Tokyo is de hoofdstad van Japan en met meer dan 35 miljoen inwoners is het ’s werelds meest bevolkte metropool. In een ver verleden droeg de stad de naam Edo. Ooit groeide een enkel kasteel daar uit tot het politieke en economische centrum van Japan. Tokyo is een bijzondere en vooral unieke stad en wat ons betreft de gaafste stad op deze planeet. Nu zijn wij sowieso fan van grote steden en Tokyo heeft werkelijk alles dat liefhebbers van drukke, Aziatische, steden, leuk vinden.

Japan heeft superveel te bieden en tientallen zo niet honderden toffe hoogtepunten, toch zouden we uiteindelijk Tokyo waarschijnlijk op de 1e plek zetten. Een reis door Japan is simpelweg niet compleet zonder een bezoek aan de stad.

Tokyo is enorm en heeft zo enorm veel te bieden, dat je waarschijnlijk maar een speldenknop tijdens je eerste bezoek zult zien. Als je het verblijf een beetje slim indeelt kun je in een relatief korte tijd al een groot deel van de tofste plekjes zien. Het hangt er in dat geval vanaf of je dichtbij enkele highlights verblijft (regel centraal gelegen accommodatie en vermijdt een half uur reizen per metro of trein om je dag te kunnen starten). Verder kun je met gedegen vooronderzoek goed vooraf bepalen welke attracties en bezienswaardigheden absoluut de moeite waard zijn en welke je wellicht beter voor een 2e keer kunt bewaren.

Tokyo bezoek je grofweg om de volgende redenen:

 • Het is wat ons betreft de gaafste stad ter wereld.
 • Van hypermodern tot authentiek (tempels). Je hebt er van alles en alles wat er tussenin zit.
 • Heerlijk eten, lekker luxe of simpel en goedkoop maar altijd van zeer hoge kwaliteit.
 • Wijken als Harajuku, Akihabara, Shibuya, Shinjuku….allemaal hebben ze hun eigen unieke eigenaardigheden.
 • Geweldige parken. Heerlijk wandelen en genieten tegelijk, vooral tijdens de Sakura of Koyo.
 • Fantastische accommodatie, van Ryokans tot Capsule Hotels. Van een 5 sterren hotel tot een appartement via Airbnb. Of gewoon een basic plekje op een supercentrale locatie.
 • Shop till you drop. Overal heb je winkelstraten en enorme warenhuizen. Je kijkt er je ogen uit.
 • Diverse schitterende hoogtepunten in de directe omgeving. Voorbeelden zijn Nikko, Hakone en Yokohama. Allemaal binnen een uur reizen bereikbaar.

Wijken

Tokyo is opgedeeld in 23 districten, met erbinnen diverse wijken. Eigenlijk is elk district een miljoenenstad op zich. Een flink aantal van deze wijken zijn echte toeristische trekpleisters, met veel attracties en bezienswaardigheden, winkelstraten, winkelcentra en een overvloed aan hotels en restaurants. Verder zijn alle wijken zijn op het metro- en/of treinnetwerk aangesloten, en dus makkelijk en goedkoop bereikbaar.

Hier volgt een overzicht met de meest populaire wijken (gericht op toeristen) van Tokyo.


 


 

Klimaat

Tokyo heeft vier duidelijke jaargetijden. De lente start meestal rond eind maart, begin april, met meteen het Sakura seizoen (kersenbloesem) als grootste trekpleister in deze periode. Temperaturen liggen in deze maanden vaak niet hoger dan 10-15 graden. Vanaf maart start ook het regenseizoen in de regio waar Tokyo ligt. Tussen maart en oktober valt de meest regen, met juni als natste maand. Je hoeft je vakantieplannen niet om de regenperiode heen te plannen, want Tokyo is ook dan een prima plek om te vertoeven. De warmste maand is augustus, waarbij het kwik regelmatig boven de 30 graden kan uitkomen.

Vanaf oktober liggen de temperaturen weer flink lager. In die periode begint volgens velen het mooiste jaargetijde van Japan; de herfst (Koyo). In deze periode kleuren de bomen in alle kleuren bruin/rood; een schitterend gezicht en daardoor samen met de Sakura de drukste periode wat betreft het toerisme naar Japan. Minimumtemperaturen gaan in deze maanden flink omlaag, maar zelden valt er sneeuw dat langdurig blijft liggen.

Januari is de koudste maand van het jaar. Regelmatig ligt de temperatuur onder het vriespunt, en in januari en februari valt er regelmatig wat sneeuw in de stad.

