Aliexpress.com startte in 2010 en is de laatste jaren superpopulair geworden onder Nederlandse consumenten. Hier gaat net als bij Taobao om handelaren (hoewel consumenten er ook prima terecht kunnen), en vooral om een marktplaats te creëren waar iedereen kan kopen. Waar Taobao vooral gericht is op de Chinese handelaren, richt Aliexpress zich op internationale handelaren en consumenten. Aliexpress en Taobao zijn beide eigendom van de Chinese e-commerce gigant Alibaba.

Aliexpress heeft overeenkomsten met Amazon enerzijds (de marktplaats met nieuwe producten) en Ebay anderzijds (losse verkopers, personen of bedrijven, kunnen hun waren aan de hele wereld verkopen). Prijzen zijn voor handelaren in veel gevallen aanzienlijk goedkoper via Taobao omdat deze dienst vooral op Chinezen zelf gericht is.

Hoe werkt het precies?

Aliexpress werkt zeer laagdrempelig. Je maakt een account aan en vervolgens kun je op producten zoeken. Er is zelfs een Nederlandse versie van de website beschikbaar, die nog verrassend goed vertaald is ook. Je kunt betalen via iDeal of Paypal. Vooral de mogelijkheid om met iDeal te betalen maakt het erg laagdrempelig om van alles en nog wat uit China over te laten komen.

De douane heeft regels m.b.t. het kopen uit het buitenland en als de waarde van het product een bepaalde waarde overstijgt (na te gaan op de website van de belastingdienst) dan moet je een heffing betalen. Veel kopers kopen daarom nooit grote hoeveelheden bij dezelfde Aliexpress verkoper, dit om de kans op controles en heffingen te verkleinen.

Wat is er zoal te koop op Aliexpess?

Letterlijk alles dat je maar kunt bedenken. Mijn familieleden kopen er speciale kleding (voor verkleedpartijtjes van de kinderen) en ik koop er regelmatig bijzondere dingen die je niet zomaar in Nederland kunt kopen.

Niet altijd is de kwaliteit even goed, maar als je de omschrijvingen (en recensies) van de verkopers goed leest, dan kun je vaak al een hoop achterhalen. Daarbij is verder ook duidelijk te zien aan de prijs of iets een prul is of niet.

Aliexpress is verder de perfecte plek voor leuke, unieke en vooral goedkope cadeautjes. Zo kocht ik ooit eens een Tetris-ledlamp voor mijn neefje die er nu nog blij mee is en heb ik er al diverse keren producten als vacuümbags (om kleding vacuüm te verpakken), reistasjes, fietsaccessoires, garagedeuropeners, verjaardagsvlaggen (mooi gestikt, geen goedkope rommel) en meer gekocht. Let op. Ik heb er geen dure producten als elektronica gekocht, want dan is het risico op problemen gewoon te groot. Daarbij weet je vaak niet hoe het product presteert, want het gaat vooral in China-made elektronica, die niet in Nederland te koop is. Ik zou dit zelf ook niet via Aliexpress kopen (maar geef hieronder nog wel een tip waar je dit eventueel wel kunt kopen).

Geen verzendkosten

Je zult het niet geloven (en eigenlijk worden wij er ook niet zo blij van), maar in bijna alle gevallen verstuurd Aliexpress de producten gratis naar de kopers. Wel moet je dan rekening houden met de bezorgtijd. Wil je iets met spoed hebben, dan zul je een veel duurdere verzendoptie moeten kiezen. Gratis verzending betekent verder geen Track&Trace en dat je zo nu en dan niks ontvangt, een claim moet starten en vaak pas na enkele weken je geld terugkrijgt. Bij een product van enkele euro’s geen ramp, maar kijk uit wanneer je dure elektronica via Aliexpress koopt. Ga dan liever voor bekende webshops als Banggood of Gearbest en laat ze de producten vanuit hun ‘EU- warehouse’ versturen om douanekosten te vermijden.

Wie bezorgd de pakketjes?

Aliexpress werkt samen met PostNL voor de bezorging. In veel gevallen worden pakketjes binnen een week bij je bezorgd (in het verleden kon dit wel maanden duren). Zijn het kleine pakketjes, dan wordt het aan de postbezorger meegegeven. Grotere pakketten worden door de pakketdienst afgeleverd. Is er twijfel bij de douane, dan is er een kans op een naheffing. Meestal krijg je dan een kaart in de bus van PostNL met hierop een foto van het adres en een uitleg dat je via een link een heffing moet betalen, alvorens het pakketje op te halen is. Ook krijg je soms een vergelijkbare kaart met de strekking dat het pakketje bij het dichtstbijzijnde afhaalkantoor klaarligt.

Wat als er iets mis gaat?

Ik bestel al jaren via Aliexpress en er is in al die tijd een enkele keer wat misgegaan. Soms wat het een verkeerd product en kreeg ik mijn geld vrij snel na het indienen van de claim terug. In andere gevallen kreeg ik alsnog het juiste product geleverd (dan ben je wel weer enkele weken verder) en mag je het verkeerde product ook gewoon houden (ze zijn niet zo gek op retourzendingen). Ook is het een paar keer voorgekomen dat het pakketje niet geleverd kon worden omdat ik net op reis was. In dat geval wordt het teruggestuurd naar de afzender en krijg je na het indienen van een claim je geld weer terug. Tot nu toe zijn al mijn ervaringen bij problemen goed geweest, maar mijn hoofdregel (koop geen dure producten) zorgt er ook voor dat het ook eigenlijk nooit echt een probleem was.

 
 
Prachtige rondreizen door China bij 333travelSchitterende China-reizen met TUIOnvergetelijke avonturen met ANWB Reizen

5 mooiste China-reizen

Bekijk het reisaanbod naar China

ANWB Reizenv.a. €2079 incl.

Chinees Jade

Langs de hoogtepunten van modern en ouderwets China met ANWB Reizen.

Lees meer

Djoserv.a. €2495 incl.

Rondreis China

Gevarieerde steden en hoogtepunten in 24 dagen met Djoser.

Lees meer

Koning Aapv.a. €2145 incl.

China Hoogtepunten

De mooiste hoogtepunten van China in twee weken met Koning Aap.

Lees meer

Shoestringv.a. €1799 incl.

Van Beijing naar Shanghai

Adembenemend mooie reis langs diverse hoogtepunten van China met Shoestring.

Lees meer

333travelv.a. €2890 incl.

China Highlights

In 16 dagen langs de mooiste hoogtepunten van het betoverende China met 333travel.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in China die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar China en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.