Japan is een land met veel kleine, ongeschreven regeltjes. De etiquette bestaan al eeuwen, en elke Japanner – jong en oud – houdt zich hieraan. Toeristen weten vaak wel af van de bekendste etiquette, maar soms worden de meest belangrijke over het hoofd gezien (omdat het in eigen land de normaalste zaak van de wereld is). Hieronder een overzicht met etiquette waar je in Japan rekening mee moet/mag houden.

 • Lopend eten is not-done. Je zult dan ook weinig Japanners tegenkomen die terwijl ze bijvoorbeeld onderweg zijn naar de metro of trein een snack of andere snelle hap eten. Hetzelfde geldt voor een hap als je net uit de supermarkt komt (hoeveel trek je ook hebt). In Japan wacht je tot je thuis bent, of je gaat ergens op een bankje o.i.d. zitten. Vaak hebben warenhuizen een dakterras met tafels of bankjes waar je ook prima wat (zittend) kunt eten.
 • Elke Japanner heeft zijn telefoon op silent mode in de metro, trein of bus. Er wordt ook niet gebeld in het openbaar vervoer. Wel wordt er altijd druk gecommuniceerd via sms of whatsapp.
 • Ook is het niet gebruikelijk om luidruchtige gesprekken te voeren met je reisgenoot in het openbaar vervoer.
 • Bij het instappen bij metro, trein of bus worden er altijd nette rijen gevormd. Geen geduw en getrek zoals altijd in veel andere Aziatische landen het geval is. Eerst laat men alle uitstappende passagiers voorbij, alvorens zelf in te stappen.
 • Bij contante betalingen leg je het geld altijd op de toonbank (vaak is er een speciaal schaaltje voor). Je geeft het geld nooit direct aan de caissière.
 • Een natte paraplu gaat nooit mee de winkel of het restaurant in. Bij de ingang staat altijd een bak waar de paraplu tijdelijk in kan. Wees niet bang, niemand zal jouw paraplu meenemen. Soms hebben ze een machine waarmee je een plastic zak om je paraplu kunt doen.
 • In Japan doet men niet aan het geven van een fooi.
 • Als je een taxi neemt dan hoef je bij het in- en uitstappen niet zelf de deur te openen, dit gaat volautomatisch.
 • Schoenen doe je altijd uit als je bij iemand binnen komt.
 • Een visitekaartje geef je altijd met twee handen. Ook het aanpakken van een visitekaartje doe je met twee handen. Dit gebruik geldt ook voor het krijgen en geven van cadeautjes.
 • Buigen is volkomen normaal in Japan en dit zal tijdens je reis dan ook veelvuldig gedaan worden.
 • In onsen wordt naakt gebaden. Draag je tattoos dan bestaat er een (grote) kans dat je de onsen niet in mag.
 • In Japan pak je een cadeau netjes en rustig uit. Het scheuren van de verpakking wordt niet op prijs gesteld.
 • Als je ziek bent, of een verkoudheidje hebt opgelopen in Japan, dan draag je een mondkapje. Deze zijn bij elke drogist en 7/11 te koop. Het snuiten van de neus wordt als ongezond gezien, dit doe je niet in publieke ruimtes.
 • Je geeft nooit eten door met je chopsticks. Ook plaats ze je de chopsticks nooit rechtop in je eten.
 • Heb je een treinticket voor de Shinkansen, dan ga je pas naar boven bij jouw coupe. Er is vaak een zone waar je kunt wachten. Soms vormt men nette lange rijen (let erop dat je niet in de rij blijft staan tijdens de spits, want soms wacht men in die rij al op de volgende trein).
 • Slurpen en boeren is normaal tijdens en na het eten. Smakken wordt ook als normaal gezien in Japan.
 • Fietsen mag op de stoep, maar let erop dat je voetgangers niet tot last mag zijn.

 
 
Schitterende Japan-reizen met ANWB ReizenNaar het schitterende Japan met TUIFamiliereizen naar Japan met Djoser

5 mooiste Japan-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Japan

Van Verrev.a. €2100 excl.

Japan on a budget

Wissel in 16 dagen de metropolen af met prachtige landelijke gebieden met Van Verre.

Lees meer

Shoestringv.a. €2249 incl.

Hypermodern en traditioneel

10-daagse groepsrondreis langs diverse hoogtepunten van Japan met Shoestring.

Lees meer

333travelv.a. €2615 incl.

Japan Sushi en Samoerai

Ervaar de schitterende contrasten van Japan in deze 13-daagse individuele rondreis met 333travel.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €4945 incl.

Land van de Geisha's

Indrukwekkende, 19-daagse groepsrondreis langs alle highlights van Japan met ANWB Reizen.

Lees meer

Djoserv.a. €3895 incl.

Rondreis Japan

Een bijzondere groepsrondreis door het unieke Japan in 22 dagen met Djoser.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Japan kunt boeken. Populair zijn 333Travel, ANWB Reizen, Djoser, Shoestring, TUI en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Japan samenstellen. Boek je vliegtickets direct via KLM of maak gebruik van een vliegticketvergelijker als Momondo. Regel je huurauto bij Rentalcars.com, de accommodatie bij Booking.com of Agoda. Koop een Japan Rail Pass voor fantastisch reizen per snelle Shinkansen-trein bij jrailpass.com en boek losse dagtours bij GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Japan.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Japan die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Japan en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.