Tokyo heeft soms last van het tyfoonseizoen (juni-oktober). Het komt echter maar zelden voor dat een zware tyfoon de stad teistert.

Wat is er allemaal te doen?

Tokyo heeft enorm veel prachtige bezienswaardigheden. Alleen al om de allermooiste te bezoeken ben je ruim een week verder. De meeste reizigers verblijven echter niet zo lang in de stad, dus zal men een keuze moeten maken. De tofste sights van Tokyo zijn wat ons betreft: het Imperial Palace, de schitterende Meiji Shrine binnen Yoyogi park (ga er ’s ochtends vroeg of juist vlak voor sluitingstijd naartoe), de geweldig mooie, maar vaak zeer drukke Sensō-ji tempel & Asakusa Shrine, het iconische kruispunt van Shibuya, de Otaku-gekte van Akihabara, het geweldig mooie Shinjuku Gyoen park, cosplay en andere gekke stijlen in Harajuku, de eetstraten van Shinjuku (het drukste treinstation ter wereld) en het interessante National Museum of Emerging Science and Innovation (AI en robotica, wauw!). Een persoonlijk hoogtepunt buiten de stad was het Ghibli museum, waar alles van de beroemde animatiestudio centraal staat.

Winkelen

Tokyo is één groot winkelwalhalla, met honderden winkelstraten, winkelcentra, warenhuizen, flagship stores en ontelbaar veel ‘gewone’ winkels. Shoppen kan eigenlijk overal prima en in de meeste winkelcentra heb je vergelijkbare winkels en warenhuizen. Tokyo bestaat uit tientallen districten en elk district is een miljoenenstad op zich, met elk eigen winkelmogelijkheden. Vaak liggen de winkelcentra en warenhuizen geconcentreerd rond de centrale treinstations van het district. In elke wijk binnen een district heb je vaak ook weer winkelstraten, winkelcentra en warenhuizen. Meestal gaat het om complete ‘urban centers’, dus naast winkelvoorzieningen heb je er restaurants, uitgaansgelegenheden, supermarkten, gyms, recreatieve voorzieningen, parken, musea, eigenlijk alles om de lokale stadsbevolking bezig te houden in hun kostbare en beperkte vrije tijd.

Lees hier een overzicht met alle belangrijk winkelregio’s van Tokyo.

Accommodatie

Toen wij onze eerste trip naar de stad aan het voorbereiden waren, schrokken we in de eerste instantie een beetje van de toch wel forse hotelprijzen. Een overnachting in een middenklasse hotel kwam neer op ruim €200 per nacht, en de locatie was niet eens op de ‘perfecte’ locatie wat je voor dat geld bijna zou verwachten. Na flink wat uitzoeken bleek dat we niet afwisten van de volgende zaken:

 • Accommodatie is duur in heel Tokyo, vooral in wijken/regio’s die belangrijk zijn voor toeristen en zakenreizigers.
 • Tijdens de duurste maanden loopt de prijs soms wel 200% of meer op, denk aan Sakura, Koyo of de Japanse vakantieperiodes.
 • Luxe 5-sterren hotels op een centrale locatie zijn onbetaalbaar (denk aan €300 of meer).

Hoe kom je dan wel aan een betaalbaar plekje in Tokyo? Allereerst kunnen single reizigers mooi een Capsule Hotel overwegen. Je hebt er tientallen in de stad, in diverse prijsklassen. Verder zijn ook een aantal speciaal voor vrouwelijke reizigers (want in de meeste mogen alleen mannen verblijven). Ook heb je veel hotels met 1-persoonskamers, waarbij de prijzen vaak op zo’n 60/70% van een gewone kamer liggen. Hierdoor hoef je als single reiziger tenminste niet voor een onnodig grote kamer te betalen.

Buiten de centra (we spreken over centra omdat Tokyo uit meerdere districten bestaat met elk een eigen centrum) kun je vaak goedkopere plekjes vinden, zorg ervoor dat je pal aan een metro- of treinstation zit. Zo kozen wij een keer voor the b Ikebukuro, een fijn hotel midden in het centrum van de wijk Ikebukuro en op nog geen 5 minuten lopen van de Yamanote trein.

De betere middenklassenhotels boek je meestal vanaf €100 per nacht voor een kleine 2-persoonskamer. Bekende Japanse hotelketens met prima hotels op vaak perfecte locaties zijn: Route Inn, APA Hotel, Super Hotel, Smile Hotel, Hotel Sunroute, Daiwa Roynet Hotel, Dormy Inn, Toyoko Inn en the b. Wij verbleven tijdens onze reizen een aantal keer in the b, APA, Daiwa Roynet en Dormy Inn en dit beviel telkens zeer goed. Vooral the b en Dormy Inn zijn erg prettig, maar zitten qua kosten aan de bovenkant.

