China is een enorm uitgestrekt land. Bij grote afstanden valt reizen per auto of per bus al snel af. Trajecten van enkele duizenden kilometers zijn niet ongebruikelijk in het land en in veel gevallen neem je hiervoor de trein of het vliegtuig. Vervoer in China is meestal niet duur, tenzij je kiest voor een privé chauffeur met huurauto. Hieronder volgen de meest voorkomende vervoersmogelijkheden in China.

Vliegtuig

Wanneer je in Nederland een reis naar China hebt geboekt, regelt het reisbureau altijd de binnenlandse vluchten (of treinreizen). Het is erg makkelijk en veilig om in China te vliegen. Het is ook makkelijk om zelf online vliegtickets te bestellen. Er zijn diverse goede luchtvaartmaatschappijen waar je over het algemeen voor lage prijzen tussen de vele bestemmingen kunt vliegen. Ondanks dat China een enorm groot land is, duurt bijna elke binnenlandse vlucht niet langer dan 3 a 4 uur.

Lees alles over binnenlandse vluchten in China.

Trein

De meest populaire vorm van vervoer in China is het reizen per trein. Het is namelijk een erg goedkope en comfortabele manier om van bestemming naar bestemming te reizen. Veel locals kunnen zich de prijzen van vliegtickets net niet veroorloven en dan blijft de trein over. Goedkope klassen zijn vaak het eerst uitverkocht. Duurdere klassen gaan soms ook snel, omdat hier minder stoelen (seats of sleepers) beschikbaar zijn. Het grote voordeel van reizen per trein is dat je in het geval van de nachttrein een overnachting bespaard. Daarbij hoef je in dat geval ook niet overdag te reizen, zodat je het optimale uit je vakantiedagen in China haalt.

Lees alles over treinreizen in China.

Bus

De langeafstandsbus is een goedkope manier om door China te reizen. Het is ook meteen één van de minst comfortabele manieren om door het land te reizen. Ook is het minder veilig dan de trein of het vliegtuig. In veel gevallen kom je er echter niet onderuit, zeker niet als je een beetje avontuurlijk bent ingesteld. Als je de uithoeken en minder populaire gebieden van China wilt verkennen, val je vaak op de bus terug. Omdat locals zelf veel gebruik maken van de bus, komen bussen bijna overal (dus ook bij de minst toegankelijke bestemmingen).

In grote en minder grote steden heb je altijd wel één of meerdere busstations. Vaak correspondeert de locatie van het busstation met de regio die ze aandoen. Zo gaan bussen vanaf het busstation in het noorden van Beijing naar steden en dorpen die ten noorden van de stad liggen.

Bussen bevatten vaak geen Engelstalige informatieborden. Ook de chauffeur spreekt over het algemeen geen woord Engels. Zorg dat je vooraf goed hebt uitgezocht welke bus je moet hebben en neem voldoende klein geld mee. Ga ook na waar je precies uit moet stappen. Schrijf dit voor de zekerheid op, nog beter is het om dit in het Chinees op te laten schrijven (bv bij je hotel of guesthouse).

Bussen variëren van modern tot sterk verouderd, vaak afhankelijk van het gebied waar je de bus neemt. Niet altijd is er airconditioning in de bus, wat vooral in het zuiden van het land onprettig kan zijn. Wanneer je in niet-toeristische gebieden in het binnenland van de bus gebruik maakt zal het een zeer avontuurlijke reis worden. Bussen zijn vaak oud, vol beladen met passagiers en wegen verkeren vaak in zeer slechte staat.

Stadsbussen

In de grote steden heb je altijd een uitgebreid netwerk met stadsbussen. Deze stadsbussen doen elke bestemming binnen de stad aan. In sommige steden heb je ook speciale toeristenbussen, om het reizen per openbaar vervoer te promoten. Ook hier geldt weer dat de chauffeur nauwelijks Engels spreekt en je zult zelf moeten uitzoeken of je de juiste bus hebt (en wanneer je eruit moet). In diverse grote steden kun je een speciale buskaart kopen. Dit is echter alleen verstandig wanneer je van plan bent om veel met de bus te reizen.

Boot & Cruise

De boot is geen standaard manier om door China te reizen. Wel heb je diverse grote rivieren waarover boottochten worden aangeboden. Vaak is dit een leuke manier om tussen twee bestemmingen te reizen. Je kunt meestal hetzelfde traject ook wel per vliegtuig of trein afleggen, maar de boot zorgt voor leuke afwisseling.

De Yangtze Cruise is een goed voorbeeld. Je vertrekt in Chongqing en een aantal dagen later kom je aan in Yichang, Wuhan of zelfs Shanghai. Ook gaan er boten over de Li rivier tussen Guilin en Yanghsuo. Verder kun je nog met de boot van Hongkong naar Macau.
Het is ook mogelijk om een cruise langs heel China te maken. Er zijn diverse grote rederijen actief en hoogtepunten van zo’n cruise zijn een bezoek aan Hainan, Hongkong, Taiwan en Shanghai. Vaak gaat zo’n cruise veel verder dan alleen China, je kunt op deze manier makkelijk vele locaties in Azië en Zuidoost-Azië bezoeken. In Nederland kun je hiervoor makkelijk terecht bij CruiseTravel.

