Vietnam heeft enorm veel bezienswaardigheden en attracties en is tevens een zeer betaalbaar land, waardoor je ter plekke niet teveel op de kosten hoeft te letten. Het mooie is dat je vrij gemakkelijk een mooie mix aan plekjes kunt opnemen in je reisplan en ook de georganiseerde reizen van de reisorganisaties gaan bijna altijd langs de hoogtepunten van het land, dat handig van noord naar zuid (of andersom) te bereizen is. Voor de toeristen die geen idee hebben wat nu de meest toffe plekken, activiteiten en bezienswaardigheden binnen Vietnam zijn, volgt hieronder een overzicht met de mooiste onderdelen van een reis of vakantie naar het land. Van deze hoogtepunten geldt dat je ze bijna allemaal binnen een drie weekse reis door het land kunt bezoeken. Een enkele bestemming is alleen voor een specifieke doelgroep interessant (zoals Sipadan voor duikliefhebbers).

1) Halong Bay

Absoluut hoogtepunt van Vietnam. Halong Bay is een grote baai met meerdere eilandjes. Het is een karstgebergte in het water; waarbij de rotspunten uit het water steken. Er leven diverse communities op het water rond de eilandjes. Halong Bay bezoek je vanuit Hanoi, en is meestal een meerdaagse tour. Je slaapt op een boot; een authentieke maar wit geschilderde ‘Junk’. Er zijn honderden Junks die in het gebied varen. Sommige delen van Halong Bay zijn vrij toeristisch. Over het algemeen geldt dat wanneer je wat meer betaalt, je ook wat meer ervoor terug krijgt. Een paar luxe boten varen naar rustige gebieden. Duurdere trips hebben ook vaak meer luxe aan boord van de boot. Je kunt tijdens de tour grotten bezichtigen, de lokale drijvende dorpjes bezoeken, kanoën en relaxen op de boot.

Meer over Halong Bay.

2) Sapa

Sapa is een populaire bestemming binnen de hooglanden in het uiterste noorden van Vietnam. Het is er vaak flink koud in de winter, soms ligt er zelfs sneeuw. In de omgeving van Sapa leven enkele minderheden van Vietnam die je kunt opzoeken in hun dorpen. De omgeving is uitermate geschikt voor prachtige wandeltochten en trekkings. Het gebied is populair waardoor het er vaak best druk is. Wanneer je echter de verder weg gelegen dorpen bezoekt merk je daar nauwelijks wat van. Je hebt er authentieke homestays tussen de lokale bevolking. Sapa is het beste bereikbaar met de nachttrein vanaf Hanoi. In de hoofdstad heb je vele honderden reisbureautjes die trips naar Sapa aanbieden. Je kunt een trip echter ook prima vooraf vanuit Nederland regelen.

Meer over Sapa.

3) Hoi An

Hoi An is een schattig en sfeervol toeristisch plaatsje in het centrale deel van Vietnam. Het ligt dichtbij de kust waar je in een paar minuten vanaf het stadje naartoe fietst. Hoi An is kleinschalig, maar je hebt er wel enorm veel guesthouses, resorts en homestays. Het is de beste plek in Vietnam voor maatwerk kleding. In het centrum heb je tientallen (honderden?) kleermakers waar je van alles en nog wat kunt laten maken. Je kunt iets uit een magazine aanwijzen, en een dag later ligt het voor je klaar. De omgeving van Hoi An is prachtig, en vooral goed per fiets te verkennen. Een bezoek aan Hoi An is voor velen een hoogtepunt van de reis door Vietnam.

Meer over Hoi An.

4) Hanoi

Hanoi is de hoofdstad van Vietnam. De stad is vooral leuk om lekker tot rust te komen direct na aankomst, of aan het einde van de reis. Bij veel reizigers geldt dat je van Hanoi houdt, of je vindt het helemaal niks. Hanoi is het startpunt voor diverse toffe activiteiten in het noorden van Vietnam; zoals een trip naar Halong Bay of een bezoek aan de hooglanden bij Sapa. Ten zuiden van Hanoi heb je diverse prachtige natuurparken (zoals Cuc Phuong en Tam Coc). Je kunt in Hanoi leuk slenteren, shoppen en heerlijk eten. Het is de favoriete hoofdstad van veel Azië-fans.

Meer over Hanoi.

5) Tam Coc

Ook wel het Halong Bay op land genoemd. Tam Coc is een prachtig natuurgebied dichtbij het stadje Ninh Binh. Je kunt prima in Ninh Binh overnachten, hoewel het nog veel leuker is om accommodatie dichtbij Tam Coc zelf te zoeken. De attractie ligt op 2 uur rijden ten zuiden van Hanoi. Je kunt er een boottocht ondernemen en zo de prachtige natuur en grotten bezichtigen. Zorg er wel voor dat je dit gebied in de zomermaanden bezoekt, want met slecht weer is de sfeer er een stuk minder leuk. Het prachtige natuurgebied is goed bereikbaar vanaf Hanoi en goed te combineren met een bezoek aan het natuurpark Cuc Phuong. Een alternatief op Tam Coc (in hetzelfde gebied) is het prachtige Trang An; net iets minder toeristisch en vooral erg mooi.