Onze accommodatie in Tokyo hebben wij altijd (ruim) vooraf geboekt. Websites als Booking.com en Agoda.nl hebben meestal de beste aanbieding, maar ook Expedia heeft soms scherpe deals (vooral bij meerdere dagen bleek Expedia soms zeer goede aanbiedingen te hebben).

Restaurants

Tokyo is een waar eetwalhalla. Overal heb je restaurants en shops waar eten verkocht wordt. In tegenstelling tot veel andere Aziatische landen is het niet zo heel gebruikelijk om op straat of direct aan de straat te eten. Vaak zijn de open shops vooral bedoeld om eten voor thuis of voor op werk te kopen. Onderin warenhuizen heb je de Depachika, een complete afdeling vol (vers) eten om mee te nemen. Hoewel je in Tokyo (en heel Japan) steeds vaker mensen buiten op straat ziet eten, doe je dat nooit lopend, maar altijd in rust en als het even kan zittend (op bv een bankje).

In elk districtscentrum heb je – vaak direct als je het treinstation verlaat – meerdere brede straten vol winkels en in de smalle zijstraatjes waarmee de grote straten in verbinding staan heb je tientallen restaurants en eettentjes. Je vindt de beste plekjes het snelst met GuruNavi en Tabelog. Wij gebruikten beide websites dagelijks voor het ontbijt, de lunch en het avondeten (en alles er tussenin). Een andere manier om handig een overzicht met restaurants te vinden is via de Tripadvisor restaurantrubriek.

Vanaf de buitenkant kun je niet altijd even gemakkelijk zien hoe goed of duur een restaurant is. Ook hier bieden de eerdergenoemde websites weer uitkomst, want die geven vaak globaal aan wat een maaltijd er kost.

Let erop dat je bij veel restaurants vooraf moet reserveren. Dit komt deels omdat populaire restaurants vaak vol zitten en ook omdat veel restaurants simpelweg piepklein zijn met maar enkele plaatsen.

Je in diverse wijken in Tokyo hele eetstraten vol Izakaya’s (vergelijkbaar met een knusse bistro) waar ’s avonds vooral veel salarymen op afkomen om na het werk te eten en drinken, voordat ze de laatste trein naar hun piepkleine woning ver buiten de stad pakken. Izakaya’s zijn tof en gezellig, je hebt er heerlijk eten en een maaltijd is er relatief goedkoop. Vaak zijn Izakaya’s experts in het bereiden van heerlijke Yakitori. Een aantal districten met speciale eetstraten zijn: Golden Gai in Shinjuku (beetje rauw sfeertje en daardoor berucht onder toeristen), Yurakucho in Ginza, Piss Alley in Shinjuku (beter bekend als Omoide Yokocho) en Nonbei Yokocho in Shibuya.

Beste periode voor een bezoek

Tokyo is het hele jaar door prima te bezoeken. Wanneer je er het beste naartoe kunt gaan hangt af van je eigen eisen en wensen. Zo is de lente (maart/april) vaak erg mooi vanwege de Sakura. Het is dan heerlijk toeven in de vele mooie parken en feitelijk is de Sakura een cultureel hoogtepunt van het jaar. Echter, hotelprijzen en prijzen van vliegtickets zijn in die periode vaak wat hoger, je reis door het land zal daarom ook aanzienlijk hoger uitpakken.

Vermijd in elk geval drie lokale vakantieperiodes (begin mei, half augustus en Japans Nieuwjaar), want dan is heel Japan zelf met vakantie en is alles duur en druk.

Tokyo is het mooist en leukst bij mooi weer. De beste maanden zijn om die reden maart, april, mei, oktober en november. De overige maanden kunnen net zo goed zijn, als het weer meezit. Tokyo is in de winter sfeervol en gezellig, maar vaak ook koud en guur. Andere delen van Japan zijn dan wel weer schitterend (i.v.m een dik pak sneeuw).

Hoe veilig is Tokyo?

Wij liepen er regelmatig ’s avonds laat nog over straat en eigenlijk was er nooit echt een reden om je er onveilig te voelen. Pas nadat de laatste trein/metro vertrokken is wordt het beduidend rustig op straat, maar voor die tijd is het vaak nog een drukte van heb ik jou daar.

Tokyo is een gigantische stad en je doet er verstandig aan geen dingen te doen die je in Nederland ook niet zou doen. Niet met geld zwaaien en niet op plekken rondzwerven waar je simpelweg niks te zoeken hebt.

