Al vele eeuwen heeft China een enorme aantrekkingskracht op reizigers uit de hele wereld. De eerste beschaving van China ontstond langs de Jangtze Kiang en de Gele Rivier rond ongeveer dezelfde tijd als Mesopotamië, Egypte en India hun eerste beschavingen ontwikkelden. Eeuwenlang was China een leidende beschaving en overtrof het de rest van de wereld in de kunsten en wetenschappen. Papier, buskruit, het kompas en drukwerk zijn bijvoorbeeld Chinese uitvindingen. Chinese ontwikkelingen in de astronomie en geneeskunde waren ongekend.

Door de eeuwen heen

China heeft op grote schaal verre landen verkend, en er uitgebreid handel mee gedreven. Tegen de 5e en 6e eeuw waren reizen naar India en de Arabische landen bijvoorbeeld routine. In de 7e eeuw introduceerden de Arabieren voor het eerst de islam in China. In de 15e eeuw bereikten de vloten van admiraal Zheng He (Ming-Dynastie) het oostelijke deel van het Afrikaanse continent. Deze schepen waren technologisch zeer geavanceerd, veel groter dan de Europese schepen in die tijd, en uitgerust met een systeem van waterdichte compartimenten dat Europa meerdere eeuwen later nog niet kon evenaren. Handel en culturele interesse stonden centraal tijdens deze reizen, en niet oorlogen of veroveringen, zoals vaak het geval was bij expedities uit het westen.

Een van de eerste westerlingen die China bezocht en erover schreef was Marco Polo (aan het einde van de 13e eeuw). Enkele van de Chinese innovaties waar Europeanen via Marco Polo voor het eerst van hadden gehoord waren papiergeld, vensterglas en steenkool.

Toen westerse handelaren in de 16e eeuw voor het eerst aankwamen in China, waren de Chinezen aanvankelijk zeer vijandig opgesteld. De eerste westerse basis was de Portugese kolonie Macau, toegekend door de Ming in het midden van de 16e eeuw. De keizer legde wel diverse beperkingen op. Een westerling Chinees leren spreken was bijvoorbeeld een halsmisdaad. Export van goederen die de Chinese monopolies zouden ondermijnen, zoals theezaden of zijderupsen, was ten strengste verboden.

Verval en opleving

De vele buitenlandse invloeden zorgden er in de 19e eeuw voor dat China in verval raakte. Westerlingen kwamen vooral naar het land voor eigen gewin, de Chinese bevolking werd uitgebuit en op termijn explodeerde dit met diverse binnenlandse opstanden en oorlogen tot gevolg. Tijdens de communistische periode in de 2e helft van de 20e eeuw werden alle buitenlandse invloeden een halt toegeroepen. Het zou nog tot het einde van de jaren 70 duren eer het land weer geopend werd voor buitenlanders. Vanaf 1980 kwam het toerisme naar China langzaam op gang.

Toerisme in China

In nog geen 30 jaar is China uitgegroeid tot het 3e meest toeristische land ter wereld, met jaarlijks meer dan 60 miljoen buitenlandse toeristen die het land bezoeken. In 2011 reisden 107.564 Nederlanders naar China. Doordat de lokale bevolking steeds meer welvaart geniet, ligt het aantal vakanties in eigen land ruim boven 1,5 miljard per jaar.

Vele honderden hoogtepunten

China is enorm groot land met enorm veel prachtige hoogtepunten. Er zijn meer dan 100 toeristische bestemmingen binnen het land die je eigenlijk een keer gezien moet hebben. Deze variëren van prachtige natuurbestemmingen tot historische en culturele bezienswaardigheden. De meest populaire hiervan zijn; de Chinese Muur, de Verboden Stad in Beijing, het terracottaleger van Qin, de Bund in Shanghai, het karstgebergte bij Yangshuo, de authentieke straatjes van Pingyao, het hangende klooster bij Datong, de heerlijke sfeer in Dali & Lijiang en natuurlijk de panda’s bij Chengdu; de lijst gaat maar door. Bekijk een overzicht met de top 10 meest populaire attracties van China. Hier vind je ook meteen een uitgebreid overzicht met de resterende (in veel gevallen even zo mooie) attracties.

Liefhebbers van grote, moderne steden komen in China ook prima aan hun trekken. Miljoenensteden als Beijing, Shanghai en Hongkong zullen allemaal een diepe indruk achterlaten. China heeft verder 52 UNESCO World Heritage Sites, op Italië na de meeste sites ter wereld. Dit is duidelijk een bevestiging van wat het land allemaal te bieden heeft.

Bezoek China!

Al deze ontwikkelingen hebben een grote rol gespeeld in hoe China over de jaren is uitgegroeid tot een werkelijk adembenemend mooie vakantiebestemming. Wanneer je nog niet eerder naar China bent geweest, zou je dat zeker eens moeten overwegen. Er is een grote kans dat het misschien wel je mooiste vakantie ooit wordt. Een vakantie naar China is goed betaalbaar. Lees meer over de kosten van een vakantie naar China. Bekijk verder een overzicht met enkele prachtige rondreizen op onze pagina met het reisaanbod naar China.

 
 
Stel je eigen China-reis samenMooie, unieke Cambodja-reizen met PANGEA TravelOnvergetelijke avonturen bij VNC Asia Travel

5 mooiste China-reizen

Bekijk het reisaanbod naar China

v.a. €2079 incl.

Chinees Jade

Langs de hoogtepunten van modern en ouderwets China met ANWB.

Lees meer

v.a. €2230 incl.

Compleet China

Een prachtige eerste kennismaking met China in 20 dagen met De Jong Intra.

Lees meer

v.a. €1895 incl.

China Hoogtepunten

De mooiste hoogtepunten van China in twee weken met Koning Aap.

Lees meer

v.a. €1399 incl.

Groepsreis China

Adembenemend mooie reis langs diverse hoogtepunten van China met Shoestring.

Lees meer

v.a. €2019 incl.

China Compleet

In 22 dagen lang reis je door het betoverende China met TUI.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een mooie reis naar China kunt boeken. Populair zijn ANWB Vakantie, De Jong Intra, VNC Asia Travel, 333Travel, PANGEA Travel en Local Hero Travel. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Riksja China biedt een aantal handige bouwstenen. Boek je vliegtickets bij Vliegtickets, de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij Baolau en boek de tours bij GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar China.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in China die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar China en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.