Vietnam heeft een bewogen geschiedenis, waar oorlog en onderdrukking centraal staat. Diverse keren werd Vietnam geannexeerd, en nog meer keren vocht de lokale bevolking zich weer onder de buitenlandse agressor vandaan. De geschiedenis van het land gaat vele duizenden jaren terug, met diverse grote gebeurtenissen die het huidige Vietnam over de jaren heeft gevormd tot het prachtige land dat het nu is. Hieronder volgt een summiere beschrijving van de geschiedenis van Vietnam.

Chinese periode

Een belangrijk keerpunt in de Vietnamese geschiedenis is de Chinese periode (waar China over Vietnam regeerde) tussen 207 v.Chr en 1427 na Christus. In totaal is Vietnam vier keer in deze periode onder Chinees bestuur terecht gekomen. Elke poging van China om Vietnam in te lijven eindigde telkens in een revolutie. De gevolgen van de Chinese invloeden merk je vooral in het noorden van Vietnam. Tot op de dag van vandaag strijden Vietnam en China nog over enkele eilanden in het zeegebied tussen beide landen. In diverse populaire toeristische trekpleisters, zoals in Hue, Hoi An en Mui Ne heb je mooie Chinese tempels en andere mooie complexen uit deze tijd.

Franse periode

In de 13e eeuw na Christus kwamen de eerste Westerse ontdekkingsreizigers aan in het gebied dat nu het huidige Vietnam vormt. In de eerste instantie waren het de Portugezen die er daadwerkelijk vestigden wat de start betekende van de Europese expansie in dit deel van Azie. Naast de Portugezen waren de Nederlanders en Fransen er ook al aanwezig. Vanaf de 19e eeuw waren het de Fransen die het er voor het zeggen kregen. Net als in veel andere delen van het toenmalige Indochina werd dit gebied in deze periode enorm beïnvloedt door de Franse overheersing; ook dit zie je nu nog terug in het dagelijkse leven van landen als Cambodja, Laos en Vietnam. Er is nog veel in Vietnam dat aan deze periode herinnert, zoals de Franse wijk in Ho Chi Minh Stad.

Vietnam onder Ho Chi Minh

Toen Frankrijk tijdens de 2e wereldoorlog zelf bezet werd door Duitsland, had het tijdelijk nauwelijks aandacht voor de ontwikkelingen in Indochina. Japan kon in diezelfde periode in rap tempo zo goed als heel Azie en Zuidoost-Azië veroveren. In deze periode richtte Ho Chi Minh zijn Viet Minh Front op; een partij die vocht voor onafhankelijkheid van Vietnam. Helaas waren er in de jaren tussen 1940 en 1945 door de Japanse bezetting vele miljoenen Vietnamese doden te betreuren. Het duurde nog tot na de 2e wereldoorlog tot Ho Chi Minh het onafhankelijke Vietnam kon uitroepen. Als gevolg begonnen de Fransen in 1946 een nieuw offensief om de macht te herstellen, maar na vele jaren met strijd gaven ze het in 1954 op. Toen werd bepaald dat er voortaan een communistisch Noord-Vietnam en een door Amerika (en Frankrijk) gesteund Zuid-Vietnam zou zijn.

Vietnam-oorlog

De pogingen van Amerika om de opkomst van het communisme in deze regio tegen te gaan resulteerde in 1955 in het begin van de Vietnam-oorlog die nog tot 1975 zou duren. Deze oorlog is een van de grootste en meest verschrikkelijke oorlogen van die tijd, en tevens een debacle voor het superieure Amerikaanse leger, dat niet opgewassen bleek tegen de gevechten met het Vietcong leger in de jungles van Vietnam. In 1975 werd Noord- en Zuid-Vietnam weer een land, met een communistische regering en met Hanoi als hoofdstad. De stad Saigon werd op dat moment ook vernoemd naar Ho Chi Minh (en werd voortaan dus Ho Chi Minh Stad genoemd). Ook in deze oorlog lieten miljoenen Vietnamezen het leven.

Momenteel heb je, vooral rond Ho Chi Minh Stad, diverse attracties die in het teken staan van deze gruwelijke oorlog. Sommige geven een interessante en leerzame kijk op hoe het voor de Vietnamezen is geweest, andere zijn puur ter vermaak (en dingen als schieten op een schietbaan vinden wij totaal niet gepast en slaan we dus altijd over).

De jaren na de oorlog

In de jaren na de oorlog waren er ook nog diverse uitdagingen waar Vietnam mee te maken had. Het bleek in de praktijk niet makkelijk om het hele land onder communistisch regime te regeren. Daarbij had men in het zuiden last van de Rode Khmer, de communistische groepering uit Cambodja, die delen van Zuid-Vietnam opeiste. Ook dit leidde weer tot gevechten, waarbij Vietnam buurland Cambodja in 1978 binnenviel en het land in korte tijd volledig wist te bezetten.

Het huidige Vietnam

Ondanks alle verschrikkelijke oorlogen is Vietnam een enorm mooi land met een prachtige bevolking. Het land maakte de afgelopen jaren een enorme groei door. De welvaart stijgt er al jaren, hoewel veel Vietnamezen nog steeds in flinke armoede leven. Het land moet het hebben van export en toerisme. Vietnam is na Thailand de grootste rijstexporteur ter wereld. Analisten voorspellen een enorme groei over de komende jaren.

Vind goedkope vlieg-, bus- of treintickets binnen Vietnam, Laos of Cambodja!

 
 
Prachtige rondreizen door Vietnam met TUIUnieke familiereizen naar Vietnam met DjoserErvaar Vietnam met 333travel

5 mooiste Vietnam-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Vietnam

Van Verrev.a. €2600 excl.

Actief en avontuurlijk Vietnam

17-daagse, schitterende rondreis door Noord- en Centraal Vietnam met Van Verre.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €2431 incl.

Verliefd op Vietnam

21-daagse familie groepsrondreis langs rijstvelden, kleurrijke tempels en schitterende natuur met ANWB Reizen.

Lees meer

333travelv.a. €1703 incl.

Verkenningstocht Vietnam

16-daagse individuele rondreis langs alle hoogtepunten van Vietnam met 333travel.

Lees meer

TUIv.a. €1549 incl.

Highlights van Vietnam

17-daagse groepsrondreis door Vietnam met NL-sprekende reisleiding met TUI.

Lees meer

Djoserv.a. €2495 incl.

Rondreis Vietnam

22-daagse familierondreis vol hoogtepunten van Vietnam. Van rijstvelden tot sfeervolle steden met Djoser.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Vietnam kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, KidsReizen, Puur Azië en Van Verre. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Zoek internationale vliegtickets via Momondo, de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda.nl, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij Baolau en boek de tours bij Klook of GetYourGuide. Het visum regel je ook snel en goedkoop vooraf, bijvoorbeeld via VisumVietnamExpert. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Vietnam.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Vietnam die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Vietnam en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.