China, gelegen in Azië langs de kustlijn van de Stille Oceaan, is ’s werelds op twee na grootste land, na Rusland en Canada. Het beslaat een oppervlakte van 9,6 miljoen vierkante kilometer en heeft een kustlijn van 18,000 kilometer. China grenst aan 14 landen; Korea, Vietnam, Laos, Birma, India, Bhutan, Nepal, Pakistan, Afghanistan, Tadzjikistan, Kirgizië, Kazachstan, Mongolië en Rusland. De buren aan de zeezijde bestaan uit acht landen; Noord-Korea, Korea, Japan, de Filippijnen, Brunei, Indonesië, Maleisië en Vietnam.

Bergachtig

De enorme uitgestrektheid van het land van China bestaat uit onder andere hoogvlakten, vlaktes, valleien, voorgebergten en bergen. Definieerbaar als bergachtig met ruige hoogvlakten, voorgebergten en bergen, nemen zij bijna tweederde van het land in beslag, hoger in het Westen en lager in het Oosten, zoals een ladder van drie treden.

Drie treden

De hoogste trede van de ladder wordt gevormd door het Qinghai-Tibet Plateau, met een gemiddelde hoogte van meer dan 4,000 meter. De hoogste berg ter wereld, Mount Everest met 8844,43 meter hoog, staat bekend als ‘het Dak van de Wereld‘.

Op de tweede trede vind je grote stroomgebieden en hoogvlakten, waarvan de meeste 1,000 – 2,000 meter hoog zijn. Voorbeelden hiervan zijn de Daxing’an, Taihang, Wu en Xuefeng bergen. Hoogvlakten zoals Inner Mongolian, Loess, Yungui Plateaus en de stroomgebieden zoals Tarim, Junggar, en Sichuan zijn hier gelegen.

De derde trede, met een overvloed aan weidse vlakten, wordt gemarkeerd door het voorgebergte en de lagere bergen, met hoogtes van meer dan 500 meter. Hier bevinden zich beroemde velden: het noordoosten, het Noord China en de Yangtze vlakte, aan elkaar grenzend van het noorden tot het zuiden. Deze goed gecultiveerde en vruchtbare gronden produceren een overvloed aan oogsten en verklaard direct waarom het leeuwendeel van de Chinese bevolking hier woont.

Vier regio’s

Hoewel de fysieke kenmerken zijn zoals beschreven, heeft men de neiging China te verdelen in vier regio’s; het noorden, het zuiden, het noordwesten en de Qinghai-Tibetaanse gebieden. Door de geografische verschillen hebben de inwoners van elke regio onderscheidende levensstijlen en gewoonten.

De noordelijke en zuidelijke regio’s zijn gelegen in het oostmoessongebied en zijn verdeeld door het Qin-gebergte en de Huai rivier. Bijna 95 procent van de Chinese bevolking woont hier. De andere twee regio’s, het noordwesten en de Qinghai-Tibetaanse gebieden die 55 procent van het land innemen, hebben minder mensen, hoewel de meeste etnische groepen hier geclusterd zijn.

Veel rivieren en meren

China heeft een groot aantal rivieren en meren. De rivieren kunnen ook worden beschouwd als in- en uitwendige rivieren. De Yangtze Kiang, of ‘Blauwe Rivier’, de langste in China en zelfs in Azië, is de op twee na langste ter wereld. De Gele Rivier, ‘Moederrivier van het Chinese Volk’, komt vlak na de Yangtze Kiang en stromen beide naar de Stille Oceaan. De Yarlung Tsangpo rivier behoort tot het watersysteem van de Indische Oceaan, en de Irtysj rivier tot de Noordelijke IJszee. Aan de andere kant nemen de inwendige rivieren minder ruimte in dan de uitwendige rivieren. De rivieren voorzien China van kostbare bronnen zoals aquatische producten, aardolie, aardgas, mijnen en duurzame middelen zoals getijdenenergie.

 
 
Prachtige rondreizen door China bij 333travelSchitterende China-reizen met TUIOnvergetelijke avonturen met ANWB Reizen

5 mooiste China-reizen

Bekijk het reisaanbod naar China

ANWB Reizenv.a. €2079 incl.

Chinees Jade

Langs de hoogtepunten van modern en ouderwets China met ANWB Reizen.

Lees meer

Djoserv.a. €2495 incl.

Rondreis China

Gevarieerde steden en hoogtepunten in 24 dagen met Djoser.

Lees meer

Koning Aapv.a. €2145 incl.

China Hoogtepunten

De mooiste hoogtepunten van China in twee weken met Koning Aap.

Lees meer

Shoestringv.a. €1799 incl.

Van Beijing naar Shanghai

Adembenemend mooie reis langs diverse hoogtepunten van China met Shoestring.

Lees meer

333travelv.a. €2890 incl.

China Highlights

In 16 dagen langs de mooiste hoogtepunten van het betoverende China met 333travel.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in China die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar China en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.