6) Phu Quoc

Phu Quoc is een populair (tropisch) eiland in het zuidwesten van Vietnam, dichtbij de Cambodjaanse grens. Je hebt er mooie resorts en het is een prachtige locatie om een rondreis door Vietnam af te sluiten. Het eiland is vrij populair, dus kom je er relatief veel andere reizigers tegen. Wanneer je echter een brommertje huurt en de rustige gebieden bezoekt (let op: geheel op eigen risico), kom je nauwelijks andere reizigers tegen. Je hebt er een paar zeer luxe resorts, maar ook veel betaalbare accommodatie. Tijdens de moesson kun je het eiland misschien beter vermijden, dan kan het er flink regenen en kun je net pech hebben.

Alle eilanden van Vietnam.

7) Mekong Delta

De Mekong Delta is een mooi waterrijk gebied rond de grens met Cambodja in het uiterste zuiden van Vietnam. Hier staan boottochtjes over de Mekong en de aftakkingen centraal. Je bezoekt er authentieke (vissers)dorpjes met de prachtige drijvende dagmarkten. Sommige plekken zijn vrij toeristisch, maar je kunt ook naar authentieke dorpjes waar je nauwelijks een andere toerist tegenkomt (daar moet je dan wel wat verder voor reizen). De Mekong Delta is ook als dagtocht vanaf Ho Chi Minh Stad te bezoeken. Reizigers die Vietnam met Cambodja combineren, reizen meestal (al dan niet georganiseerd) van Ho Chi Minh Stad naar Phnom Penh in Cambodja, dwars door de Mekong Delta. Een manier om het lokale leventje op een zeer unieke wijze mee te krijgen is door een of meerdere nachten in een van de homestays te verblijven.

Meer over de Mekong Delta.

8) Ho Chi Minh Stad (Saigon)

Ho Chi Minh Stad – vooral bekend onder de naam Saigon – is de grootste stad van Vietnam en ligt in het zuiden van het land. De stad heeft een bruisend en tropisch karakter en is net als de hoofdstad Hanoi een prachtige, maar zeer hectische Aziatische stad. Vaak geldt dat reizigers die verliefd zijn geworden op het sfeertje in Ho Chi Minh Stad, de hoofdstad Hanoi minder leuk vinden (en andersom). Ho Chi Minh Stad heeft diverse prachtige attracties, waarmee je prima een of meerdere dagen kunt vullen. Ook in de nabije omgeving van de stad is veel te doen. Zo kun je in Ho Chi Minh Stad een trip naar de Mekong Delta starten.

Meer over Ho Chi Minh Stad.

9) Hué

Hué is een stadje met belangrijke waarde voor Vietnam. Het is een plek waar de geschiedenis van het land centraal staat; de recente geschiedenis en tevens het Vietnam van vele honderden jaren geleden. Rond Hué kun je de zgn. ‘DMZ’ tour doen; een dagtocht die in het teken van de Vietnam oorlog staat. Het is een indrukkende tour, waarbij je de verschrikkelijkheden van de oorlog vanuit het standpunt van de Vietnamezen uitgelegd krijgt. Andere hoogtepunten zijn het historische centrum, met de prachtige Purple Forbidden City, de Citadel en de mausoleums van de vroegere heersers van Vietnam.

Meer over Hué.

10) Nha Trang

Nha Trang is een druk toeristisch gebied in het zuiden van het centrale deel van Vietnam. Het is een echte strandbestemming; met lange uitgestrekte stranden met daarlangs diverse hotels, resorts en guesthouses. Wil je even op het strand uitwaaien dan is dit de perfecte bestemming. In de buurt van Nha Trang heb je flink wat leuke attracties. Ook ligt iets verderop het prachtige Palmeneiland (Whale Island) waar je prima kunt duiken en snorkelen. Ook kun je een dagje naar Monkey Island; waar apen kunstjes vertonen.

Meer over Nha Trang.

Meer hoogtepunten van Vietnam

Naast de eerder genoemde top10 van hoogtepunten in Vietnam, heb je nog een flink aantal andere topattracties die je eigenlijk niet mag overslaan. Aangezien meningen ook verschillen kan het maar zo zijn dat reizigers een van de volgende attracties liever in de top10 had zien staan. Laat dit ons hieronder maar weten. Hieronder de rest van de hoogtepunten. Heb je zelf nog aanvullingen, dan vernemen wij dit graag van je.

11) Mui Ne

Mui Ne is naast Nha Trang de meest populaire strandbestemming van Vietnam. Het is een grootschalig en toeristisch strandoord. Je hebt er prachtige, uitgestrekte stranden met mooie boulevards waarlangs diverse grote hotels en resorts liggen. Het gebied is erg windzeker, wat het een van ’s werelds meest populaire bestemmingen maakt voor liefhebbers van kite-surfen (en natuurlijk windsurfen). In de omgeving van Mui Ne heb je diverse mooie attracties, genoeg om je er minimaal 2 tot 3 dagen te vermaken. Het is een populaire bestemming onder Russische toeristen, de kans is groter dat je hier een menukaart in het Russisch tegenkomt, dan in de Engelse taal.

