Omdat je in Japan bijna altijd met de trein tussen de verschillende bestemmingen reist, is het vaak niet zo praktisch om zware bagage mee te moeten zeulen. Vaak is er weinig ruimte in de trein (de Shinkansen in het bijzonder) om grote koffers en backpacks te plaatsen, en daarbij is het ook niet handig om met je bagage door de vaak erg drukke stations te lopen.

In Japan heb je hier een aantal prima oplossingen voor. Zo kun je op elk station en op elke luchthaven prima je bagage in een kluis kwijt. Dit kan voor enkele uren, maar ook net zo makkelijk voor enkele dagen en zelfs weken. Een andere oplossing is om bagage alvast naar huis te sturen wanneer dit niet meer nodig is. Gewoon naar een postkantoor en je bagage in een doos en opgeruimd staat netjes. De meest populaire oplossing is echter Takuhaibin, de bagage forwarding service, waarbij je bagage alvast naar je bestemming wordt doorgestuurd.

Bagageopslag

Op de grote treinstations en luchthavens heb je altijd bagagekluizen in de meest uiteenlopende maten (ook voor grote koffers en reistassen) waar je prima je bagage voor een dag of een langere periode kunt achterlaten. Wij lieten bijvoorbeeld onze spullen achter op Osaka treinstation toen we naar Mt. Koya reisden. Hetzelfde geldt voor Tokyo Centraal toen we naar Nikko National Park gingen. Je kunt meestal makkelijk met je Suica pas betalen.

Bagageopslag

Voorbeelden wanneer bagageopslag erg handig is:

  • Een kort tripje naar Nikko vanaf Tokyo. Je laat je bagage achter op Tokyo Station, of op Asakusa Station (als je de Tobu Express naar Nikko neemt).
  • Een kort tripje naar Nara vanaf Kyoto of Osaka. Je laat je bagage achter op Kyoto Station, of op Shin-Osaka Station (als je de Kintetsue Express naar Nara neemt).
  • Op Odawara Station bij een kort tripje naar Hakone.

Verder bij elke situatie waar je uiteindelijk ook weer vertrekt op het station waar je aankomt. Let er wel op dat de grootste kluizen vaak beperkt aanwezig zijn (bv 4 stuks op een kluizenrij van 40 stuks) en dat ze ook vaak al bezet zijn. Soms is het echt goed zoeken naar een lege kluis. Bij de meeste kluizen zie je vanaf een afstand d.m.v. een groen of rood lampje of de kluis beschikbaar is of niet.

Een kluis claimen werkt simpel. Je stopt je bagage in een lege kluis en trekt het schuifje naar beneden. Vervolgens loop je naar het betaalscherm en start je de betalingsprocedure door eerst op de knop voor de Engelse taal te drukken. Het scherm laat vervolgens een schema zien met de kluis die jij net hebt gelocked. Je ziet tevens het kluisnummer in beeld. Klik de kluis aan op het scherm en vervolgens verschijnt het te betalen bedrag (een grote kluis kost meestal ¥700, een kleintje ¥300) in beeld. Swipe nu je Suica of Icoca langs de betaalcirkel en wacht op de bon (die is belangrijk, bewaar die altijd goed).

Verzending van bagage

Het versturen van je bagage naar je adres in Nederland zal niet voor iedereen even relevant zijn. Mocht je echter een langere periode in Azië rondreizen, en bijvoorbeeld een deel van je bagage al terug willen sturen, dan kan dit prima via de diverse transportbedrijven. Een andere reden om alvast wat naar huis te sturen is als je in Japan diverse producten of souvenirs hebt gekocht. Je zou natuurlijk die dingen kunnen versturen, maar je kunt misschien net zo goed een deel van je bagage naar huis kunnen sturen. De kosten vallen mee en je spullen komen gegarandeerd veilig aan.

Pakketjes verstuur je het beste met Japan Post. Op de website kun je makkelijk een formulier invullen om de tarieven te achterhalen. Een snelle zoekactie levert op dat een pakket van 10kg, verzonden vanaf Tokyo, in het geval van Surface Mail ¥6750 kost. Een pakket doet er dan wel meer dan 4 weken over om op je adres in Nederland aan te komen.

