Hội An wordt door velen gezien als de meest gezellige attractie van Vietnam. Het is een pittoresk stadje langs de kust in het centrale deel van het land. Het centrum bestaat uit een wirwar van kleine straatjes en steegjes en in de avond is het geheel feestelijk verlicht. Het prachtige historische centrum van Hoi An is jaren geleden uitgeroepen tot een UNESCO World Heritage Site. Je hebt er fantastische accommodatie, varierend van spotgoedkoop en basic tot prijzig en zeer luxe. Overal heb je leuke eettentjes waar je lekker, maar toch voor lage bedragen, kunt eten. Hoi An is één van de absolute hoogtepunten van een reis door Vietnam en door de gunstige liggen slaat dan ook niemand een bezoekje over.

Je kunt je in Hoi An op verschillende plaatsen laten masseren, vooral een voetmassage is aan te bevelen, of een gezichtsbehandeling nemen. De ‘schoonheidsspecialistes’ van Hoi An werven hun klanten soms gewoon op straat, ze spreken je eenvoudigweg aan en bieden je een of andere behandeling aan in hun kleine toko. Dat is dan een door doeken afgescheiden tent in een grote bazaar. De dames hebben een heel speciale techniek om je wenkbrauwen (of bovenlip) te epileren. Ze gebruiken daarvoor een dun, scherp draadje waarmee ze met een razend snel gebaar elk ongewenst haartje weten te verwijderen. Beslist een heel leuke ervaring. En voor de prijs hoef je het ook al niet te laten: het kost maar een paar dollar.

In Hoi An zijn ook genoeg restaurantjes, waar je prima kunt eten. In the Lonely Planet worden ook een paar restaurantjes opgesomd. In sommige restaurantjes hebben ze ‘kip cordon bleu’ op de menukaart staan. In een ander restaurantje kun je ‘sweet en sour pork’ bestellen met ‘steamed rice’ en een ‘shrimp salad’. Het eten is lekker en goedkoop. Met een pilsje erbij waren wij met z’n tweeën 140.000 VND kwijt.

Enkele populaire must-sees in het stadscentrum van Hoi An zijn de Quan Cong tempel, de Cantonese Assembly Hall, Phung Hung House, Tan Ky House en de Japanse brug. Een andere leuke bezigheid is een kookcursus Vietnamees koken (waarvan je meerdere aanbieders in Hoi An hebt). Hoewel Hoi An geen echte strandbestemming is, heb je er wel enkele mooie stranden in de omgeving. Cua Dai is waarschijnlijk het mooiste strand in de directe omgeving van Hoi An.

Wat is er allemaal te doen?

My Son
My Son is een groep Hindoeïstische tempels op een uurtje rijden vanaf Hoi An. De tempels zijn vele honderden jaren oud, en een aantal zijn deels opgegaan in de jungle (je kunt ook beter spreken van tempelruïnes). De tempels werden gebouwd tijdens het Champa Koninkrijk. Je kunt bij elk reisbureautje in Hoi An terecht om een georganiseerde trip naar My Son te regelen. Hoewel de georganiseerde trip goedkoop is, ben je beter af met een privé tour omdat je dan minder tijd kwijt bent aan de reis (ophalen van andere reizigers bij diverse hotels in de omgeving) en meer tijd hebt om het complex te verkennen. My Son is sinds 1999 opgenomen als UNESCO World Heritage Site en biedt een kijkje in een compleet andere geschiedenis van Vietnam.

Cham eiland
Cham Island is een klein eiland voor de kust bij Hoi An. Je hebt hier een duikschool genaamd Cham Island Diving. Je kunt bij Cham eiland duiken en snorkelen, en hoewel het voor Vietnamese begrippen een prima bestemming is, kun je voor het echte werk beter naar de eilanden van landen als Thailand, Maleisië, Indonesië en de Filippijnen. Cham Island Diving biedt ook snorkeltrips vanaf Hoi An aan, zelfs een trip inclusief overnachting op het eiland (basic camping). Je kunt ook zelf met een ferry naar het eiland om daar het lokale dorpje Bai Lang te verkennen. Bij slecht weer kun je een trip naar het eiland beter vermijden.

