Bij de voorbereidingen van een reis naar Japan lees je er al vaak over. Het hele land zou vol staan met vending machines, want Japanners gaan vaak voor het gemak. Met meer dan 1 miljoen apparaten heeft Japan de hoogste dichtheid aan vending machines ter wereld.

Je kunt het zo gek niet bedenken en het wordt, op straat, in een vending machine verkocht. Al direct bij aankomst op het vliegveld vielen ze direct op. Vending machines met simkaarten, drinken en snacks, fruit, verse (bonengemalen) koffie, complete (warme) maaltijden, bier en andere alcoholische dranken, ijsjes, T-shirts, sokken, boeken, chirurgische maskers (tegen verspreiding ziektekiemen, althans, dat hoopt men), speelgoed (gashapon) en meer.

Eenmaal in de stad stonden ze om de zoveel meter, vaak met dezelfde producten. In Kyoto kwamen we ze tijdens het fietsen langs het fietspad aan een weiland tegen. Zelfs in de meest verlaten steegjes staat wel een rijtje automaten met frisdrank of snacks.

Japan, het land van de vending machines

Grappig is ook dat je vending machines van diverse merken hebt. Zo heb je een vending machine rond één animekarakter, of een Hello Kitty machine met alleen maar Hello Kitty rommeltjes. Bij sommige budgetrestaurants (vooral bij veel goedkope Ramen shops) heb je ook een vending machine bij de ingang. Hier bestel je de gewenste hap en na betaling loop je met de bon naar binnen waarna je een plek krijgt aangewezen.

Er zijn diverse redenen waarom vending machines zo populair zijn in Japan. Allereerst kan het alleen maar in Japan. Japan is een zeer veilig land en zelden wordt een machine kapotgemaakt. Doordat iedereen de vending machines met respect behandelt, kwam je ze steeds vaker tegen. Ten tweede gaat het om het gemak. Japanners zijn vaak druk en werken hard. Er is weinig tijd om op je gemak ergens wat te halen en de vending machines bieden dus uitkomst. Ook heeft Japan gemiddeld genomen een zeer oude bevolking waardoor jong personeel schaars (en kostbaar) is. Ouderen willen het gemak van een vending machine en daarnaast lossen de machines het probleem van een veel te kleine beroepsbevolking op.

Nog een reden is dat je in het verleden als particulier een eigen vending machine mocht runnen en dit bleek zeer lucratief. Tel hierbij de hoge kosten voor het runnen van een shop bij op en een vending machine is een gouden greep. Inmiddels heb je er zoveel dat er een stop is ingelast, er worden niet meer vending machine-contracten vergeven. Ook niet onbelangrijk is het onderhoud. De machines zijn makkelijk bij te vullen en alles wordt automatisch bijgehouden. Is een rij frisdrank bijna op, dan krijgt het bedrijf hier een seintje van en komt een mannetje de machine bijvullen. Als laatste dan nog de prijs. Een drankje uit een vending machine kost vaak niet meer dan ¥100.

Een vending machine werkt supergemakkelijk. Heb je contanten bij je dan is het een kwestie van geld in de machine gooien en op de knop drukken of het nummer van het gewenste product op het scherm intoetsen. Geen klein geld bij je? Geen probleem, de apparaten slurpen ook makkelijk je briefgeld op en je krijgt netjes het wisselgeld terug. Heb je een prepaid card, zoals de Icoca of Suica, dan is het helemaal makkelijk want dan hoef je alleen maar met je kaart langs de cirkel te swipen.

Voor de gemiddelde toerist zijn de Japanse vending machines een attractie op zich. Je vergaapt je aan de enorme keuze en van veel producten weet je niet eens van het bestaan ervan af.

 
 
Schitterende Japan-reizen met ANWB VakantieNaar Japan met 333travelErvaar Japan met Kras

5 mooiste Japan-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Japan

v.a. €2595 excl.

Japan in 2 weken

Wissel in 14 dagen de metropolen af met prachtige landelijke gebieden met Van Verre.

Lees meer

v.a. €2000 excl.

Traditioneel & Modern Japan

Ervaar het traditionele én het moderne Japan in 11 dagen met PANGEA Travel.

Lees meer

v.a. €2582 incl.

Japan Sushi en Samoerai

Ervaar de contrasten van Japan in 13 dagen met 333travel.

Lees meer

v.a. €3799 incl.

Land van de Geisha's

Indrukwekkende, 19-daagse groepsrondreis alle highlights van Japan met ANWB.

Lees meer

v.a. €2899 incl.

Het mystieke Japan

Ontdek het wonderbaarlijke land van de geisha’s in 15 dagen met Kras.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Japan kunt boeken. Populair zijn ANWB Vakantie, 333Travel, Djoser en Shoestring. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Japan samenstellen. Boek bv. je retourtickets direct bij KLM of bij een vliegticketvergelijker als Vliegtickets.nl of Momondo. Regel je huurauto bij Rentalcars.com, de accommodatie bij Booking.com of Agoda. Koop een Japan Rail Pass voor fantastisch reizen per snelle Shinkansen-trein bij jrailpass.com en boek losse dagtours bij GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Japan.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Japan die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Japan en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.