Kansai International Airport (XiX) is de internationale luchthaven van Osaka. Hier komen de meeste, zo niet alle, internationale vluchten aan, waaronder de directe KLM vlucht. Kansai is een bijzondere en unieke luchthaven. Het is één van de grootste man-made bouwprojecten ooit en uniek (of triest) aan de luchthaven is het feit dat voor de landwinning drie bergen afgebroken zijn.

De intercontinentale vluchten komen allemaal aan op Terminal 1; de grootste en meest uitgebreide terminal op de luchthaven. Alle budgetairlines komen aan op de saaie, vrij kale, Terminal 2. Het treinstation waar je de trein naar het centrum pakt (de meest voor de hand liggende manier om tussen de luchthaven en de stad te reizen) ligt aan Terminal 1. Er gaat een speciale trein en een shuttlebus van Terminal 2 naar Terminal 1.

Aankomst op de luchthaven

Bij aankomst op Kansai pak je eerst het treintje naar de immigratie. Immigratiekaarten krijg je in het vliegtuig al, neem zelf een pen mee en vul het document al in het vliegtuig in. De immigratieprocedure bestaat uit twee delen. Eerst maken ze een vingerafdruk en een irisscan. Dan loop je door naar de volgende rij voor de visumstempel in je paspoort. Vervolgens loop je door naar de bagageband. De exacte bagageband staat op de informatieborden aangegeven. Als laatste langs de douane, in de meeste gevallen via “nothing to declare”.

Faciliteiten op de luchthaven

Kansai is één van de grootste luchthavens van Japan, met een flinke hoeveelheid restaurants en winkels. Heb je vlak voor vertrek nog even zin in Sushi? Eet heerlijke sushi bij Ganko of Honmamon. Ook heb je er diverse leuke koffietentjes, waar je nog even lekker kunt relaxen voordat je vlucht vertrekt of direct na aankomst. Bij International Arrivals heb je pinautomaten, geldwisselkantoortjes, automaten met simkaarten (alleen databundels), kantoortjes voor een mobiele Wi-Fi en een paar eettentjes (waaronder Starbucks).

Er is gratis Wi-Fi op de hele luchthaven. In de lijst met beschikbare netwerken moet je zoeken naar ’FreeWiFi@KIX’ om van het internet gebruik te kunnen maken. Verder zijn er diverse werktafels met stopcontacten waar je laptops of telefoons op kunt laden.

Vliegtuigspotters kunnen hun lol op bij het observatieplatform, met schitterend zicht op de landingsbaan.

In het dorpje Rinku heb je verder de Rinku Premium Outlets; een groot outletwinkelcentrum met honderden winkels.

Accommodatie bij de luchthaven

Tegenover Terminal 1 ligt het enige hotel van de luchthaven; het Nikko Kansai Airport Hotel. In het dorpje Rinku heb je nog wat andere accommodatie, maar als je overweegt daar te overnachten kun je net zo goed gewoon een hotel langs het Haruku of Nakai spoor boeken.

Haruka + Icoca combinatieticket

De meest voor de hand liggende manier om van de luchthaven naar Osaka of Kyoto te reizen is met de snelle Haruka trein. Deze trein brengt je in 40 minuten naar Shin-Osaka en in een uurtje naar Kyoto Central. Normaal gesproken is een los Haruka-ticket flink aan de prijs. Een combinatieticket is echter een zeer voordelige optie. Het combinatieticket heb je in twee versies; de enkele reis en een retourtje. Het retourtje moet je binnen een tijdsbestek van twee weken gebruiken. Het combinatieticket bevat tevens een Icoca kaart. De Icoca kaart is een betaalpas waarmee je makkelijk in de metro en Konbibi’s betaalt. Je kunt overal makkelijk geld op de kaart storten en de kaart is zelfs buiten Osaka te gebruiken (in zo’n beetje heel Japan).

De Icoca kaart kost standaard ¥2.000 (inclusief een borg van ¥500). Afhankelijk van de bestemming kost het Haruka-ticket dan ¥1.300 (naar Shin-Osaka, ¥2.600 retour) of ¥1.600 (naar Kyoto, ¥3.200 retour). Dit combinatieticket is ook handig omdat je direct bij aankomst op Shin-Osaka of Kyoto Station over een betaalpas voor de metrolijnen beschikt.

De ¥500 borg (en een eventueel resterend saldo minus de administratiekosten van ¥220) kan worden teruggevorderd bij elk JR-loket in de Kansai regio Greater Osaka (met inbegrip van Kansai Airport). De balans blijft overigens tien jaar geldig zonder dat de kaart wordt gebruikt, mocht je een volgende reis naar Japan overwegen ?.

