We beginnen meteen met de opmerking dat een reis naar Japan over het algemeen niet goedkoop zal zijn. Hoewel de kosten van de vliegtickets vaak nog wel meevallen (KLM en Nippon Air hebben regelmatig goede aanbiedingen), zit het hem qua kosten vooral in de optelsom van alle overige kostenposten. Goede, westerse accommodatie is bijvoorbeeld niet goedkoop in Japan, vooral in de grote steden en bij populaire toeristische trekpleisters. Verblijf je in een typische Ryokan (de Japanse versie van de B&B), dan kunnen de prijzen nog meer oplopen.

Vervoerskosten vormen naast de vliegtickets en de overnachtingen ook een groot deel van de kosten. Reis je met de snelle trein dan kun je mogelijk veel voordeel halen uit de JRP (Japan Rail Pass). De bus zal echter veel goedkoper zijn, maar dan ben je wel weer veel meer tijd kwijt aan het reizen.

Eten en drinken kan je zo duur maken als je wilt, maar over het algemeen vallen die kosten vaak aardig mee. Een lekkere sushi-lunch kost bijvoorbeeld vaak niet meer dan ¥1000.

In de regel zal een budgetreiziger die echt dagelijks op de uitgaven let gemiddeld zo’n €50/€75 per dag uitgeven in Japan (incl. alle kosten *). In dat geval wordt er wel alleen goedkoop gegeten, alleen met de bus gereisd en vooral veel gebruik gemaakt van Couchsurfing en goedkope slaapzalen of goedkope Capsule Hotels.

Wil je niet supergoedkoop reizen, maar zitten 5 sterrenhotels er niet in, dan moet je eerder denken aan €100/€150 per dag (incl. alle kosten). Eten varieert dan van goedkoop tot luxe, accommodatie varieert van hostels en goedkope hotels en reizen wordt gedaan met de trein op basis van de JRP (Japan Rail Pass).

Ben je niet zo bezig met de dagelijkse kosten en wil je gewoon het maximale uit Japan halen (zoals wij deden, hoe vaak kom je er nou?), dan ben je al snel meer dan €200 per dag kwijt. In dat geval ben je simpelweg niet zoveel met de kosten bezig, wat tijdens de reis een hoop rust oplevert (en veelvuldig heerlijk genieten). Waar mogelijk koop je dan wel een Japan Rail Pass en wacht je in het geval van de vliegtickets en de hotelovernachtingen gewoon tot er een mooie aanbieding langskomt.

* Intercontinentale vlucht, overnachtingen, vervoerskosten, eten, entreegelden en extra’s.

Kosten vooraf: zelf regelen

Internationale vliegtickets

Er zijn regelmatig scherpe aanbiedingen naar Japan. De laagste prijs voor een ticket naar Japan ligt meestal rond €600, maar dat geldt alleen als je tijdens een speciale aanbieding boekt. Heel soms heb je een nog scherpere deal, maar dat is dan vaak met een stopover. Wij vlogen zelf met KLM rechtstreeks naar Osaka. Ze hadden een aanbieding waarmee we in het hoogseizoen (maart/april i.v.m. Sakura (kersenbloesem) voor €800 direct naar Japan vlogen. Zoek hier direct de goedkoopste vliegtickets bij KLM of bij populaire vergelijkers als Momondo.

Accommodatie

In veel gevallen vormen de hotelkosten de grootste kostenpost bij een reis naar Japan. Kijk niet vreemd op als je in Japan makkelijk €200 per nacht voor een tweepersoonskamer betaalt in een middenklasse (3 of 4 sterren) hotel. Wil je graag enige luxe en verblijf je het liefst in een 5 sterren hotel, dan mag je op minimaal €300 per nacht rekenen in de populaire bestemmingen. Staat een centraal gelegen locatie ook nog eens op je wensenlijst, dan mag er makkelijk weer €100 bij worden opgeteld.

Accommodatie in Japan is niet goedkoop. Natuurlijk heb je wel goedkope plekjes, maar ook die zijn nog steeds prijzig vergeleken de prijzen in andere Aziatische landen. Betaal je bijvoorbeeld in Thailand, Maleisië of Indonesië €25 per nacht voor een overnachting in een basic maar prima accommodatie, dan kost een vergelijkbare overnachting op een vergelijkbaar plekje in Japan al snel €75 per nacht. Reis je zelfstandig, overweeg dan de goedkope maar prima Capsule Hotels in de grote steden. Vaak hebben ze een zeer goede ligging en boek je er al een overnachting vanaf €40.