Meer over Mui Ne.

12) Cuc Phuong

Cuc Phuong is een prachtig natuurpark ten zuiden van Hanoi en is goed bereikbaar vanaf de hoofdstad. Veel reizigers combineren een trip naar Cuc Phuong met een bezoek aan het natuurgebied Tam Coc. Je kunt het natuurpark als dagtocht vanaf Hanoi regelen bij een van de vele kleine reisbureautjes. Het park heeft veel diersoorten, waarvan een aantal zeer zeldzaam zijn. Natuurliefhebbers kunnen er naar hartenlust wandelen. Wanneer je al naar Sapa gaat is een bezoek aan dit natuurpark wellicht overbodig. Ga je niet naar Sapa dan is het absoluut een bezoek waard.

13) Con Dao

Con Dao is misschien wel het mooiste eiland van Vietnam. Het ligt in het zuiden van het land, op nog geen uurtje vliegen vanaf Ho Chi Minh Stad. Het is ook het meest tropische eiland van Vietnam, met prachtig helder zeewater waar je prima kunt duiken en snorkelen. Het is een klein eiland, met maar een paar resortjes. Op het eiland zelf is niet zo heel veel te doen, behalve luieren en relaxen. Het is nog niet zo enorm toeristisch, maar daar lijkt verandering in te komen. Con Dao is een fantastische bestemming om een rondreis door Vietnam af te sluiten.

14) Dalat

De stad Dalat ligt binnen de zuidelijke hooglanden van Vietnam. Het gebied ligt op zo’n 1500 meter hoogte, waardoor je er het hele jaar door frisse temperaturen hebt. ’s Avonds is een trui er geen overbodige luxe. Je kunt in Dalat fantastisch wandelen en tevens per fiets of brommer de omgeving verkennen. Rond Dalat heb je een flink aantal leuke attracties en bezienswaardigheden, zoals een paar mooie watervallen en prachtige meren. Je kunt Dalat ook goed achterop de motor verkennen met Dalat Easy Riders. De omgeving van Dalat is in een dag te verkennen, maar je zult een net wat betere indruk krijgen wanneer je er minimaal 1 nacht verblijft. Er is voldoende accommodatie beschikbaar, ook voor budget reizigers.

15) Song Doong Cave

Hoewel je het enorme grottenstelsel nog maar nauwelijks in de boeken tegenkomt, wordt er van de Song Doong Cave gezegd dat het de grootste grot ter wereld is. Het enorme ondergrondse grottenstelsel is pas in 2009 ontdekt in internationale kringen. Er zijn dagelijks veel archeologen op expedities om de grot verder te verkennen. Voorlopig is de grot nog niet geopend voor het publiek. Wanneer dit op termijn wel gebeurt, zal dit waarschijnlijk uitgroeien tot een van de mooiste attracties ter wereld.

16) Ban Gioc waterval

De prachtige watervallen van Ban Gioc – ook wel Detian Waterfall genoemd – ligt op het grensgebied tussen Vietnam en China, op zo’n 275 kilometer afstand ten noorden van Hanoi. Het zijn een van de mooiste watervallen van Vietnam. Je kunt een bezoek het beste combineren met een meerdaagse trip door de Cao Bang regio in het noorden van het land. De enorme waterval heeft flink wat overeenkomsten met de Iguazu Falls in Argentinië/Brazilië; een van de mooiste watervallen ter wereld.

Vind goedkope vlieg-, bus- of treintickets binnen Vietnam, Laos of Cambodja!

 
 
Prachtige rondreizen door Vietnam met TUIUnieke familiereizen naar Vietnam met DjoserErvaar Vietnam met 333travel

5 mooiste Vietnam-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Vietnam

Van Verrev.a. €2600 excl.

Actief en avontuurlijk Vietnam

17-daagse, schitterende rondreis door Noord- en Centraal Vietnam met Van Verre.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €2431 incl.

Verliefd op Vietnam

21-daagse familie groepsrondreis langs rijstvelden, kleurrijke tempels en schitterende natuur met ANWB Reizen.

Lees meer

333travelv.a. €1703 incl.

Verkenningstocht Vietnam

16-daagse individuele rondreis langs alle hoogtepunten van Vietnam met 333travel.

Lees meer

TUIv.a. €1549 incl.

Highlights van Vietnam

17-daagse groepsrondreis door Vietnam met NL-sprekende reisleiding met TUI.

Lees meer

Djoserv.a. €2495 incl.

Rondreis Vietnam

22-daagse familierondreis vol hoogtepunten van Vietnam. Van rijstvelden tot sfeervolle steden met Djoser.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Vietnam kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, KidsReizen, Puur Azië en Van Verre. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Zoek internationale vliegtickets via Momondo, de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda.nl, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij Baolau en boek de tours bij Klook of GetYourGuide. Het visum regel je ook snel en goedkoop vooraf, bijvoorbeeld via VisumVietnamExpert. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Vietnam.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Vietnam die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Vietnam en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.