Cam Kim eiland
Cam Kim is een klein eiland direct tegenover Hoi An. Je kunt makkelijk met een pondje naar het eiland. Het eiland is niet heel groot, maar het is leuk om rond te fietsen en naar het dagelijkse leven te kijken.

Marble Mountains
De Marmeren Bergen (Marble Mountains) liggen ten zuiden van de stad Danang. Je kunt er in een half uurtje vanaf Hoi An naartoe rijden. Vanaf een aantal bergen kun je genieten van een fantastisch uitzicht over de omgeving. Verder heb je er tempels en diverse prachtige grotten. Wanneer je de ‘scenic route’ neemt tussen Hue en Hoi An, stop je meestal even bij de Marble Mountains (ook tijdens de Easy Rider tour door de Wolkenpas).

My Lai
Het plaatsje My Lai is het symbool van de Vietnam-oorlog. Hier vond in 1968 een enorm bloedbad plaats, waarbij het Amerikaanse leger honderden Vietnamese burgers vermoorde. Dit incident haalde het wereldnieuws, en ondanks dat men het in de doofpot probeerde te stoppen heeft het nog jarenlang de gemoederen bezig gehouden. Niet iedereen zal een trip naar deze plek even leuk vinden, vanwege de schokkende gebeurtenissen die er plaats hebben gevonden. Wel is het een plek met belangrijke waarde voor de lokale bevolking.

Tour Hoi An naar Hue

Je kunt op meerdere manieren tussen Hoi An en Hue reizen. De mooiste manier is echter door een tour te boeken die je langs diverse hoogtepunten op de route brengt. De prachtige Hai Van Pass (Wolkenpas) ten noorden van Danang is zo’n hoogtepunt. Wanneer je de bus of trein neemt kom je hier niet langs, maar ga je door een tunnel dat de reistijd aanzienlijk verkort. Andere mogelijke hoogtepunten tijdens zo’n tour zijn de Marble Mountain, het Cham Museum in Danang en het prachtige strand bij Lang Co. Verder kan je de chauffeur onderweg natuurlijk laten stoppen waar je wilt. Regel het altijd bij een reisbureautje, zodat je duidelijk kunt maken dat het niet om regulier vervoer gaat, maar dat men de ‘scenic route’ moet nemen. De tocht kost meestal rond de 65USD. Je kunt deze tocht ook weer met de avontuurlijke Hoi An Easy Riders doen.

Het snellere alternatief via de 6 km lange tunnel is alleen aan te raden als het weer te wensen over laat en de bergtoppen in de mist verborgen zijn.

Kleding op maat laten maken in Hoi An

Hoi-An is vooral beroemd vanwege de ontelbare kleding- en schoenenzaakjes. Van over de hele wereld komen mensen hier naar toe om maatpakken en andere maatkleding te laten maken, die werkelijk spotgoedkoop is en ontzettend snel klaar. De kosten zijn zelf – na afdingen – veel lager vergeleken maatwerk kleding in de buurlanden. De ene dag kom je uitkiezen en word je maat opgenomen, de volgende dag is de kleding al klaar of kom je passen en kunnen er nog een paar kleine verbeteringen worden aangebracht. Je kunt kiezen uit honderden en honderden verschillende modellen, stoffen en alle soorten kleding. Van modern tot klassiek. Van Aziatisch tot Westers. En echt voor een fractie van wat je elders in de wereld betaalt.

Een tweedelig pak van goede kwaliteit heb je er vaak al vanaf 50USD. Afhankelijk van de gekozen stof en afwerking ben je goedkoper of duurder uit. Maatwerk en haastwerk lijken goed samen te gaan in Hoi An, maar dit is niet altijd het geval. Geef de kleermaker als het even kan voldoende tijd en dwing niet af dat het pak in één dag gereed moet zijn. Je loopt dan namelijk een groot risico dat het pak niet als gegoten zit, en dat is toch wel de bedoeling.