Ryokans zijn traditionele Japanse pensions, vergelijkbaar met luxe B&B’s. Prijzen liggen al snel rond de €150 per nacht, hoewel dit ook afhangt van de locatie en de mate van luxe in de Ryokan. Zo heb je basic Ryokans met een simpele kamer en een paar matten en superdeluxe Ryokans waarbij je je in een Japans sprookje waant (vaak met privé-onsen).

Wij hebben zelf de meeste hotels zo’n 6 maanden vooraf geboekt, want pas dan openden deze hotels hun online-boekingsmogelijkheid. We boekten zo goed als alles via Booking.com, omdat je daar bijna altijd tot enkele dagen voor aankomst kosteloos kunt annuleren. Een fijne service, want hiermee heb je tenminste de zekerheid van een overnachtingsplek en kun je naarmate de tijd vordert altijd nog verder zoeken naar betere aanbiedingen en prijzen. Zo kwamen wij een maand voor vertrek ineens een fantastische aanbieding tegen van ons hotel in Kyoto via Expedia.nl, waardoor we daar boekten en onze reservering bij Booking.com annuleerden. In de meeste gevallen betaal je pas bij uitchecken het volledige bedrag. In het geval van zeer scherpe aanbiedingen betaal je het volledige bedrag al tijdens de boeking en kun je daarna niks meer wijzigen en ook niet kosteloos annuleren.

JRP

Een Japan Rail Pass vraag je vooraf online aan via één van de vele bemiddelaars. Ga vooraf na of de kosten van een JRP afwegen tegen de kosten van losse treintickets. Vaak heb je de JRP er al bij één lange treinreis uit. Jrailpass.com is een populair bedrijf waar je de JRP kunt bestellen. Je ontvangt na de bestelling een Exchange Order, die je eenmaal in Japan bij aankomst inwisselt voor je JRP.

Visumkosten

Japan heeft een soepel visumbeleid. Nederlandse reizigers hoeven vooraf geen visum aan te vragen. Bij aankomst krijg je zonder fuss een stempel met geldigheid van 90 dagen in je paspoort. Wil je langer verblijven, dan moet je wel een speciaal visum aanvragen.

Tours

Tijdens een zelf georganiseerde rondreis door Japan zul je met kosten van verschillende trips/tours te maken hebben. Tours zijn niet altijd nodig, vaak kun je het ook prima zelf ter plekke regelen. Soms is een tour wel handig, bijvoorbeeld als je naar een speciale attractie wilt of wanneer er een dagelijkse limiet geldt waardoor je beter vooraf kunt boeken. Ook zijn entreeprijzen van bepaalde tours/attracties vaak goedkoper als je deze vooraf online boekt. In het geval van tempels en andere bezienswaardigheden betaal je vaak ter plekke een paar honderd Yen entree.

Japan heeft echter vaak mooie ‘deals’, waarbij je een combinatieticket van vervoer naar en toegang tot een attractie koopt. En dit is vaak vooraf beduidend goedkoper dan ter plekke. Verder heb je diverse speciale treinen, die vaak maanden vooraf al volgeboekt zijn. Ook in dit geval loont het om dit vooraf te boeken.

Daarbij scheelt het soms zeer lange wachtrijen bij de ticketbalies. Tokyo Sky Tree is bijvoorbeeld berucht om de enorme wachtrijen. Hieronder wat voorbeelden van tours in Japan.

Je kunt meerdaagse tours ook via Nederlandse reisorganisaties boeken. Je hebt dan de zekerheid dat het om gerenommeerde partijen gaat, want de Nederlandse reisorganisaties nemen natuurlijk geen risico. Reisorganisaties als 333travel of Van Verre bieden bijvoorbeeld losse bouwstenen aan. Vaak kost zo’n bouwsteen tussen de €80 en de €250 euro per persoon, afhankelijk van de locatie, het aantal dagen en de mate van luxe tijdens zo’n trip. Je kunt zo ook makkelijk meerdere bouwstenen aan elkaar koppelen om zo je ultieme droomreis samen te stellen.

Vaccinaties of inentingen

Je hoeft als je Japan wilt bezoeken geen speciale vaccinaties te halen.

Geldig paspoort

Je paspoort dient na vertrek uit Japan nog geldig te zijn. Vervalt je paspoort tijdens je verblijf in het land, vraag dan voorafgaand een nieuw paspoort aan. Kinderen dienen hun eigen paspoort te hebben. Verder moet het paspoort minimaal 1 vrije visumpagina te hebben voor je visumstempel.