Takuhaibin (doorsturen van bagage)

Takuhaibin (Ta-Q-Bin) staat voor het vervoeren van pakketjes of bagage met persoonlijke eigendommen. Denk aan het vervoeren van je ski’s naar het skigebied, zodat je er zelf niet mee hoeft te zeulen. Of wat dacht je van de luggage forwarding service, waarbij je zware bagage alvast vooruitstuurt zodat je zelf lekker licht kunt reizen. Er zijn diverse bedrijven die deze dienst leveren in Japan. Een van de meest bekende firma’s is Yamato Transport. Hier hebben wij zelf ook onze bagage mee geforward van Kanazawa naar Nagano, terwijl wij in enkele dagen zonder al te veel bagage door de Japanse Alpen reisden. Andere vervoerders zijn Sagawa Express en Japan Post.

Takuhaibin

Je kunt het doorsturen van je bagage bij zo’n beetje elk hotel regelen. Wanneer dit niet mogelijk is dien je dit zelf bij één van de partners van Yamato Transport te regelen. In het hotel is het een kwestie van je bagage afleveren bij de balie en hier een verzendbewijs invullen met de gegevens van bestemming waar je bagage moet worden afgeleverd. Je kunt hierbij zelfs de gewenste bezorgtijd aangeven. Je bagage ligt vervolgens op je te wachten (in de kamer) van je hotel op je volgende bestemming.

Ta-Q-Bin

Je kunt ook bij diverse supermarktjes (7/11, Konbini) terecht met je bagage. Ook zij bieden de Ta-Q-Bin service.

Voorbeelden wanneer Ta-Q-Bin erg handig is:

  • Als je tussen Tokyo en Kyoto of Osaka eerst nog even een stop wilt maken bij Odawara en Hakone, zonder met je bagage te willen zeulen.
  • Als je met de bus tussen Kanazawa en Takayama (of Nagano zoals in ons geval) reist.

Wij hebben op diverse momenten gebruik gemaakt van deze fijne service. Op een bepaald moment vroegen wij ons zelfs af of we die bagage niet beter op voorhand al thuis hadden kunnen laten. Je zou denken dat het een hoop gedoe oplevert om je koffer of tas vooruit te sturen. Integendeel, het zo normaal in Japan dat het echt in een paar minuten geregeld is. Jij krijgt een kopie van de bon mee en je koffers krijgen een speciaal label. Verder wordt de betaling gewoon met je hotelrekening afgehandeld. Wij waren meestal tussen ¥1000 en ¥2000 kwijt per koffer/tas.

 
 
Schitterende Japan-reizen met ANWB ReizenNaar het schitterende Japan met TUIFamiliereizen naar Japan met Djoser

5 mooiste Japan-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Japan

Van Verrev.a. €2100 excl.

Japan on a budget

Wissel in 16 dagen de metropolen af met prachtige landelijke gebieden met Van Verre.

Lees meer

Shoestringv.a. €2249 incl.

Hypermodern en traditioneel

10-daagse groepsrondreis langs diverse hoogtepunten van Japan met Shoestring.

Lees meer

333travelv.a. €2615 incl.

Japan Sushi en Samoerai

Ervaar de schitterende contrasten van Japan in deze 13-daagse individuele rondreis met 333travel.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €4945 incl.

Land van de Geisha's

Indrukwekkende, 19-daagse groepsrondreis langs alle highlights van Japan met ANWB Reizen.

Lees meer

Djoserv.a. €3895 incl.

Rondreis Japan

Een bijzondere groepsrondreis door het unieke Japan in 22 dagen met Djoser.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Japan kunt boeken. Populair zijn 333Travel, ANWB Reizen, Djoser, Shoestring, TUI en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Japan samenstellen. Boek je vliegtickets direct via KLM of maak gebruik van een vliegticketvergelijker als Momondo. Regel je huurauto bij Rentalcars.com, de accommodatie bij Booking.com of Agoda. Koop een Japan Rail Pass voor fantastisch reizen per snelle Shinkansen-trein bij jrailpass.com en boek losse dagtours bij GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Japan.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Japan die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Japan en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.