Er vindt relatief weinig criminaliteit plaats, maar dat betekent niet dat je ’s avonds laat niet altijd alert moet zijn. Soms zijn er zakkenrollers actief in de drukke stations, bewaar je waardevolle spullen dus altijd goed.

Vervoer

Tokyo is een immense stad en hoewel de meeste bezienswaardigheden allemaal in het centrum liggen, is dat al een enorm gebied als je nagaat dat Tokyo ruim 35 miljoen inwoners heeft. Er zijn in Tokyo diverse vervoersmogelijkheden, variërend van de metro, trein, bus, tram, taxi en zelfs de fiets.

Tijden je verblijf in de stad zul je waarschijnlijk het meest van de metro en de trein gebruik maken. Tokyo heeft een bijzonder uitgebreid metronetwerk. Overal heb je metrostations, en eigenlijk is elke attractie in de stad wel met de metro bereikbaar. Koop je bij aankomst een Suica of Pasmo kaart, dan kun je makkelijk door de poortjes, zonder voor elk ritje een metrokaartje te hoeven kopen (lees hier over het verschil tussen beide kaarten).

Met de metro in Tokyo

Hoe reist het overgrote deel van de ruim 35 miljoen inwoners van Tokyo? Juist, met het openbaar vervoer en met de metro in het bijzonder. Het metronetwerk is het grootste en meest gebruikte ter wereld. Het bevat meer dan 300 kilometer aan spoor en dagelijks reizen er meer dan 9 miljoen mensen met de metro in Tokyo. Het totale spoorwegnetwerk van de metropool ‘Greater Tokyo’ is meer dan 5.000 kilometer lang en dagelijkse maken er meer dan 40 miljoen reizigers gebruik van.

Het metronetwerk werkt op basis van lijnen, die elk met een kleur en een letter worden aangegeven. In totaal zijn er 13 metrolijnen, die bijna allemaal weer onderling met elkaar verbonden zijn. Door diverse stations lopen tevens regionale treinverbindingen (JR), waar je makkelijk op kunt overstappen. Op elk station hangt een kaart met de verschillende stations per metrolijn. Hierop staat tevens aangegeven bij welk station je weer op een andere lijn kunt overstappen (je kent het vast wel). De meeste stations hebben Engelstalige informatieborden, zodat toeristen ook goed de weg kunnen vinden.

Tip: Heb je een pocket Wi-Fi gehuurd? Gebruik dan onderweg Google Maps om makkelijk te achterhalen bij welk station je moet uitstappen, en zo te herleiden welke metrolijn je moet gebruiken om er te komen. Wij gebruikten zo nu en dan zelfs de loopaanduiding, zodat we wisten hoe we de enorme metro- of treinstations het beste konden verlaten.

Yamanote ‘Loop’

Eén van de belangrijkste treinverbindingen door Tokyo is de Yamanote Line, officieel geen metro maar een verhoogd treinspoor dat in een grote cirkel het centrum van Tokyo aandoet. Er zijn in totaal 29 stations, waaronder bij populaire toeristenbestemmingen Marunouchi (Imperial Palace), Ginza, Shibuya, Harajuku, Shinjuku, Ikebukuro, Akihabara en Ueno. Ook hier kun je weer makkelijk met de Suica of Pasmo betalen; grote kans dat je tijdens je verblijf in Tokyo het meeste van deze trein gebruik zult maken. Tijdens de spits kun je elke twee minuten een Yamanote trein pakken.

Drukste stations van Tokyo

Shinjuku station is met 3,64 miljoen dagelijkse reizigers het drukste station van Tokyo en tevens het drukste station ter wereld. Het station – onder locals bekend als ‘The Dungeon’ – is zelfs zo druk en zo ingewikkeld dat ze een eigen app hebben uitgebracht om locals en toeristen te helpen met het navigeren.

Op nummer #2 staat Ikebukuro station met 2,71 miljoen dagelijkse reizigers, gevolgd door Shibuya station (2,18 miljoen), Yokohama station (2,09 miljoen) en Tokyo Centraal (1,12 miljoen).

Bus

Vanaf alle stations vertrekken bussen naar diverse bestemmingen waar de metro niet komt en wat voor sommigen net wat te ver lopen is. Toeristen zullen over het algemeen meteen vanaf een metrostation beginnen met lopen. Je kunt echter ook makkelijk nagaan of je een bus naar je eindbestemming kunt pakken. Betalen kan weer makkelijk met je Suica of Pasmo kaart.