Huurauto

In China is het niet mogelijk zelf een auto te huren (hoewel het wel mogelijk was in Beijing ten tijde van de Olympische Spelen, maar wel op vertoon van je Chinese rijbewijs!). Je moet je verder afvragen of China nu het meest geschikte land is om zelf per huurauto te verkennen. Niet alleen zul je als toerist enorm moeten wennen aan het verkeer, je bent ook nog eens in een volstrekt onbekend land aan het rondrijden. Afstanden tussen twee grote steden in China bedragen vaak meer dan 1000 kilometer; waardoor je dit soort trajecten veel beter met het vliegtuig of de trein kunt afleggen.

Via het verhuurbedrijf maar ook via het hotel is het ook mogelijk om een auto met chauffeur te huren. De kosten liggen vaak rond de €80/€100 per dag. Hoewel je in dat geval vooraf wel een duidelijk activiteitenplan bij de verhuurder of het hotel kunt afstemmen, is het veel goedkoper om een taxi voor een hele dag te huren (dit kost meestal zo’n €40 tot €60 per dag).

Taxi

Je hebt in China in alle grote steden taxi’s rijden. In veel gevallen rijden taxichauffeurs op de meter. Ook komt het soms voor dat er vaste prijzen worden gerekend voor bepaalde ritjes (bv in het centrum van een stad). In veel gevallen kun je de taxi ook gebruiken om vanaf een stad (of luchthaven, treinstation bij een stad) naar een bepaalde locatie (bijvoorbeeld een populaire attractie) te reizen. Dit soort ritjes zijn vaak wel vrij duur vergeleken de bus. Het is wel een stuk praktischer, want je hoeft niet te wachten of over te stappen. Omdat de chauffeur vaak nog wel terug moet kan het zijn dat ze dit soort tochten alleen voor een vaste prijs doen.

Taxichauffeurs praten meestal geen of zeer gebrekkig Engels. In dat geval is het verstandig om een visitekaartje van je hotel bij je te hebben (zodat je tenminste altijd terug naar je hotel kunt), om een uitdraai met wat Chinese woorden en zinnen te hebben, of om zo’n moderne smartphone applicatie te hebben (werkt erg prettig).

Reis alleen maar met officiële taxi’s en reis altijd op de meter. Als er niet op de meter gereden wordt, dien je vooraf duidelijk een prijs af te spreken. Vraag bij het rijden op de meter achteraf om een bon. Kijk niet vreemd op wanneer de prijs op de meter iets afwijkt van de eindprijs die de chauffeur noemt, soms komen er nog wat kleine opslagen bij.

Soms is het erg moeilijk om een taxi te vinden. Dit geldt vooral tijdens de spits, wanneer het regent en wanneer de shopping malls sluiten. Houdt rekening met de typische Chinese hoffelijkheid; waarbij er soms niet geschroomd wordt je omver te duren om voor je de taxi in te stappen terwijl jij nog aan de chauffeur uitlegt waar je naartoe wilt.

Fiets

Vooral in het zuiden van China is fietsen een erg populaire manier om te reizen. Je kunt op veel plekken een fiets huren en er zijn ook diverse reisbureaus in China die fietsvakanties aanbieden. Een van de mooiste plekken in China om per fiets te verkennen is de omgeving van Yangshuo (bij Guilin, waar je tevens het prachtige karstgebergte hebt).

Ook de hoofdstad Beijing is geweldig om per fiets te verkennen. De stad is erg plat, en in het centrum heb je langs alle wegen speciale fietsbanen. Kom je in het juiste seizoen in Beijing, dan is het weer ook nog eens prima voor een toffe fietstocht.

Metro

In de grote steden heb je vaak een uitgebreid metronetwerk. Steden als Beijing, Shanghai, Hongkong, Xi’an, Guangzhou, Chongqing (monorail) en Wuhan hebben allemaal een goed metronetwerk. In diverse andere steden wordt er hard gewerkt om een metronetwerk te bouwen. Reizen met de metro is superhandig in deze steden, je reist voor lage bedragen de hele stad rond. Je kunt in veel gevallen een prepaid metrokaart kopen, die je tijdens je verblijf kunt gebruiken. Let erop dat veel steden met een eigen prepaid metrokaart werken. Bij een kort verblijf loont het soms om gewoon een dagkaart voor onbeperkt gebruik te kopen.

 
 
Prachtige rondreizen door China bij 333travelSchitterende China-reizen met TUIOnvergetelijke avonturen met ANWB Reizen

5 mooiste China-reizen

Bekijk het reisaanbod naar China

ANWB Reizenv.a. €2079 incl.

Chinees Jade

Langs de hoogtepunten van modern en ouderwets China met ANWB Reizen.

Lees meer

Djoserv.a. €2495 incl.

Rondreis China

Gevarieerde steden en hoogtepunten in 24 dagen met Djoser.

Lees meer

Koning Aapv.a. €2145 incl.

China Hoogtepunten

De mooiste hoogtepunten van China in twee weken met Koning Aap.

Lees meer

Shoestringv.a. €1799 incl.

Van Beijing naar Shanghai

Adembenemend mooie reis langs diverse hoogtepunten van China met Shoestring.

Lees meer

333travelv.a. €2890 incl.

China Highlights

In 16 dagen langs de mooiste hoogtepunten van het betoverende China met 333travel.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in China die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar China en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.