Kosten reisverzekering en annuleringsverzekering

Er bestaan twee typen reisverzekering; de kortlopende reisverzekering en de doorlopende reisverzekering. De premie van de kortlopende reisverzekering wordt bepaald aan de hand van het aantal dagen dat je in het vakantieland verblijft (vanaf ongeveer €1 per dag). Bij een doorlopende reisverzekering betaal je een vaste jaarpremie (meestal vanaf zo’n €30 per jaar). Over het algemeen doen reislustige Nederlanders er verstandig aan om een doorlopende reisverzekering (al dan niet inclusief annuleringsdekking) af te nemen. Ga nooit onverzekerd op reis!

Kosten vooraf: Georganiseerd

In veel gevallen loont het om ook de Japan-reizen van de diverse Nederlandse reisorganisaties te bekijken, voordat je besluit alles zelf te regelen. Reisorganisaties hebben soms goede afspraken en het komt regelmatig voor dat ze een rondreis tegen een betere prijs kunnen aanbieden dan wanneer het allemaal zelf zou regelen, helemaal omdat Japan sowieso geen goedkope bestemming is. Kom je er uiteindelijk achter dat het toch goedkoper is om de reis zelf te regelen, dan kun je altijd nog inspiratie halen uit de reizen van de reisorganisaties. Lees hier een uitgebreid reisadvies bij een reis naar Japan.

Er zijn diverse reisorganisaties met prachtige reizen door Japan. Hieronder volgen enkele van de reizen die ze aanbieden (let op: prijzen die we op Reisvormen noemen kunnen afwijken met de actuele prijzen op de websites van de reisaanbieders):

Omschrijving Reisorganisatie
Japan Highlights, 16-daagse privé rondreis 333travel
14-daagse privé rondreis Japan per trein ANWB Reizen
Rondreis Japan, 22 dagen Djoser
Hoogtepunten van Honshu, 15-daagse groepsrondreis Koningaap
Zeg konichiwa tegen Japan, 14-daagse groepsrondreis Sawadee
Het land van de rijzende zon, 15-daagse groepsreis Shoestring
Kennismaking met Japan, 20-daagse privéreis Van Verre

Let erop dat de reizen onderling flink kunnen verschillen. In de meeste gevallen zit de retourvlucht vanaf Amsterdam niet bij de totaalprijs inbegrepen. Soms zitten de tours er wel bij. Ga vooraf goed na waar de verschillen zitten. Een goedkope reis kan maar zo exclusief een aantal flinke kostenposten zijn.

Kosten ter plekke

Eten en drinken en overige kosten van levensonderhoud

Eten is niet duur in Japan. Je kunt prima voor ¥1000 (+/- €8) een prima avondmaaltje als Ramen nuttigen, of voor ¥2000 (+/- €15) per persoon een hap en een biertje in een Izakaya. Ga je luxe uit eten, dan lopen de kosten natuurlijk wel op. Zo kost een uitgebreid sushimenu in een luxe restaurant al snel ¥5000, maar dat is het ook wel echt waard. Verder heb je honderden sterrenrestaurants in Japan, leuk om een keer te proberen en om zo de hoogste kwaliteit te ervaren. Bij de kleine eettentjes kost een gerecht overigens vaak maar een paar euro.

Een ‘set lunch’ is vaak stukken goedkoper dan het diner en dit heb je meestal vanaf ¥1200, een sushi set vanaf ¥1500. Vooral bij de zeer luxe restaurants waar het om de eetervaring gaat is het soms het overwegen waard om voor de lunch te gaan en zo makkelijk €100 te besparen.

Losse sushi van de band kost meestal tussen de ¥100-¥600 per stuk. Een kom ramen zo’n ¥600. Een belegd broodje heb je vanaf ¥500. Een fastfood menu kost ongeveer ¥800 en een bento-box heb je meestal vanaf ¥500, afhankelijk van de grootte en de inhoud.

Losse boodschappen bij de 7/11 zijn meestal erg goedkoop. Ook daar hebben ze snacks en kleine maaltijden (¥100-¥400). Snacks in populaire gebieden of gewoon langs de straat kosten meestal een paar honderd Yen.

Hieronder volgen een paar handige linkjes met prijzen van maaltijden in Japan:

Vervoerskosten

Na de hotelkosten en de kosten van het dagelijkse levensonderhoud zal het vervoer de volgende hoge kostenpost zijn in Japan. Vervoer in Japan is ongelooflijk duur. De treinen is het snelst, maar ook meteen de duurste manier om binnen het land te reizen. Een treinkaartje van Osaka naar Tokyo kost bijvoorbeeld rond de ¥20.000!

Je kunt in sommige gevallen goedkoper uit zijn door een Japan Rail Pass te kopen, maar ook dit komt al snel neer op een paar honderd euro per persoon. Losse treintickets zijn het overwegen waard als je niet veel reist, of als je grote delen met de bus reist. Binnenlandse vluchten zijn niet goedkoop en alleen aan te raden als de bestemming niet met de trein bereikbaar is.