Taxi

Overdag heb je in Tokyo meestal geen reden om een taxi te pakken. Een ritje met de taxi is flink duurder dan een rit met de metro. Een taxi kan de moeite waard zijn wanneer je tussen twee bestemmingen wilt reizen, die niet zo makkelijk met de metro te doen zijn. Ook is het ’s nachts vaak het enige vervoersmiddel, aangezien de bussen en metro op een bepaald moment stoppen met rijden. Een taxi heeft een starttarief van ¥730 voor de eerste twee kilometers, en vervolgens ¥80-¥90 voor elke 270/300 meter. Een kort ritje kust dus al snel €10 of meer.

Uber

Uber is niet zo heel populair in Tokyo. De app is er vooral om een taxi te bestellen, in het uitzonderlijke geval dat dit nodig is. Tokyo heeft zoals hierboven al beschreven is een fantastisch metronetwerk. Daarbij rijden door de hele stad taxi’s, die – als ze beschikbaar zijn – netjes zullen stoppen en ook netjes op de meter rijden. Uber is in de praktijk vooral erg populair in landen/steden waar de reguliere taxidienst wat te wensen overlaat, of waar een taxirit veel duurder is dan wanneer dezelfde rit met Uber zou worden afgelegd. Voordelen van Uber in Japan zijn dat de bestuurders vaak Engels spreken, de betaling via Uber gaat (en je dus niet met cash hoeft rond te lopen) en dat vooral ’s nachts – tussen 22.00 en 5.00 – een Uber taxi aanzienlijk goedkoper is vanwege het ontbreken van de opslag i.v.m. het nachttarief.

Tokyo per fiets

Fietsverhuurders schieten de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond. Helaas heb je geen fietsnetwerk zoals Bike Share in Toronto, Divvy in Chicago en Santander Cycles in Londen. Wel heb je een aantal lokale initiatieven, vaak beschikbaar binnen één of meerdere wijken in Tokyo. Voorbeelden zijn het populaire COGICOGI (actief in de wijken Shibuya en Harajuku) en Docomo Community Cycle met kantoortjes bij o.a. Imperial Palace, Tokyo Centraal, Akihabara, Tokyo Tower, Roppongi Hill en Tokyo Midtown.

Hoe kom je er?

Tokyo is goed bereikbaar vanaf Schiphol Amsterdam. Er gaan dagelijks directe KLM vluchten en KLM heeft vaak goede aanbiedingen. Wacht in elk geval hun Werelddeal Weken af, die meerdere keren per jaar plaatsvinden. Tijdens deze actieperiode heb je vaak al een ticket naar Tokyo vanaf €600. De vlucht duur zo’n 11 uur en je komt aan op Narita International Airport. Deze moderne luchthaven ligt op flinke afstand van de stad, dus ben je vaak nog een uurtje onderweg om bij je hotel aan te komen.

Narita International Airport

Tokyo heeft twee internationale luchthavens. Eén daarvan is Narita International Airport (NRT). De meeste internationale vluchten komen hier aan (ook de vluchten uit Nederland). Op Haneda Airport vliegen vooral regionale vluchten en de prijsvechters, maar Haneda is wel de drukste luchthaven van Japan.

Haneda Airport is een betere bestemming dan Narita Airport als je de keuze hebt. Haneda ligt namelijk veel dichter bij het centrum en een treinticket kost dan ook maar €5. Narita Airport ligt op een uur reizen en een treinticket kost zo’n €20. Je komt in beide gevallen aan op Tokyo Centraal.

3 terminals

Je hebt 3 terminals op Narita. Op terminal 1 komen de meeste intercontinentale vluchten aan. Terminal 1 heeft een eigen treinstation, een winkelcentrum en diverse restaurants. Terminal 2 is vooral voor binnenlandse vluchten. Daarnaast vliegt de nationale luchtvaartmaatschappij Japan Airlines vanaf deze terminal. Terminal 2 heeft een enorm tax-free winkelcentrum, en ook weer tig restaurants. Terminal 3 is voor de budgetmaatschappijen en prijsvechters.

Met KLM naar Narita

KLM vluchten vanaf Amsterdam komen aan op Terminal 1 (noordzijde). Vlucht KL861 komt er dagelijks aan rond 9.45 bij Gate 15. De terugvlucht KL862 vertrekt doorgaans om 11.25, ook weer vanaf Gate 15 (wijzigingen voorbehouden). Check altijd de KLM-pagina op de officiële Narita Airport website.

Hoe reis je het beste tussen de luchthaven Narita en het centrum van Tokyo?

