mooie reis langs diverse hoogtepunten van China met Shoestring.

Lees meer

333travelv.a. €2890 incl.

China Highlights

In 16 dagen langs de mooiste hoogtepunten van het betoverende China met 333travel.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in China die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar China en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.