Meteen naar Osaka of Kyoto?

Vanaf International Arrivals ga je met de roltrap een verdieping omhoog en meteen de terminal uit. Hier tegenover ligt het treinstation van de JR West treinen (bv Haruka of andere trein) en het Nankai Kansai treinstation. Ook heb je hier de ticketbalies en ticketmachines. Verder kun je hier ook de icoca kaart kopen.

Pak je de Haruka trein naar Osaka of Kyoto, dan volg je de bordjes naar het treinstation. De loketten van Nankai Station en JR West Station liggen naast elkaar. Is er meestal een lange rij bij JR West, want hier haalt iedereen direct op vertoon van de Exchange Order zijn JRP op. Je kunt losse treintickets het beste via de machines in de Engelse taal bestellen. Bestel je zoals wij echter meerdere tickets dan kun je het beste ook bij het JR West Office naar binnen.

Hoe kom je er?

De internationale luchthaven van Osaka ligt ten zuidwesten van Osaka en met de Haruka Express kom je in 45 minuten aan op Shin-Osaka Station. Ook kun je de Nankai trein nemen, waarbij je naar Namba Station in het centrum van de stad reist.

Let erop dat de taxi verschrikkelijk duur is met prijzen die starten bij ¥15.000 voor een enkele reis. ’s Nachts kan het wel maar zo de enige manier zijn om tussen Osaka en de luchthaven te reizen, hou hier dus rekening mee als je een vroege of late vlucht boekt.

De laatste trein vertrekt ongeveer om 22.30 vanaf Kansai (de laatste trein naar Namba rond 23.30). De bussen (naar diverse bestemmingen in Osaka) gaan ook nog enkele keren per nacht. De eerste trein vanuit Osaka komt meestal rond 6.00 in de vroege ochtend op de luchthaven aan. De eerste trein vanuit Kyoto komt meestal rond 7.00 op de luchthaven aan. Heb je een nachtvlucht, overweeg dan een overnachting in het Nikko Kansai Airport Hotel; een prima middenklasse airport hotel.

Tips

  • Het Koyasan World Heritage Ticket koop je pas op de dag van vertrek en naast Nankai Kansai kun je het ticket ook Nankai Namba in het centrum van Osaka kopen.
  • Eenmaal door immigratie bij vertrek heb je diverse luxe winkels maar geen kleine winkeltjes. Hier heb je verder nog de mogelijkheid om eten en drinken (voor aan boord) te kopen. De prijzen zijn er redelijk normaal. Ook kun je hier je laatste Yen naar euro’s wisselen.
  • Het postkantoor zit op 2e verdieping, boven International Arrivals South. Hier lag ons pakketje met de mobiele router op ons te wachten. We kregen het mee op vertoon van ons paspoort. Bij vertrek heb je hier ook de brievenbus waar je de enveloppe met de mobiele router in kunt stoppen.

 
 
Schitterende Japan-reizen met ANWB ReizenNaar het schitterende Japan met TUIFamiliereizen naar Japan met Djoser

5 mooiste Japan-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Japan

Van Verrev.a. €2100 excl.

Japan on a budget

Wissel in 16 dagen de metropolen af met prachtige landelijke gebieden met Van Verre.

Lees meer

Shoestringv.a. €2249 incl.

Hypermodern en traditioneel

10-daagse groepsrondreis langs diverse hoogtepunten van Japan met Shoestring.

Lees meer

333travelv.a. €2615 incl.

Japan Sushi en Samoerai

Ervaar de schitterende contrasten van Japan in deze 13-daagse individuele rondreis met 333travel.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €4945 incl.

Land van de Geisha's

Indrukwekkende, 19-daagse groepsrondreis langs alle highlights van Japan met ANWB Reizen.

Lees meer

Djoserv.a. €3895 incl.

Rondreis Japan

Een bijzondere groepsrondreis door het unieke Japan in 22 dagen met Djoser.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Japan kunt boeken. Populair zijn 333Travel, ANWB Reizen, Djoser, Shoestring, TUI en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Japan samenstellen. Boek je vliegtickets direct via KLM of maak gebruik van een vliegticketvergelijker als Momondo. Regel je huurauto bij Rentalcars.com, de accommodatie bij Booking.com of Agoda. Koop een Japan Rail Pass voor fantastisch reizen per snelle Shinkansen-trein bij jrailpass.com en boek losse dagtours bij GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Japan.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Japan die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Japan en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.