Vanaf Narita Airport pak je de NE’X trein (Narita Express) vanaf Terminal 1, 2 en 3. De trein doet na de stop op Tokyo Centraal ook nog de volgende stations aan: Shinjuku, Ikebukuro, Shibuya en Shinagawa. Je kunt tickets bij aankomst op Narita kopen, maar ook vooraf op de JR East website.

Wil je graag zo goedkoop mogelijk tussen de luchthaven en het centrum reizen? Voor zo’n ¥1000 pak je een bus vanaf Narita Airport naar Tokyo centrum. De drie stops in de stad zijn Tokyo Centraal Station, Ginza Station en Osaki Station van de Yamanote metrolijn.

Accommodatie bij de luchthaven

Je hebt diverse hotels in de directe omgeving van de luchthaven, maar je moet je afvragen of het noodzakelijk is hier te overnachten. Zelfs als je een hele late of hele vroege vlucht hebt, kun je net zo goed in een hotel in het centrum van Tokyo verblijven, en dan ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat een taxi naar de luchthaven nemen.

Hieronder volgt een overzicht met hotels bij Narita International Airport (bekijk hier alle hotels bij de luchthaven):

Tips

 • In de wijk Akasaka heb je een heus Ninja restaurant. Een ninja was een huurling in het feodale Japan en de belangrijkste kenmerken van de ninja waren spionage, sabotage, infiltratie en moord. Hun geheime methoden van het voeren van onregelmatige oorlogvoering werden beschouwd als schandelijk door de samurai, die strenge regels over eer hadden. De Ninja staat centraal in het restaurant en tijdens de maaltijd doen de medewerkers – verkleed als ninja’s allerlei trucjes.
 • Cyclodeo is een website vol video’s met fietspaden en fietsroutes over de hele wereld. Ook het centrum Tokyo is er in beeld uitgewerkt. Je kunt op de grote kaart makkelijk de locatie of fietsroute selecteren, en Cyclodeo toont er een filmpje bij. Zo krijg je een zeer goed beeld van wat je er verwachten kunt. Bekijk hier Cyclodeo Tokyo.
 • Met de Tokyo Grutto Pass krijg je na eenmalige betaling van ¥2.000 bij 79 deelnemende musea korting op de toegangsprijs. Vanaf de dag dat je de pas koopt is deze 2 maanden geldig. De exacte kortingen variëren per museum. In sommige gevallen krijg je bijvoorbeeld maar ¥100 korting op de entreeprijs, maar in andere gevallen kun je er kosteloos naar binnen. Je kunt het beste vooraf nagaan of je de kosten eruit zult halen.
 • Je hebt tientallen mooie parken in Tokyo. Wij vonden ze echt fantastisch, vooral tijdens de Sakura. Vooral mooi is het prachtig gestileerde Rikugien Gardens. Je komt er gemakkelijk door de Yamanote trein te pakken en bij station Komagome uit te stappen. De tuin ligt op enkele minuten lopen vanaf het station.
 • Huur een fiets en verken Tokyo ‘the local way’. Tokyo is druk, maar omdat je op de stoep mag fietsen kun je de stad goed en veilig met de fiets verkennen. Metro in en metro uit betekent vaak dat je telkens alleen de kern van een wijk of district ziet. Met de fiets zie je alles van Tokyo. Een populaire plek om een (vooraf) een fiets te huren is Tokyo Bike Rentals.
 • Er zijn meerdere Pokemon Centers, waar je maar net van moet houden :). Eén vind je in de wijk Ikebukuro er is er ook één onder Tokyo Skytree.
 • Gundam Base Tokyo (voorheen Gundam Front Tokyo) herken je duidelijk door de enorme Gundam robot voor de ingang. Alles staat er in het teken van de animatieserie Gundam. Er is een speciaal Gundam Cafe (met eten in de vorm van Gundam karakters) en alle Gundam karakters kun je zelf ook bekijken (inclusief films van de serie).
 • Ga naar de speciale tentoonstellingsruimtes van Sony, Panasonic en Toyota om hun allernieuwste, futuristische producten te ervaren. Ze hebben allemaal enorme showrooms waar je hun nieuwste producten kunt bezichtigen.
 • Suginami Animation Museum is mooi te combineren met een bezoek aan het Ghibli Museum.
 • Kinderen onder 6 jaar mogen gratis in de metro en treinen in Tokyo.
 • Gek op Cocktails? Bij Gen Yamamoto kun je voor ¥4.500 vier absoluut unieke, signature cocktails drinken. Het 2e ’tasting menu’ bestaat uit maar liefst 6 verschillende cocktails (¥6.500). De bijzondere, unieke cocktailbar ligt vlakbij metrostation Azabu-Juban (Oedo lijn (E)) en is dagelijks vanaf 15.00 geopend.
 • Harajuku Station en de ingang van Yoyogi Park (waar je tevens de schitterende Meiji Shrine hebt) is in het weekend vaak tafereel van diverse uitgedoste Japanners, geheel in Cosplay-stijl van hun favoriete karakters. Zondag vanaf het middaguur heb je de grootste kans de eigenzinnige locals te treffen.
 • Cat Cafe, Owl Cafe, Maid Cafe? Dit heb je allemaal in Tokyo. Tegen de tijd dat jij er naartoe gaat is er vast weer een nieuwe rage. Ik mis nog de Bunny Cafés en wellicht heb je er ooit ook nog een schildpaddencafé.
 • Het Ghibli Museum toont het werk van Studio Ghibli. Hier maak je de complete geschiedenis van de animatiestudio mee. Echt schitterend en absoluut een van mijn hoogtepunten van Tokyo.
 • Ben je van plan om veel met de trein of metro te reizen? Vermijd dan de spitstijden tussen 7.30 en 9.30 in de ochtend, en tussen 17.00 en 19.00 in de avond. Iedereen lijkt in die periode van de trein of metro gebruik te maken en de drukke stations zijn dan nog tig keer drukker.
