Jaarlijks heb je diverse prachtige vieringen in China. De meeste hiervan zijn traditionele vieringen, een aantal zijn vieringen van bepaalde minderheidsgroeperingen. Veel van deze vieringen zijn juist voor toeristen fantastisch om bij te wonen. Het is vaak een cultureel hoogtepunt, en dit wordt altijd uitbundig door de Chinezen zelf gevierd. In China is elke viering een nationale feestdag. In een aantal gevallen is men zelfs meerdere dagen achtereen vrij.

Wanneer je als toerist China tijdens zo’n viering bezoekt, moet je geen kans onbenut laten er met volle teugen van de genieten. Wij hebben vooral altijd erg veel plezier gehad tijdens het Chinese Nieuwjaar; een absoluut hoogtepunt van een verblijf in het land. Hieronder volgt een overzicht met de belangrijkste vieringen.

Chinees Nieuwjaar, het lentefeest en het lantaarnfestival

Chinees Nieuwjaar is de belangrijkste en, met 15 dagen, de langste ‘feestdag’ in China. Het Chinees Nieuwjaar begint op de eerste dag van de maankalender, dus het wordt ook wel het Nieuwe Maanjaar genoemd, en het wordt beschouwd als het begin van de lente, dus het wordt ook wel Lentefestival genoemd. Er is een beroemd verhaal over een mensenetend monster genaamd Nian, waaruit het Chinees Nieuwjaar afkomstig is.

Chinees Nieuwjaar vindt ieder jaar plaats op een andere datum. De datum wordt bepaald aan de hand van de maankalender. Elk jaar heeft zijn eigen overeenkomstige dier uit de Chinese dierenriem, een cyclus van 12 dieren. De meeste families beginnen al een maand van te voren (of nog eerder) met de voorbereidingen voor Chinees Nieuwjaar.

Chinees Nieuwjaar bevat twee weken waarin feest gevierd wordt, waarbij de meeste activiteiten een dag van tevoren plaatsvinden (oudejaarsavond), op de eerste dag (nieuwjaarsdag) en op de laatste dag (Lantaarnfestival). Chinees Nieuwjaar wordt niet alleen in China gevierd, maar ook in veel andere delen van de wereld met grote Chinese gemeenschappen. Tijdens Chinees Nieuwjaar zegt men Gong Xi Fa Cai tegen elkaar, in plaats van Gelukkig Nieuwjaar.

Lees meer over Chinees Nieuwjaar.

Qing Ming

Tijdens het Qingmingfestival wordt er aandacht besteed aan de voorouders van een persoon, en worden voorouders herdacht. Tijdens het Qingmingfestival bezoeken families de graven van hun voorouders om hun respect te tonen. Graven worden schoongemaakt, onkruid wordt verwijderd en de grafsteen wordt schoongemaakt en geveegd. Eventuele noodzakelijke reparaties worden ook uitgevoerd. Er wordt nieuwe aarde toegevoegd en wilgentakken worden bovenop het graf gelegd. Wierrook stokjes worden aangestoken en bij het graf geplaatst en een aanbod van voedsel en papiergeld wordt op het graf geplaatst. Papiergeld wordt verbrandt, terwijl familieleden hun respect tonen door te buigen voor hun voorouders. Verse bloemen worden op het graf neergelegd en sommige families planten ook wilgenbomen.

Naast het bezoeken van begraafplaatsen, maakt men ook graag wandelingen door de natuur, planten ze wilgen en vliegeren ze tijdens Qingmingfestival. Degenen die niet terug kunnen reizen naar de graven van hun voorouders, kunnen ervoor kiezen hun respect te tonen door naar een begraafplaats te gaan als eerbetoon aan revolutionaire martelaren.

Het Qingmingfestival wordt 107 dagen na het begin van winter gehouden en wordt gevierd op 4 of 5 april, afhankelijk van de maankalender. Qingmingfestival is een nationale feestdag in China, Hongkong, Macau en Taiwan, waarbij de meeste mensen vrij hebben van werk of school om zo genoeg tijd te hebben om naar de graven van de voorouders te reizen.

May Day & Dag van de Arbeid

In de Volksrepubliek China betekende 1 mei het begin van een van de drie ‘Gouden Weken’ van het land. Op de eerste dag van mei wordt ook de Dag van de Arbeid gevierd. Tijdens de eerste week van mei gaan vele miljoenen Chinezen op vakantie; meestal in eigen land. Je kunt veel lange rijen verwachten bij attracties en ook een stijging van toegangsprijzen. Meestal zijn treinen volgeboekt rond de Gouden Weken, dus houd hier rekening mee wanneer je besluit rond te reizen tijdens deze dagen.