In de grote steden heb je ook nog met vervoerskosten te maken. De taxi is vaak duur vergeleken de metro. Een metro ticket kosten meestal tussen ¥125-¥250 voor een enkele reis, afhankelijk van het traject dat je aflegt voordat je weer uitstapt. Koop bij aankomst een Suica of Pasmo kaart, zodat je overal makkelijk automatisch kunt betalen. De kaart kun je vaak ook in bussen en taxi’s gebruiken. Je koopt de kaart eenmalig met een tegoed en een borg, die je bij inleveren weer terugkrijgt. Je kunt de kaart bij elk metrostation opladen. De kosten zijn hoogstens een paar euro per dag. Een leuk alternatief is het huren van een fiets. Hiermee kun je makkelijk de omgeving verkennen. Een fiets kost meestal nog geen €10 per dag en is bijna overal wel te huur.

Entreeprijzen?

Veel tempels zijn gratis te bezoeken, hoewel je voor sommige populaire tempels vaak minimaal ¥200 kwijt bent. De tempels in Kyoto zijn niet allemaal gratis, met entreeprijzen vanaf ¥200. Veel Shrines zijn wel weer gratis te bezoeken.

Veel parken in de grote steden zijn gratis, maar soms betaal je ook hier een kleine park-fee van bijvoorbeeld ¥200 voor. Sommige musea zijn gratis, andere betaal je een entreeprijs voor. Uitkijkpunten zijn over het algemeen niet gratis, maar sommige weer wel (zoals het Metropolitan Government Building in Tokyo).

Echte attracties zoals attractieparken, aquaria, dierentuinen en vergelijkbare attracties hanteren forse entreegelden.

Kostenvoorbeeld georganiseerd of zelf regelen

In het voorbeeld hieronder hebben we de globale kosten tegenover elkaar gezet. Let erop dat de kosten in vrijwel alle gevallen persoonlijk zijn en kunnen afwijken naar gelang je meer of minder uitgeeft. In het voorbeeld gaan we uit van een 3-weekse reis (19 overnachtingen) o.b.v 2 personen in goede middenklasse hotels. Dit is hoe wij zelf gemiddeld gezien reizen, waarbij we niet speciaal ons best doen om zo goedkoop mogelijk uit te zijn. Low budget reizigers zullen met nog lagere bedragen uitkomen. Prijzen zijn per persoon.

Georganiseerd p/p Zelf regelen p/p
3-weekse rondreis €3.000    
Vliegtickets €1.000 Vliegtickets €1.000
JRP (Japan Rail Pass, 1wk) €209 JRP (Japan Rail Pass, 1wk) €209
Hotelovernachtingen Incl. Hotelovernachtingen €1.500
Overige vervoerskosten/transfers Incl. Vervoerskosten/transfers €300
Levensonderhoud €1.000 Levensonderhoud €1.000
Reisverzekering €30 Reisverzekering €30
Entreegelden €150 Entreegelden €150
Losse trips Incl. Losse trips €200
Fooien €200    
Totaal €5.589 Totaal €4.389

 
 
Schitterende Japan-reizen met ANWB ReizenNaar het schitterende Japan met TUIFamiliereizen naar Japan met Djoser

5 mooiste Japan-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Japan

Van Verrev.a. €2100 excl.

Japan on a budget

Wissel in 16 dagen de metropolen af met prachtige landelijke gebieden met Van Verre.

Lees meer

Shoestringv.a. €2249 incl.

Hypermodern en traditioneel

10-daagse groepsrondreis langs diverse hoogtepunten van Japan met Shoestring.

Lees meer

333travelv.a. €2615 incl.

Japan Sushi en Samoerai

Ervaar de schitterende contrasten van Japan in deze 13-daagse individuele rondreis met 333travel.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €4945 incl.

Land van de Geisha's

Indrukwekkende, 19-daagse groepsrondreis langs alle highlights van Japan met ANWB Reizen.

Lees meer

Djoserv.a. €3895 incl.

Rondreis Japan

Een bijzondere groepsrondreis door het unieke Japan in 22 dagen met Djoser.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Japan kunt boeken. Populair zijn 333Travel, ANWB Reizen, Djoser, Shoestring, TUI en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Japan samenstellen. Boek je vliegtickets direct via KLM of maak gebruik van een vliegticketvergelijker als Momondo. Regel je huurauto bij Rentalcars.com, de accommodatie bij Booking.com of Agoda. Koop een Japan Rail Pass voor fantastisch reizen per snelle Shinkansen-trein bij jrailpass.com en boek losse dagtours bij GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Japan.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Japan die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Japan en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.