De vakantie is geboekt en nu starten de verdere voorbereidingen. Een van de belangrijke vragen is of je goed verzekerd bent bij een verre reis. Ga dit vooraf na. Neem contact op met je zorgverzekeraar en ga je dekking bij (verre) reizen naar het buienland na. Ga ook na of je de juiste doorlopende reisverzekering hebt. Heb je geen doorlopende reisverzekering, sluit dan een tijdelijke af. Bij een vakantie naar China dien je vooraf bij je huisart of bij de GGD na te gaan welke vaccinaties er nodig zijn. Regel dit (ruim) op tijd, om geen onnodig gehaast te hebben vlak voor je vertrekt. Geef bij je huisarts of GGD duidelijk aan waar je precies naartoe gaat binnen het land. China is enorm groot en er gelden bepaalde adviezen in bepaalde regio’s.

Aanbevolen vaccinaties

De volgende vaccinaties worden aangeraden bij een vakantie naar China:

 • DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
 • Hepatitis A
 • Buiktyfus (bij een vakantie van meerdere weken)
 • BMR (indien je niet eerder een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad of als je nog nooit mazelen gehad hebt)

De volgende vaccinaties zijn niet verplicht en worden meestal niet aangeraden, maar wanneer je veelvuldig reist of langdurig in Azië en Zuidoost-Azië verblijft, kan het zeker geen kwaad je ook te vaccineren voor:

 • Hepatitis B
 • Rabiës (hondsdolheid)
 • Tuberculose

Neem altijd voor vertrek contact op met je huisarts, de plaatselijke GGD, het tropeninstituut of een vaccinatiebureau. Sla hun adviezen niet in de wind. Jaarlijks hebben veel reizigers te maken met vakanties die verpest zijn vanwege het oplopen van een ziekte.

Malaria

In bepaalde gebieden binnen China komt malaria voor. Als je maar kort in een malariagebied binnen China verblijft, kun je het beste Malarone slikken, bij langer verblijf (mocht je door heel Azië en Zuidoost-Azië reizen) dan is Lariam een beter (betaalbaar) alternatief. Ook hier geldt weer dat je het beste vooraf informatie kunt inwinnen bij huisarts, de plaatselijke GGD, het tropeninstituut of een vaccinatiebureau.
Malarone: +/- €4,75 per pil. 1 per dag, 1 dag vooraf starten, minimaal 7 dagen na vertrek uit malariagebied doorslikken.
Lariam: +/- €4,50 per pil. 1 per week, 3 weken vooraf starten, minimaal 4 weken na vertrek uit malariagebied doorslikken.

Dengue

In China komt ook Dengue (knokkelkoorts) voor. Dengue is een ernstige ziekte die door muggen (de zgn. Dengue mug) wordt overgedragen. Er is geen vaccinatie of ander middel tegen, behalve het muggenwerende middel DEET (wat niet altijd effectief werkt). Zorg er in elk geval voor dat je DEET bij je hebt en ga vooraf na of je tijdens je reis in risicogebieden verblijft. Wanneer dit het geval is dien je vooral vochtige, warme en vooral smerige steegjes in de grote steden te vermijden. Ook kun je bij basic accommodatie het beste onder een klamboe slapen. Bij de wat meer luxer accommodatie in het zuiden van het land raden we aan de airco te gebruiken.

Kosten vaccinaties China

Prijzen kunnen per vaccinatiebureau variëren.

 • DTP +/- €23
 • Hepatitis A +/- €50
 • Hepatitis B +/- €40
 • Buiktyfus +/- €35
 • BMR +/- €35
 • Gele koorts +/- €35
 • Consult +/- €20,00
 • Vaccinatiepaspoort (gele boekje) +/- €5

Vergoedingen vaccinaties door zorgverzekeraars

In veel gevallen wordt minimaal een deel van de kosten voor vaccinaties door de zorgverzekeraar vergoedt; afhankelijk van het type zorgverzekering. Ga altijd vooraf na of de vaccinaties worden vergoedt. Niet alle verzekeraars vergoeden de malariakuur. De bedragen of percentages die genoemd worden zijn maximum bedragen en gelden over het algemeen per persoon per kalenderjaar. Een belangrijke eis om in aanmerking te komen voor een vergoeding is dat je de vaccinaties haalt bij een LCR erkend vaccinatiecentrum (o.a. GGD of huisarts). Enkele zorgverzekeraars die een goede policy m.b.t. vergoedingen hebben zijn: Agis, Avéro Achmea, CZ, Delta Lloyd, Groene Land Achmea, IZA, Ohra en Menzis.

Tips

 • Houd rekening met de tijd waarop je sommige vaccinaties het beste kunt halen. In de meeste gevallen geldt dat je het beste enkele weken voor vertrek de vaccinaties kunt halen.
 • Als je binnen 7 dagen voordat je naar China reist in een land bent geweest waar Gele Koorts heerst, dan moet je verplicht de vaccinatie tegen Gele Koorts halen (ook als je alleen een stopover in een land waar Gele Koorts heerst hebt gehad).
 • Neem altijd O.R.S. mee voor het geval dat je met (langdurige) reizigersdiarree te maken krijgt.
 • Er is geen vaccin tegen Dengue. Neem altijd Deet mee en zorg voor beschermende kleding. Als je een paar dagen niet helemaal fit bent geen risico nemen en direct naar de plaatselijke huisarts of naar het ziekenhuis.
 • Thuisvaccinatie.nl is een handige aan-huis dienst, waarbij bij thuisvaccinatie aangesloten artsen de vaccinaties bij jou thuis komen zetten. Prijzen zijn doorgaans even hoog dan wanneer je bij de GGD of je eigen huisarts langsgaat.

 
 
Prachtige rondreizen door China bij 333travelSchitterende China-reizen met TUIOnvergetelijke avonturen met ANWB Reizen

5 mooiste China-reizen

Bekijk het reisaanbod naar China

ANWB Reizenv.a. €2079 incl.

Chinees Jade

Langs de hoogtepunten van modern en ouderwets China met ANWB Reizen.

Lees meer

Djoserv.a. €2495 incl.

Rondreis China

Gevarieerde steden en hoogtepunten in 24 dagen met Djoser.

Lees meer

Koning Aapv.a. €2145 incl.

China Hoogtepunten

De mooiste hoogtepunten van China in twee weken met Koning Aap.

Lees meer

Shoestringv.a. €1799 incl.

Van Beijing naar Shanghai

Adembenemend mooie reis langs diverse hoogtepunten van China met Shoestring.

Lees meer

333travelv.a. €2890 incl.

China Highlights

In 16 dagen langs de mooiste hoogtepunten van het betoverende China met 333travel.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in China die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar China en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.