 • Boek accommodatie ruim op tijd, want goed beoordeelde plekjes zijn in Japan vaak ver vooruit volgeboekt. Wat dan overblijft zijn of superdure (luxe) hotels, of zeer basic accommodatie (dat nog steeds duur is). De beste manier om je accommodatie te boeken is bij Booking.com of Agoda.nl. Beiden tonen de makkelijk beste prijs voor de accommodatie en je kan vaak nog tot zeer dicht op de aankomstdatum kosteloos annuleren. Vergelijk de accommodatie met de best beoordeelde plekjes op Tripadvisor om een goed beeld bij de kwaliteit te krijgen.
 • Lost in Translation gezien? Suntory Whisky bestaat echt en is één van de beste en meest populaire whiskymerken in Japan. Een flesje kost wel wat, zeker als je er één van minimaal 18 jaar oud koopt. Wil je liever een glas proeven, dan is in zo’n beetje elke hotelbar wel mogelijk. Er is echter ook een speciale Suntory Yamazaki Bar in de wijk Ginza.
 • Over Lost in Translation gesproken. De bar waar de hoofdrolspelers elkaar ontmoeten vind je op de 52e verdieping van het luxe Park Hyatt Hotel in de wijk Shinjuku.
 • Wil je als Lolita op de foto? Of gewoon in Kimono? Bij REI & R’s maken ze voor ¥30.000 per fotoshoot het perfecte aandenken aan je reis door Japan.
 • Liefhebbers van koffie opgelet. In Tokyo heb je diverse buitenwijkjes met fantastische koffietentjes. Grote kans dat je niet speciaal voor de koffie van plan bent om naar deze buitenwijken te reizen, maar eigenlijk is gaat het om meer dan koffie alleen. Je bent ook onder de lokale bevolking en ziet buiten de gebaande paden weer allemaal nieuwe leuke dingen. Eén van die kleine wijkjes die enorme populariteit geniet onder de lokale bevolking is Kiyosumi Shirakawa. In het wijkje heb je ruim 20 koffietentjes op loopafstand van elkaar, met de ene na de andere barista die klaarstaat om een heerlijke koffie (van versgebrande bonen) te bereiden. Aanraders zijn: Arise Coffee Roasters, Arise Coffee Entangle, The Cream of The Crop Coffee, Allpress Espresso en Monz Cafe. Kiyosumi Shirakawa Station ligt aan de Hanzomon Line (Z) en de Oedo Line (E) en is makkelijk bereikbaar vanaf Tokyo Station en vanaf Shinjuku Station.
 • San’ya is de naam van de sloppenwijk van Tokyo. Net als de wijk Kamagasaki in Osaka leven hier grote hoeveelheden daklozen, vaak locals die van de sociale ladder zijn gevallen en uit schaamte voor het zwervende bestaan kozen. San’ya ligt ten noorden van de populaire wijk Asakusa. In San’ya vind je een grote hoeveelheid supergoedkope backpackaccommodaties.
 • Japanners zijn groot fan van honkbal. Als het meezit kun je tijdens je reis een honkbalwedstrijd meemaken. Lukt dit niet, dan kun je altijd nog naar een ‘batting cage’. Je hebt er één in Kabukicho, op zo’n 500 meter vanaf Shinjuku station.
 • De bibliotheek van de Seikei University is werkelijk schitterend. Binnen heb je enorme verhoogde pods waar studenten in stilte kunnen studeren. Seikei University ligt iets buiten Tokyo, en is o.a. bereikbaar met de JR Chuo Line.
 • In de winter heb je in Tokyo meerdere lichtkunstfestivals met op diverse locaties prachtige lichtinstallaties. Populair is Caretta Shiodome naast het Shiodome City Center (nov-feb), bereikbaar met de Asakusa (A) en de Ginza (G) metrolijnen.
 • Een ander mooi lichtevent vind je bij Tokyo Midtown in de wijk Roppongi (nov-dec), bereikbaar met de Hibiya (H) en Oedo (E) lijnen. Andere toffe locaties die in de wintermaanden met sfeervol licht zijn aangekleed zijn Ginza, Roppingi Hills, Shinjuku station, Omotesando en Tokyo Dome City.
 • Sumo is de nationale sport van Japan en er worden jaarlijks 3 grote sumotoernooien gehouden in Tokyo (in januari, mei en september). Zorg dat je er vroeg bij bent als je een wedstrijd bij wilt wonen en boek je tickets ruim vooraf online.
 • Als je aankomt op Narita Airport, overweeg dan de SUICA + NEX kaart voor een speciale prijs.
 • Liefhebbers van Anime gaan natuurlijk naar de wijk Akihabara in het centrum van Tokyo. Er is echter nog een enorm winkelcentrum, waar de lokale bevolking alle ‘Otaku’-producten koopt. Nakano Broadway ligt op enkele stops vanaf het Shinjuku treinstation en hier heb je meerdere verdiepingen met anime- en manga winkels. Prijzen liggen over het algemeen lager dan in het centrum.
 • Aeon Laketown is een enorm winkelcentrum met meer dan 700 winkels. Een aangrenzend deel van de mall is de Laketown Outlet, de grootste outlet mall met meer dan 100 outletwinkels. Bekende merken zijn Fjallraven, Hilfiger, Haglofs en meer.
 • Op zoek naar de typisch Japanse Kitkat-repen met bizarre smaken? In Tokyo Station heb je in de kelderverdieping binnen de zgn. Character Street de KitKat Chocolatory; een enorme Kitkatwinkel met de meest uiteenlopende repen. De populaire manga- en animewinkel Radio Kaikan in de wijk Akihabara heeft ook een groot assortiment aan Kitkat-repen.
 • Goeyen Park staat vol kersenbloesem en is de beste plek om tijdens de Sakura te bezoeken. Veel hanami-bezoekers met een schitterend en leuk sfeertje. Het park zelf is prachtig aangelegd en misschien wel het mooiste park van Tokyo. Overal heb je toiletten en eettentjes en de entree bedraagt 200 yen.
 • Jogoya Park is een schitterend park met als hoogtepunt de Meiji tempel. Er hangt een heerlijk rustig sfeertje op de zondagmorgen en in de middag kun je de wijk Harajuku bezoeken.

