Vergeleken diverse andere verre bestemmingen is China een spotgoedkoop land om naartoe met vakantie te gaan. Dit geldt ook voor de kosten waar je ter plekke mee te maken hebt. De meeste reizigers kunnen voor €50 per persoon per dag een schitterende vakantie in het land hebben. Deze schatting is inclusief alle kostenposten zoals hieronder genoemd. Let erop dat je het natuurlijk zo duur of goedkoop kunt maken als je wilt. Kies je voor luxe hotels, veel (dure) tours, binnenlandse vluchten i.p.v. de trein en elke avond lekker uitgebreid uit eten, dan lopen de kosten per dag natuurlijk flink op. Hieronder volgt een overzicht aan kostenposten die relevant zijn bij een vakantie naar China.

Internationale vliegtickets naar China

Vliegtickets naar China schommelen meestal tussen de €500 en €900, afhankelijk van de bestemming en van de luchtvaartmaatschappij. Je kunt met diverse prima maatschappijen naar China vliegen. KLM vliegt op diverse grote steden in China, vaak voor schappelijke prijzen. Chinese maatschappijen die vanaf Amsterdam vliegen zijn Air China, China Southern en China Eastern. Verder vliegt Cathay Pacific op Hongkong, wat weer een mooie bestemming is om je vakantie in China te beginnen.

Hotelovernachtingen

China heeft duizenden luxe 5 sterren hotels. Vaak betaal je hiervoor minimaal €100 per overnachting. Prima 3 of 4 sterren middenklasse hotels heb je meestal al wel vanaf €40 per nacht. De prijs hangt ook samen met de locatie. Verblijf je in het centrum van Beijing, Shanghai of Hongkong, dan moet je rekening houden met hogere prijzen. Een luxe hotel buiten het centrum (maar bv langs een metrolijn) is dan vaak veel voordeliger. China heeft ook enorm veel zeer goede guesthouses, waar je prima voor €25 per nacht kunt overnachten. Let erop dat er ook zeer basic guesthouses zijn, voor enkele euro’s per nacht. Dit is echter voor veel reizigers iets te basic. Rond feestdagen of bepaalde evenementen lopen de hotelprijzen nog wel eens tijdelijk flink op. Je doet er normaal gesproken verstandig aan om ruim vooraf een hotel te reserveren (is ook een vereiste i.v.m. de visumaanvraag). Vaak zijn de prijzen vooraf het meest voordelig. Websites met scherpe aanbiedingen zijn Agoda.nl en Booking.com.

Kosten van levensonderhoud

De kosten voor levensonderhoud liggen doorgaans erg laag in China. Zo kun je er voor een tientje per dag op zich al prima rondkomen. Natuurlijk hangt het altijd volledig af van het bestedingspatroon tijdens je vakantie. Eet je veel in (westerse) restaurants, drink je ’s avonds regelmatig cocktails, bier of wijn, gebruik je vaak de taxi en verblijf je in luxe hotels, dan lopen de kosten natuurlijk flink op.

Lokaal eten en drinken is erg goedkoop in China. Koop je echter westerse producten, dan is dit veel duurder. Prijzen in de supermarkt vallen meestal reuze mee. Zo kost een brood ongeveer €1,50, een kilo appels kost €1,20 en een blikje cola kost €0,45. Een kop koffie in een koffietentje kost zo’n €2,50 (Cappuccino meestal zo’n €3,50). Geïmporteerd bier kost €2 per flesje en een fles wijn heb je meestal al wel vanaf €10. Bekijk hier prijzen van diverse andere producten in China.

De kosten van producten en etenswaren liggen doorgaans (flink) hoger in de grote steden, vergeleken de dorpjes op het platteland. In de grote steden zijn ook wel veel meer bekende producten verkrijgbaar. Een fooi is niet gebruikelijk in China, maar in luxe restaurants wordt er wel een beetje van je verwacht dat je een fooi geeft.

Plaatselijk vervoer en andere vervoerskosten

Vervoerskosten zijn laag in China. Zo kost een ritje met de taxi meestal niet meer dan een paar euro. Het openbaar vervoer is spotgoedkoop, voor een paar euro koop je een speciale metrokaart waarmee je goedkoop kunt reizen (een gemiddelde metrotrip kost meestal niet meer dan een euro). De trein is de goedkoopste manier om grote afstanden af te leggen. Een ticket voor de nachttrein van Shanghai naar Guilin kost bijvoorbeeld maar €30. Tussen Beijing en Shanghai reis je (overdag met de supersnelle trein) voor zo’n €60. Vliegen is de duurste manier om door China te reizen. Je reist vaak met het vliegtuig wel het snelst tussen twee bestemmingen. Een vliegticket is vaak dicht op de datum van vertrek het goedkoopst. Je loopt dan echter ook het grootste risico dat er geen tickets meer beschikbaar zijn. Een enkeltje Shanghai – Xi’an kost bijvoorbeeld zo’n €65. Een ticket van Beijing naar Chengdu heb je voor €80.