Drakenbootfeest

Het drakenbootfeest is een jaarlijkse feestdag die wordt gehouden op de vijfde dag van de vijfde maanmaand. Het wordt al meer dan 2,000 jaar jaarlijks gehouden en het herdenkt de patriottische dichter Qu Yuan (340-278 v. Chr.). Het is het op twee na grootste festival van de Chinese kalender, na het Chinees Nieuwjaar en het midherfstfestival. Het is een prachtig gezicht om de vloot van als draken gedecoreerde boten te zien racen naar de finish, de roeiers die hun roeispanen tegelijk bewegen in een vloeiende lijn terwijl de drummer een vast ritme bonst.

Festival van de hongerige geesten

Het festival van de hongerige geesten wordt door Chinezen over de hele wereld gevierd. Tijdens de viering staan geesten van de overleden naasten centraal. Zij komen op de 15e dag van de 7e lunar maand tevoorschijn vanuit de onderwereld om de levenden te bezoeken. Voorouders worden herdacht door hen eten te offeren, wierrook te branden en om nagemaakte papieren materialen te verbranden. Vaak wordt tijdens het avondmaal een plaats vrijgehouden, en hierop wordt een bord met eten geplaatst die de geest kan leegeten.

Midherfstfestival

Het midherfstfestival wordt ieder jaar in september gevierd, op de 15e dag van de 8e maanmaand. Midherfstfestival is ook wel bekend als het Maanfestival of Maanfeest. Op deze dag komen familieleden bijeen om de heldere volle maan te waarderen, ’s avonds maangebak te eten en sterke verlangens te uiten jegens hun thuis en denken aan familieleden die ver weg wonen. Het is het op 1 na grootste jaarlijkse feest in China.

Nationale dag van de Volksrepubliek China

Op 1 oktober is het de Nationale Dag van China. Het is een festival van groot belang voor de mensen door het hele land en ze vieren het met grote verering. In de vroege ochtend komen vele mensen naar Tiananmen Square in Beijing om te kijken hoe de nationale vlag ceremonieel wordt opgehesen. Dit wordt gevolgd door een groot ceremonieel overzicht van troepen op het Tiananmen plein en diverse feestelijke activiteiten worden gehouden in verschillende regio’s. Wanneer de avond valt, wordt er vuurwerk afgestoken om de hemel zo helder en galant te verlichten.

Chinezen zijn hardwerkende mensen, met weinig vakantiedagen per jaar. Rond de Nationale Dag gaan vele miljoenen Chinezen erop uit om hun eigen land te verkennen. Net zoals de andere Gouden Week (in mei) kun je veel mensen verwachten bij toeristische attracties. De eerste week van oktober is meestal niet de beste tijd van het jaar om rond te gaan reizen in China, vaak zijn treinen volgeboekt, zijn toegangsprijzen verhoogd en de wachtrijen bij bepaalde bezienswaardigheden zijn enorm.

Kerstmis

Hoewel Kerstmis geen officiële feestdag is in China, vieren Chinezen Kerstmis toch met even enthousiasme als de rest van de wereld. Vooral in grotere steden zoals Hongkong, Macau, Shanghai en Beijing; Kerstmis wordt gevierd door het kopen van en het geven van cadeaus, en door te genieten van luxe kerstdiners. Winkelcentra en hotels in China zullen allemaal worden gedecoreerd in kerstsfeer.

Oudejaarsavond

Het westerse oudejaarsavond wordt gevierd in de grotere steden in China, maar het is heel anders dan het Chinese Nieuwjaar. In de meeste moderne steden wordt oudejaarsavond gevierd door vrienden uit te nodigen voor een diner, en door te genieten van het vuurwerk wanneer de klok middernacht slaat. Hotels bieden vaak een speciaal Nieuwjaarsmenu aan. Nieuwjaarsdag is een officiële feestdag in China, Hongkong, Macau en Taiwan, waarop vele bedrijven en scholen gesloten zijn.

 
 
Prachtige rondreizen door China bij 333travelSchitterende China-reizen met TUIOnvergetelijke avonturen met ANWB Reizen

5 mooiste China-reizen

Bekijk het reisaanbod naar China

ANWB Reizenv.a. €2079 incl.

Chinees Jade

Langs de hoogtepunten van modern en ouderwets China met ANWB Reizen.

Lees meer

Djoserv.a. €2495 incl.

Rondreis China

Gevarieerde steden en hoogtepunten in 24 dagen met Djoser.

Lees meer

Koning Aapv.a. €2145 incl.

China Hoogtepunten

De mooiste hoogtepunten van China in twee weken met Koning Aap.

Lees meer

Shoestringv.a. €1799 incl.

Van Beijing naar Shanghai

Adembenemend mooie reis langs diverse hoogtepunten van China met Shoestring.

Lees meer

333travelv.a. €2890 incl.

China Highlights

In 16 dagen langs de mooiste hoogtepunten van het betoverende China met 333travel.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in China die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar China en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.