 
 
Schitterende Japan-reizen met ANWB ReizenNaar het schitterende Japan met TUIFamiliereizen naar Japan met Djoser

5 mooiste Japan-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Japan

Van Verrev.a. €2100 excl.

Japan on a budget

Wissel in 16 dagen de metropolen af met prachtige landelijke gebieden met Van Verre.

Lees meer

Shoestringv.a. €2249 incl.

Hypermodern en traditioneel

10-daagse groepsrondreis langs diverse hoogtepunten van Japan met Shoestring.

Lees meer

333travelv.a. €2615 incl.

Japan Sushi en Samoerai

Ervaar de schitterende contrasten van Japan in deze 13-daagse individuele rondreis met 333travel.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €4945 incl.

Land van de Geisha's

Indrukwekkende, 19-daagse groepsrondreis langs alle highlights van Japan met ANWB Reizen.

Lees meer

Djoserv.a. €3895 incl.

Rondreis Japan

Een bijzondere groepsrondreis door het unieke Japan in 22 dagen met Djoser.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Japan kunt boeken. Populair zijn 333Travel, ANWB Reizen, Djoser, Shoestring, TUI en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Japan samenstellen. Boek je vliegtickets direct via KLM of maak gebruik van een vliegticketvergelijker als Momondo. Regel je huurauto bij Rentalcars.com, de accommodatie bij Booking.com of Agoda. Koop een Japan Rail Pass voor fantastisch reizen per snelle Shinkansen-trein bij jrailpass.com en boek losse dagtours bij GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Japan.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Japan die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Japan en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.