Verder doe je er verstandig aan om je vooraf een beetje in te lezen in wat gangbaar is bij een net Europees maatpak. Je kunt zelf vooraf wensen en eisen aan de kleermaker doorgeven. Wees hierbij duidelijk en laat geen ruimte over voor verschil in interpretatie. Zorg er ook voor dat er nog minimaal 1 ‘fitting’ is voordat je het pak ophaalt. Niet zelden komt het voor dat het pak niet in een keer perfect is; soms moet je er dus nog voor terugkomen. Bij een goed maatpak moet je de kleermaker zoveel mogelijk tijd geven. In landen als Maleisie en Singapore is het bijvoorbeeld niet ongebruikelijk dat je ruim een maand moet wachten op je maatpak (maar dan heb je ook wat). Een paar dagen moet voldoende zijn in Hoi An.

Afdingen is gebruikelijk en het kan helpen door bij een te hoog bedrag weg te lopen. Soms komt men je achterna met een nog betere prijs. Wanneer ze het erbij laten zitten, dan weet je dat je het zelf te laag hebt ingestoken. Houd er rekening mee dat men met lage marges werkt ondanks dat het een gouden business lijkt. Afdingen is leuk, maar je mag je ook goed voelen wanneer je uiteindelijk iets teveel hebt betaalt (daar zijn de locals erg blij mee).

Hieronder wat adressen van kleermakers in Hoi An:

 • Tuong, 65 Tran Hung Dao Street, Hoi An
 • Shop19, 19 Le Loi, Hoi An
 • A Dong Silk Tailors, 62 Tran Hung Dao, Hoi An
 • Nhu Mai Fashion, 37 Ba Trieu St., Hoi An
 • Hieu Giay 495 (schoenontwerper)

Accommodatie

Hieronder volgt een overzicht met een aantal populaire hotels in Hoi An. Alle hieronder genoemde hotels worden zeer goed op Tripadvisor beoordeeld.

Omdat Hoi An ook veel budget accommodatie heeft, kun je buiten het hoogseizoen ook prima ter plekke terecht. Bij middenklasse en luxe hotels en resorts zijn de online prijzen (vooraf) wel vaak goedkoper.

Zoek de goedkoopste hoteldeals in Hoi An op Agoda.nl of Booking.com. Bekijk altijd alle hotelsites voor de beste prijs per nacht.

Tips

 • Hoi An heeft een WiFi project waar iedereen gratis gebruik van kan maken. Je kunt overal in het stadje een connectie met het internet krijgen; handig wanneer je een smartphone, tablet of laptop bij je hebt tijdens je reis. Hoewel gebruikers eigenlijk alleen via de website hoiannet.vn met de gebruikersnaam hoiannet en het wachtwoord megawifi konden aanmelden, bleek dit uiteindelijk niet nodig; je kunt makkelijk aanmelden zonder deze gegevens in te hoeven voeren.
 • Een leuke manier om de Hoi An delta te verkennen is per fiets. Je kunt op diverse plekken in Hoi An een fiets huren, en er zijn zelfs lokale reisbureaus die complete fietstours aanbieden (zelfs meerdaagse fietstochten). Heaven & Earth Tours is zo’n bedrijfje.
 • Hoi An viert de 14e dag van elke lunar maand (kalender gebaseerd op de stand van de maan) het Full Moon Festival, waarbij het hele stadscentrum feestelijk verlicht wordt. Er zijn die avond diverse leuke culturele activiteiten te aanschouwen.
 • In Hoi An heb je verschillende ‘Easy Riders’ waarmee je achterop de motor de omgeving van het sfeervolle stadje kunt verkennen. Niet alle Easy Riders zijn echter even goed, wij hebben de beste ervaring met Hoi An Easy Riders. Een tour bij hen kost meestal tussen de 65USD en 85USD per persoon per dag.
 • Fantastisch lekkere ‘grilled pork’ eet je bij het Bale Well restaurant.
 • Je kunt in Hoi An op diverse plekken kooklessen nemen. Een van de populaire plekjes is Green Bamboo Cooking School, waar je ook nog eens heerlijk kunt eten.
 • Go Travel Vietnam biedt veilig en goedkoop transport tussen Hoi An en de luchthaven (of centraal treinstation) van Danang. Je betaalt 80.000 VND voor een enkele reis. Je kunt je ook tegen betaling laten ophalen.
 • Hoi An heeft geen treinstation en ook geen eigen luchthaven. Hiervoor dien je eerst naar Danang te reizen.
 • Bij My Son kun je ook kanoën. Karma Waters verhuurt kano’s en kajaks.
 • Hoi An (en omgeving) is perfect met een brommer te verkennen (let op: geheel op eigen risico). Let er echter op dat een internationaal rijbewijs niet geldig is in Vietnam. Wanneer je een ongeluk veroorzaakt kan dit een flinke straf opleveren. Neem geen onnodig risico en huur een fiets.
 • Een verblijf in (of dichtbij) het historische centrum van Hoi An is veel leuk dan een overnachting in een van de grote hotels in het nieuwe deel van Hoi An. Je kunt makkelijk ’s avonds door het stadje wandelen, zonder van taxi’s of ander vervoer afhankelijk te zijn.