Entreeprijzen

Reken op entreeprijzen bij populaire toeristenattracties zoals tempels, uitkijkpunten, nationale parken, themaparken, musea en andere toeristische trekpleisters. Entreekosten variëren van een paar Yuan tot tientallen of soms zelfs honderden Yuan, afhankelijk van de trekpleister.

Kosten van een georganiseerde reis

Een 3-weekse rondreis naar China kost meestal tussen €1500 en €3000 per persoon (inclusief internationale retourvlucht), soms zijn er speciale aanbiedingen waarbij bepaalde rondreizen nog goedkoper zijn. Afhankelijk van het soort reisorganisatie ben je goedkoper of duurder uit. Bij de duurdere rondreizen verblijf je vaak in betere (luxe) hotels, reis je op basis van privé vervoer en vlieg je met gerenommeerde luchtvaartmaatschappijen (zonder stopover of met gunstige stopover). Vaak dien je nog wel ter plekke rekening te houden met de fooienpot voor de gids(en) en chauffeur(s) en met de toegangsbewijzen van de attracties. Houd hierbij rekening met een bedrag van zo’n €200 tot €300 per persoon voor de gehele reisperiode. Ga vooraf na of dit bedrag al door de reisorganisatie binnen de totale reissom is opgenomen. Ook zijn sommige bestemmingen meer uniek en minder makkelijk bereikbaar en daardoor vaak duurder.

Een aantal reisorganisaties met werkelijk schitterende rondreizen naar China zijn 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, Koning Aap, Sawadee en Shoestring.

Hieronder volgt een overzicht met de mooiste rondreizen die wij gevonden hebben:

Omschrijving Reisorganisatie
Bamboe en Keizerlijk Verleden, 12 dgn 333Travel
Wuivend Bamboe, 18-daagse groepsrondreis ANWB Reizen
Compleet China, 24-daagse groepsrondreis Djoser
China Compleet: Maopakken en mobieltjes, 22-daagse groepsreis Koning Aap
Over de Chinese Muur naar de mooiste skyline, 23 dgn Sawadee
Groepsreis China: Van Beijing naar Shanghai, 14 dgn Shoestring

Visumkosten

Als je op reis gaat naar China, heb je een visum of reistoestemming nodig om dit land binnen te mogen reizen. De aanvraagprocedure loopt online of via het CVASC (Chinese visumdienst in Den Haag). Het visum kost doorgaans zo’n €130 per persoon, afhankelijk waar en via welke route je het koopt (al dan niet via een visumdienst). Dit is inclusief alle consulaire kosten en aanvraagkosten en geldt zowel voor toeristen als zakenreizigers en ook voor (minderjarige) meereizende kinderen. Wanneer er spoed of urgentie van toepassing is, betaal je een aanzienlijk hoger bedrag. In het geval van China is het visum een reistoestemming in de vorm van een sticker, die na toekenning van jouw aanvraag in het paspoort wordt geplakt. Je kunt bij CVASC in Den Haag langs, maar je kunt het visum voor China ook eenvoudig online aanvragen door gebruik te maken van het speciale aanvraagformulier, je hoeft er dus niet voor naar het consulaat te reizen. Deze nieuwe, geheel digitale, aanvraagprocedure is een veilig alternatief zonder de noodzaak om vooraf je paspoort langs te brengen of deze via aangetekende post te verzenden. Hoewel er wel wat regels gelden (zo mag je maar maximaal 21 dagen in China verblijven en moet je met 2 personen reizen), is dit de meest prettige methode. De kosten zijn verder hetzelfde als de minder praktische alternatieven.

Een populaire visumdienst die deze volledig digitale methode aanbiedt is E-visums.nl. Het enige dat je hoeft te doen is het visum online aan te vragen. Je dient hierbij een kopie van je paspoort te uploaden, en tevens je vlucht- en hotelreserveringen door te geven (je dient hotelreserveringen voor je gehele verblijf te hebben). Ze regelen ook de visumaanvragen van diverse grote Nederlandse reisorganisaties en krijgen zeer goede beoordelingen. Zo’n twee weken voor vertrek ontvang je een digitale kopie van het visum samen met het track & trace nummer van het officiële visum. Enkele dagen later wordt het officiële visum via de post bezorgd. Lees alles over de visumprocedure bij een vakantie naar China.