Reizen naar Hoi An

Kom je van ver, dan kun je het beste een vliegtuig naar de luchthaven van Danang nemen (een van de drie internationale luchthavens van Vietnam). Je rijdt vervolgens in 30/45 minuten met de taxi naar Hoi An. Je kunt ook met de nachttrein naar Danang, en vervolgens daar een taxi naar Hoi An nemen. Verblijf je al in de omgeving, dan kun je er prima met de bus naar Hoi An reizen, vanaf alle dichtbij gelegen steden rijden dagelijks meerdere bussen naar Hoi An. Een alternatief is door een trip bij een van de Easy Riders (bv Danang Easy Riders) te boeken. Je reist dan achterop de motor langs de centrale kuststreek van Vietnam en doet onder andere Hoi An aan.

In Hoi An zelf heb je het busstation (D Hung Vuong) waar bussen naar diverse bestemmingen vandaan vertrekken. Ook de Open Bus vertrekt vanaf dit busstation.

Handige websites

Vind goedkope vlieg-, bus- of treintickets binnen Vietnam, Laos of Cambodja!

 
 
Prachtige rondreizen door Vietnam met TUIUnieke familiereizen naar Vietnam met DjoserErvaar Vietnam met 333travel

5 mooiste Vietnam-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Vietnam

Van Verrev.a. €2600 excl.

Actief en avontuurlijk Vietnam

17-daagse, schitterende rondreis door Noord- en Centraal Vietnam met Van Verre.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €2431 incl.

Verliefd op Vietnam

21-daagse familie groepsrondreis langs rijstvelden, kleurrijke tempels en schitterende natuur met ANWB Reizen.

Lees meer

333travelv.a. €1703 incl.

Verkenningstocht Vietnam

16-daagse individuele rondreis langs alle hoogtepunten van Vietnam met 333travel.

Lees meer

TUIv.a. €1549 incl.

Highlights van Vietnam

17-daagse groepsrondreis door Vietnam met NL-sprekende reisleiding met TUI.

Lees meer

Djoserv.a. €2495 incl.

Rondreis Vietnam

22-daagse familierondreis vol hoogtepunten van Vietnam. Van rijstvelden tot sfeervolle steden met Djoser.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Vietnam kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, KidsReizen, Puur Azië en Van Verre. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Zoek internationale vliegtickets via Momondo, de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda.nl, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij Baolau en boek de tours bij Klook of GetYourGuide. Het visum regel je ook snel en goedkoop vooraf, bijvoorbeeld via VisumVietnamExpert. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Vietnam.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Vietnam die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Vietnam en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.