Kosten reisvaccinaties China

In een aantal regio’s in China is sprake van een verhoogd risico op bepaalde ziektes en virussen. De lokale GGD, de huisarts of het tropeninstituut kan je hierin het beste adviseren. Over het algemeen dien je vooraf na te gaan of er vaccinaties worden aanbevolen wanneer je door het zuiden van China reist. In de regio rond Kunming wordt een malariakuur voorgeschreven. De kosten van vaccinaties verschillen per type vaccinatie en vaak ook per vaccinatiebureau. Hieronder volgen een aantal voorbeelden:

 • DTP +/- €23
 • Hepatitis A +/- €50
 • Hepatitis B +/- €40
 • Buiktyfus +/- €35
 • BMR +/- €35
 • Gele koorts +/- €35
 • Consult +/- €20,00
 • Vaccinatiepaspoort (gele boekje) +/- €5
 • Malaria +- €4,75 (per pil in het geval van Malerone)

Je haalt de aanbevolen reisvaccinaties bij de GGD of bij Meditel. Meditel heeft een handige website waar je direct per land kunt zien welke vaccinaties worden aanbevolen. Daarnaast kun je ook in één oogopslag zien wat geheel of gedeeltelijk door je zorgverzekeraar vergoed wordt. Let erop dat je de afspraak voor de reisvaccinatie uiterlijk 6-8 weken voor vertrek gemaakt hebt.

Kosten reisverzekering en annuleringsverzekering

Er bestaan twee typen reisverzekering; de kortlopende reisverzekering en de doorlopende reisverzekering. De premie van de kortlopende reisverzekering wordt bepaald aan de hand van het aantal dagen dat je in het vakantieland verblijft (vanaf ongeveer €1 per dag). Bij een doorlopende reisverzekering betaal je een vaste jaarpremie (meestal vanaf zo’n €30 per jaar). Over het algemeen doen reislustige Nederlanders er verstandig aan om een doorlopende reisverzekering (al dan niet inclusief annuleringsdekking) af te nemen.

Lokale inkomens in China

Reizigers die China bezoeken hebben te maken met het voordeel van de waarde van de euro t.o.v. de Yuan. Daarbij heeft men meestal extra gespaard om niet teveel op het geld te hoeven letten tijdens een vakantie.

In China verdient men globaal tussen 500 en 10.000 Yuan per maand. In de binnenlanden heb je vele honderden miljoenen Chinezen die het zelfs met veel minder dan dat moeten doen. Hieronder volgen een aantal voorbeelden van inkomens (met dank aan Rob Breedveld via Geledraak.nl):

 • Interieurwerksters inclusief bereiding voedsel tussen de 1.200 en 1.500 Yuan.
 • Winkelpersoneel tussen de 700 en 1.800 Yuan.
 • Massage personeel tussen de 1.500 en 3.000 Yuan.
 • Meisjes die in de fabrieken installatiewerk doen 2.000 Yuan plus soms bonus bij een bepaalde productie en veelal kost en inwoning.
 • Kantoorwerkzaamheden lage rang 3.000 Yuan.
 • Inkoper technische onderdelen bij een Chinees bedrijf 7.000 Yuan (bij een Amerikaans bedrijf 11.000 Yuan).
 • Directeur van een fabriek in zonne-energie apparatuur 9.000 Yuan.
 • Architect, designingenieur van 10.000 tot 14.000 Yuan.

 
 
Prachtige rondreizen door China bij 333travelSchitterende China-reizen met TUIOnvergetelijke avonturen met ANWB Reizen

5 mooiste China-reizen

Bekijk het reisaanbod naar China

ANWB Reizenv.a. €2079 incl.

Chinees Jade

Langs de hoogtepunten van modern en ouderwets China met ANWB Reizen.

Lees meer

Djoserv.a. €2495 incl.

Rondreis China

Gevarieerde steden en hoogtepunten in 24 dagen met Djoser.

Lees meer

Koning Aapv.a. €2145 incl.

China Hoogtepunten

De mooiste hoogtepunten van China in twee weken met Koning Aap.

Lees meer

Shoestringv.a. €1799 incl.

Van Beijing naar Shanghai

Adembenemend mooie reis langs diverse hoogtepunten van China met Shoestring.

Lees meer

333travelv.a. €2890 incl.

China Highlights

In 16 dagen langs de mooiste hoogtepunten van het betoverende China met 333travel.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in China die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar China en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.